Lege pentru "Ora Magica" si "Spital Prieten al Copilului" in maternitatile din Romania

ora_magica.png

Contribuie si tu la votarea Legii! Este extrem de important ca Romania sa-si alinieze protocoalele legate de nastere la recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Fiecare semnatura conteaza!

Aceste practici se refera la "cei 10 Pasi pentru o alaptare de succes" ai OMS, printre care si procedura cunoscuta sub numele deOra Magica a Nou-Nascutuluisau “Skin-to-Skin in the First Hour After Birth”, adica:

- asezarea copilului sanatos pe mama, in contact direct (piele-pe-piele) si neintrerupt, imediat dupa nastere.

- initierea precoce a alaptarii (ideal in prima ora dupa nastere).

DE CE?

In Romania,

 • suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii neo-natale;
 • rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;   
 • nou-nascutul este, de multe ori, separat de mama, i se ofera lapte-formula si astfel este sabotata alaptarea si chiar sanatatea viitorului adult;   
 • copiii romani nascuti in prezent vor avea, la varsta de 18 ani, capitalul uman cel mai scazut din Europa, din cauza educatiei deficitare si a sistemului sanitar precar - conform raportului privind Capitalul Uman, al Bancii Mondiale, publicat in 2018.

Conform studiilor realizate de OMS, UNICEF si alte institutii de prestigiu, printre cauzele directe ale acestor statistici sumbre sunt protocoalele nefiresti si invechite din cadrul maternitatilor si lipsa educarii pre si postnatale. 

Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii.

Mii de vieti de bebelusi ar putea fi imbunatatite si chiar salvate prin simpla procedura a Orei Magice a nou-nascutului. Conform cercetarilor citate de OMS, aceasta reduce rata mortlitatii neo-natale cu pana la 22%!

***

In Romania, procedura Ora Magica / Skin-to-Skin (StS) imediat dupa nastere este, in majoritatea cazurilor, absenta, intrerupta sau intarziata din cauza procedurilor de rutina (cantarire, masurare...), in ciuda avantajelor substantiale – atat asupra nou-nascutului, cat si a mamei; atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung! In cazul unei nasteri fara probleme, toate procedurile medicale necesare se pot face cu nou-nascutul pe pieptul mamei.

Programul Ora Magica a fost adus in Romania de catre ProMAMA in anul 2012, impreuna cu specialistii de la Institutul Healthy Children din SUA si de atunci il promovam in mod constant, in randul viitorilor parinti, al cadrelor medicale si maternitatilor, a Institutiilor Statului (lobby, participare la dezbateri si dosar depus la Ministerul Sanatatii). 

Cel mai recent, pe acest subiect, ProMAMA a organizat Conferinta Ora Magica a Nou-Nascutului – cu specialisti straini si a demarat Programul MAgia MAternitatii - din burtica, la pieptul mamei: http://www.promama.ro/magia-maternitatii-din-burtica-la-pieptul-mamei/93 - cel mai ambitios proiect pentru modernizarea protocoalelor referitoare la maternitate in Romania. 

dezbatere_parlament.jpg 

Acum, dupa 7 ani de cand am adus procedura in tara si am promovat-o in mod constant, in sfarsit vocea noastra are ecou: domnul deputat Ovidiu Raetchi a initiat un proiect de lege pentru acreditarea maternitatilor ca “Spital Prieten al Copilului”.

Practicile specifice unei maternitati “Prietene ale Copilului” sunt de rutina in alte tari europene, tari care in statistici stau muuult mai bine decat noi in ce priveste sanatatea copiilor si au o rata a mortalitatii infantile mult mai mica decat in Romania.

Sunt mai multi pasi necesari acreditarii unei maternitati “Prietene ale Copilului”, iar unii dintre acestia pot presupune resurse mai mari de timp si buget: previziunea ar fi ca in termen de 10 ani, 90% dintre maternitatile din Romania sa fie acreditate ca  “Spital Prieten al Copilului”. 

INSA, pasul referitor la Ora Magica este obligatoriu si foarte important in acest proces.

NU presupune un efort mare de implementare si aduce beneficii imense. 

parla1.jpg 

ProMAMA a propus, iar initiatorii au acceptat propunerea, ca pasul implementarii Orei Magice sa fie obligatoriu in toate maternitatile intr-un termen mult mai scurt (1-2 ani), indiferent de stadiul celorlalti pasi pentru a deveni “Spital Prieten al Copilului”.

*** 

Despre beneficiile contactului precoce piele-pe-piele:  

 • scaderea riscului de mortalitate neonatala cu pana la 22% ! (OMS, Karolinska Institute)
 • normalizarea temperaturii corpului (temperaturaA sanilor mamei creste cu 1-2 0C in contactul StS - Prof. Nils Bergman, COCHRANE Review)
 • plange mai putin comparativ cu cel supusi procedurilor medicale/ ingrijirilor de rutina. Diferenta este de 15 secunde versus 900 de secunde cat plange nou-nascutul separat de mama! (Healthy Children Institute, SUA).  
 • normalizarea a respiratiei si a activitatatii cardiace,  reglarea nivelului de glucoza,  un instinct de supt mai puternic (nou-nascutul se va atasa corect, va stii cum sa suga si nu va avea probleme de supt mai tarziu).  
 • va trece prin 9 stadii instinctive si fiziologice, care se finalizeaza cu atasarea la san, suptul si apoi somnul.
 • avantajele sunt si la nivel psiho-emotional, copilul fiind capabil de autocontrol, adica isi va induce starea de calm atat imediat dupa nastere – bebelusul va plange mai putin, putand auzi bataile inimii mamei cu care este obisnuit din viata intrauterina – cat si mai tarziu, cand va fi mai mare. Deasemenea, va interactiona mult mai usor cu cei din jur, ajutandu-l sa se integreze mai usor in societate.
 • pentru mama :  StS in timpul operatiei de cazariana poate reduce semnificativ stresul matern si poate imbunatati satisfactia mamei privind nastere, chiar daca e vorba despre cezariana – va percepe nasterea ca pe o experienta pozitiva!  
 • rata crescuta a alaptarii in primele 4-6 luni (Studiu COCHRANE Review).
 • imbunatatirea atasamentului dintre mama si copil. Mamele au dovedit o atenţie crescuta fata de copiii lor si raspund mai prompt si eficient la nevoile acestora (efectul oxitocinic). Acest lucru a condus inclusiv la scaderea ratei abandonului neonatal.

Acum a venit momentul potrivit si s-au alaturat cauzei oamenii potriviti. Speram ca si ceilalti demnitari sa aiba deschidere pentru aceasta lege atat de necesara Romaniei!

Multumim Domnului deputat Ovidiu Raetchi, Multumim ACLR, multumim Alexandra Lopotaru pentru initiativa!

Contribuie si tu la votarea Legii „Spital Prieten al Copilului”, cu implementarea Orei Magice in maternitati intr-un termen scurt, semnand petitia. 

Fiecare semnatura conteaza!


Asociatia ProMAMA    Contactați autorul petiției