Detectia de metale in Romania - Apel la echilibru si colaborare


Musafir

#76

2016-04-27 18:37

Dimineata la stirile de la ora 10 pe Radio Romania s-a dat o stire care suna cam asa: Arheologii sunt nemultumiti ca fondurile pentru lucrari arheologice sunt alocati foarte putini si din aceste motive nu vor putea sa faca cercetari decat in zone unde se construiesc cladiri sau autostrazi unde investitorul suporta cheltuielile. Dar arheologii vor putea studia obiectele aduse de vanatorii de comori. Sincer nu stiam ce vrea sa insemne aceasta stire dar acum au dat demisia ministrului culturii si pot realiza ce se dorea scos in evidenta si anume, ARHEOLOGI NEMULTUMITI, LIPSA FONDURI, OBIECTE ADUSE DE... VANATORII DE COMORI. Oare cine sa fi scris aceasta stire, pentru ca se observa o mare repulsie fata de detectoristi folosind chear in incheierea stirii VANATORII DE COMORI, de parca vanatorii de comori ar fi de vina ca nu sunt fonduri la ministerul culturii pentru sapaturi in situri. Din pacate multi romani traiesc cu impresia ca detectoristii au saracit fondurile ministerului culturii dar nu stiu ca FABULOASA recompensa de 200.000 de euro care a uluit romania, nu a fost platita si se pare ca nu va mai fi platita vreodata iar restul de recompense au fost minuscule ca valoare sau neplatite inca. Poate nu stiu ca majoritatea banilor platiti au fost alocati de la bugetul local care nu are nimic comun cu fondurile culturii deci nu au nimic in comun cu fondurile arheologilor. Dar invidia noastra este cunoscuta din vechi timpuri. Ce să mai discutăm… Să moară şi capra vecinului e una dintre expresiile care caracterizează perfect spiritul românesc. 


Musafir

#77 Adevarul despre Instructiune-a instructiunilor 2/08/04/2016

2016-04-27 22:02

Poate ca multi sau aproape toti iubitorii de detectie legala si autorizata din Romania nu stiti care este adevarul cu aparitia aiuritei "Instructiune nr. 2/08/04/2016. Hai sa va lamuresc pentru a nu-l mai ponegri pe Vlad Alexandrescu fostul ministru al culturi pentru ca si el a fost un simplu pion pe tabla de sah a arheologilor. De fapt aceasta facatura ca toti care au un detector de metale este braconier a pornit din mintile celor adunati pe 07/04/2016 la o adunatura joi, la Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiș pentru a cloci o metoda de a interzice detectoarele. Bine, adevarul este ca mai intai la inceputul anului istoricul Piso a facut asa un mic foc cu interzicerea detectiei ca dauneaza grav sanatatii, mai apoi cei 22 de zmei de la MNIR au turnat gaz pe foc ca sa inteteasca focul lui Piso, iar joi 07 Aprilie sau adunat unii din patru judete si au pus-o de o hora in jurul focului ca pe 08 Aprilie nenea Vlad Alexandrescu sau altul au publicat INSTINTAREA anului topaind de bucurie ca dupa lupte seculare de trei ani incoace au reusit sa scrie pe o hartie ABERATII. Dar mai bine cititi cele doua articole din presa, sper sa-mi ia link-ul. Daca nu cautati dupa titlu.

Apr 10, 2016

Jefuirea patrimoniului naţional. Cum au ajuns detectorele de metale principalii inamici ai arheologiei

Cei prezenţi vor redacta, la finalul întâlnirii de la Timişoara, o serie de recomandări Ministerului Culturii pentru reglementarea acestui domeniu, unii dintre cei prezenţi susţinând chiar interzicerea totală a deţinerii de detectoare de metale de către persoane fizice.

Jefuirea patrimoniului naţional. Cum au ajuns detectorele de metale principalii inamici ai arheologiei

 

unul negru, unul alb

#78 Arheologul amator si George Bounegru

2016-04-27 22:30

La rândul lui, arheologul George Bounegru din Alba a declarat că arheologia este o profesie, deci nu se poate vorbi despre arheologi amatori. George Bounegru din Alba este pasionat de istoria stramosilor, iar de anul trecut este doctor in arheologie, nascut 4 iulie 1976 Viziru, Braila. Este preocupat în principal de cercetarea necropolelor de epocă romană.

George Bounegru a afirmat: ”Arheologia este o profesie. Nu poţi să te declari arheolog amator. E o jignire adusă profesiei” Nu poţi fi medic amator şi să poţi să operezi”, a spus Bounegru.

Da mosule ai dreptate, dar cei care sustin ca sunt detectoristi arheologi amatori sunt cei care s-au saturat sa fie facuti cautatori de comori de unii dintre confratii tai. Asa ca au ales sa-si spuna arheologi amatori poate asa vor fi respectati ca oameni cinstiti si onesti ce sunt. Acum ai inteles cum sta cu ARHEOLOGUL AMATOR ?


Musafir

#79 Comunisti au fost, comunisti sunt inca...

2016-04-28 06:47

Stimati detectoristi din Romania! Eu va propun ca de acum incolo sa va declarati CAUTATORI DE METEORITI !!! Poate asa le inchideti gura la mormolocii mai tineri si broscoii mai batrani. Ma uitam la videoul postat de Taurasu,

Muzeul Judetean de Istorie din Ploiesti intalnire detectoristi partea a patra

https://www.youtube.com/watch?v=U7l83LBl-xk

unde detectoristii la minutul 1:40 propun arheologilor sa se faca iesiri comune, detectoristi-arheologi pentru cautarea de fiare si catalogarea lor direct la fata locului, ceva gen ca in Anglia unde angajati ai muzeelor participa bucurosi la intalnirile pe teren a detectoristilor. Dar la minutul 2:10 intervine tovarasul arheologul Dragomir Nicolae Popovici care reactioneaza zeflemist la ideea de a pierde timpul arheologii printre detectoristi, ca la minutul 4:10 tovarasul sa se ridice in picioare si sa afirme: Atentie! Dar atentie mare... orice interventie este incluziune in sol, iar pentru asta trebuie autorizatie.Detectoristii spun: va referiti la cautare in sit arheologic, la care el riposteaza ca: Nu, nu! uitativa in procedura noastra si veti vedea ce inseamna diagnostic... bla-bla-bla. De fapt astia se opun prin toate aburelile impotriva detectiei in Romania. Mai afirma ca participarea unui arheolog la o detectie in grup a detectoristilor este o incalcare a legi si arheologul comite o infractiune fiind pasibil cu desfacerea contractului de munca. Abureli prin interpretarea legilor noastre in scopul de a descuraja intalnirile arheologilor cu detectoristii pe teren. Normal, de ce arheologii sa faca ore suplimentare prin iesiri in teren care nu pot fi platite la salariu plus ca nu se doreste interactiunea dintre arheologi si detectoristi. E mai simplu sa stai la birou si sa sorbi cafeaua decat sa faci ceva productiv dar ne platit. In continuare se spune tot de tovarasul ca detectoristii si detectia de metale trebuie sa se supuna legilor angajatilor muzeelor ca asa vor muschii lui si al lor, dar asa pretentii absurde si abuzive nu exista nicaieri in lume deoarece detectia de metale practicata de persoane fizice ca un hobby pe terenuri publice este una iar meseria de arheolog angajat al muzeelor este alta. Dar asta ii roade pe acesti tovarasi care scrasnesc din dinti ca orice cetatean cinstit cu un cazier curat poate cumpara un detector si sa caute capace de bere pe tarlaua proprie sau a vecinului. De aceea va propun sa va numiti cautatori de meteoriti si poate asa acesti tovarasi nu vor mai face spume la gura. Din pacate traim in Romania, tara cu multe interdictii in trecut dar inca cu multi dictatori in prezent, timpul le va rezolva pe toate dar peste cateva generatii cind se va pierde indoctrinarea comunista: faci ce spun eu ca asa vreau!


Musafir

#80

2016-04-29 15:48

Pentru ca putem impreuna sa descoperim Istoria Romaniei ingropata de secole.
Iepurasul de Pasti

#81 Premierul Dacian Ciolos si cadoul de Pasti pentru detectoristi

2016-05-01 15:22

Premierul Dacian Cioloş anunţă că marţi va trimite preşedintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu şi o nouă propunere pentru Ministerul Culturii.

Ministrul demisionar al culturii Vlad Alexandrescu, sustine intr-o scrisoare adresata  Grupului pentru Dialog Social (GDS) , ca a deranjat grupuri de interese. Intre timp, premierul a cerut revocarea sa.

Vlad Alexandrescu acuza !

La Muzeul National de Istorie, Ernest Oberlander-Tarnoveanu se afla si el la incheierea mandatului de director, si asteapta evaluarea de sfarsit de mandat peste doua luni. In contextul in care este contestat in legatura cu

"achizitii de piese descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale".

Ministrul Vlad Alexandrescu a confirmat paternitatea scrisorii catre GDS.
"O scrisoare a mea catre membrii Grupului pentru Dialog Social, in care sunt membru autosuspendat pe durata mandatului, a ajuns in presa fara voia mea. Precizez ca ea era destinata exclusiv informarii celor care au redactat comunicatul GDS de sustinere a mea. Ea nu a fost destinata publicitatii. Am reusit sa gestionez adecvat situatiile prezentate acolo in exercitarea atributiilor mele, si de aceea in legatura cu subiectele expuse acolo nu am nimic de adaugat.

 Şeful Executivului precizează că marţi va trimite propunerea de revocare şi o nouă nominalizare.

"Marţi voi trimite domnului preşedinte revocarea din functie a d-lui Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru". Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod "transparent şi onest". Dar nimeni nu are proprietatea asolută a reformelor. Nici măcar eu.

Primul Ministru Ciolos scrie" Lumina Sarbatorilor de Pasti sa ne lumineze fiinta. Si sa asteptam de la ceilalti sa fie mai buni, prin efortul nostru al fiecaruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi insine!", si le doreste tuturor Detectoristilor autorizati din Romania "Un Paste fericit si plin de bucurii !"

Dumnezeu exista !

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2016-05-01 15:57



Musafir

#83 AMR 1 zi pentru Ministrul Vlad Alexandrescu si o merita din plin.

2016-05-02 08:49

AMR 1 zi ! Cei care au facut armata stiu ce inseamna AMR = a mai ramas o zi pana la Liberare. Acum AMR = a mai ramas o zi pana la Eliberarea Ministrului Culturii !!!

Un ministru care a reusit ca in 5 luni sa "demoleze" tot ce trebuia intors cu susul in jos in ministerul culturii. Fiind sustinut de cei insetati de putere si posturi bine platite a reusit sa destabilizeze toate institutile subordonate Ministerului Culturii iar acum cand i sa luat biciul din mana a inceput sa comenteze pe Facebook ca a fost sapat de altii... Nu nene, tu singur ti-ai sapat groapa cand ai facut ce ai reusit sa faci din ambitia si aroganta TA. Tara aceasta are legi pe care si tu si gasca ta trebuia sa le respectati asa cum sunt, nu sa le calcati in picioare scotand ORDINE si INSTRUCTIUNI ! Exista legi si ordonante trecute prin Parlament si votate Constitutional, pe acestea trebuia sa le respecti tu un ministru tehnocrat si trecator.

Pe buna dreptate: Dupa spusele lui Iohannis, aproape ca nu mai ramasesera greseli pe care Ministrul Vlad Alexandrescu sa nu le fi facut in ministeriatul sau.

Asa ca Ministru trecator pentru tine AMR 1 zi !


Musafir

#84 Corina Suteu noul ministru

2016-05-03 11:33

A plecat miniministrul tehnocrat si in locul lui a fost inscaunata Corina Suteu, o "buna" colaboratoare a fostului miniministru inventator de "Instructiuni". Acum atata timp cat Instructiunea jegoasa Nr.2 si ofensatoare la cinstea detectoristilor nu va fi votata si aprobata de parlament, este doar o hartie de sters la fund cand angajatii muzeelor nu mai au hartie igienica. Sau cum spune sasul: Scheiße Papier


Musafir

#85

2016-05-05 14:48

Noul ministru al culturii, Ministrita Corina Suteu a declarat:
'Voi continua dialogul cu sectorul independent şi cu societatea civilă, în spiritul transparenţei şi a întreţinerii unei atitudini participative între administraţia culturală şi zonele culturale emergente. Totodată, voi continua atenţia acordată instituţiilor publice de cultură şi ameliorării legislaţiei şi administraţiei culturale.'

Potrivit acesteia, cinematografia este o prioritate absolută. ''Vor fi prezentate iniţiativele dezvoltate în ultimele luni. De asemenea, va fi prezentat stadiul Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii, de a cărei adoptare depinde realizarea unor politici publice în Cultură pe termen mediu şi lung. Ameliorarea legislaţiei privind protecţia patrimoniului naţional în vederea salvării, prezervării şi valorificării lui rămâne, de asemenea, o direcţie prioritară a Ministerului Culturii', a adăugat Corina Şuteu."

Sa intelegem ca la ministerul culturii a fost schimbata doar persoana care semneaza hartiile decizionale, dar de dat ordine si instructiuni au ramas tot aceiasi nesimtiti din umbra ?

Detectoristul care spera

#86 Speranta moare ultima - speram, speram si tot speram

2016-05-06 08:33

Din pacate noi romanii ca natie suntem un popor delasator, nu ne bagam, nu ne implicam, nu ne pasa. Dar totusi speram, speram la bunul simt si mai ales speram sa n-i se faca dreptate. Speram tacuti, in tacere sperand ca tacerea a de aur iar cei care ne conduc vor face ce este corect fata de acest hobby nevinovat practicat de noi si care nu dauneaza arheologiei asa cum afirma unii rautaciosi. Speram si tot speram in speranta ca cineva ne va face dreptate... !


Musafir

#87

2016-05-06 10:33


După demiterea lui Vlad Alexandrescu

Corina Şuteu, mama „Poneiului Roz cu zvastică”, este numită Sinistrul Culturii

Vlad Alexandrescu

#88

2016-05-08 12:56

Comoara descoperita in Dragasani si predarea ei la MNIR.

http://saptamana.net/articol/9825-tezaur-de-monede-din-perioada-romana

 

O echipă constituită ad-hoc de tineri arheologi din Drăgăşani (Răzvan Marius Stănescu, Anghel Teodor şi Valentin Daniken Iordache), au descoperit pe dealul Podgoriei Drăgăşani, din perimetrul localităţii, un număr de 242 monede antice (dinari republicani).
Comoara din Dealul Prundenilor a fost predată, conform legislaţiei în vigoare, Muzeului de Istorie a României la propunerea Guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

 

Descoperire intamplatoare.

Ordonanta nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national

Art. 2.

c. prin cercetare arheologica se întelege ansamblul de masuri având caracter stiintific si tehnic, menite sa asigure prospectarea, identificarea, decopertarea prin sapaturi arheologice, investigarea, recoltarea, înregistrarea si valorificarea stiintifica, inclusiv publicarea, patrimoniului arheologic

 f. prin descoperire arheologica se întelege evidentierea, prin intermediul sapaturilor arheologice, a vestigiilor, obiectelor si urmelor manifestarilor umane, care constituie marturii ale epocilor si civilizatiilor disparute.

g. prin descoperire arheologica întâmplatoare se întelege evidentierea de bunuri de patrimoniu arheologic ca urmare a actiunii factorilor naturali sau a actiunilor umane, altele decât cercetarea arheologica atestata.

 k. prin zona cu potential arheologic evidentiat întâmplator se întelege terenul în care existenta bunurilor de patrimoniu arheologic s-a evidentiat, în mod neprevazut, ca urmare a.

1. actiunilor umane, altele decât cercetarea arheologica atestata, cum ar fi: lucrari de constructii, lucrari de prospectiuni geologice, inclusiv teledetectie, lucrari agricole, precum si alte tipuri de lucrari si cercetari efectuate subteran sau subacvatic

Cui Predam:

Art. 4

4. Descoperirile arheologice întâmplatoare se anunta, în termen de cel mult 72 de ore, primarului unitatii administrativ-teritoriale de catre persoana descoperitoare, proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauza.


 Art. 10.

Bunurile mobile rezultate în urma descoperirilor arheologice întâmplatoare vor fi predate de catre descoperitor, în termen de maximum 72 de ore, serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor.


DECI DETECTORISTII CARE CAUTA METEORITI SI DIN INTAMPLARE DESCOPERA O COMOARA O POT PREDA SI LA MNIR UNDE INCA AVEM UN DIRECTOR CU CAPUL PE UMERI SI NU DUS CU PLUTA CA ALTII!

Gheorghe cu 2 clase primare

#89 Ce este o descoperire intamplatoare prin lege

2016-05-09 12:14

Ce este, Descoperire intamplatoare.

Ordonanta nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national

1. actiunilor umane, altele decât cercetarea arheologica atestata, cum ar fi: lucrari de constructii, lucrari de prospectiuni geologice, inclusiv teledetectie, lucrari agricole, precum si alte tipuri de lucrari si cercetari efectuate subteran sau subacvatic

TELEDETÉCȚIE s. f. ansamblu de metode care fac posibilă obținerea de informații asupra obiectelor aflate la distanță. (< fr. télédetection)

Rezulta ca TELEDETECTIA este procedeul care foloseste un generator de impulsuri electromagnetice care pot depista obiecte la distanta fie in aer sau in pamant. Deci Detectorul de Metale este un asemenea dispozitiv care poate fi folosit la DESCOPERIRI INTAMPLATOARE atata timp cat este folosit in zone care NU sunt trecute in RAN ca SIT ARHEOLOGIC.

RESTUL ESTE GARGARA DE DOI BANI INVENTATA DE UNI ARHEOLOGI SI PARAFATA DE FOSTUL MINISTRU AL CULTURII. Este o incercare grosolana de a incalca Legile acestei tari care permit DETECTIA DE METALE la nivel de HOBBY precum si NEPLATA RECOMPENSEI DE 30% A DESCOPERIRILOR !

OARE ACESTI ...... SI-AU PUS INTREBAREA: CE SE VA INTAMPLA CU COMORILE DESCOPERITE IN VIITOR SI MAI ALES UNDE VOR AJUNGE ?

SA FI PROST NU E BINE DAR SA-TI IMPUI PROSTIA LA NIVEL NATIONAL ESTE UN ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA A OBIECTELOR DE PATRIMONIU.

AVETI GRIJA PE VIITOR, NU MAI LASATI TOTI ...... SA SCOATA ORDONANTE, INSTRUCTIUNI SI MAI ALES LEGI, INAINTE DE A FI VERIFICATE DE O COMISIE ALCATUITA DIN ADEVARATI SPECIALISTI SI NU DIN ...... !

SI ACUM SINCER, ACESTI 500 DE DETECTORISTI CARE AU SEMNAT AICI IN PETITIE, POT FI EI UN PERICOL PENTRU ARHEOLOGIA TARI NOASTRE TINAND CONT CA SUPRAFATA TARII ESTE DE 238.391 km² IAR 1 km² ARE 1.000.000 m². DETECTORISTII DIN ROMANIA SUNT CA O PICATURA INTR-UN OCEAN DAR NOI SARIM SA II STRIVIM CA PE UN MAAARE PERICOL, RUSINE SA VA FIE FABRICANTI DE MINCIUNI !!!

INVATATI SI CERETI SA RESPECTE LEGEA DETECTIEI SI A PATRIMONIULUI SI V-A FI BINE LA TOTI, INCLUSIV ISTORIEI DESCOPERITE SI PREDATE A ROMANIEI.


Musafir

#90

2016-05-21 16:40

In sfarsit s-a asternut linistea peste institutile subordonate ministerului culturii !!!

Acum se poate vedea ce inseamna sa ai un ministru arogant la conducerea unui minister. Cand cineva doreste sa-si impuna ideile cu forta nu poate duce decat la iritarea oamenilor satui de dictatura si dictatori asa ca schimbarea era inevitabila intr-o democratie adevarata. Aceasta Petitie pe undeva si-a atins scopul prin strigatul de disperare adresat autoritatilor romane altele decat ministerul culturii unde sedea pe tron un dictator. Sigur orice protest ajunge si la urechile conducatorilor care si vor sa le asculte si mai ales sa le rezolve. Dar totusi 501 semnaturi ne arata cat de putini detectoristi cu simt de raspundere avem in Romania. In 2014 se vehicula cifra de 1.200 de detectoare autorizate in Romania (iar arheologii intrebau disperati: vai, 1200 dar de ce asa de multi..) iar acum vedem doar 501 de semnatari din care poate ca 70% au si un detector. Putini, foarte putini tinand cont de ponderea din alte tari dar totusi e bine ca s-au mobilizat si atat. Din pacate aici la comentarii stam si mai prost, doar 90 de comentarii. Pe viitor va incurajez sa va spuneti oful la comentarii pentru a putea fi auzit si de altii, existand posibilitatea ca ideile dumneavoastra sa rodeasca si in mintea celor care scriu legi. Totusi, meritati cu totii a fi felicitati pentru curajul de a sprijini detectia de la noi.

Acum sa spunem si pentru cei care nu stiu adevarul despre "Recompensele uriase" ca de fapt acestea sunt doar ipotetic calculate pentru ca se pare ca nu vor fi si achitate catre descoperitori. Un articol care confirma situatia reala din jud. Suceava unde s-a platit doar o singura descoperire si aceea in jurul alegerilor care urmau iar banii au fost alocati din bugetul consiliului judetean Suceava si nu din fonduri ale ministerului culturii cum spun toti ca sa dezinformeze opinia publica ca muzeele sunt sarace din cauza detectoristilor, oare ? Eu cred ca muzeele sunt mult mai bogate din cauza DETECTORISTILOR !

Cititi articolul:

Cum îşi bat joc instituţiile statului de oameni care descoperă bunuri de patrimoniu şi le predau, respectând legea

in monitorulsv.ro


Musafir

#91

2016-05-27 07:08

Detectoristii din Romania - Puşi la zid

Pasionaţii de căutări cu detectoare de metale, transformaţi în braconieri arheologici de Ministerul Culturii


de Florin PAIU

Pasionaţii de căutări cu detectoare de metale, o preocupare care cunoaşte mulţi adepţi în ultima perioadă, în judeţ fiind aproape o sută de posesori autorizaţi de astfel de aparate, se pot trezi cu dosare penale chiar dacă sunt bine intenţionaţi şi predau, conform legii, un bun pe care îl găsesc întâmplător şi care este susceptibil de a fi de patrimoniu. Aşa poate fi interpretată o instrucţiune transmisă recent de ministrul Culturii către Muzeul Bucovinei şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava. În instrucţiune se stipulează că prin descoperire arheologică întâmplătoare se înţelege evidenţierea de bunuri de patrimoniu arheologic doar în urma acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane pur întâmplătoare (lucrări de construcţii, lucrări de forare, lucrări de deminare etc.).

 Orice descoperire cu detectorul de metale poate fi catalogată ca braconaj arheologic

Conform aceleiaşi instrucţiuni, „folosirea oricăror mijloace de detecţie pentru evidenţierea bunurilor de patrimoniu arheologic fără respectarea cadrului legal de autorizare instituit de Ministerul Culturii, indiferent dacă aceasta este efectuată în zone de patrimoniu cultural reperat sau în alte zone în care nu a fost încă evidenţiat patrimoniul arheologic, nu poate fi considerată descoperire arheologică întâmplătoare şi constituie braconaj arheologic”. Cu alte cuvinte, oricine dă peste un bun de patrimoniu, oriunde în judeţ, în afara siturilor arheologice, cu un detector de metale, este pasibil de infracţiune.

cititi in Monitorulsv.ro

Pasionaţii de căutări cu detectoare de metale, transformaţi în braconieri arheologici de Ministerul Culturii

In regimul comunist avortul era interzis. Dar avortul la negru era practicat de mii de femei punandule viata in pericol. Oare de ce acesti Comunisti vor sa ii oblige pe romani sa devina Braconieri ???

RUSINE MAGARILOR COMUNISTI DIN ROMANIA CARE VOR SA FACA DINTR-UN CETATEAN CINSTIT, UN VIITOR BRACONIER.

RUSINE SISTEMULUI ACTUAL CARE PERMITE ASEMENEA ABUZURI COMUNISTE.

Vlad Alexandrescu a fost schimbat dar se pare ca INSTRUCTIUNEA mizerabila inventata de el si un grup de arheologi nesimtiti este trimisa in continuare muzeelor pentru a fi folosita ca litera de lege.

Interesant este că această instrucţiune contrazice alte prevederi legale în vigoare, care nu-i pun sub acuzare pe cei care fac descoperiri în afara siturilor.Practic, descoperitorii sunt puşi într-o situaţie ingrată: dacă predau bunurile se pot trezi acuzaţi de braconaj arheologic, iar dacă nu le predau încalcă din start legea. In ambele situatii se trezeste cu dosar penal pentru braconaj cu obiecte de patrimoniu.

DOAR IN ROMANIA POATE EXISTA ATATA PROSTIE SI INCA SA SE VREA LEGALA !!!

Cititi tot articolul in Monitorulsv.ro

 


Musafir

#92

2016-06-08 12:02

Uneori si barbatii pot fi "o țață", țață=Femeie vulgară, lipsită de gust și de finețe; mahalagioaică.

Se pare ca fostul ministru al culturii doreste in continuare sa dea ordine si instructiuni dar acum indirect pentru ca nu mai are drept de semnatura si parafa. Asa ca face scrisori deschise catre subalternii lui prin care el da ideea iar subalternul executa. Cati doctoranti plagiatori are Romania iar el vrea sa dea afara unul din miile de plagiatori. Dar motivul este ca el si prietenii lui ii urasc pe specialistii numismati din ministerul culturii. La Rosia Montana au fost mullllte semnaturi ale arheologilor care acum sunt prietenii fostului ministru, dar aceeia acum stau linistiti sub umbrela. Asa ca asistam la razboiul "Specialistii in cioburi si ulcele contra Specialistii in numismatica din ministerul culturii.

Cititi in articolul: Cui i-e frică de ministrul Culturii (II)

Vlad Alexandrescu

Stimată Doamnă Ministru Corina Șuteu, Vă scriu într-o chestiune care mă neliniștește și pe care aș vrea să v-o împărtășesc. Am ezitat câteva zile, dar conștiința mea nu mă lasă să trec aceste lucruri sub tăcere.........

Uneori si barbatii pot fi "o țață"


Musafir

#93

2016-06-08 14:31

Musafir $92 lasai sa isi scoata ochii ca uni dintre arheologi nici nu sant adevarati arheologi sant baieti isteti care freaca menta pe salarii mari. A venit vremea pentru curatenia de primavara iar ministrul culturi a fost primul curatat dar sub pres mai este multa mizerie adunata in 25 de ani.


Musafir

#94

2016-06-08 17:34

Da! Multi sunt arheologi de birou si cand se plictisesc pun de o petitie impotriva detectoristilor sau aia pensionari sa arate ca inca nu ia gasit moartea pun de o scrisoare deschisa catre ministrul culturii.


Musafir

#95 Totusi, exista si braconieri printre detectoristi

2016-06-14 06:47

Din pacate si in acest an vedem ca in primele 4 luni au fost confiscate si recuperate 6600 obiecte de patrimoniu de la colectionari, vanzatori sau braconieri detectoristi. Dar tocmai aici trebuie ca institutile statului sa separe graul de neghina ! Adica nu ii poti face pe toti detectoristii braconieri asa cum nu ii poti face pe toti detectoristii oameni cinstiti. Dar asta este treaba politiei de a urmari cine respecta legile acestei tari si cine nu iar pe cei care le respecta sa ii trateze ca pe oameni si nu ca pe borfasi. Sfatul meu pentru detinatorii de detectoare este: nu mai cautati in zone cu trecut istoric bogat in obiecte dacice si romane (adica nu mai cautati harti vechi cu drumuri ci cetati) ci luati detectorul si familia si mergeti in zone de razboi WW 1 sau 2 iar daca nu aveti in zona atunci mergeti in zona de picnic a localitatii voastre si sigur veti sapa destul pentru dopuri de bere. De fapt acesta este adevaratul hobby sa sapi aiurea dupa fiare vechi iar braconajul este sa sapi la pont (harta sau informatie) dupa obiecte de patrimoniu !!!

Cautati pe net ultimile stiri referitoare la obiecte de patrimoniu recuperate.

Aproape 7000 de obiecte de patrimoniu recuperate în numai 4 luni

Cum a ajuns aurul dacilor pe eBay. Povestea ciudată a goanei după aur şi a brăţărilor antice din New York şi Paris

Citeste mai mult: adev.ro/o8gqc9

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Citeste mai mult: adev.ro/o8gqc9

 


Musafir

#96

2016-06-14 17:20

Anunt important pentru Cautatorii de Comori.

Dupa ploile torentiale din Timis, Caras, Hunedoara si Alba aveti posibilitatea sa descoperiti posibile comori fara sa folositi detectoarele doar cautand cu privirea. Sigur or sa iasa la suprafata miii de monede din aur, suteee de bratari si posibil cateva zeci de matrite. Aaaa sa nu uitam si de cateva roabe cu scule dacice (chear daca au 100 de ani tot dacice se numesc) Asa ca luativa doar ochelarii si puteti descoperi comori INTAMPLATOARE pe care veti primi 30% recompensa. Nu uitati sa va fotografiati la pielea goala langa descoperire ca dovada ca nu erati dotat cu detector si aveati asupra dumneavoastra doar "bastonul" natural.


Musafir

#97

2016-06-14 18:35

Anunt pentru iubitorii de comori din Bucuresti.

Maine 15 Iun. 2016 se deschide la MNIR expozitia Obiecte din aur si argint recuperate de la casele de licitatii si readuse in tara. Vor fi prezentate 7 monede aduse recent de la Londra cumparate de la o casa de licitatii precum si obiecte mai vechi. Cu această ocazie, va fi inaugurată o micro-expoziţie intitulată "Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia şi a cetăţilor greco-romane din Dobrogea". De asemenea, vor fi expuse obiecte reprezentative aflate în custodia MNIR: braţări plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice - un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur şi argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emişi în cetăţile greceşti vest-pontice, "tabulae" din bronz conţinând legile municipiului roman Troesmis din vremea împăratului Marcus Aurelius. Vizitatorul va avea, astfel, prilejul să evalueze deopotrivă bogăţia şi importanţa istorică extraordinară a descoperirilor din zona capitalei statului dac, precum şi dimensiunile dezastrului care a permis, începând cu anii '90, exportul pe căi ilicite al unor astfel de obiecte. Directorul MNIR - Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat ca mai sunt de adus in tara peste 100 kg. monede din aur precum si 500 kg. monede din argint. Din totalul pieselor exportate ilicit s-a recuperat până astăzi, cu mari eforturi, circa 10-15%, informează MNIR.

Daca aveti indoieli la cantitatea enorma de monede eu zic ca domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu inca mai este normal la cap si nu face declaratii mincinoase sau abstracte. Sau poate s-a inmuiat ca se apropie alegerea unui nou director la MNIR si a facut pact cu cei care denigreaza detectia de metale pe toate caile exact ca propaganda comunista. Dar timpul le va arata pe toate si incet dar sigur adevarul va iesi la suprafata cu ajutorul SRI care vegheaza la siguranta nationala spunand adevarul si doar adevarul.

Expozitia este deschisa in perioada 15 Iun - 15 Iul. asa ca grabitiva sa le admirati ca va veni ziua cand nu veti mai avea detectoare si nici vise in a descoperi o comoara sau macar o moneda antica, asa cum am trait si noi in comunism unde ne uitam in reviste din Franta si Germania la cum traiau aceeia si cum visam noi sa traim. Visam sa traim liberi respectand legile tari dar si sa fim respectati de organele statului. Dar vad ca detectia in Romania a devenit o plaga pentru societate iar noii detectoristi platesc pentru faptele braconierilor din anii 90 dar si nepasarea organelor statului din aceea perioada. In anii 90 multe obiecte de patrimoniu precum si monede aflate in posesia colectionarilor din perioada comunista, au parasit tara fara ca organele statului sa intervina iar acum se afirma ca erau sustrase din situri cu detectorul de metale dar nimeni nu vorbeste de monedele gasite de agricultorii din Alba si Hunedoare care scoteau ceapa cu monede agatate in radacini.... e mai simplu sa spui ca erau scoase cu detectorul si asa poti interzice detectia in Romania ca este un mare flagel...


Musafir

#98

2016-06-15 11:08

Aseara 14 Iun. la sediul MNIR a fost inaugurata expozitia "Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia şi a cetăţilor greco-romane din Dobrogea" unde au fost invitata presa dar si Ministrul Culturii - Corina Suteu si noul Procuror general Augustin Lazar, Directorul MNIR - Ernest Oberländer-Târnoveanu si multi alti istorici contemporani. Toti merita felicitati pentru initiativa de a readuce istoria romaniei furata si vanduta in alte tari dar merita de doua ori felicitati pentru ca s-a schimbat gandirea lor fata de detectoristii din Romania si la conferinta de presa care a urmat sa specificat ca piesele de patrimoniu vandute peste hotare se face de localnici si de grupuri organizate de detectoristi braconieri dotati cu "di toate"= masini 4x4, detectoare ultra moderne, cabane, ghizi localnici ba si ciobani cu turme de ochii lumi. Asa fratilor, invatati sa faceti diferenta intre un braconier si un detectorist care cauta de placere potcoave pe langa localitatea lui. Urmariti videoclipul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=DuS62_x_bCI

In plus domnul Augustin Lazar a promis ca vor fi urmarite toate grupurile de detectoristi care se deplaseaza intre judete in locuri cu potential istoric pentru a fi descoperite comori sau obiecte de patrimoniu scumpe !!!

Asa ca DRAGI detectoristi stati in judetul vostru si cautati in liniste daca mai vreti sa va bucurati de acest hobi. Da, invatati sa cautati cuie si potcoave ca in primul an desi unii dintre voi ati invatat sa va bucurati doar de obiecte de patrimoniu pe care cereati recompensa. DETECTIA DE METALE ESTE UN HOBI RECREATIV si nu unul de imbogatire.

 

macovei
Musafir

#99

2016-07-24 12:08

Va salut! Sunt un mare pasionat al arheologiei!Am descoperit de-a lungul a trei decenii , fara sapaturi, doar prin observatii de suprafata, cea mai mare colectie arheologica, fara detector,consider eu. Pe categorii de piese, ar insemna tot atatea tezaure. Toate piesele au fost predate la Muzeul Judetean Buzau, Institutul de Arheologie Vasile Parvan- Bucuresti si Institutul de Arheologie A.D.Xenopol din Iasi. Este vorba de sute de piese, toate, cu cateva exceptii, descoperite in comuna Balta Alba. Nu am distrus, nu am instrainat si nu am vandut piese! Consider ca este un drept si o datorie, detectia autorizata de metale pretioase.Sunt pasionat si patriot! O fac pentru punerea in practica a harului pe care-l am si pentru Romania!Voi respecta legea intocmai, dar sa fie restrictii clare si precise!Sunt hotarat sa trec la o etapa superioara, la detector.In conditiile actuale ma gandesc de zece ori! Trebuie o legislatie simpla, favorabila oamenilor drepti si foarte severa cu raufacatorii!Stiu ca suntem multi , cei pasionati si vointa noastra trebuie sa izbandeasca!


Musafir

#100

2016-07-26 12:39

macovei

In tara noastra nu legislatia este problema pentru ce ea exista si spune foarte clar unde avem voie sa cautam si unde nu avem voie sa cautam. Exista si pedepse pentru cei care incalca legea si sunt destul de usturatoare, asa ca nu legistatia e devina, gandirea tampita a unora care pot face abuzuri dand indicatii tampite la nivel de minister al culturii, acolo este hiba, gandirea retrograda acumulata in anii comunismului cand omul de rand nu avea drepturi decat obligatii, aceeasta este adevarata problema din tara noastra. Vezi in Anglia detectoristi care cauta si duc toate obiectele gasite pentru a fi evaluate si ce doreste muzeul, poate sa le cumpere iar ce nu, i se dau inapoi cu hartie care atesta provenienta lor. La noi angajatii muzeelor nu au eliberat nici o hartie de returnare a obiectelor fara importanta istorica. De ce, din aroganta si mandrie ca tu esti un cetatean iar ei sunt un zeu in muzeu. Asta este, nu se vrea si pace. Si hartia de rahat data de un tehnocrat este doar un alt rahat care este o-abuzeala de sorginte ilegala. Conform legi democrata detectia nu pot s-o scoata ! Acum lasand rima la o-parte, sigur este ca arheologii nu vor existenta detectoristilor motivand ca distrug contextul unei descoperiri arheologice (dar nu recunosc ca acolo nu ar fi cautat nimeni cu spaclu si maturica), ca obiectele descoperite si duse la muzeu nu ar fi de pe tarla ci dintr-un sit arheologic trecut in RAN iar descoperitorul minte dorind doar recompensa (pentru ca in mintea lor pacatoasa cred ca tot omul este hot si pacatos ca altii), sau poate ca nu mai vor detectie pentru ca in ultimii ani s-a aratat cate comori si obiecte de patrimoniu se pot gasi in pamantul patriei in timp ce muzeele noastre sunt pline cu cioburi dupa 100 de ani de arheologie intensa facuta in locuri dens populate de celti, traci, daci, romani si multele popoare migratoare care au poposit pe meleagurile noastre de 2000 de ani, majoritatea tezaurelor din aur si argint importante au fost gasite intamplator de oameni si recuperate de muzee, ce au gasit arheologii in situri... si unde sunt predate .... Sa nu uitam reportajul DIGI 24 din 2013 cand conducerea MNIR declara ca dupa 23 de ani de santiere arheologice, predarile de tezaure monetare - zero, zero, zero ! Iar Iulian le preda 47.000 de monede din argint ....... nu exista padure fara uscaturi si tara fara magari dar mai rau este cand magarii fac legea.