Petiție împotriva demiterii lui Adrian Alui Gheorghe din funcție

PETIȚIE împotriva demiterii lui Adrian Alui Gheorghe din funcția de director al Bibliotecii G.T. Kirileanu din Piatra Neamț    

Către Consiliul Județean Neamț,

Domnului Ionel Arsene, președinte  

     Am aflat cu stupoare despre demiterea domnului Adrian Alui Gheorghe, eminent  director-manager al Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” din Piatra Neamț, în urma „evaluării” făcute de o așa-zisă comisie din care tocmai specialiștii în domeniul de activitate lipseau. O comisie autentică și responsabilă ar fi apreciat, la superlativ, cel puțin trei-patru izbânzi evidente, din multele pe care le-am putea aminti aici și care poartă amprenta personalității domnului Adrian Alui Gheorghe:

     1. Biblioteca din Piatra Neamț a ajuns la un procent de 11% cititori, în condițiile în care, în țară, procentul este de 8-9%.

     2. În 2105-2016 au fost digitalizate toate publicațiile din județul Neamț, din perioada 1880-1990, peste 6.000 de documente de bibliotecă (reviste, ziare etc).

     3. În Biblioteca „G. T. Kirileanu” din Piatra Neamț, peste 200 de scriitori români actuali au susținut, în fața unui public din ce în ce mai numeros, conferințe, lecturi publice, lansări de carte.

     4. Biblioteca a găzduit expoziții de artă plastică valoroasă, concerte de înaltă ținută, la inițiativa directorului-manager, Adrian Alui Gheorghe.

     Instituția a înflorit realmente în timpul mandatului său. Adrian Alui Gheorghe, atașat profund de istoria noastră culturală și spirituală, s-a dovedit a fi un etalon de profesionalism și de promovare a valorilor incontestabile din spațiul românesc.

     Performanța directorului-manager de la Biblioteca „G. T. Kirileanu” s-a răsfrânt asupra întregului oraș. Piatra Neamț a devenit, datorită lui Adrian Alui Gheorghe, un reper în geografia culturală românească, un loc cu o viață deosebit de bogată și de dinamică în acest sens.

     Talentat prozator, poet, eseist, editor de mare generozitate (a îngrijit opera postumă a regretatului prieten Aurel Dumitrașcu), încununat cu numeroase premii și distincții (din partea Uniunii Scriitorilor din România, din partea Președinției României, a unor edituri sau festivaluri), Adrian Alui Gheorghe slujește cu adevărat cultura română, îndemnând pe tineri la lectură, la ore de bibliotecă, la cunoaștere cuprinzătoare și, acolo unde întrevede talentul, la creație literar-artistică.

     Pentru toate aceste izbânzi și pentru multe altele de acest fel, domnul Adrian Alui Gheorghe ar fi meritat cea mai înaltă distincție care se poate acorda unui om de o asemenea valoare. În locul unei medalii, Adrian Alui Gheorghe „primește” … demiterea din funcția de director-manager al Bibliotecii „G. T. Kirileanu”. Abuzul comisiei de evaluare este incredibil. Nu pierde Adrian Alui Gheorghe, ci biblioteca din Piatra Neamț și, o dată cu ea, oamenii locului, tinerii mai ales, care au nevoie de un antrenor cultural, cum ar fi spus Constantin Noica!

     Considerăm că demiterea domnului Adrian Alui Gheorghe este o eroare care mai poate fi reparată.   

 

Asociația Ziariștilor Independenți din România,

secția română a Asociației Jurnaliștilor Europeni (cu sediul la Bruxelles)

Teodora Stanciu , Președinte