Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Johnny

#5026 Re:

2012-04-04 22:19

#5025: -

Vezi 5012 !


Musafir

#5027

2012-04-05 13:05

limba oficiala este limba romana

Musafir

#5028

2012-04-06 01:40

CE NE mAi MIRA!!!
ORICUM MINORITATEA MAGHIARA FORMEAZA UN STAT IN STAT "DE FACTO"'LE mai trebuie doar legiferare'
BRAvo GUVERNANTI

Musafir

#5029

2012-04-06 13:00

Exista in Europa o facultate in alta limba inafara celei oficiale a tarii respective -care sa fie finantata de la bugetul acelei tari?

Musafir

#5030

2012-04-06 19:16

Afara cu migratorii din tara1

Musafir

#5031

2012-04-06 20:16

Doresc sa aveti succes deplin !
M.Ignat
Raplee

#5032 Re:

2012-04-07 14:14

#5029: -

Da, exista este chiar vorba despre UMF din Tg. Mures. Este un fapt dovedit si " e bine de ştiut, că secţia româna la U.M.F. a fost infiinţată în anul 1962, când şi la Liceul de Arte s-a infiinţat secţia română. Pînă-n anul 1962 la aceste forme de învăţămînt existau numai în limba de predare maghiară, atunci s-a accelerat românizarea forţată oraşului Târgu-Mureş." Deci este un pic ironic ca vorbim despre o facultate care a fost infiintata de maghiari si se preda doar in limba maghiara pana in anul 1962, iar voi nu vreti nici sa exista urma acestui fapt. Sunteti buni in aceasta meserie de a fabrica si a distorsiona faptele, fie vorba de trecut sau de prezent. In prezent mass-media a avut un rol foarte mare si bine jucat fratilor. Nu am decat sa va spun bravo fratilor, aveti niste obraji grosi de ne mai intalnit in lume, bravo!!!


Musafir

#5033 re: 5032

2012-04-08 00:37

...Intre 1956-1962 au trecut 16 ani , in care a functionat facultatea numai in limba maghiara.
...Intre 1962-2012 au trecut 50 de ani,cu multe generatii de studenti, atat romani cat si maghiari.
...S-au urat intre ei? Nu au putut invata, unii din cauza celorlalti?
Ce ati reusit acum, chiar daca, pana la urma va ramane cum vreti voi, cei radicali? Cu ce vor fi mai buni medicinistii maghiari decat acum? Vor avea aceeiasi profesori si vor invata tot in maghiara.Poate ca le va fi greu si lor sa stie ca invata la o facultate acreditata provizoriu, care oricand va putea sa nu mai fie deloc acreditata.In urmatorii 5 ani, cu facultati de medicina acreditate provizoriu, poate ca TG Mures nu va putea fi centru de rezidentiat. E bine ?
Studentii romani au iesit in strada si au spus ca nu vor separare.Au facut asta pentru a nu pierde acreditarea facultatii si nu pentru ca vroiau sa studieze impreuna cu maghiarii ,pentru ca oricum erau separati la cursuri, inca de la admitere. Studentilor maghiari le-a spus cineva asta?
Dupa cum stiti prea bine maghiarii au limba de predare maghiara la UMF TG. Mures.
Ati intoxicat presa ca vreti studiu in limba materna, conform legii, incat lumea chiar crede ca maghiarii, saracii, nu pot studia si ei in limba materna, in Romania.
Chiar suntem toleranti. Chiar "incapem" de voi. Ne deranjeaza ca distrugeti o facultate serioasa de medicina, cu vocalizele voastre isterice si rautacioase.

Musafir

#5034 Re: re: 5032

2012-04-08 00:46

#5033: - re: 5032

scuze-intre 1946-1962


Musafir

#5035 Re:5032

2012-04-08 00:53

#5033: - re: 5032

errata: 1946-1962

aceiasi in loc de aceeiasi

Aceeasi (mamica)


Musafir

#5036

2012-04-08 09:37

Este un abuz sa tot spuneti ca aceasta facultate a fost initial in limba maghiara! Ceea ce nu spuneti este ca a fost infiintata de statul roman, din banii statului roman iar pe vremea aceea se pregatea infiintarea regiunii autonome maghiare, care a functionat din anul 1950. 
In plus, faptul ca initial a fost in limba maghiara nu are nici o valoare, acum situatia este alta! Daca ceva a fost la inceputuri ceva trebuie sa fie si in prezent? Lumea evolueaza, se schimba, situatia din prezent e alta!
De altfel, si cand s-a introdus limba romana s-a introdus pentru ca s-a vazut ca nu e bine si nu a fost corect! 
In plus, studentii au studiat foarte bine in limba maghiara la UMF TG Mures! Ce se schimba pentru ei acum acum? Invata ca si pana acum! In schimb, vor fi profesori si cativa lideri care vor avea functii mai mari! va fi mai bine pentru comunitatea maghiara? Nu, va fi mai bine doar pentru cativa lideri, care tot aburesc maghiarii ca lupta pentru drepturile lor! 
Ei intotdeauna au avut dreptul de a invata in limba lor.  Pacientii maghiari vor ajunge oricum la doctor cu care se vor intelege ca si pana acum, dar vor avea de suferit pacientii romani. dar asta pe voi nu va intereseaza... 
Intr-o zi, poate veti gandi mai bine si veti realiza ca tot ceea ce faceti nu e bine. Din pacate, toate actiunile voastre nu sunt altceva decat separare totala fata de romani. Candva poate veti regreta!
Trebuie sa nu uitati totusi ca traiti pe un teritoriu care se numeste Romania!


Musafir

#5037 armistitiu

2012-04-09 09:56

Propun, ca si la petitia ”concurenta”, un armistitiu, pana trec sarbatorile.

Musafir

#5038

2012-04-10 13:51

nu stiu ce mai vor aceasta natie.Acest tupeu il are si in Slovacia si in Voivodina.Le place sa nu stea locului.Se vede ca au ceva legat cu hunii.Atila este
in viata,dealfel acest nume este foarte frecvent intre
magiari.
Szilárd

#5039 Re:

2012-04-10 23:01

#5036: -

Pardon amigo! In primul rind traim pe un teritoriu care se numeste Tg.-Mures|Marosvásárhely, indiferent de ce tara ar apartine. Orasul a fost acelasi, nu s-a mutat din loc nici cind apartinea de Imperiul Habsburgic, Ungaria, Austro-Ungaria sau, momentan Romania. Daca pui problema in felul asta, adica ''a fost infiintata din banii statului roman'', trebuie sa amintim ca acelasi stat roman a ''mostenit'' o serie de bunuri de valori imense care au fost infiintate din banii statului ungar! Asa ca nu ne simtim datori cu nimic, ba dimpotriva. Pentru studentii maghiari se vor schimba multe lucruri in bine, tocmai asta-i temerea voastra. Vrei sa ne aburesti cu cei citiva lideri maghiari care vor avea functii mai mari ? Si care-i problema? - foarte bine, sa aiba ! Care-i motivul pentru care liderii trebuie sa fie numai romani ? Care sint liderii vostri? - Copotoiu & company??  Frumosi lideri aveti, ''astia da'' intelectuali ! De altfel se poate observa ca declinul facultatii, care este indiscutabil, a inceput in urma cu citiva ani, cind s-a inceput accelerarea romanizarii fortate a institutiei ! ''Vor avea de suferit pacientii romani''.... - cu ce???? Asta-i o afirmatie timpita din cale afara, ce treaba are mai amigo limba de studiu universitar al medicului cu pacientul ?? Absolut nici o treaba!

Paul

#5040 Sindromul ”casa de copii”

2012-04-11 09:09

#5039: Szilárd - Re:

Da, de acest sindrom sufera multi cetateni romani de etnie maghiara. Precum niste copii institutionalizati, ei considera ca au numai drepturi. Nu am vazut pe forumul acesta nici macar unul care sa se refere si la modul in care se achita de indatoririle pe care le are.

Draga Szilard, acel ”momentan  Romania” este destul de ofensator, nu gasesti?

As dori sa-ti amintesc ca pe langa ”bunurile” mostenite de Statul Roman de la Statul Maghiar se numara si datoriile de razboi, dupa Tratatul de Pace de la Trianon, pe care Romania s-a obligat sa le plateasca proportional cu suprafata si numarul de locuitori ai Transilvaniei. Asa se face ca desi invingatoare, Romania  a platit daune de razboi dupa 1920. Nu e un repros, ci o constatare. O constatare a faptului ca Romania a platit si a tot platit nu numai de pe urma propriilor greseli, ci si de pe urma alegerilor gresite pe care Ungaria a reusit sa le faca in ultimul secol si jumatate.

Nu cred ca se teme cineva de binele care ii asteapta pe studentii maghiari, eventual de ne-binele ce-i poate astepta pe studentii romani, dar asta viitorul o va lamuri.

Ma intreb si intreb si aici: de unde teama asta de romanizare? In definitiv aveti atatea drepturi care va asigura existenta ca grup etnic, cum nu mai are nicio minoritate nicaieri in lume.

Personal sunt de parere ca ar trebui ca Tinutul Secuiesc sa devina entitate de sine-statatoare. Sa iasa dumealor de colo numai cu pasaportul, sa se autogestioneze, sa se autoguverneze. Daca tot isi doresc secesiune, sa o aiba. Dar sa nu se planga dupa aceea ca o duc rau, ca resursele sunt limitate, ca venitul pe cap de locuitor este insuficient...Va sari Budapesta sa-i asiste altfel decat propagandistic? Ma indoiesc.

musafir

#5041 prostie sau instigare?

2012-04-11 15:26

Copotoiu a reusit sa distruga UMF in rectoratul sau.
Cei care invoca constitutia, sa-l citeasca mai intai si sa-l respecte toate prevederile, nu numai ce le place!
Cei care invoca maghiarizare... niste prosti

Musafir

#5042

2012-04-11 18:56

este o mare mizerie ce se intimpla. Cei care ne conduc sint de vina. Ungurii cer mereu cite ceva iar Rominii nu fac nimic.S-au intimplat atitea atrocitati dupa revolutie facute de unguri si nu au fost judecati si pedepsiti numai pentru-ca inclinau balanta spre putere a uni partid sau altul. Rusine politicienilor care sacrifica interesul national celui personal.
Szilárd

#5043 Re: Sindromul ”casa de copii”

2012-04-11 23:36

#5040: Paul - Sindromul ”casa de copii”

Stimate Paul, nu crezi ca exagerezi cind spui ca noi ungurii ardeleni avem atitea drepturi ''cum nu mai are nici o minoritate nicaieri in lume''? Pentru a afirma asa ceva ar insemna ca ai umblat peste tot in lume si ai informatii precise ! Iti garantez ca exista cel putin in Europa comunitati etnice cu mai multe drepturi, si indraznesc sa afirm asta pentru ca am vazut eu cazuri. Si pina la urma de ce e o problema ca avem drepturi, eu zic ca e absolut normal! Nu inteleg de ce te bagi in calcule istorice - cine a platit mai mult dupa razboi ? E la ''mintea cocosului'' ca totdeauna invinsul plateste mai mult. Legat de primul tau aliniat cu achitarea indatoririlor catre stat, la acest capitol sint linistit pentru ca nu numai anumite impresii, care pot fi subiective, dar sint si statistici care arata ca noi ungurii sintem in general mai constiiciosi cind e vorba de achitare de impozite, taxe etc. Si crede-ma, nu e un repros ci o constatare. Ma bucura faptul ca si tu sprijini cauza Tinutului Secuiesc, mentionez doar ca nu trebuie sa-ti faci griji, locuitorii acestui tinut sint oameni descurcareti si muncitori. Eu indraznesc sa cred, ba mai mult, sint sigur ca Budapesta ''va sari sa-i asiste'' si ma bazez pe faptul ca si actualmente Budapesta ne ajuta enorm, in special financiar( facultati infiintate integral din banii Budapestei, ajutor banesc anual pentru ce care-si inscriu copii la scoala sau gradinita de limba maghiara, dubla cetatenie, etc, etc, etc..  In rest... tot respectul!

Paul

#5044

2012-04-12 11:26

Tot respectul pentru eforturile pe care la face Budapesta pentru prezervarea identitatii culturale a maghiarilor din Romania. Eu ma refeream la viata economica, nu le cea culturala.
Ca maghiarii sunt buni platnici, pot sa o confirm. Cu foarte mici exceptii, clientii maghiari pe care ii am sunt foarte punctuali cu platile, la fel si cu platile catre buget. Chestiune de educatie, pentru care ii felicit.
Nu am sustinut ca nu ar fi normal sa aveti drepturi, ci pur si simplu ma refeream la isteria asta cu ”românizarea”. Tot asa cum nu sustin ca am umblat lumea toata, dar prin Europa am cam fost si astept cu interes sa exemplifici comunitatile etnice coplesite de drepturi despre care vorbesti.
Cred ca nu ai citit cu atentie, eu nu scriam despre vreun invins care a platit mai mult. Porneam de la ”bunurile mostenite” de la Ungaria, pe care, desi invingatori, le-am platit ca si cand am fi fost invinsi. Altfel spus, in 1920 v-am luat cu tot cu datorii si nu o spun la modul peiorativ.
Constat ca de la o discutie punctuala, avand ca subiect autonomia universitara, am ajuns la trimiteri la istorie, drepturi colective s.a.m.d. Poate ca ar fi nimerit ca maghiarii din Romania sa spuna o data pentru totdeauna, raspicat, ce doresc. Exista organizatii - altele decat UDMR, care o da dupa piersic crezandu-se un model de diplomatie - care sustin drepturile maghiarimii, poate ca aceste organizatii ar trebui sa ”rupa pisica” si sa spuna verde-n fata, punctual, ce doresc maghiarii in Romania. Vor ei sa traim impreuna sau isi doresc sa ramana izolati? Cat despre indatoriri, achitarea obligatiilor fiscale este numai una dintre ele, poate cel mai putin importanta, dar asta e deja o alta discutie, pe care prefer sa nu o fac aici. Cu respectul cuvenit, Paul
Szilárd

#5045 Re:

2012-04-12 19:24

#5044: Paul -

Prietene Paul, parerea mea este ca achitarea obligatiilor fiscale, intr-un stat pragmatic in zilele noastre nu este cea mai putin importanta indatorire. Acuma, nu te poti astepta ca ungurii sa simta romaneste, cum nu ma astept nici eu ca romanii sa simta ungureste. Este vorba de respectul reciproc si de acceptarea celuilalt asa cum e el, si nu cum as vrea eu sa fie. Loialitatea fata de un stat sau orice altceva, trebuie cistigata si nu impusa! Stiu ca te-ai referit la viata economica, dar eu consider ca educatia are strinse legaturi cu viata economica. Legat de exemplele cerute, as putea sa-ti dau Belgia sau Elvetia, dar vei spune ca acelea sint state multinationale prin definitie. Asa ca iti voi da exemple mai apropiate: italienii din Croatia, care populeaza litoralul Marii Adriatice. Cel putin in Pen. Istria unde am umblat eu, am vazut un bilingvism total, de care noi sintem inca departe, am vazut monumente pentru eroii cazuti in cele doua razboaie mondiale si acestea bilingve si continind numele atit a croatilor, cit si a eroilor italieni, desi acestia au luptat pentru acelasi pamint dar in tabere adverse. Asta numesc eu reconciliere si respect reciproc! Iar ceea ce a pus capac uimirii mele este faptul ca pe primariile acelor orasele ''bijuterii'' cum le spun eu, erau arborate doua drapele nationale: croat si italian. La fel a fost si in zona litoralului sloven. Un alt exemplu, tot din zona este cel al austriecilor din Tirolul de Sud, care a schimbat macazul de la Austria la Italia, acestia avind autonomie teritoriala, culmea, intr-o tara destul de nationalista si cu o populatie aproape de trei ori cit cea a Romaniei. Legat de ''calculele istorice'', nu sint de acord cu parerea exprimata de tine, mie imi place sa discut pe argumente si date exacte,iar neavindu-le n-as vrea sa ducem discutia legat de datorii si despagubiri la un nivel de ofense si jigniri pe care ulterior sa le regretam.


Musafir

#5046

2012-04-12 23:56

Implicarea politicului din ambele "curente de opinie"nu face decat sa strice unui echilibru ce este de dorit a se instala in aceste zone fierbinti.Maturitate si echidistanta se cer a fi comandamentele ce ar trebui respectate in atitudinea fata de actul decizional.

Musafir

#5047

2012-04-13 20:51

Nu TREBUIA ce sa se amestece in aceste probleme UDMR Iar guvernul a GRESIT ca a cedat la santajul ordinar al acestei organizatii care urmareste separare etnica si autonomiea tritoriala a celor 3 judete din Ardeal ocupate de secui care nu sunt maghiari,au devenit dupa '90 la promisiunile UDMR.

Musafir

#5048

2012-04-13 21:20

Acest guvern de tradatori trebuie sa cada.

Musafir

#5049 Re:

2012-04-13 22:16

#5047: -

Bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla....... Daca n-ai de spus nimic interesant si inteligent, mai bine ''shut up''!!


Musafir

#5050

2012-04-14 10:28

doresc o reala autonomie universitara si respectarea acesteia.
Autonomia nu se rezolva prin si nici nu inseamna hotarare de guvern sau amestecul presedintelui tarii.