Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Gigel Barbaru'

/ #274 Re:

2014-02-14 08:05

#257: Zalmoxis -

"Păi John Deere, nu toate așezările dacice de acolo sunt declarate încă în RAN. Și aici ajungem la miezul problemei.... țara noastră e al naibii de plină de vestigii arheologice din toate vremurile, nu e vale sau arătură să nu găsești numai la suprafață un cui sau un ciob dacă ai ochiul format și știi cum să te uiți. În jurul unei singure localități pot fi 60-70 de situri distincte, din care maxim 1-2 sunt în RAN și în Repertorii, pentru că teritoriul e imens, arheologii sunt puțini și nu au posibilitățile să bată tot terenul la metru pătrat ca să bage tot ce e sit în RAN.

Ori problema e că acele situri non-RAN și non-LMI sunt cele mai expuse pericolului de a fi devastate. Aici e lacuna legislativă, aici e marea bubă și marea problemă..."

Inteleg problema. Nu cred ca este o lacuna legislativa. Pur si simplu(scuzati-ma pentru asta) o lipsa de ...perighezare (furculision) a terenului. Din ce mi s-a povestit, asezarile dacice abunda de ceramica. La o perigheza se pot descoperi toate.

In lege exista termenul de "potential arheologic reperat" iar zonele cu acest potential trebuie introduse in RAN. In zona mea sunt multe situri "posibila asezare romana/medievala/etc". Nu trebie cercetate, doar reperate si protejate. Nu cred ca ar fi nevoie de o finantare exceptionala pentru asa ceva.