Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

#5001 Re:

2012-03-30 19:11

#5000: -

Esti absurd. Cum vine Kosovo la infiintarea unei facultati IN CADRUL UMF? Chiar nu iti e rusine cand scrii astfel de idiotisme?

Tu nu stii ca la UBB Cluj si la UAT Tg. Mures s-a respectat legea de mult (si nu era nici-o problema)?

Daca nu, mai informeaza-te.

Cate minciuni, acuzatii, povesti si tampenii mai puteti inventa?

Oare imaginatia voastra rautacioasa e chiar fara limite?


Musafir

#5002 Re: Re: "S-a revizuit...dar nu s-a schimbat nimic? " sau... "nu s-a revizuit...dar s-a schimbat prin

2012-03-30 19:14

#4993: - Re: "S-a revizuit...dar nu s-a schimbat nimic? " sau... "nu s-a revizuit...dar s-a schimbat prin pun

Prim-plagiatorul Copotoiu sa-i cere scuze pt. acuzatiile false (nedovedite), pentru manipularea studentilor si pentru incitarea conflictului!


Musafir

#5003 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-30 19:31

#4997: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

LEGE nr.75 din 16 iulie 1994 art. 7

Cat  despre celelalt aspect, este suficient sa cautati cu google images ”ziua maghiarilor de pretutindeni” .

Am mentionat Satu Mare fiind in cunostinta de cauza. Nu, nu este prima oara cand aceasta obraznicie este  trecuta cu vederea de autoritati. Iar pe de alta parte o amenda administrativa nu va pune capat acestui gen de atitudine, pe care din respect pentru dvs nu o voi  califica.


Musafir

#5004 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-30 20:21

#5003: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Stimabile, am cautat legea respectiva si intr-adevar aveti dreptate.

Desi eu personal nu cred ca acest lucru ar fi "obraznicie" si nici nu sunt de acord cu unele articole ale legii (de exemplu: de ce nu-mi permite ca persoanele fizice sa aboreaza steagul maghiar/german/turc, etc. la ei acasa?), totusi asta e problema mea personala.

Legea e lege si trebuie respectata de toata lumea.

Eu nu sunt de acurd cu incalcarea legilor in vigoare, nici daca UDMR-istii fac asta la o festivitate si nici daca rectorul de la UMF (permanent).

Incalcarea legilor trebuie oprita iar cei care au comis acest lucru, trebuie sanctionati. Eu nu stiu ce fel de amende sunt la astfel de lucruri, dar trebuie platite de fiecare om care a incalcat legile.

Daca UDMR-istii au platit aceasta amenda atunci nu este nimic de comentat in plus. Insa sper ca si Copotoiu o sa plateasca.

Eu nu vreau capul nimanui si nu sunt de acord cu pedepsele excesive. Dar legea e lege si stabileste de obicei si masura in care faptuitorul trebuie sanctionat.

Daca cineva totusi comite intentionat un astfel de lucru, e treaba lui, numai sa plateasca.

Eu de exemplu nici nu stiam ca incalc legile deoarece am un steag maghiar la mine acasa (oricum, necunoasterea legilor nu ma exclude sub vogoarea lor), dar nu-o sa arunc la gunoi / n-o sa ascund nici de acum incolo. O sa pastrez cu riscul ca voi fi sanctionat daca autoritatile o gasesc la mine. Nu stiu cati bani trebuie sa platesc intr-un astfel de caz, dar sper ca o sa pot sa le platesc.

 


Musafir

#5005 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-30 21:46

#5004: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Cata finete a spiritului, absolut admirabil. Daca ai fi citit legea aia pana la capat, poate ca expozeul ti-ar fi fost mai scurt.

mama unui student

#5006 ""Nu s-a revizuit...dar s-a schimbat pe ici ,pe colo, in pctl esentiale"

2012-03-31 08:04

Concluziile /intrebarile mele optimiste erau formulate in urma lecturarii explicatiilor d-lui ministru.
Am citit HG ,dar nu citisem Anexa 1, publicata in MO.
In naivitatea mea, am crezut ca linistitoarea formulare "noua facultate in limbile romana, maghiara si engleza",este solutia de compromis , ca redenumeste ceea ce exista deja,respectand multilingvismul si multiculturalitatea.
Nu am inteles de ce trebuie sa fie si in limba romana noua facultate, daca numai asistentele pot invata acolo in romana. Mesaj subliminal? De ce este acaparata in noua structura linia de predare in engleza? Deschiderea europeana va fi mult mai mare din start a acestei facultati, fata de cea la care studiaza studentul roman, chiar daca este in cadrul aceluiasi UMF.Implicatiile vor fi , atat de finantare, cat si de programe de schimburi culturale.
Nu s-a gandit nimeni ca se ia ceva material studentului roman,adica ce sa i se ia, cladirea din fata ochilor?Cladiri noi si clinici noi, chiar mult mai moderne, ar putea fi construite,daca guvernul udmr hotaraste asta.
Mult citata noua lege a invatamantului:
Daca noua facultate era in limba maghiara, iar alta in engleza, in cadrul aceluiasi UMF,as fi inteles, poate, ceva.
Dar sa faci"o noua facultate de medicina in romana, maghiara si engleza" ,la care nu vor putea absolvi medici romani, numai asistente...respecta forma din prezent, dar schimba fondul, vaduvind studentul de la facultatea in limba romana de caracterul multicultural al facultatii sale, existent pana in prezent.
Si atunci, de ce ne referim atat la legea invatamantului? la semnele matematice "=", "<",">"?
Toata discutia era ca la Targu Mures se va crea o facultate privilegianta pt etnicii maghiari si uite ca asa s-a intamplat.
Din pacate, m-am pripit cu concluziile optimiste,in postarea anterioara.

Musafir

#5007

2012-03-31 09:20

sunt roman nu un antimaghiar!

Musafir

#5008

2012-03-31 09:56

"bravo romani" !!!!!!!

Musafir

#5009

2012-03-31 10:57

Din totdeauna, in tara asta au trait tot felul de neamuri si mereu s-au inteles intre ele. Este drept ca din cand in cand, din cauza unor oameni iresponsabili, egoisti si egocentrici, oameni au fost invrajbiti si s-au creat disensiuni. Dar in final intotdeauna a triumfat ratiunea. Tinerii, care sunt viitorul acestei tari, vor sa traiasca in libertate, sa-si aleaga singuri viitorul, unul cat mai bun. Sa ii lasam sa aleaga singuri. Pentru aceasta exista AUTONOMIA UNIVERSITARA! Sa o RESPECTAM !

Musafir

#5010

2012-03-31 18:33

prrea ne incaleca acesti unguri din ,,inalta societate"!!!!!!!!!!!!!!!!!cei ca noi ,saracii, sunt ca si noi, niste ''prosti''

Musafir

#5011

2012-04-01 09:29

sa ceri bani ptr. vizibilitatea mai mare a petitiei,
rusinica
Tolokan

#5012

2012-04-01 21:29

Stimabililor, vad ca tot sustineti sus si tare problema autonomiei universitare, care sigur ca este o problema falsa, creata pentru manipularea oamenilor cu educatie deficitara. Sa stabilim din capul locului, ca autonomia universitara, ca de altfel orice tip de autonomie, este valabila intr-un cadru legal, in speta noastra Legea Invatamintului! La UMF/OGYE, nu s-a lezat nici o autonomie universitara, ci dimpotriva, s-a incalcat grav legea invatamintului. Cel mai responsabil pentru aceste incalcari, precum si politizarea situatiei si invrajbirea celor doua comunitati este ex-rectorul Copotoiu, care are un comportament departe de cea a unui intelectual!

Musafir

#5013

2012-04-02 14:04

Este suficient faptul ca Romania pregateste sute de mii de tineri pe banii nostrii, pe care presedintele si saracia din tara ii indeamna sa-si caute de lucru in strainatate. Daca ungurii vor tineri romani bine pregatiti care sa lucreze in Ungaria, sa-i pregateasca pe banii lor.

Musafir

#5014

2012-04-02 22:31

Politica este o mare C...a si cine intra in ea este mai mare ca ea.In curand va intra cu bocancu in viata noastra si cred ca intr-o buna zi va avea curajul sa decida si ziua cand trebuie sa ma .....culc

Musafir

#5015

2012-04-03 04:31

Ultima data cind m-am uitat pe harta, Tg-Mures era in Romania. Cit de jos poate sa cada punctul de vedere al politicienilor asa incit sa-si vind tara pentru un loc la guvernare. Vrei autonomie? misca in Ungaria. EU atita timp cit locuiescu in State , respect constitutia si limba acestei tari. NU este loc de compromis!

Musafir

#5016

2012-04-03 14:18

NU, pe criterii etnice

Musafir

#5017

2012-04-03 19:59

Intrucat Universitatea de Medicina si Farmacie sunt finantate din banii romanilor, mi se pare o obraznoicie ca ungurii sa-si faca studiile eludand prevederile constitutiei care spune ca limba oficiala a Romaniei este limba romana.Vor limba maghiara exclusiv,pot s-o invete la Budapesta.Clar?
Örs

#5018 Re:

2012-04-03 21:59

#5015: -

Tu vorbesti in numele tau, n''est ce pas ? N-o sa miste nimeni in Ungaria pentru ca asa vrei tu, mai nene! Daca v-a trebuit Ardealul, trebuie sa luati la cunostiinta ca aici nu traiesc numai romani. Tu daca locuiesti in State, sa fii sanatos! - de bunavoie te-ai dus acolo, normal ca trebuie sa te conformezi fara discutie! Noi ardelenii unguri n-am venit in Romania, asa ca ESTE loc de compromis, s-a demonstrat deja in multe cazuri !

Dudu

#5019 Re: Re:

2012-04-03 22:28

#5018: Örs - Re:

Din păcate, ai dreptate. S-au facut multe compromisuri si iata rezultatul.

In Ardeal traiesc numai romani. Ca sunt de etnii diferite, e alta chestie, dar ei toti sunt romani. Ca le place sau nu, sunt romani.

Nu, nu trebuie sa plece nimeni in Ungaria. Dar pui gresit problema ”daca v-a trebuit Ardealul”. Este un fapt istoric si trebuie luat si gestionat ca atare. Nasol e ca pentru unii istoria pare sa se fi oprit la 1920. Ori chestia asta genereaza  reactii. Principiul actiunii si reactiunii, if you know what I mean.

O nevinovata intrebare: ce rost au atatea semne de exclamare?

Örs

#5021 Re: Re: Re:

2012-04-04 00:39

#5019: Dudu - Re: Re:

Ceea ce a fost inainte de 1920 este o realitate a istoriei, precum si ceea ce a fost(este) dupa aceasta data, ambele situatii trebuie abordate ''la rece'', fara a ne inflama. Nu vreau sa fiu rautacios, pentru ca simt ca nici tu nu esti, dar te intreb: asa cum pui problema, inseamna ca in 1900, in Ardeal traiau numai unguri ( de etnii diferite) ?? Nu sint de acord! Eu sint ceea ce ma simt si ma declar eu in mod suveran, nu decide altul pentru mine! De ce atitea semne de exclamare? - e un  nevinovat obicei de-al meu, probabil pentru a accentua cele afirmate. Ca incheiere si eu am o intrebare, la care te rog(daca vrei), sa-mi raspunzi sincer si argumentat: cu ce te simti lezat, ca ardelean roman in urma acestor compromisuri ?

Dudu

#5022 Re: Re: Re: Re:

2012-04-04 09:20

#5021: Örs - Re: Re: Re:

La 1900 in Ardeal traiau numai maghiari. Ungurii sunt putini si dupa parerea mea si-au pierdut urma in pulberea istoriei.

Nu cred ca este cineva indreptatit sa se simta lezat de compromisuri, nu la modul personal. Eventual la nivelul maselor ele, compromisurile, pot genera reactii nationaliste, sovine, izolationiste, asa cum bine vedem din aceste discutii. Pornind de la sustinerea uneia sau alteia dintre petitiile ce vizeaza UMF TgMures, s-a ajuns la discutii de-a dreptul aberante despre istorie, secesiune, drepturi ale unora sau altora. Daca respectivele compromisuri sunt facute numai de una dintre parti - si e aiurea sa vorbim de parti - atunci cu usurinta se trece linia de delimitare dintre autonomia culturala si cea administrativa sau politica. Lipsa de continuitate in politica vizand nationalitatile, lipsa unei viziuni coerente si sustinute in acest domeniu, au dus la aceste compromisuri, perecpute atat de diferit de romani sau maghiari. De aici pana la escaladarea urii nu e decat un pas. Daca UDMR face pasi mici-bravo lor- partidele celelalte fac salturi, iar compromisul nu e decat o consecinta a acestor salturi. Deci ceva daunator bunei intelegeri si convietuiri.

Invocarea aberatiilor scurse de sub scufita bolnava a lui HRP nu face cinste nicunei persoane care are cat de cat respect de sine. Asta apropo de link-ul de mai sus...


Musafir

#5023

2012-04-04 15:41

hotii care ne conduc astazi si-ar vinde si mamele pentru a se apara de judecata care trebuie sa vina daca oamenii se vor trezi si vor vota cum trebuie.Ungureanu si Basescu sunt pregatiti de mult de servicii straine ca vanzatori de tara !
Örs

#5024 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-04 17:48

#5022: Dudu - Re: Re: Re: Re:

N-am nimic cu link-ul amintit, nu eu l-am postat si nici n-as vrea sa-l comentez. Pentru mine a spune maghiar sau ungur e acelasi lucru, la fel cum e si roman sau vlah. Nu sint de acord cu parerea ta legat de compromisuri, eu cred ca acestea intaresc buna intelegere si convietuire. Un compromis inseamna ca mai lasa si unul si celalalt, rezultind o solutie de mijloc, acceptabila ambelor parti. Pina la urma insasi viata noastra este un sir de compromisuri..


Musafir

#5025

2012-04-04 20:06

Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!