Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12645 Ministrul Economiei: Oltchim, într-o situație jenantă- se roagă de bănci pentru un credit de 15 mili

2013-11-30 10:50

Ministrul Economiei: Oltchim, într-o situație jenantă- se roagă de bănci pentru un credit de 15 milioane euro

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013112994024/Economic-financiar/Ministrul-Economiei-Oltchim-intr-o-situatie-jenanta-se-roaga-de-banci-pentru-un-credit-de-15-milioane-euro.html

http://www.curentul.ro/2013/images/stories/2013/11/30/oltchim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olthim Râmnicu-Vâlcea (OLT) este în situația jenantă de a se ruga de finanțatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secții de producție, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul, a declarat vineri ministrul Economiei, Andrei Gerea.
"Oltchim cu disperare caută finanțare, pentru deschiderea unei secții care l-ar aduce pe break-even (egalizarea cheltuielilor cu veniturile, n.r.), dar nimeni nu vrea să îi dea. Toți vor să finanțeze numai companii cu profituri grase și cifre de afaceri de milioane. Dar, iertați-mă, acele companii nu au nevoie de finanțare", a afirmat Gerea într-o conferință privind rolul băncilor în restructurarea companiilor.
Gerea a adăugat că firme precum cele aflate în portofoliul Ministerului Economiei odată intrate în insolvență rămân fără finanțare, din cauza că "băncile le închid ușile".
Gerea a spus că este evidentă că Olthim este o companie profitabilă și cu un "management interesat" poate reveni pe piață.
"Eu cred că băncile pot face diferența între firmele care, chiar dacă au pierderi, se pot reorganiza, și cele care profită de cadrul legislativ pentru a mai trage o țeapă statului, finanțatorilor șamd", a continuat Gerea.
El a precizat că nu dă vina pe BNR și nici pe bănci, dar că face un apel la acestea "să privească la ce se întâmplă în economie".
"Trebuie să stabilim foarte clar dacă băncile vor să se implice sau vor doar să fie spectatori care să se uite în jur să vadă cine a mai rămas. (...) Nu vreau să ajungem în situația măgarului lui Nastratin Hogea, care a murit de foame pentru că stăpânul nu i-a mai dat mâncare", a mai spus Gerea.
Oltchim este în insolvență de la începutul anului.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acțiunile Oltchim, și a eșuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.
O nouă încercare de vânzare a Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putând fi depuse până la 17 ianuarie.
Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat luni o scrisoare de intenție cu două companii din China, Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societății din Râmnicu-Vâlcea.
Oltchim a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeași perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, la 359,48 milioane lei.