AVIOANE NOI SI DEZVOLTARE ECONOMICA PRIN OFFSET!


Musafir

/ #41 pentru Musafir - "re"

2012-10-31 13:08

Au existat deja mai multe oferte catre statul roman, dintre care mentionez ultimele:

1.) Oferta SUA + LM de a primi gratis 24 de avioane F16 BL25 SH din stocurile fortelor SUA, care apoi sa fie modernizate de Lockheed-Martin la ultimul standard Bl50/52, la un cost de aproape 15-20 mil$ / bucata. Cost total, cu infrastructura si formarea personalului incluse ar fi fost pe la 1,2 mld-1,3 mld. $. Dezavantajul era ca avioanele nu erau noi si nu se oferea finantare si offset.

2.) Oferta suedeza de 24 avioane JAS-39 Gripen, pentru 1,3 mld.$, offset, finatare, transfer tehnologic si parteneriat cu Suedia incluse.

3.) La oferta de avioane portugheze, Saab a contraofertat cu un numar similar avioane noi in aceeasi bani. Pentru aceasta oferta nu cred ca sunt publice inca detalille, insa am auzit vorbindu-se de 16 avioane JAS-39. Sper sa ne lamurim in viitorul apropiat.

Sper, de asemenea, sa apara si o contraoferta LM... sau macar sa mai taie din banii pentru avioanele portugheze, de nivel BL15, fara a avea prevazut upgrade si care, ca si avionica, sunt inferioare MIG-21 Lancer...

Asa se intampla daca nu organizezi licitatie, greu pui presiune pe preturi si oferta totala. Ca sa nu mai vorbesc de alte atuuri in negociere.