Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Sorin Max

/ #3

2012-08-30 13:08

Sa nu uitam ca printr-o simpla miscare de condei a Domnului fost Prim Ministru, Tariceanu - la sfarsitul anului 2007 s-a anulat conversia datoriei OLTCHIM catre AVAS facuta in anul 2005 iar PCC, fara a plati ceva, a ajuns de la cca. 1,2% - participare la capitalul OLTCHIM, la cca. 12%. Coincidenta, sau nu, PCC are un consilier numit Sebastian VLADESCU fost ministru de finante si fost secretar de stat in Guvernul Tariceanu.
Renuntarea la efectuarea conversiei (sau mai bine zis) a reconversiei in actiuni este o eroare prin prisma mai multor factori:
- a fost aprobata de UE;
- este subevaluat capitalul actual al OLTCHIM (cca. 8 milioane de EURO); OLTCHIM nu poate fi comparat cu USG - CIECH, TERAPLAST, etc. care au o capacitate de productie cu mult inferioara fata de capacitatea OLTCHIM; spre exemplu, in perioada 2007 - 2008, erau vandute zilnic de catre OLTCHIM produse de cca. 1,5 - 2,0 milioane de EURO; zilnic erau incarcate peste 100 de camioane si cisterne cu PVC, CLOROSODICE, POLIOLI, etc. si peste 50 de cisterne de cale ferata cu OXO - ALCOOLI, CLOROSODICE, etc.;
- un capital social de 400 - 500 milioane de EURO este corect si alfel se poate prezenta OLTCHIM in fata bancilor pentru finantare materii prime.
Problemele de functionare ale OLTCHIM au inceput in momentul in care a fost sistata productia (de etilena si propilena) de catre OMV PETROM in noiembrie 2008.
De ce oare? Cine avea interesul sa buna pe butuci doua unitati de productie ARPECHIM si OLTCHIM care impreuna aveau vanzari de peste 3 milioane de EURO / zilnic?
Sa nu uitam ca aceste unitati erau unice producatoare in Romania si nu numai de PVC, OXO-ALCOOLI, PLASTIFIANTI, POLIETILENA, ETILENA, PROPILENA, etc.
Sa fie oare rechinii din industria chimica si petrochimica iar PCC sa fie numai o coada de topor?