Repartizarea posturilor didactice prin ISJ si conform notei

Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,
Stimate Domnule Secretar de Stat Stelian Fedorca,
Domnilor si Doamnelor, reprezentanţi ai Inspectoratelor Scolare Judetene,
Domnilor si Doamnelor, reprezentanţi ai Federaţiilor Sindicatelor din educaţie





Eu şi mulţi alţii - vorbesc şi în numele lor - ne aflăm într-o ipostază dezagreabilă. În urma participării la concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar, desfăşurat în data de 2 august 2012 şi organizat în centrele locale de concurs cu subiecte naţionale elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, am obţinut note mari - an de an de altfel - cele câteva posturi existente sunt la nivel de centre locale. Deşi sunt al cincilea la nivelul judeţului cu nota 9.40, respectiv 9.55 media, posturile vor fi ocupate într-o proporţie semnificativă de candidaţi cu note mult mai mici decât nota pe care am obţinut-o eu. Un lucru nedrept şi care nu încurajează performanţa şi calitatea, deşi printre preocupările ministerului exprimate public se numără tocmai calitatea şi performanţa.

Îmi dau seama că un numar mai mare de note bune dă bine în statistici, dar cred că nu acesta este în definitiv scopul unui concurs de ocupare a unor posturi didactice şi de asemenea, nu cred că aceasta este ţinta ministerului. Am avut convingerea că prin schimbările din ultimele luni - pe care le-am susţinut, deşi acum încep să mă îndoiesc că am avut o abordare corectă - lucrurile vor porni în sensul bun, pas cu pas. Dar observ că s-ar putea să mă fi înşelat.

Pe de altă parte, în acest moment, multe dintre posturile scoase la concurs vor fi ocupate de candidaţi cu note puţin peste 5.00, în timp ce mulţi dintre candidaţii cu note peste 9.50 vor ramane în afara sistemului şi asta fiindcă nu a fost practic posibilă participarea în mai multe centre locale de concurs în vederea ocupării unui post didactic. Experienţa judeţelor pilot din iunie-iulie 2008 ar fi fost extrem de utilă acum pentru organizarea concursului de ocupare a posturilor didactice, dar a fost ignorată pur şi simplu. Nu am înţeles de ce.
În acest sens - dat fiind faptul că în data de 16 august 2012 va avea loc Etapa a II-a de repartizare, aşadar de ocupare a posturilor didactice pe perioadă determinată - vă rog să propuneţi şi să faceţi demersurile necesare pentru modificarea în timp util a prevederilor privind locul şi modul de desfăşurare a acestei etape de repartizare - Etapa a II-a - şi în acest fel de a preîntâmpina cazurile în care posturilor didactice din învăţământul preuniversitar ar fi ocupate de către candidaţi cu rezultate mai slabe obţinute în urma concursului din 2 august, în timp ce, cei cu note în mod evident mult mai bune nu vor fi repartizaţi pe post, aşadar practic vor fi excluşi din sistem. Astfel de situaţii vor fi numeroase dacă repartizarea va avea loc la nivel de centre locale de concurs. O repartizare la nivel de inspectorat, aşa cum au fost organizate întotdeauna, ar fi în mod cert una obiectivă, una corectă, cel puţin în cazul posturilor pe perioada  determinată, respectiv pentru un (1) an, în acestă direcţie Inspectoratele Şcolare Judeţene având o experienţă suficientă în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea şedinţor publice de repartizare.

De altfel, nu înţeleg de ce notele obţinute la un centru local de concurs nu sunt valabile la celelalte centre, pentru posturile cu contract pe perioadă determinată, respectiv  un (1) an, în condiţiile în care concursul s-a desfăşurat în baza subiectelor naţionale, iar participarea în mai multe centre locale de concurs nu a fost posibilă tinand cont de faptul că proba scrisă din cadrul concursului s-a desfăşurat în aceeaşi zi şi în acelaşi interval orar si dupa cum deja am specificat, cu varinate de subiecte nationale.

Sper că veţi lua în calcul toate aceste aspecte şi veţi propune o soluţie care să tempereze situaţia creată. Etapa a II-a de repartizare - posturi didactice pe perioadă determinată - conform Calendarului, va avea loc în data de 16 august 2012. Fiindcă, după cum am specificat,  concursul de ocupare a posturilor didactice s-a desfăşurat şi organizat în baza subiectelor naţionale, evaluarea lucrărilor a fost organizată şi s-a desfăşurat la nivel naţional în centre de evaluare, iar posibilitatea candidaţilor de a participa în mai multe centre de concurs nu a fost existat, vă rog ca în baza celor exprimate anterior să luaţi decizia corectă ca repartizarea candidaţilor din Etapa a II-a de repartizare a posturilor didactice să se materializeze în funcţie de nota obţinută, la nivel de Inspectorat Şcolar Judeţean şi nu la nivel de centru local de concurs, pentru a fi evitate situaţiile în care mulţi dintre candidaţii cu note peste 9.00 nu sunt repartizaţi, în timp ce alţi candidati sunt numiţi pe post cu note mult mai mici.

În altă ordine de idei, îmi exprim prin acest mesaj regretul că în urma modificării configuraţiei variantelor de subiecte pentru concursul de ocupare a posturilor didactice din învăţământul preuniversitar, prin eliminarea subiectului de specialitate, a fost creată o situatie cel puţin neplăcută, daca nu cumva şi bizară, situaţie ce nu va fi în niciun caz una benefică sistemului de educaţie din Romania, de altfel un sistem greu încercat în ultimii ani şi cu asta suntem de acord cu toţii. Această modificare a structurii variantelor de subiecte nu este de bun augur.

Mi-e greu să înteleg care au fost argumentele pentru care subiectul de specialitate a lipsit din cadrul variantelor pentru concursul de ocupare a posturilor didactice desfăşurat în data de 2 august 2012 şi sper că pe viitor subiectul de specialitate va reveni în cadrul variantelor subiectelor de concurs.


Vă rog să luaţi act de aceste câteva consideraţii pe care vi le-am expus şi să luaţi deciziile potrivite, în interesul educaţiei şi în raport de performanţă.


un grup de profesori    Contactați autorul petiției