Punct si de la capat pe piata gazelor naturale

România s-a scufundat continuu în ultimii 25 de ani, ajungând la punctul în care s-au atins și chiar depășit multe limite critice. Sectorul gazelor se confruntă în general cu aceleași probleme cu care se confruntă întreaga societate. Ne frământăm adesea astăzi să descoperim cauzele problemelor noastre, când ar trebui să ne uităm la soluțiile găsite la unele probleme din trecut. Relația dintre instituțiile statului și participanții pe piață, relația dintre acționari și conducătorii societăților din sectorul energetic etc., este asemenea relației dintre profesor și elev (șef și subordonat, gardian și deținut, stăpân și sclav). Profesorul are răspunsul, elevul se străduiește să găsească răspunsul. Elevii știu când au găsit răspunsul potrivit, doar pentru că le spune profesorul. Elevii știu ce au de făcut, doar pentru a-l mulțumi pe profesor și a trece clasa. Operatorii, furnizorii, consumatorii, proiectanții, constructorii etc. încearcă doar să le facă pe plac Șefilor/Gardienilor/Stăpânilor, ratând șansa de a îmbunătăți sistemul care ar trebui, de fapt doar să-i servească pe clienți. Aprobarea de către ANRE a Ordinului nr. 75/2016 privind privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, cu aplicare de la 1 decembrie 2016, a umplut paharul ipocriziei. Vă propun să stopați ipocrizia și să susțineți Petiția: Punct și de la capăt pe piața gazelor naturale, cu scopul de a construi o piață reală și a înlătura pseudopiața care favorizează înșelătoria-șantajul-manipularea. Motivația demarării acestui proiect, este determinată de comportamentul neadecvat al instituțiilor responsabile în sectorul gazelor naturale, lipsa dialogului între societatea civilă și aceste instituții, lipsa oricăror reacții la ”vocea străzii”, lipsa transparenței în procese decizionale, manipularea pieței gazelor, intervenția abuzivă în piață, încălcarea principiilor Directivelor europene, subvenții încrucișate mascate, acte legislative emise sau amânate pentru a favoriza anumiți actori din piață, reducerea nivelului de siguranță în alimentarea cu gaze etc.  

Proiectul se adresează partidelor politice, inițiativelor civice, ONG-urilor și tuturor celor interesați de o ROMÂNIE NORMALĂ.  

Așteptăm exprimarea susținerii, formularea de opinii și sugestii față de acest proiect la adresa energiainteligenta@gmail.com  

Asociația Energia Inteligentă Președinte Dumitru Chisăliță www.inteligentenergy.ro


Asociatia Energia Inteligenta    Contactați autorul petiției