Labrador retriever caine non-agresiv

Petiţie – conform OG Nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr.233/2002.

 

 

Către: Primăria Pitesti

 

Domnule Primar,

 

 

 

Va aducem la cunostinta urmatoarele: suntem posesorii unor caini din rasa Labrador retriever si ne dorim sa avem o relatie de buna intelegere cu cei din jur si pentru asta enumaram obligatiile pe care le avem noi ca detinatori de caini:

1.cainele trebuie sa fie educat , astfel incat sa fie un caine echilibrat si non-agresiv;

2.atunci cand patrunde in locurile publice cainele trebuie tinut in lesa pentru siguranta sa si a celor din jur

  1. detinatorul trebuie sa aiba asupra sa obiecte necesare colectarii dejectiilor produse de animal in spatiile publice;
  2. insoţitorul câinelui are obligaţia de a avea asupra lui carnetul de sănătate al câinelui, vizat la zi.

Acum aducem in vedere situatia inadmisibila din Pitesti unde proprietarii de caini sunt supusi unei hotarari a consiliului local si anume HCL 198 din 19.05.2014 pentru modificarea HCL 27/2002 privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea localitatii, precum si sanctionarea faptelor ce constituie contraventii , cu modificarile si completarile ulterioare, si unde consiliul local al Municipiului Pitesti, hotaraste:

Art.1 Se modifica si se completeaza HCL 27/2002 dupa cum urmeaza:

  1. Art. 20 lit.j se modifica si va avea urmatorul cuprins: “j) se interzice plimbarea cainilor de talie mare fara lesa si botnita in perioada in care se afla in locuri publice.”
  2. La Art. 20, dupa lit m se introduce litera n, cu urmatorul cotinut: “n)in vederea mentinerii igienei in spatiile publice , detinatorii de caini sunt obligate sa ridice dejectiile produse de animale din spatiile publice, din spatiile adiacente acestora , din holurile si caile de acces ale spatiilor locative.

Concluzia : multi detinatori de caini au fost amendati si sunt hartuiti in continuare de Politia Locala ca nu pun botnita cainelui de companie, caini care nu fac parte din categoria cainilor considerati agresivi, prevazuti de ordonanta de urgenta nr.55 din 30 Aprilie 2002 si modificata, unde se specifica rasele considerate agresive si pentru care trebuie aplicata botnita.

Sa va spunem care este standardul rasei Labrador Retriever:

Acest caine a fost crescut in secolul al XIX-lea in provincia canadiana Labrador si era folosit la tras plasele de peste din apa. In Anglia a fost adus de pescarii de moruni care il foloseau la recuperarea pestilor cazuti din plase. Prin diverse incrucisari cu Terranova de Saint John si Pointerul englezesc s-au obtinut exemplarele exceptionale actuale. Astazi este cel mai cunoscut caine datorita devotamentului sau fata de stapan si a relatiei speciale pe care o are cu oamenii.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, mai lung decat inalt, solid, musculos. Capul este potrivit de mare, craniul lat si rotund, stop mediu, bot de marime medie, trapezoidal, nas lat negru sau maro in functie de culoare blanii. Ochii sunt rotunzi de marime medie, caprui. Urechile sunt situate in spate, triunghiulare, potrivite ca marime si lasate pe langa cap. Coada este de lungime medie, groasa la baza si subtire la varf, acoperita cu par scurt, asemanatoare cu a vidrei, care il ajuta sa inoate foarte bine. Blana este dubla, cu un prim strat pufos, des, scurt si un strat exterior cu par scurt, drept, impermeabil. Poate fi negru, galben, maroniu. Poate avea sau nu o pata alba pe piept.

Caracteristici temperament echilibrat, foarte agil. Nas excelent, gura moale; mare dragoste de apa. Adaptabil, un companion devotat..

Personalitate Este un caine inteligent, receptiv, ii place sa munceasca, prietenos, sensibil, entuziast. Atasat, ascultator si devotat stapanului, este afectuos si rabdator cu copiii, prietenos chiar cu strainii tocmai de aceea nu este recomandat ca si caine de paza. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie. Fire buna, fara urma de agresivitate sau timiditate nepotrivita.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca miscare, sa munceasca si de aceea este recomandat persoanelor active care au timp liber pentru a-l rezerva cainelui. Este un caine cu aptitudini pentru sporturile de camp, ii place sa faca plimbari lungi, sa alerge fara lesa, sa se joaca, sa faca aport, sa inoate. Se poate adapta la conditiile de viata oferite in aer liber sau intr-un apartament, numai sa isi poata face zilnic miscarea de care are nevoie, sa participe alaturi de stapan la diverse activitati. Are nevoie de dresaj, socializare.

Dresaj Este un caine inteligent care invata cu usurinta si caruia ii place sa munceasca pentru stapanul sau. Dresajul trebuie sa fie cat mai variat caci poate invata foarte multe, in diverse domenii cum ar fi: operatiuni de salvare, cautare, ajutor pentru nevazatori, dar au rezultate foarte bune in concursurile de dresaj. Acest caine se maturizeaza mai greu atat din punct de vedere fizic cat si mental.

Utilitate Astazi mai este inca folosit in unele zone la vanatoare in orice fel de teren si in orice conditii de clima, dar mai mult este folosit ca animal de companie, ca insotitor al persoanelor nevazatoare, in operatiuni de cautare, salvare, pentru decoperirea de droguri etc.

Acest caine este un aportor adica adora sa tina si sa aduca obiecte in gura, cum sa ii punem botnita unui caine retriever?

Nu este normal ca pentru un iresponsabil care isi lasa cainele agresiv nesupravegheat si acesta ataca pe cineva, sa punem botnita tuturor cainilor,iar daca o persoana nu-si cunoaste cainele si are loc un atac , acea persoana plateste, nu primaria, nu politia comunitara care hartuieste detinatorii de caini.Animalul este SUFLET cu o constiinta, ratiune elementara, cu sentimente asemanatoare omului si cu simturile mult mai dezvoltate decat omul, si nu un simplu obiect. Asa ca a face o fapta dura nejustificata intra in categoria raului si se numeste cruzime, iar punerea botnitei la un caine echilibrat si non-agresiv este cruzime si nici o lege nu are dreptul de a impune unui om sa practice cruzime fata de animale. Solicitam revizuirea HCL 198 din 19.05.2014 deoarece :

  1. cainii de talie mare nu sunt neaparat agresivi (ar trebui modificat “caini de talie mare”cu “caini agresivi,” care sunt stabiliti de OUG 55/2002 art. 1);
  2. nu exista locuri special amenajate pentru caini in cartierele din Pitesti asa ca toti caini se afla numai in locuri publice(exceptand apartamentul si curtea);
  3. nu poti deosebi dejectiile cainelui cu stapan de dejectiile cainelui comunitar (cum stabileste politistul local cine a facut dejectia?), deci nu se poate aplica amenda atata vreme cat exista caini comunitari.

 

 

 

In speranta ca veti tine cont de caracterul vital al cererii noastre, va multumim pentru solicitudine.

 

Adresa de corespondenta a grupului de cetateni care va adreseaza prezenta petitie este:

Str. Constantin Dobrescu Arges, Nr. 2, Bl. B10, Sc. D, AP. 16, Et. 2, Pitesti, Jud. Arges.

Pentru informatii suplimentare va stam la dispozitie la telefonul : 0744213577.

 

GRUPUL DE CETATENI,

   (semnaturile pe verso)