Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#4976

2012-03-29 11:03

Dupa reforma educationala din 1848 primul rector al UMF a fost dr. Csögör Lajos, data in care facultatea a inceput activitatea, acesta a fost infiintat pentru invatamantul superior pentru maghiari. In anul 1962 statul roman fara a emite vreun document oficial a schimbat destinatia universitati si abuziv a introdus invatamantul in doua limbi. In anul 1963 din numarul de 88 de elevi absolviti, 81 au fost maghiari, 2 romani si 5 alte nationalitati,.... acest numar sa schimbat drastic de atunci, la fel cum sa schimbat si compozitia orasului, (de ce? pentru ca terbuiau populate orasele maghiare si schimbate procentele). Situatia de la UMF a fost si unul din motivele declasari evenimentului din martie 1990. Pentru simplu motiv ca romanii au luat abuziv ceva ce nu le apartine.
Chiar nu vedeti ca cea ce se face acum este minimul ce ni se cuvine?... da stiu ca doare cand trebuie sa dai socoteala pentru bunul furat....

Musafir

#4977

2012-03-29 11:20

Grépály András
Gyergyay Ferenc Pál
Lőrincz Ernő András
Miskolczy Dezső

Banuiesc ca aceste nume nu va spun mare lucru, dar au fost persoane importante in viata Universitati..... pentru cei care "rup lajbaru de pe mine"

Musafir

#4978 Re: Re:

2012-03-29 12:20

#4968: - Re:

pun pariu ca nu au emigrat 2-3 milioane de eminete cenusii in Italia si Spania  :) , numai eu stiu cateva exemple de care ma bucur ca am scapat


Musafir

#4979

2012-03-29 13:22

Excesele stica tuturor.
Un minim de respect pentru tara in care traiesti este chestiune de educatie. Interesele politice insa nu au limite in modul de exprimare. Ei incearca. E dreptul lor. Noi le spunem nu. E dreptul nostru.

Musafir

#4980 Re:

2012-03-29 15:25

#4975: -

Si banuiesc ca numai profesorii de nationalitate romana, nu-i asa???

:-))


Musafir

#4981 Re: Re: Re:

2012-03-30 00:02

#4934: - Re: Re: Faptul ca aici iti platesti impozitele, nu inseamna ca poti sa-ti permiti orice! Minoritar tampit cu minte ingusta esti tu, voi, in general, ca va intereseaza numai "drepturile voastre constitutionale", atat si nimc altceva. Si ar trebui sa va straduiti mai mult cu munca, din judetele alea unde sunteti majoritari se aduna foarte putin la PIB.

....si se ia si putinul ala, majoritar destept ce esti

http://www.mediafax.ro/economic/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-de-la-bugetul-de-stat-fiecare-judet-9446862


Musafir

#4982

2012-03-30 01:03

Autonomia universitara trebuie respectata.
mama unui student

#4983 "S-a revizuit...dar nu s-a schimbat nimic? " sau... "nu s-a revizuit...dar s-a schimbat prin punctel

2012-03-30 07:44

Ma poate lamuri cineva?
Eu am inteles ca pentru studenti totul ramane asa cum e acum, respectiv:
- admitere in romana si maghiara
- locuri cu predare in romana , maghiara si engleza;
- practica in limba romana incepand cu anul al treilea:
- baza materiala comuna pt toata lumea:
- examen de licenta in limba materna;
- examen de rezidentiat in limba romana;
- acelasi nr de cadre didactice la nr de studenti (acreditabil),intrucat noua structura reuneste structurile in romana, maghiara si engleza, deja existente;
- ARACIS va decide nr de studenti in functie de standardele europene;
- nu se face o separatie pe criterii etnice in noua structura;
- studentul maghiar nu va avea alocati mai multi bani decat cel roman, de la bugetul de stat;
- carta universitatii se va intocmi de universitarii din Targu-Mures;
- numirea structurilor de conducere (rectori, decani, prodecani etc) va avea loc in urma alegerilor. Poate ca aici numarul va fi diferit fata de cum era inainte.
Nu am inteles ce e cu facultatea de stomatologie, nu a fost inclusa in noua facultate pt ca ramane doar in limbile romana si maghiara, fara engleza? Dar facultatile de kinetoterapie,nutritie,moase? Raman in continuare in UMF?

Eu consider ca cele enumerate ne arata ca aceasta petitie a avut efect.
Corectati-ma, va rog, unde am gresit in interpretarea HG !
Dorim universitarilor romani si maghiari din Tg. Mures ,pe care ii stimam deopotriva,intelegere si alegeri cat mai putin furtunoase!



Musafir

#4984

2012-03-30 08:56

Respectati autonomia universitara !

Musafir

#4985 Re:

2012-03-30 11:24

#4976: -

Chiar si la 1848 maghiarii erau inferior numeric celorlalte nationalitati din Ungaria de atunci. Si cu toate acestea, asa cum spui, facultatea a fost creata exclusiv in limba maghiara. Bolnavii romani ce optiuni aveau? Sa moara romaneste sau sa invete ungureste...

Nu cred ca are cineva a va da socoteala pentru ceva. Daca voi nu intelegeti mersul istoriei, e treaba voastra. Ramaneti in acea suferinta artificiala care constat ca se transmite genetic si...ce va fi va fi....


Musafir

#4986

2012-03-30 11:39

In timp ce elevii maghiari au access la toate locurie disponibile (romana+maghiara) populatia majoritara este discriminata avand access la un numar mai mic de locuri.
Tinand cont ca invatamantul este sustinut in mare parte din banii majoritatii in ideea ca vom beneficia mai tarziu de serviciile acestor medici se pare ca ei vor trata numai minoritatea maghiara.

Rusine PDL, cea mai destructiva clica a natiei. Mai cititi istoria analfabetilor, mai devreme sau mai tarziu va vom trage pe roata!
LOL

#4987 Re:

2012-03-30 12:07

#4986: - In timp ce elevii maghiari au access la toate locurie disponibile (romana+maghiara) populatia majoritara este discriminata avand access la un numar mai mic de locuri.

Elevii romani au acces la acelasi numar de locuri precum elevii maghiari. Daca doresc, nimeni nu le impiedica sa se inscrie la facultatea maghiara.

Faptul ca cunostintele lor lingvistice sunt mai limitate, nu inseamna discriminare. Va considerati discriminat daca doriti sa va inscrieti la o universitate cu limba de predare franceza, si nu sunteti admis pentru ca nu vorbiti limba franceza?

LOL

#4988 Re:

2012-03-30 12:19

#4970: - doresc sa se infiinteze linii in romana si engleza la universitatea SAPIENTIA, na, ca doar asa este dreptate si egalitate

Sapientia este o universitate privata si voi nu o sa intrati niciodata acolo!


Musafir

#4989 Re:

2012-03-30 12:23

#4972: - e finantata de la bugetul de stat al Romaniei

O dovada ca statul Roman nu sustine Sapientia, este ca studentii nu beneficiaza de 50% reducere la transport feroviar.

Sapientia este finantat de guvernul maghiar si oameni maghiari.


Musafir

#4990 Re: Re:

2012-03-30 12:49

#4985: - Re:

Vai prostule! Intre 1848 si 1948 au trecut 100 ani. Universitatea era fondata in 1948 (si nu in 1848) de satul roman ca institutie exclusiv maghiara, intr-o cladire construita de maghiari pentru gimnaziul cezaro-crăiesc.

Medicii care au terminat facultatea, desi erau toti maghiari, au vorbit cu pacientii romani totdeauna in limba limba romana.

Eu cred ca voi nu intelegeti mersul istoriei (si legislatia in vigoare de azi) si va comportati ca si in regimul lui Ceausescu.

Treziti-va, suntem in 2012.

Respectati legile statului!


Musafir

#4991 Re: Re: Re:

2012-03-30 13:04

#4990: - Re: Re:

Etete, asta stie sa numere... e un progres, bravo.

Voi cum respectati legile Statului privitoare la Drapelul National???


Musafir

#4993 Re: "S-a revizuit...dar nu s-a schimbat nimic? " sau... "nu s-a revizuit...dar s-a schimbat prin pun

2012-03-30 13:32

#4983: mama unui student - "S-a revizuit...dar nu s-a schimbat nimic? " sau... "nu s-a revizuit...dar s-a schimbat prin punctel

Stimata Doamna,

Totul s-a facut conform Legii Educatiei Nationale. Nici nu s-a cerut mai mult.

Daca ati fi citit-o si legea nu credeati tampeniile lui Copotoiu si ceilalti manipulatori.

 

Aici nu era vorba despre o noua universitate. Totul ramane in cadrul UMF. Doar ca va fi infiintata o noua facultate (a patra):

Facultatea de Medicina si Farmacie.

 

Aceasta noua facultate va avea urmatoarele specializari / programe de studii:

- medicina generala in limba maghiara

- medicina generala in limba engleza

- farmacie in limba maghiara

- asistenta medicala in limba maghiara si limba romana

 

Asta va fi si nimic mai mult. Nici nu s-a cerut mai mult.

 

Specializarea de medicina dentara va ramane in cadrul Facultatii de Medicina Dentara (asta se stie de mult) din mai multe cauze (in primul rand legate de numarul minim de studenti la o facultate).

Specializarile (si nu facultatile) de kinetoterapie, nutritie, moase raman la Facultatea de Medicina Generala, doar ca va fi un numar egal de locuri in lb. romana si maghiara.

 

Deci raman cam acelasi locuri care au fost pana acum si nu se infiinteaza nici-o specializare noua. Asta am scris de multe ori dar nu ne-ati crezut (ne-ati raspuns cu minciunile preluate de la Copotoiu si ceilalti manipulatori: ca noi vrem universitate proprie, ca noi vrem rector roman sau drept Ardealul, si cine stie ce prostii s-au mai scris aici).

Asta e doar o reorganizare a specializarilor existente (prin constituirea noilor catedre si departamente).

Romanii nu pierd nici-un loc, nici-un cadru didactic, nici-un drept. Absolut nimic. Totul era o "manipulare grosolana", precum a spus domnul Prof. Dr. Benedek Istvan, facuta in mod constient de fosta conducere UMF (sa speram ca Azamfirei o sa fie un rector mai bun).

 

Noi nu vroiam universitatea ci doar o facultate (adica respectarea legilor in vigoare). Daca cititi Legea Educatiei Nationale (pt. respectarea careia s-a nascut si acest HG) veti vedea ca nu era vorba de altceva. La UBB Cluj si la UAT Tg. Mures s-a respectat legea si pana acum si romanii n-au patit nimic. Nu vor pati nimic nici la UMF.

Doar ca va fi constituit o facultate noua, predominant maghiara (dar si cu specializari in limba romana si engleza), cu un decan maghiar. La celalalte facultati raman decanii romani care au fost in functie si pana acum (si in plus castigati un prodecan roman la Facultatea de Medicina Generala, unde pana acum era prodecan maghiar, deoarece specializarea de medicina in lb. maghiara a functionat in cadrul acesteia).

La Facultatea de Medicina Dentara ramane decanul roman si prodecanul maghiar.

Iar rectoratul nu se schimba, doar ca va deveni legala in urma armonizarii cartei cu legea in vigoare (deci dl. Prof. Dr. Azamfirei devine intr-adevar rector si nu numai interimar, ce a fost pana acum).

 

Tocmai asta v-am zis: ca voi, romanii nu patiti nimic. Raman acelasi nr. de catedre, acelasi nr. de studenti, acelasi conducere ce a fost pana acum. Doar ca se constituie si catedrele maghiare si engleze in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie si linia de predare maghiara va avea autonomie in cadrul UMF, conform legii.

Asta am spus si pana acum, asta s-a si facut.

Nimeni n-a vrut desfiintarea institutiilor, specializarilor sau locurilor romane.

 

Toata mizeria asta ati facut degeaba, caci oricum s-a facut ceea ce s-a cerut din pornire, iar voi oricum n-ati patit nimic.

Insa conducerea UMF. e responsabila pt. aceasta manipulare isterizare si demonizare a situatiei. Acum toata lumea (inclusiv studentii si parintii romani) poate sa vada ca ei au mintit si nimeni nu a vrut nici-un rau romanilor!

Si dupa ce se incepe predarea in cadrul acestei structuri veti avea ocazia sa constatati si in practica ca nu s-a facut nici-un rau studentilor si cadrelor didactice romani, ca nu s-a luat nimic, nu s-a cerut nimic in plus si nu veti pati nimic.

 

Dar atunci va rog vrumos sa mergeti la Copotoiu si la celalalte cadre care au incitat toata mizeria asta si sa le intrebati:

"Domnu profesor, de ce ne-ati mintit si de ce ne-ati manipulat? Caci n-am patit nimic, maghiarii nu ne-au facut nici-un rau. De ce le-ati demonizat, de ce ne-ati spus tot feluri de povesti timp ce ei nu ne-au facut nimic?"

 

Sa le intrebati si sa ne spuneti ce au raspuns ei. Caci noi stiam si pana acum ce vor sa faca profesorii si intaistatatorii nostri si v-am spus (degeaba) de multe ori ca romanilor nu se va face nici-un rau.

Sa le intrebati, de ce v-au mintit ca nu e asa?


Musafir

#4994 Re: Re: Re: Re:

2012-03-30 13:42

#4991: - Re: Re: Re:

Noi le respectam cu desavarsire!

Eu am invatat totdeauna in scoli exclusiv maghiare, apoi in limba maghiara la universitate. In fiecare institutie in care am studiat era postata steagul roman la intrare , numele institutiei era scrisa si in lb. romana (si doar dupa aceea in limba maghiara), daca intrai in sale le gaseai stema Romaniei in fiecare, langa tabla. Cand a intrat in vigoare legea conform careia trebuia cantata imnul national in fiecare zi, noi am cantat-o.

Cand am ajuns student la un liceu teologic, acolo erau doua steme: stema Romaniei si sigiliul episcopiei.

In fiecare institutie ale maghiarilor le gasesti simbolurile Romaniei, si sunt sigur ca asta asa va fi si in cazul noii facultati. Deci institutiile noastre respecta legile statului, asta sa fie clar!


Musafir

#4995 http://www.antena3.ro/romania/hotararea-de-guvern-privind-umf-a-fost-publicata-in-monitor-cu-semnatu

2012-03-30 13:57

Hotărârea de guvern privind UMF a fost publicată în Monitor, cu semnătura Educaţiei şi a ARACIS


Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF Târgu Mureş a fost publicată, joi seara, în Monitorul Oficial, avându-i ca şi contrasemnatari pe ministrul Educaţiei şi pe preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Actul normativ stabileşte că la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

http://www.antena3.ro/romania/hotararea-de-guvern-privind-umf-a-fost-publicata-in-monitor-cu-semnatura-educatiei-si-a-aracis-161484.html


Musafir

#4996 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-30 14:48

#4994: - Re: Re: Re: Re:

Sfintia ta, ma refeream la faptul ca de ziua maghiarilor de pretutindeni, anul acesta, la Satu Mare, alaturi de stegul Ungariei nu a aparut si steagul Romaniei, asa cum prevede legea, cu  titlu de obligativitate.

Pentru o fata bisericeasca, folositi cam prea des semnul exclamarii, semn de frustrare sau de o falsa constienta a dominarii. Ce sa fie?


Musafir

#4997 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-30 15:23

#4996: - Re: Re: Re: Re: Re:

Eu n-am auzit despre aceasta lege (si nici despre ce s-a intimplat la Satu Mare). V-as ruga frumos sa-mi spuneti exat ce fel de lege este aceasta (cum se numeste, ce nr. are).

 

Oricum, eu nu stiu nimic despre sarbatorile de la 15 martie de la Satu Mare (eu n-am fost pe acolo). Daca s-a intimplat orice fel de incalcare a legii, asta trebuie sa fie sanctionata (bineinteles) conform legislatiei in vigoare. Asta e clar. Eu cred ca era o simpla greseala, dar daca prin aceasta a fost incalcata legea, organizatorii evenimentului trebuie sa fiu sanctionate.

 

Iar interpretarea dumneavoastra (cam ciudata) despre motivele folosintei semnului exclamarii, mai bine sa nici nu le comentez (cred ca astfel de prostii rautacioase nici nu trebuie luate in considerare).

 

Eu v-am scris si sustin: simbolurile nationale a statului roman sunt respectate in toate institutiile minoritare, precum si la majoritatea evenimentelor. Daca la Satu Mare s-a intamplat o greseala unica, aceasta trebuie sanctionata (inse nu se pot face generalizari pe baza ei).

Satmarenii de altfel traiesc in pace si nu sunt atat de nationalisti ca si targumuresenii (nici maghiarii nici romanii).

Nu stiu daca ati auzit despre acel steag uriaş care va fi ridicata in centrul orasului. Propunerea partidelor romanesti era votata de toti UDMR-isti din consiliul local (UDMR-ul acolo fiind la putere) - chiar unele organizatii romanesti le-au criticat pe consilieri, spunand ca acest steag urias ar fi foarte scump.

Deci tocmai din cauza acestui precedent nu cred ca ceea ce s-a intamplat la 15 martie ar fi fost o insulta sau un gest nepoliticos bine voit si planificat. Era probabil o greseala care sigur ca va fi sanctionata.


Musafir

#4998 Re: Re: "S-a revizuit...dar nu s-a schimbat nimic? " sau... "nu s-a revizuit...dar s-a schimbat prin

2012-03-30 15:23


Musafir

#4999

2012-03-30 15:53

Nu sunt antimaghiar sunt doar ROMAN!

Musafir

#5000

2012-03-30 17:58

...amintiti-va de recentele exemple din hochei...daca vom imparti si invatamantul, atunci clar nu vom mai fi niciodata o natiune unita...vom ajunge oare, in postura numita '' Kosovo ''?!?