Scrisoare deschisă de susținere a comunității LGBT

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Scrisoare deschisă de susținere a comunității LGBT


Musafir

#651

2016-07-21 04:40

Mai bine gay cu pace, armonie in lume decat streight cu divorțuri, crime si război.
Un anonim cu cap

#652

2016-07-21 20:34

Pe bune , ma?Chiar asa?Daca voua va place sa vedeti niste barbati lingandu-se in cur , atunci bravo voua.

Eu sper sa muriti in chinuri astia care sustin aceasta prostie.

Frate , de ce dracu vreti sa fim ca celelalte tari?Asa ati adoptat si traditii straine si tot felul.Eu sincer m-am saturat de jegul asta de tara in care traim.

Daca petitia asta va fi luata in considerare si mai ales , daca va fi acceptata eu ma mut din Romania.

Andrei

#653

2016-07-22 18:30

Exista deja persoane transgender in Romania care fac vlogging fara nici o frica pe youtube, astfel de persoane merita sa fie admirate pentru curaj:

https://www.youtube.com/watch?v=C9_K1Z4PtuA

Homofobii cu spume la gura nu pot face altceva decat sa isi piarda timpul in fata monitorului, latrand impotriva comunitatii LGBT. Homofobii sunt prea lasi ca sa se confrunte cu membrii LGBT in lumea reala, de aceea ei isi pierd timpul pe website-ul asta.

Loredana Groaza

#654

2016-07-24 15:32

Buni si Popii la ceva. Mai adauga cate-un pietroi de moara la gatul UiE.


Musafir

#655

2016-07-24 15:41

3.000.000 >>>>> 11.000


 

Musafir

#656

2016-07-24 16:04

McDonald’s, Subway, Starbucks, KFC sau Pizza Hut si alte creatii ghei toxyce sunt bune de mers la .... buda. In rest ...


Musafir

#657 Bravo Lor

2016-07-24 23:07

In sfarsit, in sfarsit face si BOR ceva util in apararea interselor românilor!

Daca chiar le reuseste initiativa si stopeaza avansul anormalilor si dezaxatilor atunci chiar isi merita din plin tot banetul tocat cu Catedrala Mântuirii Neamului, inainte de termen! Chiar merita o donatie consistenta cu multe zerouri!

USA e deschisa. Drumul spre SanFrancisco, Hollanda e liber sa si faca acolo stat cu drepturi depline!

 
21

#658 de ce nu au dreptul la o familie

2016-07-25 19:52


Musafir

#659 Re: Re: Re:

2016-07-29 12:52

#521: - Re: Re:  

'' NU IMPUNEM PROPRIULUI COPIL CE ORIENTARE SEXUALA SA AIBA "

Orientarea sexuala nu se impune e o chestie naturala .... e o pereche ( e formata din stang si drept, din plus si minus...etc)  acasa la tine poti face ce vrei nu intro societate normala .

LGBT

#660 Homosexualitatea NU este o boala

2016-07-29 18:16

Acum vreau sa-i vad pe homofobi cum o sa latre la mine dupa ce o sa citeasca asta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Hooker


Musafir

#661

2016-07-31 08:42

Mulți sunt tentați să urmeze calea așternută cu ce doresc ei să audă, nebăgând de seamă cine îi călăuzește și încotro.


Musafir

#662 Re: Homosexualitatea NU este o boala

2016-07-31 08:44

#660: LGBT - Homosexualitatea NU este o boala 

 Acum psihiatrii vă dau voie, apoi se răzgândesc și revin la ideea inițială că homosexualitatea este o boală. De fapt libertatea voastră este condiționată de psihiatrii. Reprezentați nimic, 0! 

Nicoleta

#663 este mare pacat sa faci o ideologie pro-pacate, ca voi

2016-08-01 16:33

Într-o scrisoare primită anul trecut încă de la un bărbat homosexual, autorul scria:

Isus Cristos nu a spus nici un cuvânt in privinţa orientării sexuale! Numai Saul din Tars si aberaţiile din Levitic si Deuteronom sunt citabile (aberaţii pe care nu le mai poate aplica nimeni fără a face puşcărie in ziua de azi, pentru ca acum nu mai e voie sa ucizi cu una cu doua, ca atunci)

Această afirmaţie este răspândită printre oamenii imorali care practică sodomia şi orice parte din Scripturi care condamnă păcatul lor, o declară „aberaţie” şi nu o recunosc ca şi inspirată de Dumnezeu şi parte din Sfintele Scripturi. Daca ar proceda aşa şi hoţii, şi beţivii, lacomii, etc. interesant ce ar mai rămâne din Cartea Sfântă. Dumnezeu nu permite nimănui să procedeze aşa cu privire la Adevărul Lui lăsat pe paginile Sfintelor Scripturi, şi oricine nesocoteşte Biblia, va da socoteală pentru aceasta înaintea lui Dumnezeu. Deci, potrivit opiniei şi afirmaţiei autorului şi a celor din comunitatea homosexualilor şi lesbienelor , Domnul Isus „nu a spus nici un cuvânt în privinţa orientării sexuale”.

În acest articol îmi propun să fac o analiză a textelor din Evanghelii, unde Domnul Isus vorbeşte cu privire la păcatul sodomiei, numit aşa în legătură cu oraşul Sodoma, menţionat în Biblie şi care a fost nimicit de Dumnezeu cu foc şi pucioasă căzute din cer, din pricina multelor păcate. Cel care a pus vârf fiind homosexualitatea. Pentru o mai bună documentare vă propun să citiţi pasajul biblic care se găseşte în prima carte din Biblie, Genesa, la capitolul 19. Acum însă ne vom referi doar la Noul Testament şi mai cu seamă la Evanghelii, care ne relatează viaţa şi activitatea Domnului Isus Hristos.

Domnul Isus a făcut trei referinţe la locuitorii oraşului Sodoma, şi mai cu seamă la cei care au fost nimiciţi ca şi pedeapsă pentru homosexualitatea lor. Evanghelia după Matei conţine una din aceste referinţe şi două sunt în Evanghelia după Luca. Să facem împreună o scurtă analiză a fiecărui din aceste pasaje.

Homosexualii din Sodoma aveau să se pocăiască dacă auzeau Evanghelia

Când Domnul Isus mustra oamenii din localităţile în care au fost făcute cele mai multe din minunile Lui, pentru că nu se pocăiseră, a spus:

Şi tu, Capernaume, vei fi înălţat oare la cer? Vei fi pogorât până în locuinţa morţilor; căci dacă ar fi fost făcute în Sodoma minunile, care au fost făcute în tine, ea ar fi rămas în picioare până în ziua de astăzi. De aceea vă spun că, în ziua judecăţii, va fi mai uşor pentru ţinutul Sodomei decât pentru tine. (Evanghelia după Matei 11:23-24)

Bărbaţii din Sodoma au fost homosexuali extrem de violenţi. Cartea Genesa ne relatează că atunci când neprihănitul Lot a găzduit la sine pe cei trei bărbaţi veniţi în oraş, fără să ştie că ei erau îngeri, seara, când „nu se culcaseră încă, oamenii din cetate, bărbaţii din Sodoma, tineri şi bătrâni, au înconjurat casa; tot norodul a alergat din toate colţurile. Au chemat pe Lot, şi i-au zis: „Unde sunt oamenii care au intrat la tine în noaptea aceasta? Scoate-i afară la noi, ca să ne împreunăm cu ei.” Când Lot a încercat să-i confrunte, cu blândeţe şi tact, şi le-a zis: „Fraţilor, vă rog să nu faceţi o asemenea răutate.”, ei, în răutatea şi violenta izvorâtă din perversiunea poftei lor, au strigat la Lot: „Pleacă!” şi au zis: „Omul acesta a venit să locuiască aici ca un străin, şi acum vrea să facă pe judecătorul. Ei bine, o să-ţi facem mai rău decât lor.” Îngerii au lovit pe aceia care erau la uşa casei cu orbire, de la cel mai mic până la cel mai mare, dar ei, mai departe, în turbarea poftei lor mârşave, se trudeau să găsească uşa ca să poată ajunge la aceşti bărbaţi şi să-i abuzeze sexual. Aceasta este realitatea despre homosexuali care sunt extrem de violenţi.

Un studiu efectuat în 1998 asupra comunităţii homosexualilor a relevat următoarele rezultate. 62% din homosexuali au fost maltrataţi de parteneri lor prin aplicarea unui obiect in calitate de armă, 85% au experimentat presiune şi abuz financiar din partea partenerului înfuriat. 39% din homosexuali au mărturisit că au fost forţaţi împotriva voinţei lor să aibă relaţii sexuale cu un partener homosexual. Puteţi găsi mai multe cifre în acest sens pe Internet, un exemplu fiind această sursă. Dacă homosexualii sunt atât de violenţi cu partenerii lor, nu ar trebui societatea să realizeze ce pericol poartă cu sine tolerarea propagării acestui comportament sexual? Cei mai mulţi au ajuns homosexuali tocmai pentru că au fost abuzaţi de alţi homosexuali. Dar, să revenim la cuvintele Domnului Isus spuse din Evanghelia după Matei. Mântuitorul spune că dacă s-ar fi făcut în Sodoma minunile care le-a făcut Domnul Isus în Capernaum, şi dacă ar fi auzit mesajul Evangheliei, homosexualii din Sodoma s-ar fi pocăit şi oraşul lor ar fi rămas în picioare până în ziua de azi. Dacă Domnul nostru spune că homosexualii violenţi din Sodoma s-ar fi pocăit, cu atât mai mult trebuie noi să le ducem Evanghelia homosexualilor pe care îi cunoaştem, ca să rămână în viaţă şi ei, şi ţările care sunt afectate de faptele lor rele. Acţiunile homosexualilor afectează societatea rău şi acesta este un rău care se răspândeşte cu o mare viteză atunci când este tolerat de societate. În Sodoma toţi bărbaţii ajunseră să fie homosexuali şi aşa au fost nimiciţi ei, oraşul lor şi familiile lor. Toţi au plătit preţul păcatului: homosexualii pentru imoralitate şi societatea pentru indiferenţă şi toleranţa răului care avea să-i distrugă.

Homosexualii şi toţi păcătoşii vor vi judecaţi pentru că nu-l acceptă pe Domnul Isus

În Evanghelia după Luca prima referinţă la homosexualii din Sodoma a făcut-o Domnul Isus atunci când „a mai rânduit alţi şaptezeci de ucenici, şi i-a trimis doi câte doi înaintea Lui, în toate cetăţile şi în toate locurile, pe unde avea să treacă Isus (Evanghelia după Luca 10:1-16). După ce le-a dat ucenicilor  instrucţiuni cum să procedeze cu cei care îi vor respinge pe ei şi mesajul Evangheliei, Mântuitorul a spus:

„Eu vă spun, că în ziua judecăţii va fi mai uşor pentru (locuitorii din) Sodoma decât pentru (oamenii din) cetatea aceia”.

Concluzia este că dacă ar fi ajuns în oraşul Sodoma ucenicii lui Isus, adică creştinii şi ar fi mărturisit locuitorilor acelui oraş despre mântuirea şi iertarea care este în Domnul Isus, homosexualii violenţi din Sodoma s-ar fi pocăit. De ce sunt atât de răi homosexualii de azi încât nu vor să accepte creştinii care vin să le aducă mesajul Evangheliei şi eliberarea din păcatul lor şi de ziua judecăţii la care face referinţă Domnul Isus Hristos? La încheierea acestui mesaj adresat ucenicilor, Mântuitorul a spus: „Cine vă ascultă pe voi (ucenicii), pe Mine mă ascultă; şi cine vă nesocoteşte pe voi, pe Mine mă nesocoteşte; iar cine Mă nesocoteşte pe Mine, nesocoteşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine.”

Peste homosexualii nepăsători a venit o pierzare năpraznică

Al doilea pasaj din Evanghelia după Luca unde Domnul Isus a făc

ut referinţă la homosexualii din Sodoma se găseşte scris în capitolul 17, unde vorbeşte despre ziua când Se va arăta Fiul omului. Iată cum este descrisa venirea acestei zile în versetele 28-30

Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot, se va întâmpla aidoma; oamenii mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, zideau; dar, în ziua când a ieşit Lot din Sodoma, a plouat foc şi pucioasă din cer, şi i-a pierdut pe toţi. Tot aşa va fi şi în ziua când Se va arăta Fiul omului.

Oamenii în Sodoma erau preocupaţi de afacerile lor, de starea materială şi nu le păsa de imoralitatea care se răspândea şi creştea. Ei nu-şi dau seama de consecinţele care aveau să urmeze. Tot aşa este şi astăzi. Iată ce mi-a mai scris autorul mesajului citat la începutul acestui articol:

„Noua celorlalţi (adică homosexuali) nu ne rămâne decât sa ne rugam ca şi Basarabia să între in rândul lumii in Uniunea Europeana, ca sa pătrundă civilizaţia si acolo. E ultima speranţa pentru homosexualii din Moldova: să vină din afara UE ca să impună toleranţa sociala şi în acel loc nenorocit de Dumnezeu! Nu v-aţi gândit niciodată ca faptul ca Moldova este „ţara” cea mai săraca din Europa este legat şi de mentalitatea atât de înapoiată ce o aveţi…si invers?”

Potrivit acestei afirmaţii, civilizaţie pentru imorali înseamnă bunăstare materială şi tolerarea imoralităţii. Dacă nu sunt aceste lucruri, atunci pentru ei ţara este „nenorocită de Dumnezeu” Dar Cuvântul lui Dumnezeu scoate în evidenţă tocmai inversul. Imoralitatea a nenorocit ţara şi locuitorii oraşului Sodoma. Focul căzut din cer a ars averile lor împreună cu ei, înainte ca să poată scăpa cineva de această mare nenorocire pe care au adus-o asupra lor prin imoralitatea ce au practicat-o.

Toate aceste trei pasaje biblice, unde Domnul Isus face referinţă la homosexualii din Sodoma, confirmă cu exactitate lucrurile scrise în Vechiul Testament cu privire la păcatul sodomiei şi consecinţele lui. Domnul Isus nu a negat nimic din ce a vorbit Dumnezeu în Vechiul Testament. Cum pot imoralii să numească dar Cuvântul lui Dumnezeu „aberaţie” şi să afirme că „Isus Hristos nu a spus nici un cuvânt în privinţa orientării sexuale”?

Dacă eşti homosexual sau practici orice fel de imoralitate, opreşte-te. Nu mai nesocoti Cuvântul lui Dumnezeu şi nu crede pe cei care ţi-au spus sau îţi mai spun ca este „aberaţie”. Încetează să faci urâciunile pe care le-au făcut şi bărbaţii din Sodoma şi fă ceia ce spune Domnul Isus în Evanghelii că ar fi făcut ei dacă veneau la ei Mântuitorul sau ucenicii Lui cu mesajul Evangheliei. Pocăieşte-te! Prin însăşi faptul că ai citit acest mesaj, deja a ajuns Evanghelia şi până la tine. Pocăieşte-te din inimă şi rupe orice legătură cu păcatul şi cu oamenii care îl practică şi te-au târât şi pe tine în practici imorale. Caută o biserică unde oamenii trăiesc cu frică de Dumnezeu, caută oameni care studiază şi trăiesc potrivit Cuvântului lui Dumnezeu şi fă-ţii prietenii tăi. În felul acesta nu vei ajunge la judecata care îi aşteaptă pe toţi imoralii şi păcătoşii. Împacă-te cu Dumnezeu.

Dacă eşti Creştin, fă cu privire la homosexuali ce ar fi făcut Domnul Isus în cazul când Sodoma ar mai fi stat în picioare pe vremea când a trăit El pe acest pământ. Fă ce a spus Domnul Isus ucenicilor să facă când i-a trimis din cetate în cetate. Propovăduieşte oamenilor despre mântuirea care este la Domnul Isus. Mergi la oamenii imorali şi spune-le mesajul mântuirii. Chiar dacă îţi pare că starea lor este atât de căzută, încât nu mai au nici o şansă să se întoarcă la Dumnezeu. Nu te lăsa convins de aceasta. Domnul Isus are speranţe şi aşteaptă ca homosexualii şi imoralii să se pocăiască. Fii un ucenic adevărat al Domnului şi un martor al Evangheliei.

 

cu dragoste pentru voi sodomitii si sperand ca va veti trezi pana nu e prea tarziu, adica pana nu va veti trezi in iad pentru agravantele pacatului vostru,

cineva ce va compatimeste

 

Nicoleta

#664 iata la ce consecinte duc pacatele pe care le promovati, folosindu-va de politia gandirii

2016-08-01 16:39

Riscurile actelor homosexuale pentru sănătate Dr. John R. Diggs Jr. Traducere şi adaptare din limba engleză de Bogdan Mateciuc Dr. John R. Diggs Jr. este medic internist cu o vastă experientă în tratarea multora dintre problemele medicale descrise în acest material. De asemenea, el tine seminarii pe o varietate de subiecte medicale pentru publicul din întreaga lume. Sumar Relatiile sexuale între persoanele de acelasi sex îi expun pe homosexuali, lesbiene şi bisexuali la riscuri extreme legate de bolile cu transmitere sexuală (BTS), răni fizice, tulburări mintale şi chiar o sperantă de viată mai mică. Există cinci distinctii majore între relatiile homosexuale şi cele heterosexuale, cu consecinte medicale specifice. Acestea sunt: • Nivelurile de promiscuitate Înainte de aparitia SIDA, un studiu din 1978 constata că 75% dintre homosexualii albi afirmau că au avut peste 100 de parteneri sexuali: 15% avuseseră 100-249 parteneri; 17% 250-499 parteneri; 15% 500-999 parteneri şi 28% avuseseră peste 1.000 de parteneri sexuali. Nivelurile de promiscuitate au scăzut ulterior, însă unii observatori opinează că nivelurile actuale tind să le egaleze pe cele din anii 1970. Consecinta medicală a acestei promiscuităti este aceea că homosexualii au o probabilitate mult mai mare de a contracta HIV/SIDA, sifilis şi alte BTS. Pentru lesbiene nu există documentate asemenea niveluri de promiscuitate. Totusi, un studiu australian a constatat că 93% dintre lesbiene anuntaseră că au avut relatii sexuale cu bărbati; de asemenea, ele indicau o probabilitate de 4,5 ori mai mare de a fi avut mai mult de 50 de parteneri sexuali comparativ cu femeile heterosexuale. Orice grad de promiscuitate sexuală comportă un risc de a contracta BTS. • Sănătatea fizică Practicile homosexuale duc la numeroase BTS şi afectiuni fizice, unele practic necunoscute în rândul populatiei heterosexuale. Lesbienele prezintă şi ele riscuri ridicate de BTS. Pe lângă bolile care se pot transmite în timpul sexului între lesbiene, un studiu efectuat la o clinică australiană de boli venerice a arătat că, comparativ cu femeile heterosexuale, lesbienele au de 3-4 ori mai multe sanse să aibă relatii sexuale cu bărbati care prezintă risc de SIDA. • Sănătatea psihică S-a stabilit că homosexualii şi lesbienele prezintă mult mai multe afectiuni psihiatrice, incluzând depresie, abuz de substante şi tentative de sinucidere. Acest lucru este adevărat chiar şi în Olanda, unde relatiile homo şi bisexuale sunt mult mai acceptate social decât în alte tări. Depresia şi consumul de droguri sunt asociate cu anumite practici sexuale riscante care conduc la probleme medicale grave. www.homosexualitate.ro 2 • Durata de viată Singurul studiu epidemiologic la zi legat de bărbatii homosexuali şi bisexuali arată că acestia pierd până la 20 de ani din speranta de viată. • Monogamia Monogamia, întelegând prin aceasta fidelitatea sexuală pe termen lung, este rară în relatiile homosexuale, în special în rândul bărbatilor homosexuali. Un studiu arată că 66% dintre cuplurile de homosexuali au raportat relatii sexuale în afara cuplului în primul an, şi aproape 90% dintre cei implicati în relatii care au durat cinci ani. A-i încuraja pe oameni să se angajeze în practici sexuale riscante subminează sănătate şi poate conduce la reducerea sperantei de viată. Exact acest lucru îl fac autoritătile din America de Nord atunci când conferă drepturi sau un statut special cuplurilor de homosexuali. www.homosexualitate.ro 3 RISCURILE ACTELOR HOMOSEXUALE PENTRU SĂNĂTATE Introducere În anii 1980 lucram la Spitalul Beth Israel şi mi-i amintesc foarte bine pe acei tineri homosexuali sănătosi care mureau de o boală necunoscută, boală identificată ulterior ca boală cu transmitere sexuală - SIDA. În timp, am văzut multi pacienti murind de această boală. Ca medic, este datoria mea să evaluez comportamentele care au un impact asupra sănătătii persoanei. Atunci când un anumit lucru este benefic, cum ar fi exercitiile, dieta echilibrată, somnul adecvat, este de datoria mea să le recomand. La fel, dacă ceva este dăunător, cum ar fi fumatul, alimentatia exagerată, abuzul de alcool sau medicamente, este de datoria mea să descurajez asemenea lucruri. Atunci când activitatea sexuală este practicată în afara căsătoriei, consecintele pot fi grave. Fără îndoială, promiscuitatea sexuală ajută la răspândirea bolilor, de la forme usoare la forme fatale. De fapt, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor estimează că 65 de milioane de americani suferă de o boală cu transmitere sexuală (BTS) incurabilă.(1) Există diferente între bărbati şi femei în ceea ce priveste consecintele activitătii homosexuale. Însă cel mai important, consecintele actelor homosexuale sunt diferite de cele ale actelor heterosexuale. Ca medic, este de datoria mea să-mi informez pacientii cu privire la riscurile actelor homosexuale şi să-i descurajez de la un asemenea comportament periculos. I. Diferente între relatiile homosexuale şi heterosexuale Descrierile din mass-media ale relatiilor homosexuale promovează ideea că acestea sunt sănătoase, stabile şi la fel de pline de iubire ca şi căsătoriile heterosexuale — ba chiar mai mult.(2) Unele asociatii medicale chiar promovează mesaje similare.(3) Oricum, există cel putin cinci domenii principale de diferente între relatiile homo şi heterosexuale, fiecare cu consecinte medicale specifice. Aceste diferente includ: A. Nivelurile de promiscuitate B. Sănătatea fizică C. Sănătatea psihică D. Durata de viată E. Definitia "monogamiei" A. Promiscuitatea Autorul homosexual Gabriel Rotello remarcă perspectiva multor homosexuali că "emanciparea homosexualilor se clădeste... pe o 'frătie sexuală a promiscuitătii' iar orice abandonare a acestei promiscuităti ar fi văzută ca o 'trădare de proportii uriase.'"(4) Perceptia lui Rotello asupra promiscuitătii homosexuale, pe care o critică, corespunde rezultatelor studiilor. Un studiu amplu realizat pe bărbati homosexuali în 1978 a indicat faptul că 75% dintre homosexualii albi recunoasteau că avuseseră relatii sexuale cu www.homosexualitate.ro 4 peste 100 de parteneri diferiti de-a lungul vietii: 15% au raportat 100-249 de parteneri; 17% au raportat 250-499 de parteneri; 15% au raportat 500-999 de parteneri iar 28% peste 1.000 de parteneri.(5) În 1984, după aparitia SIDA, homosexualii raportau o promiscuitate mai mică, dar nu cu mult. În loc de 6 parteneri pe lună în 1982, respondentul ne-monogam mediu din San Francisco raporta 4 parteneri pe lună în 1984.(6) Mai recent, Centrul American pentru Controlul Bolilor anunta o crestere a promiscuitătii, cel putin printre homosexualii tineri din San Francisco. Între 1994 şi 1997, procentul de bărbati homosexuali care raportau parteneri multipli şi sex anal neprotejat a crescut de la 23,6% la 33,3%, în mare parte la bărbatii sub 25 de ani.(7) În ciuda incurabilitătii, se pare că SIDA nu mai motivează abtinerea de la relatii homosexuale promiscue.(8) Datele privind promiscuitatea homosexuală provin de la homosexuali care se identifică ca atare. Unii propagandisti argumentează că media ar fi mai scăzută dacă ar fi inclusi în statistică şi acei homosexuali care se ascund de societate.(9) Acest lucru este adevărat, conform datelor obtinute dintr-un studiu australian din anul 2000, care a urmărit şi dacă bărbatii care avuseseră relatii homosexuale făceau parte din comunitatea homosexualilor. Cei asociati cu această comunitate prezentau un indice de patru ori mai mare de a fi avut mai mult de 50 de parteneri sexuali în cele sase luni premergătoare studiului.(10) Aceasta poate arăta că este mai riscant să fii "pe fată" decât "în ascuns." Adoptarea unei identităti homosexuale poate genera mai mult presiune înspre promiscuitate şi înspre mai multi parteneri promiscui. Promiscuitatea sexuală excesivă duce la consecinte medicale grave - este o retetă pentru transmiterea unei boli şi declansarea unei epidemii.(11) În Statele Unite, epidemia HIV/SIDA este în principal o chestiune legată de homosexualitate datorită nivelului ridicat de promiscuitate în rândul homosexualilor.(12) Un studiu bazat pe statisticile dintre 1986 şi 1990 estima că homosexualii în vârstă de 20 de ani au cu 50% mai multe sanse să se infecteze cu HIV până la vârsta de 55 de ani.(13) În iunie 2001, aproape 64% dintre bărbatii bolnavi de SIDA avuseseră relatii sexuale cu alti bărbati.(14) Sifilisul este şi el răspândit printre homosexuali. Departamentul de Sănătate Publică din San Francisco a anuntat recent că sifilisul a atins niveluri de epidemie printre homosexualii şi bisexualii din acest oras. Potrivit ziarului San Francisco Chronicle: "Expertii consideră că sifilisul este în crestere printre homosexuali şi bisexuali pentru că acestia întretin relatii sexuale neprotejate cu parteneri multipli, dintre care multi sunt întâlniti în circumstante anonime, cum ar fi sex cluburi, librării pentru adulti, întâlniri pe Internet şi băi publice. Noile date arată că în cele 93 de cazuri identificate anul acesta pentru homosexuali şi bisexuali, grupul respectiv a declarat că a avut 1.225 de parteneri sexuali."(15) Un studiu realizat în Baltimore şi publicat în Archives of Internal Medicine constata că bărbatii homosexuali contractează sifilis de 3-4 ori mai mult decât heterosexualii.(16) Promiscuitatea este factorul cel mai vinovat pentru aceste valori extreme, multe dintre aceste BTS ducând la o sperantă de viată mai redusă pentru bărbatii care întretin relatii sexuale cu alti bărbati. Promiscuitatea printre lesbiene este mai redusă, însă totusi mare comparativ cu femeile heterosexuale. Per ansamblu, femeile tind să aibă mai putini parteneri (partenere) decât bărbatii. În literatura disponibilă există însă constatări surprinzătoare privind promiscuitatea la lesbiene. Cercetătorii australieni au anuntat că lesbienele au de 4,5 ori mai multe sanse să aibă mai mult de 50 de parteneri bărbati de-a lungul vietii decât femeile heterosexuale (9% dintre lesbiene comparativ cu 2% dintre femeile heterosexuale); 93% dintre cele care s-au identidicat ca lesbiene au declarat că au www.homosexualitate.ro 5 întretinut relatii cu bărbati.(17) Alte studii arată că 75-90 la sută dintre lesbiene au avut relatii şi cu bărbati.(18) B. Sănătatea fizică Comportamentele sexuale nesănătoase apar şi la homosexuali, şi la heterosexuali. Datele medicale şi sociale indică totusi că comportamentul homosexual este în mod constant nesănătos. Desi şi practicile masculine, şi cele feminine homosexuale conduc la o crestere a bolilor cu transmitere sexuală, practicile şi bolile sunt suficient de diferite încât merită o discutie separată. 1. Comportamentul homosexual masculin Bărbatii homosexuali se expun unor riscuri mai mari decât bărbatii heterosexuali (19) nu doar din cauza promiscuitătii, ci şi datorită naturii acestor relatii. Un cercetăror britanic sintetizează pericolul astfel: "Comportamentul homosexual masculin nu este doar 'activ' sau 'pasiv,' pentru că contactul sexual penil-anal, gură-penil şi manual-anal este obisnuit pentru ambii parteneri, iar contactul gură-anal nu este rar... Contactul gură-anal este cauza incidentei relativ ridicate de patogeni digestivi la bărbatii homosexuali. Leziunile pot favoriza pătrunderea microorganismelor, ducând astfel la leziuni sifilitice primare în zona anogenitală... Pe lângă sodomie, leziunile pot fi provocate şi de corpuri străine - stimulatoare de diferite tipuri, vibratoare şi proteze."(20) Desi activitătile specifice de mai jos sunt practicate uneori şi de heterosexuali, bărbatii homosexuali le practică mult mai frecvent.(21) a. Anal-genital Sexul anal este miezul relatiei sexuale pentru multi homosexuali.(22) Fiziologia umană indică clar că corpul nu este proiectat pentru o asemenea activitate. Rectul este total diferit de vagin în ceea ce priveste penetrarea cu un penis. Vaginul dispune de lubrifiere naturală şi este sustinut de o retea de muschi. El prezintă o membrană de mucus, cu un epiteliu stratificat care conferă rezistentă la frecare şi la actiunile imunologice cauzate de spermă şi lichidul seminal. În comparatie, anusul este un mecanism delicat de muschi mici care formează un pasaj "unidirectional."(23) Prin leziuni repetate, frecare şi întindere, sfincterul îsi pierde din mobilitate şi din capacitatea de a forma o închidere etansă. În consecintă, sexul anal duce la pierderi de materii fecale, lucru care poate usor deveni cronic.(24) Potentialul pentru rănire este amplificat de faptul că intestinul are un singur strat de celule care îl separă de tesutul foarte vascularizat, adică de sânge.(25) Astfel, orice organisme care sunt introduse în rect pot produce mult mai usor o infectie acolo decât în vagin. Tesutul format dintr-un singur strat nu poate rezista frecării asociate cu penetrarea de către penis, rezultând de aici leziuni care îi expun pe ambii participanti la sângerări, organisme în materiile fecale şi la amestec de fluide organice.(26) Mai mult, sperma contine componente imunosupresive. În timpul fiziologiei reporductive obisnuite, aceasta îi permite spermei să depăsească protectia imunologică a femeii. Inseminarea rectală a iepurilor a arătat că sperma afectează sistemul imunitar al recipientului.(27) Sperma poate avea un efect similar la oameni.(28) Concluzia este aceea că fragilitatea anusului şi a rectului, împreună cu efectul imunosupresiv al spermei, fac din penetrarea anală o cale foarte eficientă de transmitere www.homosexualitate.ro 6 a HIV şi a altor infectii. Lista bolilor constatate ca foarte frecvente prin homosexualii care practică sexul anal este alarmantă: Cancer anal Chlamydia trachomatis Cryptosporidium Giardia lamblia Virusul herpes simplex Virusul imunodeficientei umane (HIV) Virusul papilom uman Isospora belli Microsporidie Gonoree Hepatita virală tip B şi C Sifilis (29) Transmiterea sexuală a unora dintre aceste boli este atât de rară la populatia exclusiv heterosexuală încât este practic necunoscută. Alte boli, identificate şi la heterosexuali şi la homosexuali, sunt clar predominante la cei implicati în activităti homosexuale. Sifilisul, de pildă, se constată la ambele categorii. În 1999 însă s-a anuntat că în districtul King din statul american Washington, 85% dintre cazurile de sifilis apartineau homosexualilor.(30) Asa cum am arătat mai sus, sifilisul la homosexuali a atins acum cote de epidemie în San Francisco.(31) Un studiu din 1988 al CCB a identificat că 21% dintre toate cazurile de hepatită B erau transmise prin acte homosexuale, în timp ce numai 18% erau pe cale heterosexuală.(32) Întrucât homosexuali reprezintă un procent mic din populatie (1-3 la sută) (33), ei prezintă o rată de infectare semnificativ mai mare decât heterosexualii. Sexul anal comportă şi un risc semnificativ de cancer anal. Cancerul anal este rezultatul infectării cu anumite subtipuri de virus papilloma uman (HPV), care sunt cunoscute ca şi carcinogene virale. Datele din 1989 indicau rate de cancer anal la bărbatii homosexuali de până la 10 ori mai numeroase decât la bărbatii heterosexuali, în crestere.(34) Astfel, prevalenta cancerului anal la homosexuali constituie o preocupare. Pentru cei bolnavi de SIDA, procentele sunt duble.(35) Alte probleme fizice asociate cu sexul anal sunt: hemoroizi, fisuri anale, leziuni anorectale, corpuri străine în organism. b. Oral-anal Există o incidentă foarte ridicată de infectii parazitare şi de altă natură la bărbatii homosexuali, din cauza contactului oral-anal. De fapt, numărul infectiilor este atât de mare, încât literatura medicală de limbă engleză chiar prezintă un sindrom numit "gay bowel" (intestine homo).(37) Acest sindrom include o serie de afectiuni care sunt prezente la persoanele care practică sex anal neprotejat, anilingus sau felatie după sexul anal.(38) Desi există şi unele femei diagnosticate cu infectiile gastrointestinale asociate sindromului "gay bowel," marea majoritate a pacientilor sunt bărbati homosexuali.(39) Contactul oral-anal poartă denumirea de "rimming" în argoul englez. Din cauza acestei practici, paraziti intestinali care se găsesc de obicei în zona tropicală au ajuns să fie prezenti în organismul bărbatilor homosexuali americani. Combinat cu sexul anal şi cu alte practici homosexuale, rimming-ul constituie o ocazie deosebită pentru o varietate de infectii. www.homosexualitate.ro 7 Bărbatii homosexuali sunt purtătorii majoritari ai tot mai multor infectii cu transmitere sexuală, care în general nu se răspndesc prin contactul sexual. Aceste boli, cu consecinte care merg de la grave şi periculoase pentru viată la simple neplăceri, includ hepatita A,40 Giardia lamblia, Entamoeba histolytica,(41) virusul Epstein-Barr,(42) meningită Neisseria,(43) sigheloză, salmoneloză, pediculoză, scabie şi campylobacter.(44) Centrul american pentru controlul bolilor (CCB) a identificat în 1991 o epidemie de hepatita A în New York, în care 78% dintre respondentii bărbati se identificau pe sine ca homosexuali sau bisexuali.(45) Desi hepatita A se poate transmite şi pe late căi decât cele sexuale, majoritatea cazurilor se află la bărbatii homosexuali.(46) Salmonela este rareori asociată cu activitatea sexuală, cu exceptia bărbatilor homosexuali care au contacte oral-anal şi oral-genital după sex anal.(47) Cea mai nouă şi îngrijorătoare constatare este transmiterea sexuală a tifosului. Această afectiune care apare în apă, bine-cunoscută la tropice, afectează numai 400 de persoane anual în Statele Unite, de obicei urmare a consumării de alimente sau apă contaminată în timpul deplasărilor peste granită. În statul Ohio însă s-a diagnosticat transmiterea pe cale sexuală la o serie de parteneri sexuali ai unui bărbat care călătorise în Puerto Rico.(48) În America, virusul herpesului uman 8 (numit şi herpes tip 8 sau HHV-8) este o afectiune găsite exclusiv la bărbatii homosexuali. Cercetătorii au remarcat de ceva vreme că bărbatii care au contractat SIDA urmare a activitătilor homosexuale dezvoltă frecvent o formă anterior rară de cancer, numită sarcomul Kaposi. Bărbatii care au contractat HIV/SIDA prin sex heterosexual sau droguri administrate intravenos dezvoltă rareori acest tip de cancer. Studiile recente confirmă că sarcomul Kaposi rezultă din infectarea cu HHV-8. Publicatia Journal of Medicine descrie un grup de persoane din San Francisco unde 38% dintre bărbatii care avuseseră contacte homosexuale în ultimii cinci ani au iesit pozitivi la testul pentru acest virus, în timp ce nici unul dintre bărbatii exclusiv heterosexuali nu a iesit pozitiv. Studiul a estimat că jumătate dintre bărbatii cu HIV şi HHV-8 vor dezvolta cancer în următorii 10 ani.(49) Literatura medicală este actualmente neclară în privinta tipurilor de comportamente sexuale care transmit HHV-8, însă există bănuiala că acesta se poate transmite şi prin saliva.(50) c. Fecale Unii bărbati homosexuali sexualizează fecalele umane, practicând coprofilia - o practică extrem de periculoasă din punct de vedere medical, însemnând contactul sexual cu materii fecale care sunt purtătoare de numeroase infectii.(51) Această practică îi expune pe participanti la toate riscurile contactului anal-oral şi la multe riscuri ale celui analgenital. d. Fisting "Fisting" este termenul englezesc pentru introducerea mâinii sau a bratului în rect, o practică mult mai periculoasă decât sexul anal. Rezultatele includ o incapacitare a sfinterului anal, infectii, inflamări şi astfel o susceptibilitate sporită la viitoare BTS. Douăzeci şi doi la sută dintre homosexualii dintr-un studiu au recunoscut că au participat la asemenea practici.(52) e. Sadism Sexualizarea durerii şi a cruzimii poartă numele de sadism, după numele unui scriitor din secolul 18, marchizul de Sade. Romanul său Justine descrie o serie de violuri şi biciuiri neconsensuale.(53) Nu toate persoanele care practică sadismul recurge la aceste activităti. O reclamă recentă la o "conferintă sadică" includea o avertizare că participantii vor vedea "provocări intentionate ale durerii şi tăierea pielii însotită de sângerare." "Atelierele" programate la conferintă includeau "Fisting vaginal" (cu demonstratie), www.homosexualitate.ro 8 "Sexualitate şi tăiere sacră" cu "o demonstratie privind tăierea unui subiect viu," "Frânghia aspră" şi "Harnasamente corporale," atelier care implica "demonstratii şi instruire privind legarea unor harnasamente erotic în zona genitală la bărbati şi femei."(54) Un eveniment similar intitulat "Vicioasa Valentine" a avut loc lângă Chicago pe 15-17 februarie 2002.(55) Consecintele medicale ale unor asemenea activităti merg de la medii la fatale, în functie de natura rănilor provocate.(56) Un procent de 37% dintre homosexuali practică o formă de sadism.(57) f. Concluzie Consecintele activitătilor homosexuale au influentat semnificativ acordarea îngrijirii medicale către populatie. Datorită incidentei crescute de organisme BTS în locuri neasteptate, un simplu gât inflamat nu mai este deloc simplu. Doctorii trebuie să pună acum întrebări suplimentare pacientilor, altfel riscă un diagnostic gresit. Evaluarea unui gât inflamat includ acum întrebări despre sex oral şi anal. Un caz de hemoroizi nu mai este doar o probleme chirurgicală. Suntem nevoiti să-l întrebăm pe pacient despre anumite practici sexuale şi să tinem seama că din ceea ce par a fi "doar hemoroizi" se poate dezvolta cancer anal, gomoree rectală sau clamidia rectală.(58) Mai mult, datele indică că gonoreea rectală şi de gât, de exemplu, nu prezintă nici un simptom în 75% din cazuri.(59) Impactul consecintelor medicale ale sexului homosexual nu se limitează doar la homosexuali. Desi aproape 11 milioane de oameni din America sunt afectati direct de cancer, comparativ cu putin peste trei sferturi de milion afectati de SIDA (60), cheltuielile per pacient pentru tratamentul împotriva SIDA sunt de sapte ori mai mari decât pentru cancer.(61) Diferenta fată de diabet şi afectiuni cardiace este şi mai mare.(62) În consecintă, sumele disproportionate care merg către tratarea SIDA înseamnă sume deturnate de la cercetări pentru boli care afectează mai multi oameni. 2. Comportamentul homosexual feminin Lesbienele prezintă şi ele un risc sporit de BTS şi alte probleme de sănătate comparativ cu heterosexualele.(63) Totusi, consecintele asupra sănătatii ale lesbianismului sunt mai putin documentate decât pentru bărbatii homosexuali. Aceasta se datorează partial faptului că ravagiile făcute de SIDA au făcut ca atentia medicală să fie atrasă către homosexualitatea masculină. O altă cauză este aceea că există mai putine lesbiene decât bărbati homosexuali,(64) şi nu există dovezi a unei promiscuităti la fel de ridicate ca şi la bărbatii homosexuali. Cantitatea mai mică de date medicale nu înseamnă însă că comportamentul homosexual feminin este văzut ca nepatologic. O mare parte din această patologie este asociată activitătii heterosexuale a lesbienelor. Printre dificultătile în stabilirea patologiilor asociate cu lesbianismul se numără problema definirii cine este lesbiană.(65) Studiu după studiu arată că marea majoritate a lesbienelor auto-declarate au avut relatii şi cu bărbati.(66) Cercetătorii australieni de la o clinică de BTS au constatat că numai 7% din esantionul lor de lesbiene nu avuseseră contacte sexuale cu un bărbat.(67) Nu numai că lesbienele în general au relatii sexuale cu bărbati, dar fac aceasta cu multi bărbati. Statistic, ele au o probabilitate de 4,5 ori mai mare, comparativ cu heterosexualele, de a avea mai mult de 50 de parteneri bărbati de-a lungul vietii.(68) În consecintă, numărul mediu de parteneri bărbati ai lesbienelor este de două ori mai mare decât al femeilor heterosexuale.(69) Lesbienele au de 3-4 ori mai multe sanse să aibă relatii sexuale cu bărbati care prezintă risc de SIDA sau care folosesc droguri.(70) Studiul "demonstrează că FSF [femeile care au relatii sexuale cu femei] au o probabilitate mai mare decât cele non-FSF să se www.homosexualitate.ro 9 angajeze în comportamente cu risc de HIV, cum ar fi AID [administrare intravenoasă de droguri], sex cu un bărbat bisexual şi sex cu un bărbat care îsi injectează droguri, confirmându-se astfel rapoartele anterioare."(71) Vaginita bacteriană, hepatita B, hepatita C, fumatul intens, abuzul de alcool, administrarea intravenoasă de droguri şi prostitutia sunt mult mai prezente la femeile homosexuale.(72) Administrarea intravenoasă de droguri este de aproape sase ori mai ridicată la acest grup.(73) Într-un studiu pe femei care au avut relatii numai cu bărbatii în ultimele 12 luni, 30% aveau vaginită bacteriană.(74) Vaginita bacteriană este asociată cu un risc mai mare de afectiuni inflamatorii pelviene şi cu alte infectii cu transmitere sexuală.(75) Având în vedere datele despre lesbienele care au relatii cu multi bărbati, inclusiv cu bărbati homosexuali, şi incidenta ridicată a administrării intravenoase de droguri printre lesbiene, lesbienele nu sunt deloc ferite de riscuri. Desi cercetătorii au început relativ recent să studieze transmiterea de BTS printre lesbiene, au fost raportate cazuri de negi genitali, clamidia şi herpes.(76) Chiar şi la femeile care nu au avut niciodată relatii cu bărbati s-au raportat cazuri de HPV, trichomonază şi negi ano-genitali.(77) C. Sănătatea mintală 1. Afectiuni psihiatrice Numeroase studii au identificat rate ridicate ale afectiunilor psihiatrice, incluzând depresie, consum de droguri şi tentative de sinucidere, în rândul homosexualilor şi lesbienelor declarate.(78) Unii propagandisti homosexuali au folosit aceste constatări pentru a concluziona că afectiunile psihiatrice sunt induce de refuzul celorlalti oameni de a accepta atractiile şi comportamentul homosexual ca normale. Ei indică homofobia, definită arbitrar ca orice opozitie sau critică la adresa relatiilor homosexuale, ca fiind cauza ratei ridicate de afectiuni psihiatrice, în special în rândul homosexualilor tineri.(79) Desi homofobia poate fi o cauză pentru amplificarea problemelor de sănătate mintală, literatura medicală sugerează alte concluzii. Un studiu extensiv realizat în Olanda contrazice pretentia că homofobia ar fi cauza afectiunilor psihiatrice sporite în rândul homosexualilor. Olandezii sunt mult mai toleranti fată de relatiile homosexuale decât alte tări occidentale - de fapt, cuplurile homosexuale se şi pot căsători legal în Olanda.(80) Incidenta ridicată a problemelor psihiatrice asociate cu comportamentul homosexual nu poate fi deci atribuită în Olanda respingerii sociale sau homofobiei. Studiul olandez, publicat în Archives of General Psychiatry, a constatat o rată ridicată de probleme psihiatrice legate de relatiile homosexuale.(81) Comparativ cu subiectii de control care nu avuseseră relatii homosexuale în cele 12 luni anterioare interviului, bărbatii care avuseseră contacte homosexual în aceeasi perioadă indicau o probabilitate mai mare de a suferi de depresii majore, tulburări bipolare, tulburări de panică, agorafobie şi tulburări obsesive. Femeile care avuseseră contacte homosexuale în cele 12 luni anterioare au fost frecvent diagnosticate cu depresie majoră, fobie socială sau dependentă de alcool. De fapt, cei care avuseseră contacte homosexuale prezentau rate mai mari la aproape toate patologiile psihiatrice măsurate în cadrul studiului.(82) Cercetătorii au constatat "că homosexualitatea este asociată cu problemele psihiatrice nu numai la adolescentă şi tinerete, asa cum se sugerează, ci şi ulterior."(83) Cercetărtorii si-au exprimat îngrijorarea că metodologia "studiului ar putea subestima diferentele dintre persoanele homosexuale şi cele heterosexuale."(84) Cercetătorii olandezi au concluzionat că "acest studiu oferă dovezi că homosexualitatea este asociată cu o prevalentă sporită a tulburărilor psihiatrice. Rezultatele întăresc www.homosexualitate.ro 10 concluziile studiilor anterioare care s-au bazat pe scheme mai putin riguroase."(85) Cercetătorii nu au formulat nici o opinie dacă comportamentul homosexual cauzează tulburările psihiatrice sau dacă el este cauzat de tulburări psihiatrice. 2. Comportament sexual nesăbuit Depresia şi consumul de droguri pot conduce la un comportament sexual nesăbuit, chiar şi la cei care par să înteleagă riscurile mortale asociate. Într-un articol din seria "SIDA la 20 de ani," ziarul New York Times mentiona riscurile la care se expun bărbati homosexuali. Într-o seară, un asistent social - homosexual - implicat în prevenirea HIV/SIDA, pe nume Seth Watkins, se simtea deprimat; a iesit în oras, a întâlnit un străin atrăgător, a avut sex anal neprotejat şi s-a infectat cu HIV. În ciuda pregătirii sale profesionale, acest asistent social a recurs totusi la mecanismul psihologic al "negării" pentru a explica comportamentul său sexual: "Asemenea tot mai multor homosexuali din San Francisco şi din altă parte, dl. Watkins uneori se expune pe sine şi pe altii la riscuri. 'Nu-mi place să mă gândesc la asta pentru că nu vreau să dau cuiva HIV - a declarat dl. Watkins."(86) Un alt homosexual pe nume Vince, care nu făcuse niciodată până atunci sex anal fără prezervativ, se simtea deprimat şi a mers într-un club specific. A avut o relatie sexuală neprotejată: "Eram într-o perioadă de depresie... Apoi, a fost ceva anume în situatia aceea şi la persoana aceea. Nu stiu cum s-o descriu. Pur şi simplu mi s-a părut că totul e ok."(87) Unii dintre cei intervievati de New York Times sunt în mod constient nesăbuiti. Un homosexual fatalist, infectat cu HIV, nu-si caută nici o scuză pentru faptul că îi expune pe altii la riscuri: "Ideea de a merge prin viată trebuind să mă ascund de fiecare dată când vreau intimitate cu cineva mi se pare groaznică... Acum sunt infectat cu HIV şi nu trebuie să-mi mai fac griji în privinta asta. M-am linistit, într-un fel. Obosisem să tot fiu atent, să tot am grijă cu intimitatea. Eu doream ca intimitatea să fie spontană."(88) După ce a recunoscut că nu foloseste aproape niciodată prezervativ, el a adăugat: "Nu există 'sex sigur'... Dacă lumea vrea să folosească prezervative, treaba lor. Eu nu am mers afară să iau HIV intentionat. Accidentele se mai întâmplă."(89) Alte rapoarte indică o nepăsare similară fată de siguranta proprie şi a altora. Un studiu din 1998 realizat în Seattle a constatat că 10% dintre bărbatii seropozitivi recunoasteau că au avut sex anal neprotejat, iar procentul s-a dublat în 2000.(90) Conform unui studiu pe bărbati care participă la petreceri între homosexuali,(91) pericolul la asemenea evenimente este şi mai mare. Zece la sută dintre subiecti se asteptau să devină seropozitivi în viitor. Cercetătorii au descoperit că 17% dintre participantii la asemenea petreceri erau deja seropozitivi.(92) Două treimi dintre acestia practicaseră sex oral sau anal, iar 28% nu folosiseră prezervativ.(93) În plus, consumul de droguri la aceste petreceri este omniprezent. Desi numai 57% admit că merg la aceste petreceri pentru a se droga, 95% dintre participantii la studiu au declarat că au folosit droguri psihoactive la cea mai recentă petrecere la care au participat.(94) A existat o legătură directă între numărul de droguri folosite în timpul unei petreceri şi probabilitatea de a avea sex anal neprotejat.(95) Cercetătorii au concluzionat că "probabilitatea de transmitere a HIV şi a altor boli cu transmitere sexuală în rândul www.homosexualitate.ro 11 participantilor la petreceri şi la partenerii ulteriori devine o preocupare de sănătate publică reală."(96) Ratiunea ar trebui să cenzureze participarea la asemenea petreceri şi implicarea în relatii riscante. Însă nici educatia şi nici accesul adecvat la măsuri de protectie nu limitează aceste comportament nesăbuite. "Studiul de la Universitatea New South Wales a arătat că bărbatii educati, de vârstă medie - cei care au fost martorii izbucnirii SIDA în anii 1980 - ei sunt cei mai înclinati să nu folosească prezervativ."(97) D. Durată de viată mai scurtă Incidenta mai mare a problemelor fizice şi mintale printre homosexuali şi lesbiene are serioase consecinte asupra duratei de viată. Desi multi sunt constienti de pericolul pentru viată reprezentat de SIDA, atentia publică acordată numărului de ani pierduti din viată este redusă. Un studiu epidemiologic din Vancouver, Canada, pe datele publicate între 1987 şi 1992 pentru decesele cauzate de SIDA a arătat că bărbatii homosexuali sau bisexuali au pierdut până la 20 de ani din speranta de viată. Studiul concluziona că dacă 3% din populatia studiată erau homosexuali sau bisexuali, probabilitatea ca un bărbat homosexual sau bisexual în vârstă de 20 de ani să trăiască până la 65 de ani este de doar 32%, comparativ cu 78% pentru bărbati în general.(98) Prin comparatie, efectele dăunătoare ale fumatului par minore - fumătorii pierd în medie 13,5 ani din speranta de viată.(99) Impactul asupra duratei de viată poate fi şi mai mare decât cel raportat de studiul canadian. Mai întâi, HIV/SIDA sunt sub-raportate cu aproximativ 15-20 la sută, deci este posibil ca în studiu să nu fi fost incluse toate decesele legate de SIDA.(100) În al doilea rând, există şi alte cauze majore ale decesului legate de relatiile homosexuale. De exemplu, ratele de suicid la un grup din San Francisco erau de 3,4 ori mai mari decât la populatia masculină americană în general, în 1987.(101) Alte boli potential fatale, cum ar fi sifilisul, cancerul anal şi hepatita B şi C îi afectează şi ele pe bărbatii homosexuali şi bisexuali, tot într-o manieră disproportionată.(102) E. "Monogamia" Pentru cuplurile heterosexuale, monogamia înseamnă cel putin fidelitate sexuală. Cel mai extensiv studiul privind relatiile sexuale în America a arătat că "marea majoritate a cuplurilor heterosexuale căsătorite sunt credincioase iar căsnicia este intactă."(103) Studiul a indicat şi că 94% dintre cei căsătoriti şi 75% dintre cei care trăiesc împreună au avut numai un partener în anul precedent.(104) Prin contrast, fidelitatea sexuală pe termen lung este rară la cuplurile homosexuale, în special la bărbati. Chiar şi în perioadele traiului în comun, multi bărbati homosexuali nici nu pretind fidelitate. O lesbiană îi critică pe bărbatii homosexuali astfel: "După o perioadă de optimism legat de potentialul pe termen lung al relatiilor homosexuale, revistele pentru homosexuali încep să afirme standarde mult mai lejere, unele articole recente apreciind aventurile sexuale cu necunoscuti sau propunând o 'monogamie fără fidelitate' - formula orwelliană ca scuză pentru a avea şi a şi mânca în acelasi timp o prăjitură."(105) Practicile sexuale ale bărbatilor homosexuali par să corespundă acestui concept de "monogamie fără fidelitate." Un studiu pe homosexuali care participă la petreceri a indicat că 46% erau cuplati, adică pretindeau că au un "partener principal." Douăzeci şi sapte la sută dintre cei care aveau un partener principal "avuseseră mai multi parteneri sexuali (oral sau anal) la ultima petrecere de homosexuali."(106) www.homosexualitate.ro 12 Pentru bărbatii homosexuali, sexul în afara relatiei principale este frecvent chiar din primul an. Ei au declarat că au avut relatii sexuale cu o altă persoană în 66% din relatii în decursul primului an, cu o crestere la aproximativ 90% dacă relatia durează peste cinci ani.(107) În medie, relatia homosexuală/lesbiană are durată scurtă. Într-un studiu, numai 15% dintre bărbati şi 17,3% dintre lesbiene aveau relatii mai vechi de 3 ani.(108) Astfel, studiile indică o monogamie de foarte scurtă durată la cuplurile homosexuale. II. Implicatiile culturale ale promiscuitătii "Nu dărâma un gard până nu stii de ce a fost pus acolo." (proverb african) Implicatiile sociale ale activitătii sexuale nelimitate descrise mai sus sunt devastatoare. Idealul activitătii sexuale limitate la căsătorie, aceasta definită ca uniunea dintre un bărbat şi femeie, a fost un zid ridicat în toate civilizatiile lumii.(109) De-a lungul istoriei, multi oameni au sărit gardul, implicându-se în relatii sexuale premaritale, extramaritale şi homosexuale. Totusi, gardul există; limitele sunt vizibile pentru toti. A sări gardul, metaforic vorbind, a reprezentat întotdeauna o încălcare a acestor limite, chiar de către cei în cauză. Nici o civilizatie nu-si mai poate păstra vitalitatea pe mai multe generatii după ce înlătură acest gard.(110) Acum însă activistii sociale afirmă că nu ar trebuie să existe nici un gard şi că înlăturarea lui ar reprezenta un act de eliberare.(111) Dacă gardul este dărâmat, nu mai există nici o granită vizibilă pentru expresia sexuală. Dacă relatiile homo-sexuale sunt acceptabile social, ce motiv ar mai exista pentru a respinge acceptarea adulterului, a poligamiei sau pedofiliei? Miscarea poligamilor deja se bucură de o anumită sustinere din partea unor activisti homosexuali.(112) Unii psihologi chiar cochetează cu ideea că, la urma urmelor, nici pedofilia nu este atât de dăunătoare pentru copii.(113) Analista lesbiană Camille Paglia observă: "Istoria arată că homosexualitatea masculină, care asemenea prostituiei, înfloreste odată cu urbanizarea şi devine rapid ritualizată, întotdeauna tinde către decadentă."(114) Autorul homosexual Gabriel Rotello scrie despre modificările comportamentului homosexual din ultima sută de ani: "Majoritatea relatărilor despre relatiile homosexuale de la începutul secolului 20 mentionau sexul oral, uneori masturbarea reciprocă, ca formă predominantă a activitătii sexuale. Putine relatări mentionau sexul anal. Studiul desfăsurat de mine asupra homosexualilor în vârstă care erau activi sexual înainte de al doilea război mondial, îmi confirmă bănuiala că ideea sexului anal, în special cu mai multi parteneri, era mult mai putin obisnuită decât a devenit ulterior."(115) Nu numai că practicarea sexului anal a sporit, dar utilizarea prezervativului s-a redus cu 20% iar sexul cu mai multi parteneri s-a dublat în ultimii sapte ani (116), în ciuda miliardelor de dolari cheltuiti pe campaniile de prevenire SIDA. "În multe cazuri, sloganurile de prevenire care îi impresionau cândva pe homosexuali, acum sunt demonetizate."(117) Cum era de asteptat, costurile serviciilor medicale legate de promiscuitatea homosexuală sunt substantiale.(118) Aprobarea socială a homosexualitătii conduce la o sporire a acestui comportament. În 1993, revista Newsweek anunta că prezenta sporită a homosexualilor în mass-media şi acceptarea socială tot mai mare i-a făcut pe adolescenti să experimenteze şi ei relatii homosexuale, în ideea că sunt "sic." (119) Un raport mai recent afirma că "felul în care sunt prezentati homosexualii şi lesbienele în mass-media îi poate face pe unii oameni să fie mai relaxati atunci când e vorba de a actiona în baza unor impulsuri homosexuale." (120) În plus, unul dintre motivele pentru care asociatiile homosexualilor cer [în www.homosexualitate.ro 13 Occident] pensii de la angajatori pentru partenerii angajatilor este acela de a motiva mai multi homosexuali şi lesbiene să iasă la lumină, adică să-si facă publică orientarea.(121) Dacă, asa cum s-a sugerat mai sus, iesitul la lumină conduce la o promiscuitate sporită, decizia angajatorului de a oferi pensii partenerului homosexual poate avea un impact negativ asupra sănătătii angajatului. Într-adevăr, a le acorda homosexualilor/lesbienelor aprobarea socială pe care si-o doresc poate duce în final la decesul prematur al acelor angajati care altfel si-ar fi înfrânat comportamentul sexual. Cercetările menita a dovedi că homosexualii şi lesbienele "s-au născut asa" au esuat - nu există nici o dovadă stiintifică că homosexualitatea este determinată genetic.(122) Chiar cercetătorul homosexual Dean Hamer, care spera cândva să identifice "gena homosexualitătii," recunoaste că "e vorba de mult mai mult decât de gene."(123) Concluzie Este clar că există consecinte medicale grave ale comportamentului homosexual. Identificarea cu "comunitatea homosexualilor" conduce la o şi mai mare promiscuitate care, la rândul ei, conduce la o multime de boli cu transmitere sexuală şi chiar deces. Un răspuns empatic la cererile de acceptare şi recunoastere socială a relatiilor homosexuale nu este acela de a-i asigura pe homosexuali şi lesbiene că relatiile homosexuale sunt la fel ca şi cele heterosexuale, ci acela de a-i avertiza cu privire la riscurile pentru sănătate generate de sexul şi promiscuitatea homosexuală. Aprobarea relatiilor homosexuale are un impact negativ asupra tuturor structurilor sociale şi a societătii în ansamblu. www.homosexualitate.ro 14 Anexa A Cercetarea stiintifică şi dificultătile de definire Din nefericire, încercările de a evalua practicile sexuale şi consecintele comportamentui homosexual asupra sănătătii sunt îngreunate de definitii imprecise. Pentru multi, a fi homosexual sau lesbiană reprezintă o identitate politică, care nu are neapărat legătură cu comportamentul sexual. Cercetătorii au constatat că comportamentul sexual fluctuează în timp: "Deseori oamenii îsi schimbă comportamentul sexual de-a lungul vietii, făcând imposibil de declarat că un anume set de actiuni îl defineste pe un bărbat ca homosexual. Un bărbat care a avut relatii homosexuale astăzi, de pildă, e posibil să nu fi făcut asa ceva acum 10 ani."(124) Definirea termenilor devine şi mai dificilă atunci când cei care se identifică pe sine ca homosexuali sau lesbiene se angajează în relatii heterosexuale. Joanne Loulan, o binecunoscută lesbiană, a mărturisit că a avut o relatie de doi ani cu un bărbat: "'Cred că sexul este o activitate, nu o identitate,' afirmă ea. 'A fost nostim o vreme, apoi a devenit ceva mai serios, mai profund. Ceva mai important. Atunci am început să nu mai înteleg nimic de la viată.'" În timp ce criticii pretind că "nu poti să fii lesbiană şi să faci sex cu bărbati," Loulan nu vede nici o contradictie în faptul că "refuză să se numească bisexuală şi să renunte la identitatea de lesbiană."(125) Unele vedete TV care erau lesbiene şi au abandonat lesbianismul indică şi mai mult dificultatea în definirea homosexualitătii. Un articol despre un cuplu acum destrămat, Anne Heche şi Ellen Degeneres, relatează: "Desi perechea nu a găcut niciodată publice motivele despărtirii lor, se zvoneste că Heche a decis să revină la heterosexualitate."(126) Heche s-a măritat cu un bărbat pe 1 septembrie 2001.(127) În iunie 2000, vedeta pop Sinead O'Connor afirma: "Sunt lesbiană... nu-mi place să admit asta şi aproape mereu am iesit cu băieti pentru că nu mă simteam prea confortabil ca lesbiană. Însă sunt lesbiană."(128) Apoi, spre socul homosexualilor care o aplaudaseră pentru că "iesise la lumină," identitatea sexuală a lui O'Connor a început să fluctueze din nou atunci când s-a retras de la un festival de muzică pentru lesbiene datorită căsătoriei cu reporterul Nick Sommerlad.(129) Desi presa prezintă în general femei care fluctuează între relatii homo şi heterosexuale, şi bărbatii manifestă o asemenea fluiditate. Autorul homosexual John Stoltenberg trăieste cu o lesbiană, Andrea Dworkin, din anul 1974.(130) Un studiu din anul 2000 realizat în Australia a arătat că 19% dintre bărbatii homosexuali au declarat că au făcut sex cu o femeie în ultimele 6 luni anterioare studiului.(131) Această fluctuatie a "orientării" sexuale împiedică crearea unei definitii fixe a homosexualitătii. Un grup de cercetători a formulat astfel problema: "Un bărbat care are relatii homosexuale în închisoare trebuie socotit ca homosexual? Dar unul care îsi părăseste sotia pentru un amant, este homosexual sau heterosexual? Trebuie să socotim anii pe care i-a petrecut cu sotia comparativ cu cei petrecuti cu amantul? O femeie măritată care a avut o experientă homosexuală cu colega de cameră în facultate, acum zece ani, intră la socoteală? Oare o singură experientă homosexuală defineste pe cineva ca homosexual pentru totdeauna?"(132) În ciuda dificultătii de definire a homosexualitătii, un lucru este clar, anume acela că persoanele care practică sexul cu persoane de acelasi sex sau care se identifică pe sine ca homosexuali, lesbiene sau bisexuali constituie un procent foarte mic din populatie. www.homosexualitate.ro 15 Cele mai de încredere studii arată că 1-3 la sută din populatie - şi probabil sub 2% - se consideră homosexuali, lesbiene sau bisexuali sau întretin relatii homosexuale.(133) Note 1 "Tracking the Hidden Epidemics: Trends in STDs in the United States, 2000," Centers for Disease Control and Prevention (CDC), disponibil la www.cdc.gov. 2 Becky Birtha, "Gay Parents and the Adoption Option," The Philadelphia Inquirer, March 04, 2002, www.philly.com/mld/inquirer/news/editorial/ 2787531.htm; Grant Pick, "Make Room for Daddy—and Poppa," The Chicago Tribune Internet Edition, March 24, 2002, www.chicagotribune.com/features/magazine/chi-0203240463mar24.story 3 Ellen C. Perrin, et al., "Technical Report: Coparent or Second-Parent Adoption by Same-Sex Parents," Pediatrics, 109(2): 341-344 (2002). 4 Gabriel Rotello, Sexual Ecology: AIDS and the Destiny of Gay Men, pag. 112, New York: Penguin Group, 1998 (citându-l pe autorul homosexual Michael Lynch). 5 Alan P. Bell and Martin S. Weinberg, Homosexualities: A study of Diversity Among Men and Women, pag. 308, Table 7, New York: Simon and Schuster, 1978. 6 Leon McKusick, et al., "Reported Changes in the Sexual Behavior of Men at Risk for AIDS, San Francisco, 1982-84— the AIDS Behavioral Research Project," Public Health Reports, 100(6): 622-629, pag. 625, Table 1 (November-December 1985). În 1982 respondentii au indicat o medie de 4,7 parteneri noi în luna anterioară; în 1984, respondentii au indicat o medie de 2,5 parteneri noi în luna anterioară. 7 "Increases in Unsafe Sex and Rectal Gonorrhea among Men Who Have Sex with Men— San Francisco, California, 1994-1997," Mortality and Morbidity Weekly Report, CDC, 48(03): 45-48, pag. 45 (January 29,1999). 8 Acest lucru era evident la sfârsitul anilor '80 şi începutul anilor '90. Jeffrey A. Kelly, PhD, et al., "Acquired Immunodeficiency Syndrome/Human Immunodeficiency Virus Risk Behavior Among Gay Men in Small Cities," Archives of Internal Medicine, 152: 2293- 2297, pag. 2295-2296 (November 1992); Donald R. Hoover, et al., "Estimating the 1978-1990 and Future Spread of Human Immunodeficiency Virus Type 1 in Subgroups of Homosexual Men," American Journal of Epidemiology, 134(10): 1190-1205, pag. 1203 (1991). 9 O femeie pastor lesbiană a făcut această afirmatie în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri care a urmat unei prezentări făcute de autor privind riscurile pentru sănătate generate de activitatea homosexuală, la Chatauqua Institute în vara lui 2001. 10 Paul Van de Ven, et al., "Facts & Figures: 2000 Male Out Survey," pag. 20 & Table 20, monograph published by National Centre in HIV Social Research Faculty of Arts and Social Sciences, The University of New South Wales, February 2001. 11 Rotello, pag. 43-46. 12 Ibid., pag. 165-172. 13 Hoover, et al., Figura 3. www.homosexualitate.ro 16 14 "Basic Statistics," CDC—Division of HIV/AIDS Prevention, June 2001, www.cdc.gov/hiv/stats.htm. (Aproape 8% (50.066) dintre bărbatii bolnavi de SIDA avuseseră relatii cu alti bărbati şi folosiseră droguri intravenoase. Acesti bărbati sunt inclusi în cifra de 64% (411.933) din cei 649.186 de bărbati care au fost diagnosticati cu SIDA.) 15 Cifre dintr-un studiu prezentat la întâlnirea Societătii de Boli Infectioase din America, la San Francisco, şi raportat de Christopher Heredia, "Big spike in cases of syphilis in S.F.: Gay, bisexual men affected most," San Francisco Chronicle, October 26, 2001, www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/2001/10/26/MN74893.DTL. 16 Catherine Hutchinson, et al., "Characteristics of Patients with Syphilis Attending Baltimore STD Clinics," Archives of Internal Medicine, 151: 511-516, pag. 513 (1991). 17 Katherine Fethers, Caron Marks, et al., "Sexually transmitted infections and risk behaviours in women who have sex with women," Sexually Transmitted Infections, 76(5): 345-349, pag. 347 (October 2000). 18 James Price, et al., "Perceptions of cervical cancer and pap smear screening behavior by Women's Sexual Orientation," Journal of Community Health, 21(2): 89-105 (1996); Daron Ferris, et al., "A Neglected Lesbian Health Concern: Cervical Neoplasia," The Journal of Family Practice, 43(6): 581-584, pag. 581 (December 1996); C. Skinner, J. Stokes, et al., "A Case-Controlled Study of the Sexual Health Needs of Lesbians," Sexually Transmitted Infections, 72(4): 277-280, Abstract (1996). 19 Asociatia Medicală a Homosexualilor şi Lesbienelor (GLMA) a publicat recent un comunicat intitulat "Zece lucruri pe care bărbatii homosexuali ar trebui să le discute cu doctorii lor" (17 iulie 2002), www.glma.org/news/releases/n02071710gaythings.html. Lista include: HIV/SIDA (sex sigur), consumul de substante, depresie/anxietate, imunizare la hepatită, BTS, cancer de prostată/testicular/colon, alcool, tutun, fitness şi papilom anal. 20 R. R. Wilcox, "Sexual Behaviour and Sexually Transmitted Disease Patterns in Male Homosexuals," British Journal of Venereal Diseases, 57(3): 167-169,167 (1981). 21 Robert T. Michael, et al., Sex in America: a Definitive Survey, pag. 140-141, Table 11, Boston: Little, Brown, and Co., 1994; Rotello, pag. 75-76. 22 Rotello, pag. 92. 23 Jeremy Agnew, "Some Anatomical and Physiological Aspects of Anal Sexual Practices," Journal of Homosexuality, 12(l):75-96, pag. 91 (Fall 1985). 24 Ibid., pag. 90-91; A.J.G. Miles, et al., "Effect of Anoreceptive Intercourse on Anorectal Function," Journal of the Royal Society of Medicine, 86:144-147, pag. 146 (March 1993). 25 Agnew, pag. 91. 26 Ibid. 27 Jon M. Richards, J. Michael Bedford, and Steven S. Witkin, "Rectal Insemination Modifies Immune Responses in Rabbits," Science, 27(224): 390-392 (1984). 28 S. S. Witkin and J. Sonnabend, "Immune Responses to Spermatozoa in Homosexual Men," Fertility and Sterility, 39(3): 337-342, pag. 340-341 (1983). www.homosexualitate.ro 17 29 Anne Rompalo, "Sexually Transmitted Causes of Gastrointestinal Symptoms in Homosexual Men," Medical Clinics of North America, 74(6): 1633-1645 (November 1990); "Anal Health for Men and Women," LGBTHealthChannel, www.gayhealthchannel.com/analhealth/; "Safer Sex (MSM) for Men who Have Sex with Men," LGBTHealthChannel, www.gayhealthchannel.com/stdmsm/. 30 "Resurgent Bacterial Sexually Transmitted Disease Among Men Who Have Sex With Men—King County, Washington, 1997-1999," Morbidity and Mortality Weekly Report, CDC, 48(35): 773-777 (September 10,1999). 31 Heredia, "Big spike in cases of syphilis in S.F.: Gay, bisexual men affected most." 32 "Changing Patterns of Groups at High Risk for Hepatitis B in the United States," Morbidity and Mortality Weekly Report, CDC, 37(28): 429-432, pag. 437 (July 22, 1988). Hepatitis B and C are viral diseases of the liver. 33 Edward O. Laumann, John H. Gagnon, et al., The social organization of sexuality: Sexual practices in the United States, pag. 293, Chicago: University of Chicago Press, 1994; Michael, et al., pag. 176; David Forman and Clair Chilvers, "Sexual Behavior of Young and Middle-Aged Men in England and Wales," British Medical Journal, 298: 1137- 1142 (1989); and Gary Remafedi, et al., "Demography of Sexual Orientation in Adolescents," Pediatrics, 89: 714-721 (1992). See appendix A. 34 Mads Melbye, Charles Rabkin, et al., "Changing patterns of anal cancer incidence in the United States, 1940-1989," American Journal of Epidemiology, 139: 772-780, pag. 779, Table 2 (1994). 35 James Goedert, et al., for the AIDS-Cancer Match Study Group, "Spectrum of AIDSassociated malignant disorders," The Lancet, 351:1833-1839, pag. 1836 (June 20,1998). 36 "Anal Health for Men and Women," LGBTHealthChannel, www.gayhealthchannel.com/analhealth/; J. E. Barone, et al., "Management of Foreign Bodies and Trauma of the Rectum," Surgery, Gynecology and Obstetrics, 156(4): 453- 457 (April 1983). 37 Henry Kazal, et al., "The gay bowel syndrome: Clinico-pathologic correlation in 260 cases," Annals of Clinical and Laboratory Science, 6(2): 184-192 (1976). 38 Glen E. Hastings and Richard Weber, "Use of the term 'Gay Bowel Syndrome,'" reply to a letter to the editor, American Family Physician, 49(3): 582 (1994). 39 Ibid.; E. K. Markell, et al., "Intestinal Parasitic Infections in Homosexual Men at a San Francisco Health Fair," Western Journal of Medicine, 139(2): 177-178 (August, 1983). 40 "Hepatitis A among Homosexual Men—United States, Canada, and Australia," Morbidity and Mortality Weekly Report, CDC, 41(09): 155,161-164 (March 06,1992). 41 Rompalo, pag. 1640. 42 H. Naher, B. Lenhard, et al., "Detection of Epstein-Barr virus DNA in anal scrapings from HIV-positive homosexual men," Archives of Dermatological Research, 287(6): 608- 611, Abstract (1995). www.homosexualitate.ro 18 43 B. L. Carlson, N. J. Fiumara, et al., "Isolation of Neisseria meningitidis from anogenital specimens from homosexual men," Sexually Transmitted Diseases, 7(2): 71-73 (April 1980). 44 P. Paulet and G. Stoffels, "Maladies anorectales sexuellement transmissibles" ["Sexually-Transmissible Anorectal Diseases"], Revue Medicale Bruxelles, 10(8): 327- 334, Abstract (October 10,1989). 45 "Hepatitis A among Homosexual Men—United States, Canada, and Australia," Morbidity and Mortality Weekly Report, CDC, 41(09): 155,161-164 (March 06,1992). 46 Ibid. 47 C. M. Thorpe and G. T. Keutsch, "Enteric bacterial pathogens: Shigella, Salmonella, Campylobacter," in K. K. Holmes, P. A. Mardh, et al., (Eds.), Sexually Transmitted Diseases (3rf edition), pag. 549, New York: McGraw-Hill Health Professionals Division, 1999. 48 Tim Bonfield, "Typhoid traced to sex encounters," Cincinnati Enquirer, April 26, 2001; Erin McClam, "Health Officials Document First Sexual Transmission of Typhoid in U.S.," Associated Press, April 25, 2001, www.thebody.com/cdc/news_updates_archive/apr26_01/typhoid.html. Un reprezentant al Foodborne and Diarrheal Diseases Branch, Divizia de Boli Bacteriene şi Micotice de la CCB din Atlanta, Georgia, a confirmat acest raport şi o furnizat o legătură cu relatarea AP pe 4 octombrie 2002. 49 Jeffrey Martin, et al., "Sexual Transmission and the Natural History of Human Herpes Virus 8 Infection," New England Journal of Medicine, 338(14): 948-954, pag. 952 (1998). 50 Alexandra M. Levine, "Kaposi's Sarcoma: Far From Gone," paper presented at 5th International AIDS Malignancy Conference, April 23-25, 2001, Bethesda, Maryland, www.medscape.com/viewarticle/420749. 51 "Paraphilias," Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision, pag. 576, Washington: American Psychiatric Association, 2000; Karla Jay and Allen Young, The Gay Report: Lesbians and Gay Men Speak Out About Sexual Experiences and Lifestyles, pag. 554-555, New York: Summit Books (1979). 52 Jay and Young, pag. 554-555. 53 Sade, Marquis de, Justine or Good Conduct Well Chastised (1791), New York: Grove Press (1965). 54 Reclama pe internet a Michigan Rope pentru "Legături şi altele," programată pentru 9- 10 februarie 2002, lângă Detroit, Michigan, www.michiganrope.com/MichiganRopeWorkshop.html. Natura explicită a reclamei a fost schimbată după o publicitate neasteptată, iar hotelul unte era programată conferinta a anulat-o în cele din urmă. Marsha Low, "Hotel Ties Noose Around 2-Day Bondage Meeting," Detroit Free Press, January 25, 2002, www.freep.com/news/locoak/nrope25_20020125.htm. 55 Allyson Smith, "Ramada to host 'Vicious Valentine' Event," WorldNet Daily, February 14,2002, www.worldnet-daily.com/news/article/asp?ARTICLE_ID=26453; "Vicious Valentine 5 Celebrates Mardi Gras, Feb 15-17, 2002," www.leatherquest.com/events/vv2002.htm. www.homosexualitate.ro 19 56 Violul sadic al unei fetite de 13 ani, Jesse Dirkhising, pe 26 septembrie 1999, i-a cauzat decesul. Vezi Andrew Sullivan, "The Death of Jesse Dirkhising," The Pittsburgh Post-Gazette, April 1, 2001. 57 Jay şi Young, pag. 554-555. 58 Asociatia Medicală a Homosexualilor şi Lesbienelor, "MSM: Clinician's Guide to Incorporating Sexual Risk Assessment in Routine Visits," www.glma.org/medical/clinical/msm_assessment.html. 59 S. Bygdeman, "Gonorrhea in men with homosexual contacts. Serogroups of isolated gonococcal strains related to antibiotic susceptibility, site of infection, and symptoms," British Journal of Venereal Diseases, 57(5): 320-324, Abstract (October 1981). 60 Pe 1 ianuarie 1999, Institutul National al Cancerului (NCI) a estimat că prevalenta cancerului în Statele Unite este de 8,9 milioane. "Estimated US Cancer Prevalence Counts: Who Are Our Cancer Survivors in the US?," Cancer Control & Population Sciences, National Cancer Institute, April 2002, www.cancercontrol.cancer.gov/ocs/prevalence. În 1999, Societate American de Cancer (ACS) a estimat 1.221.800 noi cazuri de cancer în SUA şi aproximativ 563.100 de decese cauzate de cancer, "Cancer Facts and Figures 1999," pag. 4, American Cancer Society, Inc., 1999, www.cancer.org/downloads/STT/F&F99.pdf; în 2000, ACS a estimat 1.220.100 noi cazuri de cancer şi aproximativ 552.200 decese din cauza cancerului, "Cancer Facts and Figures 2000," pag. 4, American Cancer Society, Inc., 2000, www.cancer.org/downloads/STT/F&FOO.pdf; în 2001, ACS a estimat un total de 1.268.000 noi cazuri de cancer şi 553.400 de decese, "Cancer Facts and Figures 2001," pag. 5, American Cancer Society, Inc., 2001, www.cancer.org/downloads/STT/F&F2001.pdf. Aceasta duce la o crestere estimativă de 2.041.200 noi cazuri de cancer în ultimii trei ani şi un estimativ de 10.941.200 persoane bolnave de cancer la data de 1 ianuarie 2002. În 2001 erau 793.025 de cazuri oficiale de SIDA. "Basic Statistics," CDC—Division of HIV/AIDS Prevention, June 2001, www.cdc.gov/hiv/stats.htm. 61 Cheltuielile americane federale pentru cercetarea în domeniul SIDA au fost în 2001 de 2.247.000.000 dolari, în timp ce sumele pentru cercetarea cancerului nu au fost nici măcar duble - 4.376.400.000 dolari. "Funding For Research Areas of Interest," National Institute of Health, 2002, www4.od.nih.gov/officeofbudget/FundingResearchAreas.htm. 62 Ibid.; "Fast Stats A to Z: Diabetes," CDC - National Center for Health Statistics, June 04, 2002, www.cdc.gov/nchs/fastats/diabetes.htm; "Fast Stats A to Z: Heart Disease," CDC - National Center for Health Statistics, June 06, 2002, www.cdc.gov/nchs/fastats/heart.htm. 63 Comunicat de presă al Asociatiei Medicale a Homosexualilor şi Lesbienelor, "Zece lucruri pe care bărbatii homosexuali ar trebui să le discute cu doctorii lor" (17 iulie 2002), www.glma.org/news/releases/n020717101esbianthings.html. Lista include cancer mamar, depresie/anxietate, cancer ginecologic, fitness, abuz de substante, tutun, alcool, violentă casnică, osteoporoză şi afectiuni cardiace. 64 Michael, et al., pag. 176 ("about 1.4 percent of women said they thought of themselves as homosexual or bisexual and about 2.8% of the men identified themselves in this way"). 65 Vezi Anexa A. www.homosexualitate.ro 20 66 Skinner, et al., Abstract; Ferris, et al. pag. 581; James Price, et al., pag. 90; see Appendix A. 67 Katherine Fethers, et al., "Sexually transmitted infections and risk behaviours in women who have sex with women," Sexually Transmitted Infections, 76(5): 345-349, pag. 348 (2000). 68 Ibid., pag. 347. 69 Ibid. 70 Ibid. 71 Ibid., pag. 348. 72 Ibid., pag. 347, Table 1; Susan D. Cochran, et al., "Cancer-Related Risk Indicators and Preventive Screening Behaviors Among Lesbians and Bisexual Women," American Journal of Public Health, 91(4): 591-597 (April 2001); Juliet Richters, Sara Lubowitz, et al., "HIV risks among women in contact with Sydney's gay and lesbian community," Venereology, 11(3): 35-38 (1998); Juliet Richters, Sarah Bergin, et al., "Women in Contact with the Gay and Lesbian Community: Sydney Women and Sexual Health Survey 1996 and 1998," National Centre in HrV Social Research, University of New South Wales, 1999. 73 Fethers, et al., pag. 347 and Table 1. 74 Barbara Berger, Shelley Kolton, et al., "Bacterial vaginosis in lesbians: a sexually transmitted disease," Clinical Infectious Diseases, 21:1402-1405 (1995). 75 E. H. Koumans, et al., "Preventing adverse sequelae of Bacterial Vaginosis: a Public Health Program and Research Agenda," Sexually Transmitted Diseases, 28(5): 292-297 (May 2001); R. L. Sweet, "Gynecologic Conditions and Bacterial Vaginosis: Implications for the Non-Pregnant Patient," Infectious Diseases in Obstetrics and Gynecology, 8(3): 184-190 (2000). 76 Kathleen M. Morrow, Ph.D., et al., "Sexual Risk in Lesbians and Bisexual Women," Journal of the Gay and Lesbian Medical Association, 4(4): 159-165, pag. 161 (2000). 77 Ibid., pag. 159. 78 De exemplu Judith Bradford, Caitlin Ryan şi Esther D. Rothblum, "National Lesbian Health Care Survey: Implications for Mental Health Care," Journal of Consulting and Clinical Psychology, 62(2): 228-242 (1994); Richard C. Pillard, "Sexual orientation and mental disorder," Psychiatric Annals, 18(1): 52-56 (1988); vezi şi Mubarak S. Dahir, "The Gay Community's New Epidemic," Daily News (June 5, 2000), www.gaywired.com/storydetail.cfm?Section=12&ID=148&ShowDate=l. 79 Katherine A. O'Hanlan, M.D., et al., "Homophobia As a Health Hazard," raport al Asociatiei Medicală a Homosexualilor şi Lesbienelor, pag. 3, 5, www.ohanlan.com/phobiahzd.htm; Laura Dean, et al., "Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Health: Findings & Concerns," Journal of the Gay & Lesbian Medical Association, 4(3): 102-151, pag. 102,116 (2000). www.homosexualitate.ro 21 80 "Netherlands Ends Discrimination in Civil Marriage: Gays to Wed," Lambda Legal Defense and Education Fund Press Release, March 30, 2001, http://lambdalegal.org/cgibin/pages/documents/record?record=814. 81 Theo Sandfort, Ron de Graaf, et al., "Same-sex Sexual Behavior and Psychiatric Disorders," Archives of General Psychiatry, 58(1): 85-91, pag. 89 şi Tabelul 2 (January 2001). 82 Ibid. 83 Ibid., pag. 89. 84 Ibid., pag. 90 (emphasis added). 85 Ibid. 86 Erica Goode, "With Fears Fading, More Gays Spurn Old Preventive Message," New York Times, August 19, 2001. 87 Ibid. 88 Ibid. 89 Ibid. 90 "Officials Voice Alarm Over Halt in AIDS Decline," New York Times, August 14, 2001. 91 "Nu există o definitie uniformă a unei petreceri-circuit, partial pentru că aceste petreceri continuă să apară. Oricum, o petrecere-circuit tinde să fie un weekend cu mai multe evenimente, care au loc anual cam în aceeasi perioadă şi în acelasi oras..." Gordon Mansergh, Grant Colfax, et al., "The Circuit Party Men's Health Survey: Findings and Implications for Gay and Bisexual Men," American Journal of Public Health, 91(6): 953- 958, pag. 953 June 2001). 92 Ibid., pag. 955. 93 Ibid., pag. 956. 94 Ibid., pag. 956-957, Tabelele 2 & 3. 95 Ibid., pag. 956-957. 96 Ibid., pag. 957. Recomandarea autorilor a fost mai multă educatie. 97 Julie Robotham, "Safe sex by arrangement as gay men reject condoms," Sydney Morning Herald, June 7,2001. Data source: 2000 Male Out Survey, National Centre in HrV Social Research, Australia. 98 R. S. Hogg, S. A. Strathdee, et al., "Modeling the Impact of HrV Disease on Mortality in Gay and Bisexual Men," International Journal of Epidemiology, 26(3): 657-661, pag. 659 (1997). Death as the result of HIV infection has dropped significantly since 1996. "Life Expectancy Hits New High in 2000; Mortality Declines for Several Leading Causes of Death," CDC News Release, October 10, 2001, www.homosexualitate.ro 22 www.cdc.gov/nchs/releases/01news/mort2k.htm. Nevertheless, it remains a significant factor in shortened life expectancy for homosexual practitioners. 99 Press Release, Smoking costs nation $150 billion each year in health costs, lost productivity, CDC, Office of Communication, April 12, 2002, www.cdc.gov/od/oc/media/pressrel/r020412.htm. 100 Hogg, et al., pag. 660. 101 Ibid. 102 "Hepatitis A vaccination of men who

ha ha ha

#665 Re:

2016-08-15 01:26

#653: Andrei -  

 Tu esti un homofob. Tu ii minti pe gay ca nu ar fi nimic in neregula cu ei. Tu ii minti pe gay ca vor avea o viata feiricta. Tu ii minti pe gay ca ei au dreptul sa fure dreptul la opinie si libertatea majoritatii.

 

Tu ii minti pe gay ca cine nu e ca ei e impotriva lor. Tu ii minti pe gay ca romanii crestini urasc homosexualitatea cand in realitate lor e este mila si incearca sa ii ajute pe homosexuali.

 

Tu ii minti pe gay ca a fi homosexual este ceva important, sau ceva de lauda, cand in realitate este banal. Tu ii minti pe gay ca au dreptul sa se manifeste in public in timp ce tot tu ii injuri si condamni pe cei normali daca isi manifesta opinia.

 

Tu ii minti pe gay ca au dreptul sa nu auda criticile celor ce nu sunt ca ei. Tu ii minti pe gay ca ar fi bine pentru ei daca nu tin cont de opinia si intelepciunea celorlalti.

 

Tu esti homofob, tu Andrei esti un homofob. Si imbecil (cu inteligenta/IQ scazut) pe deasupra !

intrebare

#666

2016-08-15 01:28

De ce homosexualii sunt atat de prosti incat la gay pride parade (platita din banii statului) ei se distreaza in loc sa protesteze impotriva islamului radical care vrea sa ii ucida ?

 

Prostanii nu realizeaza ce se intampla cu un gay in tarile musulmane.


Musafir

#667 Re:

2016-08-19 13:03

#666: intrebare -  

Nu sunt prosti, ci bolnavi, si trebuie ajutati. Ei se distreaza in locuri si in momente nepotrivite pentru ca sunt distrati.

A fost atentatul din SUA dar pentru asta nu au manifestat gay-ii din Romania iar acest fapt releva cat de putin rezoneaza cu semenii lor si cat de lipsiti de afectiune sunt din cauza ca sunt afectati psihic.


Musafir

#668 Re: Homosexualitatea NU este o boala

2016-08-19 13:13

#660: LGBT - Homosexualitatea NU este o boala 

 Un homofob nu este o persoana care nu tolereaza homosexualii, ci o persoana careia ii este frica de homosexuali.


Musafir

#669 Re: Re: Re: Re:

2016-09-07 09:53


Musafir

#670

2016-09-10 08:59

homosexualitatea nu este o boala psihica cum sustin unii, ci un pacat, deci este o fapta rea de condamnat


Musafir

#671

2016-09-14 09:26

Pentru sustineres comunitatii LGBTQ din care fac parte.

Musafir

#672

2016-10-21 15:49

Iesim si noi din evul mediu?

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2017-02-11 01:07



Musafir

#674 Re: Re: Re: Re: Re:

2017-06-13 16:31

#526: - Re: Re: Re: Re:  

 "Aa si in legatura cu argumentul tau ca homosexualii nu pot face copii.. Poate ar trebui sa mai citesti articole de stiinta si sa te mai uiti pe la televizor (si nu, nu la "Las Fierbinti" sau ce porcarii mai difuzeaza astia, ci la emisiuni educative)."

Unde sa ne documentam? Mi-e mila de voi, mi-e mila ca sunteti bolnavi si nu exista un tratament pentru boala voastra! In rest e problema voastra ce preferinte aveti, dar stati si voi "linistiti la locurile voastre"! :)

 

Daria

#675 Re:

2017-06-14 19:35

#567: Pe sleau -  

 Conportamentul homosexual se gaseste in multe specii de animale: vulturi,lei,unele specii de maimute,delfini si altele.In mod special la pinguini,cuplurile de acelasi sex adopta pui abandonati de cuplurile heterosexuale.Si in privinta minorilor pe strada,din puctul meu de vedere cred ca nimeni nu ar trebui sa se linga pe strada pentru ca tine de intimitate asta.Dar daca doi oameni vor sa se casatoreasca legal,nu la biserica,este dreptul lor indiferent de sexualitate.Nu a inventat ortodoxismul conceptul de familie si nici el nu poate sa dicteze ce e normal,natural si ce nu inafara bisericii ,pentru ca biserica nu are cauta in politica pentru ca tara asta nu e compusa exclusiv din crestini.