Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#5051 Re: Re:

2012-04-14 14:16

#5049: - Re:

Pai poate ai tu ceva interesant de grait...sa te auzim (citim)...

Daconaut 888

#5052

2012-04-14 14:53

Insusi comisarul EU pentru minoritati a declarat ca drepturile minoritatii maghiare DEPASESC standardele europene in vigoare. Alti inalti oficiali europeni au catalogat Ungaria si minoritatile maghiare din Romania,Slovacia,Serbia,Ucraina ca fiind un factor destabilizator in relatiile interetnice .De ce credeti ,dragii mei,ca UDMR-ul nu mai fuge sa planga iute,iute la Comisia Europeana. S-au saturat si aia de ei. Mai au noroc cu un bolnav dupa putere ca Basescu.
Pleaca si el in curind.......
Paul

#5053 Re: Re:

2012-04-14 15:31

#5045: Szilárd - Re:

Dragul meu, sunt intre ciorba de miel si coastele umplute, dupa jumatate de litru de beutura de plosnite, asa ca nu ma lua prea tare in seama...Exemplele tale sunt fara exceptie din fostul imperiu Austro-Ungar...Iar teritoriile mentionate sunt marginale...Eu ma asteptam sa-mi exemplifici cu Catalonia sau Tara Bascilor...Latin , ce sa-i faci...nu ma pot dezbara...cu toate că am strabuni si chiar fizionomie de grec...Oricum, ma bucur ca am discutat, esti un om pe cinste si ar fi o fericire daca si altii ar fi asemeni tie. Acum te rog sa ma scuzi, dar ma asteapta sarbatorile si voi lipsi motivat. Oricum, mi-a facut placere si sper sa te regasesc, conversatia cu tine e  un regal. Te imbratisez frateste(asa cum fac cu toti peietenii mei maghiari). Paul (p.crivaci@yahoo.fr)

PS Tu cum iti explici ca prietenii mei maghiari nu fac parte din UDMR ci din alte partide? Ma rog, UDMR cica nici n-ar fi partid...Ca ei zic ca au convingeri politice, nu de alta natura. Ii suspectez ca vor sa ma menajeze.  Oi fi eu paranoic? Nu e exclus. Te imbratisez din nou, frateste.

Szilárd

#5054 Re: Re: Re:

2012-04-14 22:51

#5053: Paul - Re: Re:

Prietene Paul, in primul rind iti doresc un Paste Fericit! Nu trebuie sa te scuzi, si eu am aceleasi impresii despre tine, pe care le-ai exprimat vizavi de mine, iar conversatia cu tine este un deliciu pentru mine. Daca noi, maghiarii si romanii am purta un dialog cam cum o facem noi doi, cred ca am avea de cistigat cu totii, dar ma tem ca majoritatea oamenilor nu gindesc ca noi. Nu ti-am dat exemplele pe care le-ai evocat, pentru ca am vrut sa arat ca popoare mai ''marginale'' au fost in stare sa puna resentimentele deoparte si sa puna in fata gindirea si bunavointa. Coincidenta sau nu, e interesant ca si performantele lor economice sint net superioare altor state din ''aceeasi barca'', cum ar fi Serbia sau Bosnia-H., unde relatiile interetnice inca nu sint detensionate prin solutii asemanatoare ca in Croatia sau Slovenia. Legat de ideea ta PS, nu-mi este foarte clar daca prietenii tai maghiari fac parte din alte partide maghiare, sau alte partide parlamentare din Romania? N-am nimic impotriva convingerilor politice, mai ales daca este o oferta serioasa, insa parerea mea e ca in Romania, actualmente nu exista nici un partid care sa reprezinte clar si consecvent o anumita directie ideologica. La noi este un fel de ''zacusca''....Ma faci sa zimbesc, nu cred ca ai fi paranoic, insa poate ca ai dreptate si te menajeaza(sau poate nu). Oricum, in mare parte relatiile interetnice dintre noi se consuma in 3 moduri: nu vorbim, ne injuram sau ne ''menajam'' si ideea e ca nici una dintre acestea nu duce la nici un rezultat. Consider ca o conversatie deschisa ca a noastra( pe care sper ca o vom continua), este mult mai constructiva si putem constata cu surprindere ca de fapt ne apropie. Nu pot sa nu o spun si eu ca esti un om pe cinste si iti doresc numai bine ! Cu frateasca simpatie, Szilárd


Musafir

#5055

2012-04-16 22:44

TOKES trebuie sa stie: Ungaria Mare nu a existat !!!!!!!!!! Da, istoric asa este! Este scornita de mintile infierbintate care confunda realitatea cu visurile desarte de marire! Ungaria asa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o gaselnita birocratica, a unui functionar oarecare, numit Buest, decizie luata in 1867, de azi pe maine, intr-un birou, in urma unor intrigi si aranjamente de culise. Ungaria asa zis Mare nu a fost o realitate istorica, implinita printr-un eveniment de anvergura.
Nici vorba sa se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea Romaniei Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de romani!
Prin jertfa se consolideaza tot ce este trainic in istorie. Unde este jertfa ungureasca la 1867?! Unde a fost jertfa ungureasca atunci cand, dupa un veac si jumatate de ocupatie turceasca totala, Budapesta este eliberata de armatele imperiale austriece? Sa le aducem aminte celor care calomniaza Romania cu atata pasiune, faptul rusinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit sa facem caz, ca in armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta si din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur! Repet: cand turcii, care transformasera Ungaria in pasalic, au fost alungati de armatele unei puteri europene, crestine, in acea armata nu a fost niciun ungur care sa fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiara! Nici unul! La fel cum, in cele aproape doua secole de ocupatie turceasca, nu s-a inregistrat niciun moment de rezistenta, de opozitie ungureasca la ocupatia musulmana.
Nota bene: principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnica comparabila cu a principatelor romanesti, intre care includ si Transilvania. Nu intamplator regii Ungariei de origine maghiara ii numeri pe degete, intr-o jumatate de mileniu! Asta pana la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu si Transilvania, care continua sa existe! De ce nu dispare si principatul Transilvania odata cu Ungaria, la 1527? Simplu de ce: pentru toata lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria si Transilvania erau lucruri diferite, entitati complet separate, care nu puteau fi gandite impreuna! Dimpotriva, in linii mari, Transilvania se afla in aceeasi situatie cu Moldova si Tara Romanesca, fiind toate trei partase in mod firesc la aceeasi istorie, la acelasi model de organizare politica.
Insistenta cu care ne ataca detractorii maghiari ne obliga la gestul cel mai firesc: comparatia intre cel calomniat si calomniator! Foarte usor si la indemana oricui este sa constate ca oportunismul si lipsa de demnitate este mult mai prezenta la liderii maghiari decat la cei care ne-au condus si reprezentat pe noi! S-o spunem pe sleau si pe intelesul omului de rand: momentele in care sa-ti fie rusine de tine ca esti maghiar sunt mult mai numeroase si mai jenante decat cele care i-ar indreptati cat de cat pe romani sa traiasca acest sentiment dureros… Nu mai intram acum in detalii, dar aceste detalii de urgenta trebuie adunate de istoricii specialisti si puse pe tapet, caci numai asa vom inchide gura celor care si-au facut o meserie din a calomnia tot ce este romanesc!
Tinem totusi sa punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie: Cati sunt romanii care au facut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani? Cati sunt romanii al caror nume a fost maghiarizat si se falesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat ?… Sa mi se ierte simplicitatea, aproape penibila, a demersului pe care il propun! Dar nu avem incotro si trebuie sa ne coborim la nivelul cerebral al celor care ne agreseaza, agasanti si insistenti cu orice ocazie! Sa vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinata de ura si naluciri desarte!
Avem nevoie, zic, de aceste doua liste, riguros alcatuite, ca sa le facem publice si sa transam odata si pentru totdeauna disputa artificiala, nefireasca, la care suntem obligati sa participam, oricat de neserioasa ni se pare noua, romanilor. Pentru cei ce vor face aceasta operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandam sa verifice situatia din satul Buia, unde s-au nascut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai. Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat ca tatal, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, ca tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adica Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg raspandit la romanii din Ardeal, din Maramures! Din pacate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie sa-si sustina ipoteza, adevarul!… Sa-l ajutam noi, daca nu pe domnul istoric, atunci macar pe domnul Adevar sa iasa in lume teafar, intreg, nemasluit!
Acelasi exercitiu nu ar strica sa-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romaneasca, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvint de recunostinta din partea acestora!… Dar ar merita ca in toate aceste tari, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, sa inceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se considera romani! Oare cat vom mai tolera marginalizarea romanilor fara a face auzit macar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscam nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tarile vecine?!
Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, sa le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului Ungaria !
Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar. De data asta, pentru prima oara in istoria lor, ungurii erau majoritari in propria tara. Iar statul ungar era, pentru prima oara, un stat national! Comunitatea internationala le-a facut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, considera ca atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!… Care e logica acestor resentimente? Cum puteti deplange la nesfarsit disparitia granitelor care apartineau altora, adica habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu va deranjeaza ridicolul situatiei?!
Pana la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trait sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia dupa Trianon, ungurii s-au trezit fara stapan, liberi sa se guverneze cum vor! Si stiti dumneavoastra, frati maghiari, care a fost prima initiativa a politicienilor dumneavoastra de atunci, a liderilor de la Budapesta? Care a fost primul lor gand de auto-guvernare maghiara, suverana si independenta pentru prima oara dupa 400 de ani? Nu stiti, caci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politica din Ungaria! Au decis sa trimita si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Bratianu ca Ungaria sa se lipeasca la Romania, intr-un stat dualist, dupa modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867!… Nici mai mult, nici mai putin!
Asadar instituirea unui dualism romano-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranta cea mare a politicienilor maghiari!… Lipsiti de exercitiul guvernarii, al libertatii, fruntasilor unguri le-a fost teama de riscurile si provocarile la care te supune suveranitatea. S-au simtit singuri si neajutorati, neasistati! Nu stiau incotro s-o apuce! Cam la fel cum au reactionat tiganii nostri cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odata neasistati si s-au intors pe capul boierului roman sa afle cu ce l-au suparat si sa ceara sa ramana mai departe sub pulpana sa!…
Unde era dispretul politicienilor maghiari fata de tot ce este romanesc atunci cand au venit la Bucuresti cu caciula in mana cersindu-ne intovarasirea?! Unde era dorul de libertate si neatarnare care anima, se zice, intreaga istorie a cavalerilor maghiari?!…
Prin ce impuneau romanii in fata vecinilor maghiari ? Prin faptul evident ca in aceasta parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintrerupta de peste 600 de ani, era statul roman. Nici in toata Europa nu gasesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performanta politica! Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Tarii!… Nu intamplator romanii se numara si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare sa elaboreze un cod juridic propriu, vestitul jus valachicum…
…Da, oameni buni, asa s-au petrecut lucrurile dupa Trianon! A fost un moment jenant pentru bietii unguri, iar guvernantii si mai apoi istoricii romani, ca niste veritabili domni, ca niste adevarati boieri, ca niste buni vecini, ca niste oameni adevarati, ne-am abtinut sa-l popularizam, sa-l mediatizam si sa-l comentam! Sa facem caz, ori, ferit-a Sfintul, sa facem haz! Caci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decat unul complet defavorabil ne-prietenilor nostri! Si poate ca asa ar trebui sa procedam si in continuare! Sa facem uitate asemenea momente de slabiciune ale Celuilalt!
Din pacate, abnegatia ungureasca sistematica, institutionalizata, de a lovi si calomnia tot ce este romanesc, ne obliga sa parasim indatinata noastra atitudine de a-i lasa pe neprieteni in plata Domnului. Bunatatea noastra si bunul nostru simt sunt considerate slabiciune, prostie chiar! E timpul ca aceasta impertinenta sa capete raspunsul cuvenit, iar cei fara rusine sa fie obrazniciti si pusi cu nasul la perete, sa nu si-l mai ridice asa de sus fara niciun temei! Daca nu se gasesc maghiarii de bun simt care sa-i traga de maneca pe connationalii lor mai zanateci – sau nu indraznesc!, sa ne ocupam noi, romanii, de aceasta trebusoara! Si s-o facem de data asta temeinic, cu sistema!
…Avem nevoie, asadar, de o strategie bine pusa la punct prin care sa contracaram eforturile sistematice ale celor care, cu fel si fel de minciuni, ne calomniaza si ne saboteaza cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca sa le raspundem, ci avem de partea noastra adevarul si nu mai putem intarzia cu punerea in functiune a acestei arme teribile: ADEVARUL!
Si adevarul este de partea noastra in cele mai multe cazuri! Numai detractorii nostri au motive sa se teama de adevar! Ceea ce inseamna ca il avem de partea noastra si pe bunul Dumnezeu, care este, in fapt, alt nume al adevarului. Numai ca trebuie sa avem grija mare: Dumnezeu, oricat ne-ar iubi, nu ne baga si in traista!… Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, si a vegheat Sfintul Duh la opera care se finaliza in acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se implinea prin fapte de vitejie si de daruire apostolica a carturarilor nostri, si datorita jerfei romanesti din acei ani teribili ai Marelui Razboi. 1 Decembrie s-a implinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!…


Prof.univ.dr. ION COJA


Musafir

#5056 Re:

2012-04-16 23:34

#5055: -

Prostii si iar prostii... Nici nu merita comentata ''expunerea'' ta de minte ingusta..


Musafir

#5057 Re: Re:

2012-04-16 23:44

#5056: - Re:

Minte ingusta ai tu, nataraule! Daca nu ai argumente, macar taci. Pune mana si citeste istorie si apoi spune ceva daca te duce mintea.


Musafir

#5058 Re: Re:

2012-04-16 23:52


Musafir

#5059 Re: Re: Re:

2012-04-17 11:20

#5057: - Re: Re:

Mai, om limitat ce esti, astea nu-s argumente (ma refer la creatiile mintii tale), ci fantezii si interpretari de amator. Ramin la ideea ca nici nu merita comentate, doar doua vorbe: daca esti corect si lucid, nu poti vorbi despre Transilvania ca principat roman doar dupa 1920, sa fie clar! Iar legat de regii Ungariei, macar putem numara pe degete citiva de origine maghiara, pe cind Romania n-a avut nici un rege de origine romana! Si pina la urma NU originea conteaza !  Pe cine vrei tu sa aburesti aici ?


Musafir

#5060

2012-04-17 11:47

Atunci cand un bolnav roman se duce la medic si acesta este de origine maghiara are pretentia s-ai vorbeasca in limba maghiara, chiar daca limba oficiala este limba romana, atunci cum ramane cu populatia de origine romana care se presupune ca este majoritara? In orice stat din Europa este obligatoriu sa se vorbeasca limba oficiala doar la noi unii au pretentia de a invata si de a vorbii in limba populatiei minoritare.

Musafir

#5061 Re:

2012-04-17 12:03

#5060: -

Total nonsens ce ai scris, studiul in limba materna nu exclude cunoasterea limbii oficiale.


Musafir

#5062 Re:

2012-04-18 18:41

#828: -

Dupa 1989 factorii politici ai Tarii Romanesti, au dus Romania in prapastie, punctul maxim, cred ca este atins de acest guvern.


Musafir

#5063 Tiffany & Co Silver and Golden Hearts Charm Pendant

2012-04-19 06:54

Although many women have this have dreamed of getting a Tiffany diamo

Musafir

#5064

2012-04-19 12:02

Ce comentariu să mai las , şi securistul ăsta cu filosofia lui ne lasă cu gura căscată, limbajul lui de lemn mă face să-mi aduc aminte de gheboşii de activişti din trecut, îmi este scîrbă, când îl văd pe toate posturile băsiste, altceva nu are de făcut la guvern când, a terminat toate treburile şi vine şi ne mânâncă.... la tv. lingăul secolului.

Musafir

#5065

2012-04-24 08:37

Sunt facultati private pentru a invata in orice limba,nu inteleg sub nici o forma hotararea Guvernului ROMANIEI? Ah,unde esti CEAUSESCULE sa vezi ce fac acesti guvernanti?

Musafir

#5066

2012-04-27 02:40

astia din UDMR sunt niste tampiti

Musafir

#5067

2012-04-27 11:11

Fara comentarii

Musafir

#5068 Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-01 16:03

Universitatea de Medicină și Farmacie (în maghiară Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem) este una din cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, cu statut multicultural și multilingvistic, conform legii educației naționale,[1] înființată în anul 1945.

Clădirea univerităţii împreună cu Monumentul Secuilor Martiri pe o carte poștală din perioada austro-ungară
Altarul capelei care a fost utilizat între anii 1941 -1945
În 1945 Liceu Militar, astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie

Clădirea Universității a fost construită între anii 1906-1907 de către primăria orașului, în timpul mandatului primarului Dr. György Bernády, pentru gimnaziul cezaro-crăiesc, care a fost mutat din Eisenstadt/Kismarton, pe atunci în Ungaria, la Târgu Mureș. Proiectul câștigător a fraților Grünwald a fost realizat pe terenul din zona Kosárdomb (astăzi Cartierul Cornișa) pe strada Szent István, care a făcut parte din patrimoniul orașului. Cea mai mare clădire a complexului este cea a școlii, care are trei etaje. Construită în stil secesionist maghiar cu elemente vieneze, clădirea găzduia cursurile pentru tinerii militari. În apropierea școlii, pe aceași parcelă a fost construită clădirea cu două etaje în care se găseau apartamentele profesorilor și cazarma elevilor. Deschiderea festivă a școlii militare s-a realizat la 5 octombrie 1909.

În 1919 autoritățile regale române au decis transformarea instituției în liceu militar. Drept urmare, a funcționat ca atare între anii 1920-1940. După dictatul de la Viena Ministerul Apărării Naționale (maghiară Honvédelmi Minisztérium) din Budapesta a decis ca activitatea originală să fie reluată.

Tot în 1940 a revenit la Cluj și Universitatatea Franz Josef, refugiată în 1919 la Szeged, care a în 1945 a fost redenumită în Universitatea Bolyai. De asemenea în 1945 autoritățile române au decis revenirea la Cluj a Universității Ferdinand I, refugiată în 1940 la Sibiu. Pentru că tehnic nu ar fi fost loc la Cluj pentru două facultăți de medicină, una cu limbă de predare română și una cu limbă de predare maghiară, autoritățile au mutat facultatea de medicină din cadrul Universității Bolyai la Târgu Mureș, în clădirea fostului liceu militar, unde a funcționat între 1945-1948.

În 1948, după reforma învățământului, a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic (în maghiară Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet), un institut de sine stătător cu limba de predare maghiară, cu următoarele facultăți: medicină generală, pediatrie, igienă, stomatologie și farmacie. Primul rector al institului a fost Dr. Lajos Csőgör. În 1953 institutul a înființat grădina botanică, ca bază de învățământ pentru Facultatea de Farmacie. Între 1951-1958 a avut trei facultăți: medicină generală, pediatrie și farmacie. În anul 1958-1959 facultatea de pediatrie s-a transformat în secție, iar începând din anul 1960-1961 a funcționat din nou secția de stomatologie, care a fost transformată în facultate în anul universitar 1965-1966. Facultatea de farmacie și-a încetat activitatea între 1986-1990.

Chiar dacă intenția autorităților comuniste au fost aceea la înființarea Institutul Medico-Farmaceutic de a deservi dorința comunității maghiare de a învăța medicina în limba maternă și de accea au aprobat în 1945, 1946 și 1948 modificările legii educației, în 1962 a fost înființată secția română. Metodologia de predare a fost schimbată și cursurile pentru studenții maghiari au devenit bilingve, iar practica se ținea exclusiv în limba română chiar de către cadrele de etnie maghiară care inițial au ținut ore și pentru cealaltă secție. După 1980 situația din sănătate a devenit și mai tensionată, locurile pentru tinerii medici de etnie maghiară au fost repartizate în așa fel încât au primit posturi mai ales în zonele locuite preponderent de români. Statistica arată clar fenomenele artificiale din sistemul sănătății din aceea perioadă: În 1963 din 88 studenți care au terminat universitatea, 81 erau de etnie maghiară, 2 de etnie română și 5 de altă etnie, iar în anul 1985 din 240 rezidenți 172 au fost români, 67 maghiari și o singură persoană de altă etnie.

Următorul tabel arată reapartizarea studenților de etnie maghiară între anii 1972 - 1989:
Județul Numărul absolvenților Numărul lor în procent
Bacău 302 13,54 %
Mureș 261 11,70 %
Harghita 180 8,07 %
Neamț 178 7,98 %
Botoșani 136 6,10 %
Covasna 109 4,89 %
Satu Mare 100 4,48 %
Sălaj 95 4,26 %
Bihor 87 3,90 %
Maramureș 70 3,14 %
Iași 64 2,87 %
Bistrița-Năsăud 61 2,73 %
Suceava 52 2,33 %
Arad 49 2,19 %
Vrancea 42 1,88 %

Tensiunile acumulate în perioada comunistă s-a concretizat în conflictul interetnic care a avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 la Târgu Mureș, în cursul căruia cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp. În premisele evenimentelor stau cererile comunității maghiare de a redobândi drepturile pierdute în perioada comunistă. La data de 10 februarie 1990 la Târgu Mureș aproape 100.000 de etnici maghiari au participat la un marș al tăcerii, ținând în mână o carte și o lumânare. Participanții cereau secție maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie cu locuri stabile, garantată de legere, înființarea Universității Bolyai din Cluj, reorganizarea rețelei de școli cu predare în limba maghiară și dreptul de a folosi liber limba maghiară. După o lună fără rezultate demonstrațiile au început și în cadrul studenților mediciniști, care au sabotat activitatea instituției într-un mod creativ: n-au mers la ore și au stat jos pe holuri alcătuind lanțuri vii.

În anul 1991 institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicină și Farmacie.
Dinu

#5069 Re: Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

2012-05-02 08:36

#5068: - Istoria Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures

Frumoasa expunere, felicitari. Totusi, care este scopul pentru care a fost facuta aceasta incursine in istorie?


Musafir

#5070 Re:

2012-05-04 18:34

#5055: -

Dr. Ion Coja: Doctor in falsificarea istoriei!!!

Puteti sa fiti mandrii ca ati umplut strazile Londrei, Parisului, Madridului, Romei, ... cu cersatori si hoti.


Musafir

#5071 Re: Re:

2012-05-04 19:43

#5070: - Re:

Noroc ca tarfele unguresti au ramas tot in marile saloane ale politicii mondiale. Macar ai nostri lucreaza la vedere, nu sub cearsaf.


Musafir

#5072

2012-05-05 21:59

Cate facultati cu predare in limba romana sunt in Ungaria ?

Musafir

#5073 Re:

2012-05-07 22:12

#5072: -

Ce conteaza?  Doar n-ai vrea sa infiinteze statul ungar universitate pt. 8 mii de persoane, cind voi va opuneti in cazul in care noi sintem 1,3 milioane ?

Alege numele de user

#5074 Re: Re:

2012-05-08 11:59

#1970: - Re:

Ardealul e in Romania, deci Romania e patria voastra muma. Volens nolens.

Spre deliciul unora si ciuda altora, mie nu-mi place la Urlati, nici la Mizil, ci in Transilvania. Desigur, am venit dupa 1918. Cu vreo 70 de ani dupa 1918.  In ciuda acestui fapt nu provoc nici ura, nici tensiune. Nu stiu ungureste si nici curios nu sunt, dar nu dezvolt din cauza asta un complex, nu am niciun motiv. Vreti sa basaditi ungureste, e treaba voastra, fratilor. Vreti sa evoluati social si profesional? Cred ca ar fi cazul sa va puneti pe invatat romaneste, pentru ca invatamantul universitar pre limba maghiara incet-incet va diminua pana la disparitie. Ce naiba, ati avut aproape un secol la dispozitie sa invatati romaneste, cat sa va mai asteptam?


Musafir

#5075

2012-05-08 13:27

cand o fi facultate cu predare in limba romana in Spania, ori in Italia, poate ma mai gandesc "cum ar fi" una maghiara in Romania.
Dar nu m-as gandi mult.
Raspunsul ar fi tot "de neconceput"