Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Vlad Carabisi
Musafir

#251 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 21:31

#250: john deere - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Asta e treaba organelor de ancheta, daca va fi o ancheta. Din punct de vedere arheologic, cu toate bunele intentii de care a dat dovada descoperitorul, o necropola a fost distrusa.


Musafir

#252 Re: Re: Un comentariu

2014-02-13 21:38

#242: Al doilea comentariu - Re: Un comentariu

am fi fost "tu" daca-ti ofeream. sau - poate - daca faceam armata impreuna.

in rest, ce sa zic.

plangerile penale pe care le-am facut au fost in nume personal. cum s-au descurcat distrugatorii nu mai stiu.

am treaba.

Zalmoxis

#253

2014-02-13 21:43

Pratmin

1. Egalitate, dar în domeniile noastre de competență. Domnul Teodor se pricepe la arheologie, dumneavoastra vă pricepeți la domeniul d-voastră de competență. Nu e firesc ca într-o problemă de genul să dăm credit celor care lucrează în respectiva specializare și care cunosc problemele curente ?
2. Să facem un calcul. Câte arme de tip sica au ieșit ? Ei bine, fiecăreia îi corespunde un mormânt. Ori necropolele de acest tip din această perioadă nu au sute și sute de morminte ci doar câteva, unde se înmormântau „șefii”. E o problemă de istorie și arheologie a epocii dacice asupra căreia nu e cazul să insist aici (e o poveste foarte lungă și complicată). Ideea e că sunt toate șansele ca o bună parte a necropolei, dacă nu chiar toată să fi fost nimicită. Corect ar fi fost ca după prima piesă găsită băiatul să alerge la Muzeu fără să dea a doua tură.... repet, nu neg buna lui credință și patriotismul. Dar unul din principiile de drept, vechi din vremea Romei, spune că necunoașterea legii nu te scutește de obligația ei.
3. Detectoarele de la muzee nu sunt prea grozave și nici prea uzitate. Înainte de programarea unei săpături se utilizează magnetometre, mult mai eficientă în a spune ceea ce este dedesubt, în vederea programării săpăturii.
4. Situri non-RAN făcute praf, cetăți dacice pline de gropi, pierdute pentru știință.... Umblând mult pe teren, cunosc fenomenul și e cât se poate de întristător.

Cât privește ultima întrebare. E ușor să acuzi dar e la fel de ușor să te faci că nu vezi. Eu sincer NU ȘTIU dacă domnul Iulian Enache este sau nu este vinovat. Nici nu este treaba mea să mă pronunț aici. La prima vedere pot să spun că unele elemente din caz ridică într-adevăr întrebări, cel puțin dacă judecăm după ceea ce a apărut în presă. Întrebări care pot fi sau nu pot fi justificate de faptele petrecute. În fond, părerea mea pe această temă, oricare ar fi, nu este relevantă și nici nu contează - este treaba unor alte organe și servicii specializate ale statului să facă lumină în acest caz. Corect ?

John Deere

Apropo de metale... caracterul tragi-comic al situației e ilustrat pe deplin de ceea ce se întâmplă în Munții Orăștiei: băieții, exasperați probabil de numărul mare de lupe de fier aruncă tot ce nu e metal prețios: unelte de fier, podoabe de bronz, cică unii ar arunca și argintul. Le fac grămadă lângă gropi pentru arheologi.

ZALMOXIS
john deere

#254 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 21:44

#251: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Daca va exista sprijin din partea arheologilor sunt convins ca aceste neajunsuri

vor disparea, sunt adeptul unui "ghid de buna practica" pt. detectoristi, fara

a aparea insa ingradiri radicale.

 

Oricum, fata de seara trecuta observ ca discutiile de aici incep cat de cat sa

semene a discutii.

 

 

Catalin BEM

#255 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 21:49

#254: john deere - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Aceste discutii nu pot avea decat un final legislativ.

Depinde de fiecare cum se interpreteaza spusele-mi.

john deere

#256 Re:

2014-02-13 21:53

#253: Zalmoxis -

"John Deere

Apropo de metale... caracterul tragi-comic al situației e ilustrat pe deplin de ceea ce se întâmplă în Munții Orăștiei: băieții, exasperați probabil de numărul mare de lupe de fier aruncă tot ce nu e metal prețios: unelte de fier, podoabe de bronz, cică unii ar arunca și argintul. Le fac grămadă lângă gropi pentru arheologi."

Acolo deja este vorba de infractiune, amenzile pt. utilizarea detectorului intr-un sit arheologic sunt

ametitoare, credeti ca cei ce fac sapaturi acolo au detectoarele inregistrate la Politia de patrimoniu ?

Este ca si cum ai participa la spargerea unei banci cu autoturismul personal

si cu numerele de inmatriculare la vedere.

 

 

Zalmoxis

#257

2014-02-13 21:58

Păi John Deere, nu toate așezările dacice de acolo sunt declarate încă în RAN. Și aici ajungem la miezul problemei.... țara noastră e al naibii de plină de vestigii arheologice din toate vremurile, nu e vale sau arătură să nu găsești numai la suprafață un cui sau un ciob dacă ai ochiul format și știi cum să te uiți. În jurul unei singure localități pot fi 60-70 de situri distincte, din care maxim 1-2 sunt în RAN și în Repertorii, pentru că teritoriul e imens, arheologii sunt puțini și nu au posibilitățile să bată tot terenul la metru pătrat ca să bage tot ce e sit în RAN.

Ori problema e că acele situri non-RAN și non-LMI sunt cele mai expuse pericolului de a fi devastate. Aici e lacuna legislativă, aici e marea bubă și marea problemă...

ZALMOXIS

Musafir

#258 Re: Re: Cel care stie multe

2014-02-13 21:58

#162: George Prisacaru - Teius - Re: Cel care stie multe

si faci bre,mmacedon umbla pe situri o stie toti detectoristi din zona,nu preda nimic o stie toti detectoristi din zona yolman s-a dus cu el pe sit arheologic.mmacedon se lauda cu asta si ca are si poze cu el acolo,cica la poza la cea gasit da iese si yolman in cadru.Ba pea matii fraiere.


Musafir

#259 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 22:00

#255: Catalin BEM - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Da, insa doar cu @Zamolxis se poate discuta, restul, fie ameninta, fie "are treaba"... din pacate acestia au pretentia sa fie considerati ca facand parte dintre profesionistii in ale arheologiei.

Poate insa unul dintre ei are dreptate, odata cu un proces cu finalizare se vor linisti apele, iar detectoristii pasionati de istorie isi vor casca urechile si ochii mai mult asupra activitatii profesionale a arheologilor.

 

Iulian Enache

#260 Re: Re:

2014-02-13 22:01

#245: Zalmoxis - #247: pratmin - Re: Credeti ca semnatarul petitiei are dreptate in ceea ce priveste acuzatiile aduse colegului nostru Iulian Enache?

Din pacate se vede clar ca petitia a fost scrisa in graba de catre autor fara sa se documenteze absolut deloc in privinta faptelor cu toate ca dovezile erau doar la cativa metrii de domnia sa la propriu vorbind fiind in mana colegilor dumnealui. Aceasta e menita sa sensibilizeze pe Domnul Ministru al Culturii in cel mai josnic mod posibil. Domnul Teodor isi bazeaza afirmatiile pe fotografii facute de mine cu un telefon mobil si pe presupuneri, lucru nedemn de un specialist in cadrul MNIR.

Ghinionul pentru domnia sa a fost ca in cazul predarii tezaurului meu toti pasii au fost facuti legal iar in ceea ce priveste curatarea monedelor in prealabil trebuie sa va anunt domnule Teodor ca si in prezent acestea au resturi de pamant pe ele asa ca rog unul din colegii dumneavoastra care posteaza aici(daca au putina demnitate si coloana vertebrala) sa spuna deschis daca dupa o curatare chimica mai raman pe monede asemenea resturi  de pamant, in aceste conditii se poate stabili foarte usor provenienta acestora. Datorita calitatii argintului acestea nu prezinta urme de oxidare. De fapt au fost prelevate deja probe de pamant din groapa de catre colegii dumneavoastra care s-au deplasat la locul descoperirii.

Sper sa nu ma intelegeti gresit dar un "infractor" este o persoana care a savarsit si a fost condamnat pentru o fapta penala, care e aceasta?? Sunt cuvinte grele la care ar fi trebuit sa meditati inainte sa le aruncati intr-un spatiu public fie el si virtual. Si totusi spuneti ca nu aveti nimic cu mine personal, cu toate ca in intregul cuprins al petitiei faceti afirmatii exprese la adresa mea.

Iulian Enache

#261 Re:

2014-02-13 22:08

#253: Zalmoxis - Cât privește ultima întrebare. E ușor să acuzi dar e la fel de ușor să te faci că nu vezi. Eu sincer NU ȘTIU dacă domnul Iulian Enache este sau nu este vinovat. Nici nu este treaba mea să mă pronunț aici. La prima vedere pot să spun că unele elemente din caz ridică într-adevăr întrebări, cel puțin dacă judecăm după ceea ce a apărut în presă. Întrebări care pot fi sau nu pot fi justificate de faptele petrecute. În fond, părerea mea pe această temă, oricare ar fi, nu este relevantă și nici nu contează - este treaba unor alte organe și servicii specializate ale statului să facă lumină în acest caz. Corect ?

Va rog sa ma intrebati pe mine personal aici in public ce nelamuriri aveti in cazul meu si va promit ca o sa va raspund! Cu dovezi scrise...

Catalin BEM
Musafir

#262 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domni

2014-02-13 22:14

#259: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

de ce nu va semnati?!

 

si eu sper ca acest fenomen nu poate fi oprit decat printr-un gen de dialog. NU O NEGOCIERE.

 

Al treiltea comentariu

#263 Re: Re: Re: Un comentariu

2014-02-13 22:38

#252: - Re: Re: Un comentariu

Ai o pwla treaba, stimate cetatean.


Musafir

#264 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-13 22:40

#255: Catalin BEM - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

"Depinde de fiecare cum se interpreteaza spusele-mi." Atata lirism. Dovada clara; arheologul, ca si minerul, e suflet poetic. Amandoi isi croiesc singuri cerul, cu puterea vorbelor. (Si in mintea amandurora e bezna)


Musafir

#265

2014-02-13 22:41

Acest domn Teodor este victima propriei imaginatii si a actiunii colegilor dumnealui.Chiar pe aici se spunea ca nu prea este inghitit nici de colegi si atunci acestia au profitat de dorinta sa de a iesi in fata cu orice chip, l-au aruncat in strada sa se lupte cu dusmanii si au inchis poarta in urma lui. Acum a inteles cum stau lucrurile si nu mai stie nici de cine sa se fereasca pentru ca si ai lui il ataca. Este cumva o actiune similara cui a domnului director sau fost director de la Piatra Neamt. Pare a fi o actiune concertata facuta in pripa fara a avea toate datele, cu toate ca datele sunt la dumnealor in curte. Sau poate ca de la o varsta nu mai ai capacitate de intelegere a lucrurilor in totalitate si incepi sa te prabusesti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te agati de cei din apropiere sa ii tragi dupa tine!
taurasu

#266 Fiti oameni!

2014-02-14 00:43

Ar fi cazul sa terminati "bulgareala cu rahat". Daca cineva (arheolog, muzeograf, istoric, etc) doreste sa discute (constituire grup de lucru) cu noi (detectoristii) poate lua numerele noastre de telefon de la serviciul patrimoniu din MNIR. Suntem dispusi sa stam la o masa si sa incepem o discutie. Multumesc.
Talpa iadului

#267

2014-02-14 03:45

Un idiot mare cel ce a deschis aceasta petitie, un om tare incuiat, frustrat si nesimtit, nu cred ca are rost sa-i dati insemnatate unei petitii deschise de un incult, de un om ce nu merita decat sa sape in parcurile publice pentru a planta panselute pe care o sa ma pis eu dimineata cand vin de pe coclauri cu buzunarele pline de artefacte, pe care, ca un bun cetatean le dau muzeului judetean, fara a vedea de ani de zile vre-un leu, dar in schimb cheltuind o groaza de banuti, cu gandul ca merita sa las ceva in urma mea si in schimb ma trezesc murdarit in presa si amenintat cu mii de lei amenda. FUCK OFF! Fuck the stistem! O sa va batem cu pietre intr-o zi, stati linistiti ca exista o lista si nu se va arde nici dupa 100 de ani, prostanilor, chiar nu va e rusine, frica de nimic? :))
Te scot din sistem!

#268

2014-02-14 04:26


Musafir

#269 Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-14 06:42

#203: pratmin - Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

@pratmin

Tu spui: "In primul rand, daca nu este in RAN nu este sit arheologic, din punctul de vedere al oricarui cetatean care are dreptul la informatii".

Gresit! Tu te informezi sa ce? Sa practici hobby-ul? Din pacate, invocati doar dreptul la informatie, dar nu aveti cunostinte despre legislatia in domeniu.

S-a mai spus aici, sa nu invocati RAN-ul, ca siturile sunt delimitate si apar si in alte documente.

 

INTREBARE: Daca spui ca practici acest HOBBY, fiecare cu bugetul lui, ce se intampla cu artefactele descoperite?

Daca vorbin de recompensa, atunci si ARHEOLOGUL, trebuie sa primesca acele drepturi "pe care mi le ofera legislatia"?

Roxana Munteanu
Musafir

#270

2014-02-14 07:10

Semnez petitia pentru ca o vad ca fiind un imbold spre o dezbatere care sa conduca la reglementari clare privind libertatile si limitele detectiei de metale, care sa fie in interesul patrimoniului si nu al uneia sau alteia dintre "taberele" care se contureaza aici. Nu consider cele citite un episod dintr-un schimb de insulte. Cred ca toti cei care au vazut in petitia d-lui Teodor doar intentia de a jigni nu vad padurea din cauza copacilor.

 


Musafir

#271 Ce-i mai place shaorma...

2014-02-14 07:40

Iata doua dintre citatele pe placul mult-prea-frustratului Eugen Teodor:

'Minciuna să fie cît mai mare, cît mai simplă, și cît mai des repetată; pînă la urmă, cei mai mulți o vor crede' (Adolf Hitler)

si un catren adecvat momentului:

Cu omul neşcolit şi prost/
Nu lupt că n-are nici un rost/
Dar duc o luptă infernală/
Cu prostul care are şcoală

Cu siguranta ne vom mai "auzi"!

Musafir

#272 Re:

2014-02-14 07:47

#267: Talpa iadului -

Daca exista o lista... atunci se schimba lucrurile...

pratmin

#273 Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-14 08:00

#269: - Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

Stimabile musafir,

1. "alte documente" nu sunt specificate in legislatie si o stiti prea bine. RAN-ul este cel care ne tine departe de siturile arheologice, iar faptul ca nu se fac update-uri la timp, ghici a cui este vina??? Nu mai spun ca siturile din RAN sunt vag descrise/localizate si eu personal pastrez distanta de cel putin 1000m pentru a nu face greseli... Daca ma combateti la acest punct, as vrea sa veniti cu argumente si exemple de alte documente oficiale si publice (in afara RAN-ului) care atesta o locatie ca si sit arheologic.

2. Au fost cazuri de furturi din muzee, pe care nu le discut aici. Recompensele acordate arheologilor/muzeografilor pentru obiectele gasite de ei s-ar incadra insa la "conflict de interese" sau alti termeni juridici pe care nu-i cunosc. Mi se pare cel putin logic...

Aveti insa sansa sa mergeti pe coclauri dupa orele de program si sa cautati meteoriti sau relicve de razboi, pe care mai apoi sa le vindeti. Mai sunt de asemenea si alte activitati recreative care pot aduce bani in plus. Repet, care sa fie facute in afara orelor de program si pe cheltuiala proprie.

Gigel Barbaru'

#274 Re:

2014-02-14 08:05

#257: Zalmoxis -

"Păi John Deere, nu toate așezările dacice de acolo sunt declarate încă în RAN. Și aici ajungem la miezul problemei.... țara noastră e al naibii de plină de vestigii arheologice din toate vremurile, nu e vale sau arătură să nu găsești numai la suprafață un cui sau un ciob dacă ai ochiul format și știi cum să te uiți. În jurul unei singure localități pot fi 60-70 de situri distincte, din care maxim 1-2 sunt în RAN și în Repertorii, pentru că teritoriul e imens, arheologii sunt puțini și nu au posibilitățile să bată tot terenul la metru pătrat ca să bage tot ce e sit în RAN.

Ori problema e că acele situri non-RAN și non-LMI sunt cele mai expuse pericolului de a fi devastate. Aici e lacuna legislativă, aici e marea bubă și marea problemă..."

Inteleg problema. Nu cred ca este o lacuna legislativa. Pur si simplu(scuzati-ma pentru asta) o lipsa de ...perighezare (furculision) a terenului. Din ce mi s-a povestit, asezarile dacice abunda de ceramica. La o perigheza se pot descoperi toate.

In lege exista termenul de "potential arheologic reperat" iar zonele cu acest potential trebuie introduse in RAN. In zona mea sunt multe situri "posibila asezare romana/medievala/etc". Nu trebie cercetate, doar reperate si protejate. Nu cred ca ar fi nevoie de o finantare exceptionala pentru asa ceva.


Musafir

#275 Re: Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

2014-02-14 08:13

#269: - Re: Re: Re: Care este problema voastra domnilor?

<Daca vorbin de recompensa, atunci si ARHEOLOGUL, trebuie sa primesca acele drepturi "pe care mi le ofera legislatia"?>

Desigur, are tot dreptul. Doar daca locul in care a gasit obiectele nu este inscris ca sit arheologic sau ca si  potential reperat.

Daca o face in timpul liber, cu mijloace proprii.  Daca acel arheolog ar dori sa faca asta, sa umble prin pustietatile patriei in afara programului pentru a gasi obiecte pierdute in afara asezarilor(nu va mai luati de un caz aproape singular - asezarile si necropolele nu cresc in copaci), as fi primul care ar dori sa-i stranga mana.