NU vrem Fântână Muzicală în Parcul Botanic Timişoara

Noi, semnatarii, solicitam Domnului Primar Nicolae Robu incetarea procedurilor de realizare a obiectivului «Fântână ornamentală muzicală în Municipiul Timișoara» in Parcul Botanic. 

 

Motivele pentru care ne impotrivim ca acest proiect sa fie realizat in Parcul Botanic Timisoara:

 

- Costul ridicat al acestui proiect: 2.000.000 euro din bugetul local

- Importanta spatiilor verzi este de necontestat pentru rolul de imbunatire a calitatii aerului unui oras, iar in conditiile in care Timisoara nu respecta nici in acest moment numarul de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor impus prin lege si de asemenea prin normele europene, consideram ca fiind inadmisibila micsorarea celui existent.

Mentionam ca Padurea Verde nu intra in calculul spatiului verde pe cap de locuitor, nefiind eligibila nici din punct de vedere al pozitionarii (afara din perimetrul Municipiului Timisoara, conform PUG) si nici din punct de vedere administrativ (primaria are in administrare o portiune foarte mica din Padurea Verde

 

- Lucrarile necesare construrii unei fantani presupun spargerea si distrugerea parcului pe zone mai extinse deoarece va fi necesara racordarea la utilitati, precum si amplasarea unui bazin partial ingropat de 30x60 m.

Aceste lucrari precum si necesitatea depozitarii materialelor de constructii pe sit, va duce la distrugerea ireversibila a vegetatiei.

 

- Fantanile arteziene au o durata de functionare limitata la sezonul cald, in restul anului find secate.

Consideram ca aceste fantani isi au rolul lor benefic in cadrul unui oras, si anume de a umidifica aerul in timpul sezonului cald cand aerul este mai uscat, fiind potrivite in mod special in piete si piatete unde predomina betonul sau pavajul.

In cadrul unui parc botanic, o fantana arteziana vine ca o interventie artificiala si nespecifica locului, fiind in ultima instanta redundanta in conditiile in care un parc este un biomecanism autosuficient.

 

 

 


Svetlana Petrovici    Contactați autorul petiției