Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

#27301 Salvaţi măcar CET Govora!

2014-10-06 20:09

http://saptamana.net/articol/6883-salvati-macar-cet-govora

Spectrul insolvenţei trebuie să-i facă pe decidenţi să realizeze că vor trebui returnate zeci de milioane de euro, reprezentând fondurile europene deja accesate

Criza cauzată de imensele datorii acumulate de ambele societăţi vâlcene către furnizori transformă interdependenţa activităţilor de producţie ale CET Govora şi Oltchim SA într-un bulgăre-problemă ce pare de neoprit în iminenta lui prăbuşire. Colapsul industriei vâlcene pare grăbit şi de indecizia factorilor responsabili, în cazul CET Govora fiind vorba de reprezentanţii acţionarului unic, Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea. Altfel, toată lumea bănuieşte că politicienii ce conduc această instituţie pun presiune pe conducerea executivă a furnizorului local de agent termic să nu oprească furnizările către combinatul ce nu-şi mai achită facturile de foarte mult timp, către aproape nimeni.

Decizie CA nepusă în practică în mod iresponsabil

Consiliul de Administraţie (CA) al CET Govora s-a pus la adăpost în 18 august a.c. de prevederile Legii 31, prin adoptarea deciziei nr. 57, comunicată inclusiv SRI-Direcţia Judeţeană Vâlcea, prin adresa nr. 22631/18.08.2014. Forul soma Oltchim SA, cea din urmă în calitate de beneficiară a energiei electrice şi aburului tehnologic, să achite suma restantă de 22,6 milioane lei (aferentă strict lunii respective) până în data de 31 august a anului curent. Dacă până la data respectivă nu urma a fi făcută dovada plăţii, începând cu data de 1 a lunii următoare, CET urma să “reducă furnizarea energiei electrice la 5 MWh şi a aburului tehnologic la 10 to/oră, parametri care să asigure funcţionarea utilităţilor pentru siguranţa instalaţiilor Oltchim SA şi a siguranţei utilităţilor pentru CET Govora SA, USG CIEH SA şi a altor societăţi comerciale de pe platforma chimică a Municipiului Râmnicu Vâlcea” (am citat din decizie).
Potrivit articolului 2 din documentul amintit, CET Govora SA va reveni asupra deciziei dacă Oltchim fie va achita debitele restante notificate, fie se va obliga şi va garanta plata lunară către CET a facturii curente de energie electrică (conform contractului încheiat între părţi), a facturii curente de energie termică la scadenţă, plata ratelor de eşalonare conform Procesului verbal 17735/26.06.2014 la scadenţă şi plata debitelor restante notificate eşalonat pe perioada august – decembrie 2014. Asta ar însemna ca Oltchim să achite până în decembrie 2014 peste 113 milioane de lei furnizorului. Suntem aproape de mijlocul lui octombrie şi situaţia continuă: CET furnizează, Oltchim nu plăteşte. Astfel, în pericol de prăbuşire economică definitivă nu mai este o singură mare societate vâlceană, ci ambele cu capital majoritar public! Cine şi cât de inconştient poate fi în continuare?

Nu reducerea furnizării de abur îi sperie pe cei de la Oltchim

Preşedintele CA al CET este Iustin Predescu (desemnat de CJ Vâlcea, acţionarul unic al societăţii), ceilalţi membri fiind directorul general Mihai Bălan, Daniela Oteşanu, Eftimie Ghermac, Jean Decuseară, Eugen Mihalache şi Marius Eugen Andronie. Prin decizia amintită, membrii acestui for s-au pus la adăpost de incidenţa legii în ce priveşte responsabilitatea bunei administrări a patrimoniului societăţii. Dincolo de sensibilităţile politico-sociale ale demersului (în prezent, fondul problemei fiind vizibil acutizat de campania electorală) de neexplicat rămâne neducerea lui practică la îndeplinire. Conform informaţiilor obţinute de la Oltchim, combinatul beneficiază, în continuare atât de abur tehnologic, cât şi de energie electrică în parametri normali. “La urma urmei, nici dacă s-ar reduce volumul aburului tehnologic, n-ar fi aşa o mare tragedie. Au fost reduceri săptămâna trecută şi instalaţiile au continuat să funcţioneze aşa cum ne-am propus, la aproximativ 30% din capacităţi şi chiar peste. Mai grav ar fi dacă s-ar reduce ori sista, Doamne fereşte!, livrarea de energie electrică. Şi aşa avem probleme la secţia Oxo din cauza lipsei propilenei, pentru că la rafinăria Petrotel (Lukoil – n.r.) mărfurile sunt sechestrate de procurori, după cum aţi aflat, bănuiesc”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un reprezentant al Oltchim SA.

Promisiuni nerealiste sau nesincere ale Guvernului, CJ Vâlcea şi CEO?

După această declaraţie şi privind lucrurile dintr-o altă perspectivă, una din două părţi nu spune în întregime adevărul. Ori Oltchim nu produce la capacităţile clamate de Guvernul Ponta (spre 40%), ori i se pregăteşte şi CET-ului aceeaşi soartă ca a combinatului! Pentru că înregistrarea în contabilitatea acesteia a altor sume colosale pe care nu le va plăti nimeni curând îi vor grăbi falimentul! Dar, indiferent cum ai privi lucrurile, în niciun caz nu mai are noimă preluarea carierei Berbeşti de către CET Govora, anunţată de guvernanţi a se perfecta din 15 octombrie. La urma urmei, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi-a ratat data-ţintă asumată pentru externalizarea Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti. La unitatea amintită lucrează 1.200 de vâlceni, ale căror locuri de muncă puteau fi salvate prin fuzionarea UMC cu CET Govora. “Cu certitudine, de la 15 octombrie va fi externalizată Cariera Berbeşti cu aproximativ o mie de oameni. Vor fi preluaţi de autorităţile judeţene din Vâlcea şi vor lucra pentru CET Govora. Toate actele normative sunt realizate. La ora aceasta, noi cu cei de la Govora plătim un evaluator ca să vedem ce ne va plăti Govora pentru bunurile de acolo pe o perioadă de 10 ani de acum înainte. Eu nu voi scăpa numai de plata salariilor pentru 1.200 de oameni. Scap de impozite, de transport, tichete, prime, consum de exploatare, consum energetic. Efectul va fi foarte bun, eu l-am imaginat mai de mult, dar s-a opus Fondul Proprietatea. Am căutat această metodă prin care Fondul nu se mai poate opune. Toată lumea a fost de acord. Acest HG a fost rodul muncii pe 8 ministere”, declara în septembrie a.c. Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.
Conducerea complexului gorjean a admis evaluarea făcută la UMC Berbeşti, în urma căreia valoarea patrimoniului de externalizat este cu 50 de milioane de euro mai mică decât estimările iniţiale.
CEO îşi poate arăta până la capăt buna credinţă în raporturile cu CET Govora dacă este de acord şi cu propunerea unităţii vâlcene de a încheia un proces verbal de custodie prin care gorjenii să-şi asume grija celor 250.00 de tone de cărbune. Stocul reprezintă rezerva de stat ce ar trebui constituită pe platforma chimică vâlceană până pe 31 octombrie a.c..

O imensă evaziune depistată la Lukoil a reînchis secţia Oxo de la combinatul vâlcean

Revenind la Oltchim, aşa cum preciza şi interlocutorul nostru, percheziţiile care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la compania Lukoil au condus la închiderea secţiei oxoalcooli de la Oltchim. Această secţie abia fusese redeschisă. “Oltchim este dependent de propilenă, materie primă pe care o achiziţionăm de la sucursalele Lukoil din România şi Bulgaria. Aşteptăm acum ca reprezentanţii Guvernului să intervină pentru deblocarea situaţiei şi revenirea la o producţie de măcar 25-30%”, ne-a mai declarat sursa noastră din cadrul combinatului chimic.
Într-un dosar penal aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani la rafinăria Petrotel. Prejudiciul estimat până în prezent în această cauză este de peste 1 miliard de lei, dintre care 505.4 milioane din comiterea evaziunii fiscale şi 533.6 milioane din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Ca şi în cazul activităţii Oltchim (obiectiv strategic), operaţiunile de cercetare în dosarul amintit beneficiază de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, după cum a informat public Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).


Musafir

#27302 Angajaţii şi directorul general Petrotel-Lukoil îi cer lui Ponta ajutor pentru deblocarea conturilor

2014-10-06 20:22

http://www.mediafax.ro/

Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil îi solicită premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

 

"Având în vedere situaţia creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanţii organelor de anchetă din România(procurori, ofiţeri SRI, inspector din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inspector de la direcţia Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA şi alte patru societăţi de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi pentru asigurarea continuării activităţii comerciale a societăţii noastre", se arată în scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului, în 3 octombrie.

În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaţilor din Petrotel-Lukoil şi Uniunea Sindicatelor Lukoil din România, în numele cărora semnează preşedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societăţii, astfel încât rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcţiona normal şi să poată fi plătite salariile muncitorilor.

"Nu ne opunem anchetei în curs de desfăşurare, este normal ca organele în drept să îşi desfăşoare activitatea specifică pentru respectarea legii şi protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocării conturilor, nu se pot face achiziţii de chimicale, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii, mărind numărul şomerilor", se mai arată în document.

Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă companie şi rezultatele financiare, precum şi comportamentul fiscal, menţionând totodată consecinţele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activităţii companiei.

"Vă rugăm să ne sprijiniţi în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil şi în stabilizarea situaţiei economice în limitele legislaţiei în vigoare şi să aveţi în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiţie de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine şi consecinţele fiind deosebit de mari", spune Bogdanov, printre altele, în scrisoarea trimisă premierului.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă, a anunţat, luni, compania.

Reprezentanţii Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, fără a preciza un motiv şi fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită, compania neanunţând autorităţile şi despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic.

Surse din cadrul rafinăriei susţin că în 3 octombrie, la o zi după ce procurorii au făcut percheziţii la sediul a cinci firme care îşi desfăşoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploieşti, directoarea adjunctă a rafinăriei a semnat şi transmis către AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinţe care să ateste dacă în baza de date a AJOFM există persoane calificate ca inginer construcţii civile şi cercetător construcţii civile şi industriale, întrucât rafinăria ar căuta să angajeze astfel de specialişti.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa, tot joi, că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Procurorii au ridicat mai mulţi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea percheziţiilor Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

vai de noi amarastenii,vai de noi ce ne asteapta

#27304 ce sa salveze escrocii astia de la putere,poate neamurile lor de hoti

2014-10-07 05:57

#27301: - Salvaţi măcar CET Govora! 

 EU NU VA MINT FRATILOR DIN ,,CET,,DAR VETI URMA DUPA OLTCHIM,SA NU IMI SPUNE TI MIE PICASSO,ADICA FOTA,FARA PERDEA.


Musafir

#27305 Re: ce sa salveze escrocii astia de la putere,poate neamurile lor de hoti

2014-10-07 06:03

#27304: vai de noi amarastenii,vai de noi ce ne asteapta - ce sa salveze escrocii astia de la putere,poate neamurile lor de hoti 

 P.S,INJURATI MA ACUM,CA VOM VORBI DUPA SARBATORII,CE VA ASTEAPTA?,,,,,LUATI AMINTE DE LA NOI OLTCHIMISTIIIIIIIIIIIIII ;[AMARASTENIIII]


Musafir

#27306 APROPO;PIPEREAAA,SPER CA NU AJUNGI SI PE LA ,,CET,,

2014-10-07 06:05


Musafir

#27307 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?

2014-10-07 06:17

#27263: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?  

 

 CONVERSIA DATORIILOR ÎN ACŢIUNI A FOST APROBATĂ DE EUROPA

Comisia Europeană pune umărul la privatizarea "Oltchim"


BURSA 09.03.2012

[ document ataşat - click aici ]

* UPDATE 4: Acţiunile "Oltchim", închid la 1,34 lei/unitate
     La închiderea sesiunii, acţiunile "Oltchim" se tranzacţionau în creştere cu 4,12%, la o valoare de 1,34 lei/unitate.
    
     * UPDATE 3: Acţiunile "Oltchim", la 1,35 lei/unitate
     La reluarea tranzacţionării (ora 16:00 BVB), acţiunile "Oltchim" creşteau cu 4,9%, la o valoare de 1,35 lei/unitate.
  
     *  UPDATE 2: Acţiunile "Oltchim" îşi reiau tranzacţionarea
     Acţiunile "Oltchim" îşi vor relua tranzacţionarea astăzi la ora 15:45, potrivit unui comunicat remis BVB.
     Raportul consemnă o adresă de informare primită de către "Oltchim" de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie asupra concluziei Comisiei Europene privind intenţia fermă a ţării noastre de a vinde în întregime pachetul de acţiuni deţinute la "Oltchim".
     Ataşat se află raportul.
    
     *  UPDATE: Acţiunile "Oltchim", suspendate de la tranzacţionare
     Acţiunile "Oltchim" au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 9:57, conform Titlului II art. 111(1) lit. d din Codul BVB - Operator de Piaţă.
     Litera d. menţionează: B.V.B. poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor).

 

     Comisia Europeană a aprobat, după aproape patru ani de investigaţii, conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS (n.r. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).
     Antoine Colombani, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ne-a declarat: "Miercuri, pe data de 7 martie 2012, Comisia a aprobat conversia în acţiuni a datoriilor publice ale "Oltchim" în valoare totală 1.049 milioane de lei", adăugând: "Aceas-tă conversie a datoriilor în acţiuni este o măsură propusă de autorităţile române pentru a facilita privatizarea integrală a companiei în 2012".
     Valoarea datoriei "Oltchim" către AVAS ar fi de 125 de milioane de euro, fără dobânzile aferente.
     AVAS a preluat, în 2002, de la Ministerul Finanţelor o creanţă în valoa-re de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.
     Ţara noastră a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea "Oltchim". Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care urmează să fie utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.
     Decizia Comisiei Europene permite tuturor acţionarilor Combinatului chimic să participe la majorarea capitalului social al "Oltchim".
     În mod normal, după publicarea deciziei, Ministerul Economiei, ca acţionar majoritar "Oltchim", va convoca o adunare generală în care acţionarii vor discuta pe baza deciziei autorităţilor de la Bruxelles.
     După majorarea capitalului social poate începe derularea procesului de privatizare a "Oltchim".
     Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile Combinatului.
     Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional, "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an. Reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că, pe 15 martie urmează să fie publicat anunţul privind vânzarea pachetului majoritar de acţiuni OLT.
     În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
     Gigantul rus "Gasprom", prin "TISE", şi-a exprimat interesul pentru pachetul majoritar de acţiuni OLT, printr-o scrisoare înaintată, în luna noiembrie 2011, Ministerului Economiei.
     Nici azerii de la "SOCAR" nu şi-au ascuns interesul pentru preluarea combinatului chimic "Oltchim" Ramnicu Valcea.
     "Oltchim" are, în acest moment, datorii pe termen scurt de 1,55 miliarde de lei şi datorii pe termen lung de 986 milioane de lei.
     O parte din datorii sunt către "Electrica", societate care a reziliat contractul cu "Oltchim" la începutul acestui an, combinatul fiind preluat de "Electrica Furnizare".
     Surse din "Electrica" ne-au declarat că datoriile totale ale "Oltchim" sunt de 660 de milioane de lei (150 de milioane de euro) iar, până în acest moment, Combinatul vâlcean nu a achitat sumele restante, nerespectând deci graficul de eşalonare. De asemenea, reprezentanţii "Electrica", pentru a-şi recupera paguba, au cerut Ministerului Economiei cesionarea creanţei în patru tranşe egale.
     Combinatul "Oltchim" a raportat pierderi de 270 milioane lei, în 2011, cu 20,9% peste nivelul din 2010, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 17,1%, la 1,53 miliarde lei.
     Veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei.
     Singurul aspect pozitiv sunt vânzările, care au crescut în ultimele trimestre, până la 1,53 miliarde de lei la finele anului 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro).
     Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. 

     *  BCR şi Banca Transilvania erau interesate, în octombrie, de conversia datoriilor în titluri "Oltchim"
     Despre posibilitatea ca BCR şi BT (băncile faţă de care "Oltchim" are datorii) să fi trimis la Comisia Europeană solicitări privind conversia în acţiuni a datoriilor "Oltchim", Antoine Colombani, purtător de cuvânt al CE, ne-a declarat: "Noi nu putem comenta despre acest lucru".
     Banca Comercială Română (BCR) şi Banca Transilvania (BT) s-au declarat interesate, în octombrie anul trecut, de realizarea conversiei datoriilor în titluri "Oltchim".
     Subiectul a fost discutat în timpul unei întrevederi între Ion Ariton, ministrul Economiei de la acea dată, şi preşedinţii celor două bănci, Dominic Bruynseels şi Horia Ciorcilă.
     BCR şi BT şi-au arătat deschiderea pentru susţinerea companiei, inclusiv prin acordarea de noi credite, până la finalizarea privatizării.
     "Oltchim" a anunţat, în luna octombrie din 2010, printr-un comunicat, că Banca Comercială Română urma să intre în acţionariatul companiei prin conversia în acţiuni a unei părţi din împrumutul de 72,4 milioane de euro acordat de bancă firmei vâlcene în noiembrie 2009. Comunicatul a fost retractat ulterior, "Oltchim" precizând că "regretă neplăcerile şi confuziile create prin comunicatul de presă amintit, precum şi interpretările date acestuia".
     Potrivit raportului anual, Oltchim avea, la sfârşitul lui 2010, datorii pe termen scurt de 72,5 milioane euro la BCR şi două luni de finanţare de 100 milioane lei şi 12,25 milioane dolari la Banca Transilvania. Oltchim are, de asemenea, şi un credit pe termen lung, de 8,5 milioane euro, de la Banca Transilvania, rambursabil în şapte ani.


http://www.bursa.ro/


Musafir

#27308 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?

2014-10-07 06:22

#27307: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?  

 

 CONVERSIA DATORIILOR ÎN ACŢIUNI A FOST APROBATĂ DE EUROPA

BURSA 09.03.2012

[ document ataşat - click aici ]

 

Comisia Europeană pune umărul la privatizarea "Oltchim"


Musafir

#27310 Sectia Oxo de la Oltchim, inchisa iar

2014-10-07 07:41


Musafir

#27311 VESTE BUNA PENTRU OLTCHIMISTI: Sechestrul pe conturile şi stocurile Lukoil, ridicat

2014-10-07 07:48

http://www.cotidianul.ro/

Sechestrul pe conturile şi stocurile Lukoil, ridicat

 

Sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii au fost ridicate, a anunţat marţi compania, precizând că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

"În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice", a transmis marți compania într-un comunicat.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a efectuat joia trecută mai multe percheziții la rafinăria Lukoil într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro din spălare de bani.

Ulterior, Parchetul a instituit sechestru asigurător.

Luni în acest caz controversat a intervenit și Victor Ponta. Ponta a declarat că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Tot luni, sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat lui Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

 

 

JULIETA TÂRNOVANPublicat acum 27 minute

Musafir

#27312 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?

2014-10-07 08:06

#27255: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AVETI RASPUNSURI DOMNULE PIPEREA?  

 NICI NU VA IMAGINATI CE POATE STATUL REZOLVA, DOAR PRIN DECIZII CORECTE.


Musafir

#27313

2014-10-07 08:28

Intervenţia premierului Ponta a avut efect: sechestrul pe conturi la Lukoil a fost ridicat "în urma audierilor"

Sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, a anunţat marţi compania, precizând că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

"În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice", se arată într-un comunicat al companiei transmis marţi MEDIAFAX.

Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

"Având în vedere situaţia creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanţii organelor de anchetă din România(procurori, ofiţeri SRI, inspector din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inspector de la direcţia Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA şi alte patru societăţi de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi pentru asigurarea continuării activităţii comerciale a societăţii noastre", se arată în scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului, în 3 octombrie.

În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaţilor din Petrotel-Lukoil şi Uniunea Sindicatelor Lukoil din România, în numele cărora semnează preşedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societăţii, astfel încât rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcţiona normal şi să poată fi plătite salariile muncitorilor.

"Nu ne opunem anchetei în curs de desfăşurare, este normal ca organele în drept să îşi desfăşoare activitatea specifică pentru respectarea legii şi protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocării conturilor, nu se pot face achiziţii de chimicale, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii, mărind numărul şomerilor", se mai arată în document.

Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă companie şi rezultatele financiare, precum şi comportamentul fiscal, menţionând totodată consecinţele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activităţii companiei.

"Vă rugăm să ne sprijiniţi în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil şi în stabilizarea situaţiei economice în limitele legislaţiei în vigoare şi să aveţi în vedere că Lukoil nu ar fi riscat niciodată o investiţie de peste un miliard de dolari pentru o sumă de 230 de milioane de euro, prejudiciile de imagine şi consecinţele fiind deosebit de mari", spune Bogdanov, printre altele, în scrisoarea trimisă premierului.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă, a anunţat luni compania.

Reprezentanţii Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, fără a preciza un motiv şi fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită, compania neanunţând autorităţile şi despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic.

Surse din cadrul rafinăriei susţin că în 3 octombrie, la o zi după ce procurorii au făcut percheziţii la sediul a cinci firme care îşi desfăşoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploieşti, directoarea adjunctă a rafinăriei a semnat şi transmis către AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinţe care să ateste dacă în baza de date a AJOFM există persoane calificate ca inginer construcţii civile şi cercetător construcţii civile şi industriale, întrucât rafinăria ar căuta să angajeze astfel de specialişti.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa, tot joi, că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Procurorii au ridicat mai mulţi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea percheziţiilor Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

http://www.zf.ro/


Musafir

#27314 Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim

2014-10-07 08:46

http://www.viatavalcii.ro/

Secţia Oxo-alcooli a Oltchimului n-a funcţionat decât trei săptămâni de la redeschidere. Ea a fost din nou închisă din lipsă de materie primă, compania Lukoil sistând livrările de propilenă din cauza problemelor financiare pe care le are în acest moment. Acum, conducerea Oltchim Râmnicu Vâlcea caută un nou furnizor de materie primă, dar care să accepte plata la două săptămâni, nu pe loc, aşa cum cerea Lukoil. Din cauza închiderii secţiei oxo-alcooli, capacitatea de producţie a Oltchim a scăzut din nou la 27 %.


Musafir

#27315 Vâlcea, amenințată, din nou, de omul lui Ponta!

2014-10-07 08:50

http://curieruldevalcea.ro/valcea

• din data de 3 octombrie, CEO a luat decizia unilaterală de a sista livrările de cărbune de la UMC Berbești, fără nici o înștiințare prealabilă • CET Govora anunță că, din ambiția lui Laurenţiu Ciurel, își va opri funcționarea
Laurențiu Ciurel nu se dezminte și pune, iar, Vâlcea pe jar! Începând de vineri, Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Divizia Minieră Târgu Jiu a luat decizia unilaterală de a sista livrările de cărbune de la UMC Berbești, fără absolut nici o înștiințare prealabilă, deși pentru luna octombrie, conform programului întocmit de Sucursala Divizia Minieră, trebuia să se livreze dinspre Berbești către CET Govora cantitatea de 210.000 tone cărbune, pentru a se atinge cantitatea totală contractată de 400.000 tone. Alarmată de situația creată, conducerea CET atrage atenția că, odată cu pornirea, în cursul zilei de sâmbătă a celui de al doilea cazan de cărbune, consumul va ajunge la 6.000 tone pe zi, stocul actual putând asigura funcționarea doar pentru următoarele 10 zile! Concluzia este una clară: „În data de 14 octombrie, CET Govora se va opri din lipsă de cărbune necesar funcționării, întrerupându-și astfel alimentarea cu energie termică și electrică a tuturor consumatorilor de pe Platforma Chimică și termoficarea Municipiului Râmnicu Vâlcea”.

Ponta se laudă, prin Gorj, că „a salvat șandramaua CEO” și recunoaște relația cu Ciurel
Într-o recentă vizită „prin vecini”, la Gorj, premierul a avut grijă să reamintească tuturor cine și, mai ales, ce face la CEO. „Ştiţi că, în 2012, Complexul Energetic Oltenia era gata să se închidă şi am reuşit cu multă muncă să-l salvăm, nu au fost numai lucruri uşoare de făcut şi ştiu foarte bine şi cine şi-a mai pierdut câte un loc de muncă, cine a mai pierdut din salariu. Pe domnul Ciurel îl cunosc, pe ceilalţi directori nici nu îi cunosc pentru că singurul lucru pe care trebuie să îl facă ei, trebuie să dea socoteală în faţa acţionarilor şi în faţa consiliului de administraţie. Dacă nu eram io, știți bine că, de acum doi ani, se închidea șandramaua asta!”, notează ziarul „Pandurul”.

La închiderea ediţiei, surse din cadrul CJ Vâlcea ne asigurau de revenirea la normal a furnizării cărbunelui


Musafir

#27316 Materia primă către OLTCHIM e pe drum

2014-10-07 08:52

http://curieruldevalcea.ro/materia-prima

Petrotel Lukoil anunţă că a început procedurile de pregătire pentru repornirea instalaţiilor tehnologice, a căror oprire începuse vineri, în urma unor percheziţii ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti efectuate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit documentului oficial, procurorii au audiat, luni, mai multe persoane, iar ulterior măsurile asiguratorii, respectiv sechestrul instituit pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii, au fost ridicate. Ca urmare a acestui fapt, rafinăria va demara procedurile pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice, se arată în documentul citat.


Musafir

#27317 Reorganizarea Oltchim, blocata din nou

2014-10-07 08:55

Autorităţile nu şi-au dat acordul pentru reorganizarea Combinatului Oltchim, deşi planul este finalizat de un an. Costurile pentru desprinderea din combinat a secţiilor viabile, singurele care vor fi privatizate, ajung la un milion de euro, bani pe care compania nu îi are. Administratorii speră ca, până la finele anului, Oltchim să ajungă cu pierderile pe zero. Oltchim ar putea fi vândut cu peste 300 de milioane de euro, preţul stabilit de evaluator, însă până acum nici un investitor nu s-a arătat dispus să plătească aceşti bani. „Oltchim reprezintă un obiectiv pentru Guvern. Dacă nu-l privatizăm nici în 6 iunie vom reuşi altă dată. (…) Să nu-şi închipuie cineva că vom închide această fabrică”, declara în vara aceasta Constantin Niţă într-un forum pe teme energetice. Ministrul spunea că Oltchim trebuie să nu mai acumuleze pierderi, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie să găsească finanţare pentru a pune în funcţiune una sau două linii de producţie. „Există investitori care vor să ia la pachet Oltchim şi Arpechim (principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim, controlat de OMV Petrom, n.r.). Avem discuţii şi cu OMV Petrom”, spunea Niţă. Multiplele încercări de vânzare a Oltchim din ultimii ani au eşuat. Cea mai recentă a fost în luna martie, când statul nu a primit nicio ofertă de cumpărare.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim. Combinatul a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013 În primul trimestru, combinatul a înregistrat o cifră de afaceri de 136,2 milioane lei (30,2 milioane euro), cu 64,7% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, când a raportat 82,7 milioane lei, şi pierderi de 56,2 milioane lei (12,5 milioane euro), în scădere cu 34,6% faţă de rezultatul negativ de 86 milioane lei din perioada silimară a anului trecut. Aproape 67% din cifra de afaceri a Oltchim, respectiv 91,1 milioane lei, este generată de activitatea de petrochimie.

http://www.impactreal.ro/


Musafir

#27318 Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim

2014-10-07 09:47

#27314: - Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim 

 si daca o mai opresc si repornesc de vreo doua trei ori... la revedere OXO :D


Musafir

#27319 Re: Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim

2014-10-07 09:59

#27318: - Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim 

 ASTA SA O CREZI TU ;   D .   DACA SUNT TEHNOLOGI BUNI,O POT PORNI DE 100 DE ORI,IAR IN OXO CHIAR SUNT OAMENI DESTEPTI,I AM CUNOSCUT PERSONAL.


Musafir

#27320

2014-10-07 10:21

Se poate porni si repornii, insa fara a avea o siguranta si directie precisa, stabilita temeinic si fara abateri, nu este bine domnilor, nu este bine. Planul de reorganizare este obligatie si foarte necesar, daca aveam asa ceva...eheeee, eram departe si vorbeam de un viitor..., acum speram si n-avem busola si siguranta viitorului, care sa fim sinceri este jalnic.

PE CIND DOF SI ANHIDRIDA?ALTI BANI FROMOSI

#27321 Re: OXO IMI DA SPERANTA.DE CE?SUNT INTERESE MARI DAR SI PROFITURI

2014-10-07 10:31

#27320: -  

 SI TOTUSI SE POATE.....


Musafir

#27322 Re: Re: Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim

2014-10-07 10:35

#27319: - Re: Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim 

 chiar o cred

eu nu vorbeam de lipsa specialistilor

ci de CATALIZATOR

OXO este o sectie care daca nu are premise de functionare de macar 6 luni mai bine nu o pornesti

oricum acum functioneaza pe pierderi (cat a functionat)

e aiurea cand vezi incapatanari din astea electorale, trebuie pornita organizat si eventual cu AF-DOF

asa e posibil sa creasca pierderile


Musafir

#27323 Re: Re: OXO IMI DA SPERANTA.DE CE?SUNT INTERESE MARI DAR SI PROFITURI

2014-10-07 10:37

#27321: PE CIND DOF SI ANHIDRIDA?ALTI BANI FROMOSI - Re: OXO IMI DA SPERANTA.DE CE?SUNT INTERESE MARI DAR SI PROFITURI 

 In hartii  NU SE POATE, vei vedea ca se iroseste tot si accelerezi distrugerea...

ESTE O MARE PACALEALA FUNCTIONAREA ASA.... PENTRU OLTCHIM ESTE AER SI VIITOR PLANUL DE REORGANIZARE APROBAT JUDECATORUL-SINDIC, FOARTE NECESAR SI SE EVITA FALIMENTUL.


Musafir

#27324 Re: Re: Re: Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim

2014-10-07 10:46

#27322: - Re: Re: Re: Se pregăteşte tăierea combinatului? Secţia Oxo a fost din nou închisă la Oltchim 

corect;AF ul cu DOF ul si poate atunci va fi mai bine,dar pe cind repornirea lor?Daca se vor reporni putem spune ca avemmari sperante de a mai continua.Daca nu,D ZEU CU MILA.


Musafir

#27325

2014-10-07 10:48

pai ar trebui sa stie unul ca Stanescu, unul ca Piperea (nu neaparat) da' pe astia nu-i intereseaza, vremea trece, leafa (enorma) merge