Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

#801 Re: Re:

2012-03-19 13:32

#793: NA - Re:  

 E armata eliberatoare a poporului roman pe care ungurii isi permit s-o denigreze si s-o ia peste picior pe un site public! Asta le e adevarata fata! RESPECT ROMANIA!


Musafir

#802

2012-03-19 13:34

e dreptul nostru sa avem scoli si facultati pe limba noasta

Musafir

#803

2012-03-19 13:41

Tg. Mures din cate stiam eu este in Romania sa respecte decizia majoritatii,daca vor sa invete in limba maghiara sa faca facultati in Ungaria.
bunicul

#804

2012-03-19 13:44

Dacă ar trăi acum Caragiale ar avea sursă de inspiraţie din astfel de texte, pe care le poţi găsi şi aici. Este foarte trist că în aceată parte a lumii, nici după 2000 de ani după Cristos popoarele nu s-au civilizat (civilizat înseamnă: cultură, maniere, politeţe...). Balcanicii, vezi şi bulgarii, sârbii,... au mari lipsuri la acest capitol, din această cauză există încă: ură, duşmănie, apucături primitive de furturi, tâlhărie.. la ordinea zilei. Nu vă întrebaţi, ce am exportat noi în ţările occidentale civilizate în special: cerşetoria, proxenetismul, comerţul de carne vie, hoţia, şi lista poate continua până te apucă plânsul. Dute în orice ţară civilizată şi scoate-ţi paşaportul, între timp priveşte faţa celui care te vede,... NO COMMENT!
După o astfel de carte de vizită, oare nu este ruşinos să ne certăm în ţară pe nimicuri,în loc să ne uităm în oglindă, să aducem până şi istoria ca argument pentru justificarea răutăţilor care ne stăpânesc. Strigăm în gura mare că suntem conduşi de o clasă politică coruptă, oare cine a contribuit la aşezarea lor pe poziţiile respective, asta suntem, aşa suntem, "...cum e turcul, şi piştolul..." Construim biserici, inclusiv Catedrala mântuirii neamului, dar nici măcar în cele bisericeşti nu suntem cinstiţi. Am pus stăpânire prin forţă pe bisericile greco-catolice, am obligat credincioşii să treacă la ortodoxism, preoţii care au refuzat au fost exterminaţi, dintre credincioşi o parte şi-au păstrat religia, dar sunt nevoiţi să meargă la biserica romano-catolică. Am văzut cum au acoperit prin vopsire, sau cu panouri plăcile de marmură pe care erau scrise numele celor care au construit biserica greco-catolică, nu erau greci sau unguri, erau români. Cu ce tupeu poate să pronunţe preotul ortodox într-o astfel de biserică porunca: SĂ NU FURI!, în timp ce acest "slujitor al Domnului" se află direct în păcat. Se ştie că Ardealul a fost peste 1000 de ani parte a Ungariei, dar in mare parte a avut o oarecare independenţă de Ungaria. Dacă comparaţi nivelul de civilizaţie din Ardeal cu Ţările Româneşti, veţi vedea diferenţa. In Ardeal în cei peste 1000 ani de stăpânire maghiară, populaţia română (minoritară până la Trianon)nu a fost asimilată, probabil nu au avut timp nu-i aşa, sau nici nu sunt aşa de răi cum credeam??!!! Ungurii au construit o civilizaţie în Ardeal, (inclusiv aceea universitate pe care ne certăm) acum în loc să-i lăsăm şi pe ei cu limba lor să înveţe acolo aşa cum doresc, facem tot ce putem să deschidem cutia urii şi duşmăniei, parcă asta ar putea să ne facă mai fericiţi. Dacă nu vom încerca să ne schimbăm acest comportament primitiv, ne vom duşmăni pe mai departe şi între noi şi cu alţii, doar motive se găsesc destule. Viaţa asta pe pământ e scurtă şi e păcat s-o irosim aşa. Vă doresc o zi bună, indiferent din ce etnie sunteţi, sunteţi OAMENI.

Musafir

#805

2012-03-19 13:52

Legile sunt valabile dupa sex, culoarea pielii, marimea pantofilor, apartenenta politica,etc sau pentru TOTI cetateni ai tarii?

Musafir

#806

2012-03-19 13:52

Bravo

Musafir

#807

2012-03-19 13:53

Noi maghiarii din Transilvania suntem succesori institutiilor fondate de fosta Ungarie. La fel dupa munca si impozitele depuse, avem dreptul dupa proportie din acele institutii care s-au realizat dupa Trianon.

Musafir

#808 Re: Re:

2012-03-19 13:53

#771: - Re:

Ce prostii vorbesti.


Musafir

#809 Re:

2012-03-19 13:57

#790: -

RUSINE


Musafir

#810

2012-03-19 14:00

Nu vad de ce deranjeaza infiintarea liniei maghiare la U. M. F. Din moment ce studentii care invata in limba lor materna, invata si termenii in limba romana nu sta in picioare motivatia ca in asa fel nu o sa poata sa se inteleaga cu pacientii care nu cunosc limba maghiara. Eu zic ca tot circul in jurul U.M.F este creat artificial de conducerea actuala a facultatii afiliati si ei politic si din considerente politice. Daca situatiatia a fost creata politic, atunci la protestele iscate de ce se cere neamestecarea politicului? Daca s-a creat situatia tot politic de ce nu se vrea si rezolvarea tot prin politic. Nu sunt nici eu de acord cu amestecarea politicului, dar nu ar trebui sa folosim dubla masura in evaluarea situatiilor. Credeam pe studentii de la U.M.F mai deschisi la minte si mai putin influentabili. Imi pare rau sa constat ca peste 1,2,3,4,5,6 ani vom avea niste medici care in loc sa invete meserie si sa vindece oameni ies in strada ca nu cumva concetatenii lor sa poata invata in limba in care considera ei ca vor putea invata mai bine. Si nu ar trebuii sa uite ca tot acesti politicieni au taiat din salariile mentorilor de la care invata ei acum. Tot acesti politicieni o sa uite de ei peste cativa ani cand nu o sa mai aiba nevoie de studentii de astazi, o sa-i trimite in strainatate la lucru si o sa le taie salariile. Pacat ca niste oameni care invata atat de mult au memoria asa scurta si nu vad padurea de copac.
Ps: Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, dar eu asa vad lucrurile ( daca am jignit cumva fara intentie, imi cer scuze)

In loc de semnatura: Cineva care vede cu intristare ce se petrece in societatea romaneasca.

Musafir

#811

2012-03-19 14:04

Catre Senatul IMF. Solicitam cu totii, respectarea legilor Romaniei in tocmai, cu atat mai mult ca Romania nu este inca tara federala. Tot ceace s-a votat la Bucuresti este si La Targu Mures Valabil !

Musafir

#812 Re:

2012-03-19 14:05

#790: -

Dute si spala-te la buda, majoritar incult

NA

#813 Re:

2012-03-19 14:09

#804: bunicul -

Bunicule, nu stii despre ce vorbesti. Una dintre ratiunile avute in vedere la Trianon a fost tocmai componenta etnica. Maghiarii era minoritari in ceea ce era atunci tara lor, iar in Transilvania cu atat mai mult.

Cat despre greco-catolicism, este o biserica creata pentru a asimila prin religie pe ortodocsi. Abila miscarea, fara indoiala, dovada ca a bagat zazanie intre romani. Dupa parerea mea, este o biserica a compromisului. (A se vedea Diploma Leopoldina).

Eu sunt regatean si traiesc in Transilvania de peste 20 de ani. Nu ma convinge nimeni de superioritatea din punct de vedere al civilizatiei a transilvanenilor. Ca peste tot, sunt si buni si rai, si educati si needucati, si prosti si destepti, indiferent de etnie. Daca e sa aducem multumiri unei etnii din Transilvania, aceea este cea germana, indeosebi sasii. Si unei alte etnii,  de care guvernul Szallay a avut grija sa se debaraseze incepand in aprilie 1943 - Ardealul de Nord era sub ocupație maghiara in acea vreme - aceea evreiasca. Mare parte din frumoasele cladiri din orasele transilvanene, cu care se mandresc maghiarii din Romania, sunt construite de evrei.

Un aspect greu de digerat este acela ca istoria a trecut peste noi toti, timpul inapoi nu-l mai putem da și ar fi bine sa ne bucuram de ce avem si sa nu ne mai otravim sufletele cu ganduri revansarde si de intoarcere a mortului de la groapa.

 


Musafir

#814

2012-03-19 14:10

szeretném bizonyítva látni,hogy Europában élünk!

Musafir

#815 Re:

2012-03-19 14:17

#810: -  

 

Probail esti de alta etnie, nu romanca! Din discurs aperi interesele altora mai putin pe ale romanilor!

Raoul

#816 Re:

2012-03-19 14:34

#814: -

Iti dau un exemplu: Marseille est cel mai mare oras arab din Europa, numarul arabilor depasindu-l cu mult pe cel al -hai sa zicem- francezilor pur-sange. In sudul Frante indeosebi este o comunitate araba foarte numeroasa. Ei bine, cand arabii aceia- cetateni francezi de cateva generatii si cateva sute de ani - vor studia medicina in limba araba, pe banii statului francez, atunci voi face personal o propune de lege ferenda pentru ca in Romania sa se invete in limbile maghiara, romani, germana, turca, greaca (eu apartin acestei etnii), armeana, sarba, bulgara, nu numai medicina, ci si geologia, biologia, cismaria, croitoria, gastronomia si mecanica auto.

Din acest punct de vedere francezii sunt foarte hotarati. Ei nu au termeni de genul ”cetatean francez de nationalitate (etnie) ....”  ci pur si simplu toti cetatenii Frantei au nationalitatea franceza.

Exista o linie de demarcatie intre drepturile culturale -laudabile si respectabile- si segregare sau discriminarea pozitiva, linie pe care din pacate mare parte din maghiarii traitori in Romania nu o cunosc sau o incalca cu buna stiinta. Strigati cu totii in gura mare si in cor despre drepturile voastre. Despre indatoriri nu va aud deloc, una dintre ele fiind loialitatea fata de tara in care traiti, respectul pentru cultura si institutiile acestei tari...


Musafir

#817 Re: Re:

2012-03-19 14:39

#70: Nick62 - Re:

Stimatule NICK62, logic gandind cum zici tu ceva nu poate fii si al uneia si al alteia dar sa trecem peste acest mic impediment. Sunt de acord cu ce spui tu "  vreau ca si medicul care ma ingrijeste  sa inteleaga ce-i spun fara dictionar roman-maghiar si  vicevercea".  Dar cine spune ca medicul care invata in limba lui materna, sa fie aia chiar maghiara nu va stii sa se inteleaga cu tine  si "vicevercea". Intr-adevar cateodata prinde bine dictionarul.


Musafir

#818 Re:

2012-03-19 14:41

#17: -

zilele acestea, Le Monde titra: "nationalismul extremist maghiar a innebunit astazi, au cerut infiintarea unei linii separate maghiare sub amenintarea UDMR de a iesi de la guvernare." oare si francezii sunt extremisti si nu sunt suficient de "europeni" ca sa inteleaga nevoia populatiei arabde , de 6 milioane de co-nationali carora nu le-a fost acordat invatamant separat .... in limba araba?

Cred ca au fost foarte pasnici batausii+criminali ai lui Cofariu, nu-i asa?!!!


Musafir

#819

2012-03-19 14:41

Respectarea cerintelor din petitie sint absolut democratice,necesare si conform normelor Europene.Intrebarea este daca Rominia se simte o tara
Europeana?
Kovács-Szabó Levente

#820 Re: Re: Re:

2012-03-19 14:43

#224: - Re: Re:

Amennyire én tudom, itt egy magyar felhívást beszélünk át, úgy hogy teljesen jogos a magyar nyelv használata. Ha van va laki román annyira süleltlen, hogy kommentálni akarja, akkor tegye meg nyugodtan, de ne várja el azt, hogy egy magyar vélemény rovatban románul beszéljünk az ő kedvéért, mert nem képes megtanulni a mi nyelvünket. Ahogy más idegen nyel veket megtudtak és megtudnak tanulni, úgy a magyart is megtudnák, ha akarnák. Én biztos vagyok benne, hogy sok dol got értenek, mert például Marosvásárhelyen egyesek évtizedek óta élnek magyar szomszédokkal körülvéve, csakhogy van nak annyira ,,jóindulatúak,, hogy nem beszélnek velük magyarul. Észrevettem azt, hogy nagyon sokan utalnak a történel mi dolgokra - nekem csak az a kérésem, hogy olvassatok és művelődjetek ezt illetően, de se nem magyar, se nem román szerzők műveiből, hanem a külföldiekéből. Ha Románia történeleme annyira igaz, akkor miért van, hogy sok külföldi akadé miai körörkben bizonyos fenntartásokkal kezelik azt? Túlságosan nagy megértést nem várok a román lakosságtól, hiszen ők még sokszor az állampolgárság és nemzetiség között sem tudnak különbséget tenni, nem is beszélve az anyanyelv és az állam hivatalos nyelve közötti különbségről.

Din cîte ştiu eu, aici commentăm o petiţie formulată în limba maghiară, aşa că este pe deplin justificabil folosirea limbii maghiare. Dacă este vreun român care are îndrăzneala să comenteze ceva aici, să-l facă liniştit, chiar în limba lui, dar să nu aibă vreo pretenţie ca doar de dragul lui să vorbim exclusiv româneşte, deoarece el nue este capabil sau nu vrea să înveţe limba noastră. Cum au ştiut şi ştiu şi aztăzi să înveţe alte limbi, la fel ar şti să înveţe şi limba maghiară, dacă chiar ar dori acest lucru. Dar în privinţa acestui lucru sunt plini de ,,bunăvoinţă,,. Şi ştiu foarte bine despre ce vorbesc, pentru că de exemplu în Tîrgu-Mureş sunt mulţi români care stau acolo de decenii întregi, înconjuraţi de vecini maghiari sau de colegi de lucru maghiari, dar ei se prefac că nu înţeleg absolut nimic din ceea ce vorbesc maghiarii între ei pe limba lor maternă. Şi în că un lucru - am văzut că mulţi fac referiri la trimiteri istorici. Rugămintea este următoarea - citiţi căt mai mult şi documenta ţi-vă, dar nu de la istoricii maghiari sau români, ci de la cei externi. Dacă istoria României este atât de adevărată, oare de ce nu este recunoscută în multe locuri din lume? Dar nu mă aştept la foarte multă înţelegere din partea unui popor ai căror fii de multe nu poate face diferenţa între naţionalitate şi cetăţenie, sau între limba oficială de stat şi limba maternă.


Musafir

#821

2012-03-19 14:47

Sunt pe deplin adeptul invatamintului in limba materna!

Musafir

#822 Re: Re: Re: Re:

2012-03-19 14:49

#820: Kovács-Szabó Levente - Re: Re: Re:  

 Vai cata inteligenta...Deci urmatorul vostru santaj va fi impunerea limbii maghiare ca limba oficiala?! Ar trebui cumva sa invat ungureste?! Crede-ma daca ar fi o limba placuta si melodioasa, daca mi-ar folosi undeva in lumea asta larga (nu numai in Targu Mures) as invata-o cu placere. Dar asa...consider ca ar fi pierdere de vreme, timp in care pot studia engleza, franceza...macar gasesc in toate tarile cate un astfel de vorbitor...dar maghiara...?! In enclava voastra!


Musafir

#823

2012-03-19 14:50

Dreptul exercitarii limbii materne si in invatamintul superior!
Kovács-Szabó Levente

#824 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-19 14:52

#270: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Azok a közpénzek a mi zsebünket is érintik, nem gondolod? Ha pedig így van, akkor hol a probléma?

Dacă banii aceia sunt publici, atunci ating şi buzunarele noastre, nu crezi? Şi atunci, dacă plec şi din buzunarele noastre, unde este problema?


Musafir

#825 ROMANIA MARE!!!!

2012-03-19 14:52

TRECETI BATALIOANE ROMANE CARPATII
LA ARME CU FRUNZE SI FLORI
NE-ASTEAPTA IZBANDA, NE-ASTEAPTA SI FRATII
CU INIMA LA TRECATORI

ARDEALUL, ARDEALUL, ARDEALUL NE CHEAMA
NADEJDEA E NUMAI IN NOI
SARUTA-TI COPILE PARINTII SI FRATII
SI-APOI SA MERGEM LA RAZBOI

'NAINTE! 'NAINTE SPRE MAREA UNIRE
HOTARUL NEDREPT SA-L ZDROBIM
SA TRECEM CARPATII, NE TREBUIE ARDEALUL,
DE-O FI SA NE-GROPAM DE VII!