OPRITI ABUZUL IN TVR

Opriți abuzul în TVR!

Ultima găselniță a conducerii TVR este reducerea timpului de lucru și implicit a salariilor. Fără a avea nici o justificare economică și fără a fi urmat toate etapele premergătoare unei asemenea decizii, Directorul General Interimar și Comitetul Director vor propune Consiliului de Administrație din 28 mai această măsură. Decizia este încununarea a 5 luni de bâiguieli manageriale, cu abuzuri, angajări, ingerințe grosolane în politica editorială. Încercăm mai jos să facem un rezumat al mandatului acestui interimat, o perioadă în care demnitatea noastră profesională a fost călcată sistematic în picioare. Imaginea jurnalistului TVR nu a fost niciodată atât de batjocorită. De ce trebuie să plătim tot noi factura incompetenței ce s-a perpetuat la conducerea TVR?

 

 

Stimați membri ai Consiliului de Administrație al SRTV,

Stimați membri ai clasei politice românești,

Stimați colegi jurnaliști,

 

Se împlinesc zilele acestea 5 luni de la numirea domnului Stelian Tănase în funcția de Director General Interimar al Societății Române de Televiziune. Așa cum probabil cunoașteți, domnul Tănase a fost nominalizat în această funcție în urma demiterii Consiliului de Administrație condus de domnul Claudiu Săftoiu, în baza unui algoritm politic hotărât în cadrul coaliției ce guverna România în decembrie 2013. Ulterior, domniile voastre ați fost nominalizați de cei în drept și confirmați de Parlament în funcțiile de membri ai CA ai SRTV, calitate în care l-ați votat pe domnul Stelian Tănase pentru funcția de PDG.

„Misiunea cu care am fost învestit la 20 decembrie 2013 de către Parlament este salvarea TVR. Dacă sunt aici, vreau să fac întâi curăţenie. Aţi văzut şi dvs., cum am călcat pe muşuroi, am fost supus unei canonade. Asta e bine, înseamnă sunt pe drumul cel bun, am deranjat profitori de ieri şi de azi, am afectat multe interese legate de TVR, clanuri, afaceri, cumetrii.”

Încă de la bun început, domnul Tănase s-a declarat, paradoxal, un adversar al instituției pe care a acceptat să o conducă. Continuând atitudinea pe care o avea ca persoană publică, colaborator ori salariat al unor instituții private de presă (concurente directe pe anumite segmente cu TVR), domnul Stelian Tănase a susținut permanent faptul că salariații TVR sunt o piatră de moară a economiei naționale, făcându-i răspunzători de uriașa datorie adunată în timp de SRTV.

Dealtfel, una dintre primele declarații paradoxale a fost cea prin care recunoaște că nu a știut de imensele datorii ale SRTV, ca și când nu ar fi deschis vreun ziar, un post de radio sau internet-ul de un an și jumătate și nu ar fi știut nici de restructurarea făcută de Claudiu Săftoiu și grupul său de lucru, nici de Memorandum-ul de achitare a datoriilor încheiat pe șapte ani cu Guvernul României prin Ministerul de Finanțe.

Declarațiile din 6 martie 2014 anunțau trei soluții pentru redresarea TVR: reducerea cheltuielilor de producție, obținerea aprobării pentru indexarea taxei TV și obținerea unei amnistii fiscale. Acestea s-au transformat după două luni în soluții manageriale ca insolvența TVR și tăierea a 25 % din salarii prin reducerea programului de lucru cu o zi pe săptămână sau două ore pe zi.

De la preluarea mandatului până azi, Stelian Tănase a acreditat insolvența TVR, falimentul sau închiderea TVR ca variante pentru soarta instituției pe care altfel o numește strategică. I s-a spus, de la pupitrul comisiilor de cultură ale Parlamentului „s-o lase mai moale cu insolvența și cu comparația cu BBC”, ca foarte păguboase pentru instituția pe care o conduce. În aceeași zi (1 aprilie) European Broadcasting Union(EBU) a trimis o scrisoare către primul ministru Victor Ponta în care se declară categoric împotriva insolvenței TVR. În consecință, momentan, soluția insolvenței a fost abandonată.

În numeroase luări de poziție și interviuri, domnul Director General Interimar acuză salariații SRTV pentru situația în care se găsește instituția. Domnule Director General Interimar, vă informăm că NU este conform cu regulamentul intern al SRTV, să vorbiți permanent despre eșecul TVR și nu despre eșecul managerilor din TVR, o nuanțare cel puțin morală pe care o cerem public intelectualului, ziaristului și mai ales directorului Stelian Tănase. Vă solicităm public, domnule Director General, să criticați în discursurile și interviurile dvs. „managerii TVR” și nu „TVR”.”

În același timp, făcând din nou confuzie între un post privat și o instituție publică de presă,directorul general interimar a intervenit permanent din poziția pe care o ocupă în politica editorială. Domnul Tănase organizează ședințe de sumar, trasează grile, introduce și scoate de pe post emisiuni. Toate acestea au culminat cu actul brutal de cenzură prin care a ordonat oprirea transmisiei unei emisiuni în timp ce aceasta era pe post, pentru că domnia sa are o părere diferită asupra evenimentelor relatate în respectiva emisiune. Este vorba de serialul „Moștenirea clandestină”, realizat de Monica Ghiurco, a cărui retransmisie pentru TVR Moldova a fost suprimată de domnul Tănase. Chemat în fața Comisiei de Etică, domnul Tănase a ignorat rezoluțiile acesteia, neluând nici o măsură, dovedind încă o dată disprețul pe care îl are față de instituție, deopotrivă pentru oamenii și regulamentele ei.

În schimb, la fiecare ședință a Comitetului Director, șefii de canale sunt "certați" de Directorul General Interimar pentru că difuzează emisiuni ai căror protagoniști nu sunt agreați de domnul Tănase. Așa s-a întâmplat în cazul interviului cu Lucian Boia iar alte inițiative au fost stopate din fașă. Emisiunea despre condiția intelectualului în România, cu invitații Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, nu s-a realizat niciodată, dar a stârnit o altă polemică, aducând din nou prejudicii de imagine Televiziunii Române.

Zilele trecute un nou incident a adus TVR în atenția publică: un interviu realizat cu Președintele țării de către jurnalistul TVR Timisoara Brândușa Armanca a fost scos din grilă cu jumătate de oră înainte de a intra în emisie pe TVR 3. Din păcate, toate aceste situații controversate sunt interpretate de publicul larg ca „cenzura din TVR” nu ca imixtiuni grave ale Directorului General Interimar în programele instituției, fapt care atrage un și mai mare oprobiu și deasemenea neîncrederea partenerilor. În aceste condiții, jurnaliștilor din TVR le este din ce în ce mai greu să-și exercite profesia. Șeful instituției nu numai că nu întreprinde nimic pentru a recâștiga încrederea telespectatorilor în TVR, dar contribuie direct la îndepărtarea acestora, sabotând pur și simplu activitatea și imaginea publică a TVR și aducând grave prejudicii instituției.Toate scandalurile în care am fost implicați au beneficiat de tăcerea domnului Tănase. Nici un comunicat, nici o atitudine. Și nici o măsură. Doar un nou deficit de imagine care îndepărtează instituția de public, de misiunea ei și implicit de salvarea economică.

Mandatul de până acum al domnului Tănase se remarcă prin aducerea la TVR a unui grup de „vedete”, cunoscuți ai domniei sale, un adevărat desant de colaboratori.

„Este o nouă viziune – pe care o încercăm de data asta. TVR face o încercare de a oferi un exemplu de televiziune în serviciul public, în speranța că este începutul schimbării statutului și rolului TVR în lumea românească... O instituție strategică.”(conferința de presă, 24 februarie 2014).

Fără a avea aprobarea CNA, cu complicitatea Comitetului Director, noile grile au fost lansate cu mare tam-tam și cheltuială la Brașov, sub masca finalei naționale a Eurovisionului. Chiar și în aceste condiții, am sperat că noua viziune va produce revirimentul promis. Din păcate, noii veniți au dus și mai jos audiențele.

Tuturor li s-au semnat contracte, li s-au dat emisiuni până la sfârșitul anului 2014,   în lipsa unui buget anual aprobat de CA -bugetele emisiunilor se reînnoiesc lunar, departamentele funcționând conform legii, cu un procent din bugetul pe anul precedent. Enumerăm câteva exemple de venituri ale unor colaboratori dintre cei veniți în mandatul domnului Tănase. Menționăm că este vorba de sume nete, la care se adaugă impozite și cheltuielile ce revin SRTV.

Cornel Nistorescu -  2500 euro/lună

Ion M. Ioniță (plecat între timp)- 3000 euro/lună

Daniel Apostol -2000 euro/lună

Timeea Bereczki- 4000 lei/lună

Miruna Munteanu 6000 lei/lună de la TVRi

Mircea Dinescu 6220 euro net/lună de la TVR 1 și 2560 euro net/lună de la TVR 2, la care se adaugă reclama pe față la propriul restaurant

Florin Iaru 6400 lei pe lună pe TVR2

Liviu Mihaiu are un contract foarte bine întocmit, în interesul său, bineînțeles. Dacă nu are mai mult de două ediții pe lună este plătit cu 1300 de euro pe ediție, dacă are peste trei, se mulțumește cu 1000.Total,13.100 de euro/sezon.

În afara acestor vedete aduse peste noapte au fost păstrați pensionari sub diverse forme de contract și au continuat angajările din afară.Magda Grădinaru a fost angajată pentru ca producător al emisiunii lui Ion M Ioniță, în condițiile în care emisiunea avea deja un producător intern. A încasat 6000 de lei în martie și 4000 de lei în aprilie.În același timp există mulți moderatori și producători interni, care nu sunt implicați în nici un proiect.

Domnul George Orbean a fost până zilele trecute consilier al Directorului General Interimar. A fost angajat pe funcție de editor imagine, cu 5500 lei pe lună, salariu la care nici un editor din instituție nu poate visa. Toate aceste angajări/colaborări au fost parafate la cererea directă a domnului Tănase, fără un concurs de proiecte care să ofere șanse egale atât jurnaliștilor din interiorul Televiziunii cât și celor din afară. În aceste condiții, jurnaliștii TVR au fost discriminați flagrant. Mai mult, cei „aleși”  nu au prezentat nici un proiect, au venit doar cu numele, în baza afinităților domnului Tănase.

Stimați membri ai CA al SRTV, din rândurile dumneavoastră lipsesc tocmai reprezentanții noștri. Imediat după numirea în funcție, domnul Tănase a schimbat în 8 ianuarie 2014, din nou cu susținerea Comitetului Director, regulamentul alegerilor membrilor CA desemnați de salariați. Prevederea a urmărit practic un singur nume(Valentin Nicolau), dar a restricționat dreptul salariaților de a-și alege orice reprezentant doresc în CA, în conditiile în care dumneavoastră proveniți cu toții din afara TVR,inclusiv domnul Tănase! Noi salariații, însă, suntem obligați să-i desemnăm pe cei doi colegi din CA pe care legea ne îndreptățește să-i alegem, doar din interiorul SRTV! Fiindcă așa au hotărât domnul Tănase și Comitetul Director! Ulterior, în cadrul alegerilor interne, s-au detașat doi câștigători. Un viciu minor de procedură a făcut ca cei doi să fie descalificați. Cunoașteți mai mult ca sigur evenimentele, ele au fost din nou publice și din nou imaginea instituției noastre a fost afectată. Pentru a se apăra în procesul intentat de cei doi (Cornel Mihalache și Mihai Rădulescu), domnul Tănase a apelat la una dintre cele mai mari case de avocatură, cu tarife pe măsură. SRTV nu are de câștigat nimic din acest proces. Cu treizeci de mii de euro plătește SRTV ambiția Directorului General Interimar de a elimina din CA reprezentanții votați în mod covârșitor de salariați.

În același timp au început să sosească hotărâri judecătorești în favoarea celor care au fost disponibilizați anul trecut. În loc să caute soluții de mediere, de rezolvare cât mai grabnică a acestor probleme, domnul Tănase tergiversează inutil și păgubos soluționarea cazurilor.

"Audiența TVR este 0,92!"  anunța în martie domnul Stelian Tănase. Astăzi, în mai 2014, audiența medie este 0,6%.Pe fondul  evenimentelor interne, scăderea și mai mult a audiențelor a venit ca o consecință firească. Greșeala managerială cu valoare de sabotaj a lui Claudiu Săftoiu și a grupului de lucru de a opri producția internă  timp de 8 luni de zile, a dus la scăderea audienței medii de la 3% la 0,92%. Colaboratorii externi ai domnului Tănase nu au adus revirimentul pe care acesta îl anunța.Mai mult, incapacitatea de a atrage publicitate va culmina cu transmisiile de la Campionatul Mondial de Fotbal. Vă sugerăm să cereți sumele pe care le va încasa TVR de pe urma acestor transmisii. Nivelul lor este doar de ordinul miilor de euro, în timp ce  drepturile de transmisie se ridică la 9 milioane de euro!

Pe 1 iunie se va organiza Ziua Porților Deschise la TVR. Copii și părinți vor veni să se zgâiască la salariații TVR care vor fi puși să mimeze munca. Domnul Tănase dovedește că nu cunoaște menirea omului de televiziune: munca sa trebuie să se vadă pe sticla televizorului, nu pe cea a vitrinelor amenajate în Dorobanți. Costurile orelor suplimentare care se vor plăti sunt estimate la 8000 de euro.

Se prefigurează o nouă încercare de a ne acoperi de ridicol: Premiile TVR. Nu știm la ce vor folosi, nu știm de ce le acordăm. Prestigiul nu se (re)dobândește acordând premii, ci câștigându-le! Or, premii nu se pot lua pe șuete între prieteni în studio, pe formate reșapate de la concurența televiziunilor de apartament.

În cele cinci luni de mandat domnul Tănase nu a fost capabil să schițeze o viziune, un plan, nici în ceea ce privește domeniul editorial, nici în cel economic. Singura idee vehiculată semioficial pe culoarele TVR este aceea a reducerii timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână și prin consecință cu 25% a salariilor. Veți discuta această propunere în CA din 28 mai. Domnul Tănase nu cunoaște faptul că noi nu avem timp de lucru, noi avem emisiuni de difuzat pe post. Cei mai mulți dintre noi nu calculează câte ore stau în TVR pe zi: se lucrează până se termină emisiunea, nu programul de lucru. Un exemplu simplu: o tură de montaj are 7 ore; reducerea timpului de lucru va însemna o reprogramare totală a turelor, cu redistribuirea lor pe fiecare emisiune, în contextul în care acest domeniu al postproducției este și așa afectat de o gravă lipsă de resursă umană. E datoria conducerii să-i identifice și să rezolve problema celor care nu muncesc, indiferent de durata programului de lucru (mulți încă, e adevărat). Fără o minimă strategie de viitor, nu se poate ca prima soluție să fie cea de reducere a salariilor și a „timpului de lucru”. Aceasta este ultima dintre măsurile care trebuie luate, nu prima!

Unii dintre dumneavoastră cunoașteți faptul că în urma restructurării realizate de precedentul CA, toți managerii din SRTV au fost desemnați coordonatori pe actualele posturi în urma unor concursuri organizate în perioada iulie – septembrie 2013. În cadrul aceluiași plan de reorganizare, aceștia ar fi  trebuit să depună rapoarte de activitate la 6 luni de la preluarea posturilor, în urma cărora să se decidă menținerea sau schimbarea lor din funcții. Au fost depuse aceste rapoarte? Dacă toți coordonatorii de departamente sunt încă în funcții, presupunem că SRTV funcționează foarte bine și nu vedem de ce trebuie luate măsuri extreme, precum reducerea salariilor.

La sosirea în TVR, domnul Tănase a găsit o instituție cu grave probleme financiare dar stabilizată, cu o restructurare făcută și cu un termen de grație de șapte ani. Așa cum am arătat, domnul Tănase a efectuat și antamat cheltuieli hazardate, fără nici o perspectivă de a recupera investițiile. Ce s-a întâmplat în cele cinci luni de mandat de am ajuns la audiență 0.6% cu datoriile mai mari decât cu un an înainte, cu salarii reduse cu 25% și cu spectrul unui nou val de concedieri? Nimic, așa a condus Stelian Tănase instituția! În cele cinci luni domnul Tănase a repetat însă obsesiv: insolvență, incapacitate de plată, concedieri, reduceri salariale etc. Domnul Tănase este mai degrabă un lichidator, nu un director general, manager sau președinte. Domnul Tănase nu a vorbit niciodată în mod real despre salvarea TVR, domnul Tănase clamează doar desființarea ei!În aceste cinci luni, domnul Stelian Tănase și-a dat măsura totalei sale incompetențe, nefiind în stare să ofere nici un orizont instituției noastre. Chiar și în cazul acestor reduceri salariale nu se precizează ce înseamnă acest nou sacrificiu cerut salariaților. Cât va economisi TVR și unde vor merge banii tăiați din salarii? Există un plan managerial coerent sau este o nouă bâjbâială ce se va termina cu alte concedieri inutile? De ce trebuie să plătim tot noi factura incompetenței ce s-a perpetuat la conducerea TVR?

V-am adresat această scrisoare, având convingerea că aveți puterea și datoria să opriți acest mod de a conduce instituția. Respingeți propunerile aberante ale Directorului General Interimar! Opriți contractele păguboase cu pseudo-vedete și nesfârșitele prelungiri ale contractelor pensionarilor instituției! Cereți verificări ale tuturor contractelor de achiziții! Cereți rapoartele de activitate ale coordonatorilor de departamente! Retrageți sprijinul domnului Tănase și desemnați un nou PDG, cu un adevărat plan managerial!

Nu cerem decât condiții decente pentru a ne practica meseria de jurnaliști. Vrem să ne fie apărată demnitatea de angajați ai unei instituții publice, a cărei menire este să servească interesul cetățeanului. Jurnaliștii TVR și-au dovedit an de an valoarea câștigând premii naționale și internaționale. Ne-am simțit umiliți când a trebuit să dezvăluim bugetele producțiilor noastre. Colegilor din alte televiziuni publice nu le vine să creadă când aud cu ce sume minimale se produc emisiunile noastre. Suntem permanent insultați fiind asociați cu dezastrul produs de conducerile succesive ale TVR. Actualul Director General interimar a dovedit că nu poate remedia situaţia în Televiziunea Publică. Vă solicităm să opriți jaful și incompetența actualei conduceri (Directorul General Interimar și Comitetul Director).

Domnule Stelian Tănase, există şi instituţia morală a demisiei!

 

 


Jurnaliştii din Televiziunea Publică din România    Contactați autorul petiției