Detectia de metale in Romania - Apel la echilibru si colaborare


Musafir

#51

2016-04-15 17:44

Hai sa va intreb si eu pe voi detectoristii ceva. Aparatul pe care il aveti cumparat are denumirea de detector de obiecte de patrimoniu sau i se spune detector de metale ? Pai daca este detector de metale atunci detectia vreunui obiect de patrimoniu este doar o descoperire INTAMPLATOARE ! Aici inteligentii vor sa dea un alt sens la descoperiri intamplatoare dar si libertatea de a detecta sa fie ingradita printr-o hartie eliberata pentru detectia intr-o anumita zona si o anumita zi, ceva gen cum primesc arheologii care folosesc detectoare in situri. Dar deocamdata aceasta directiva data de ministru ,legal nu are nici o valoare atata timp cat exista o lege a detectiei in Romania. Pe langa ca este un abuz din partea unui functionar mai este si o incluziune in legea votata si aprobata constitutional de catre parlament. Teoretic este un abuz si poate fi un precedent periculos pentru democratia acestei tari. Dar ce sa ne mai miram cand vedem atatea abuzuri facute zilnic fara ca cineva care ar trebui sa vegheze la respectarea legilor de la noi se fac ca nu vad. Daca aveam un ONG cu activitatea Detectia de Metale as fi mers luni sa depun o cerere pentru aprobarea unui protest in fata parlamentului cu pancarde pe care sa scriu SCHIMBATI MINISTRU CULTURII dar cum nu am ramane sa ma rog in fiecare seara inainte de culcare la Seful sa ii dea toate bolile de pe pamant pana isi retrage aiurelile si ii lasa in pace pe detectoristii autorizati din Romania. Cred ca o sa ma rog lui Sefu si sa ma vada mai bine o sa aprind si o lumanare si astept sa vad daca Sefu va rezolva acest caz mizerabil. Sa ne ajute Sefu la toti.

Acum aratau pe TVR 1 ca au fost descoperiti detectoristii care cautau in cetatile dacice si au furat artefacte. Surpriza !!! Sunt cehi din Cehia !!!!!! Da tampitilor sunt cehi si nu sunt detectoristi autorizati ca noi ROMANI, bai tampitilor care ne tot stresati cu idiotenile voastre. Sefu sa va pedepseasca nesimtitilor. Amin !


Musafir

#52

2016-04-15 18:47

COMORI arheologice dacice furate din Munţii Orăştiei de cetăţeni cehi, recuperate de autorităţi

http://www.mediafax.ro/social/comori-arheologice-dacice-furate-din-muntii-


Musafir

#53 Golani batrani si dictatori odiosi

2016-04-16 05:53

Cum naiba sa nu te enervezi cand vezi ca o mana de golani batrani care toata viata lor nu au asudat muncind si punand umarul la construirea acestei tari acum vor sa interzica un hobby legal si liber practicat in lumea civilizata. Niste paraziti ai societati care si daca au muncit sau nu salariul le este asigurat, daca au nimerit perioada cand a fost facut un artefact sau nu au luat banii de la stat. Iar acum prin vidul de democratie aparut in ultimile luni profita sa schimbe democratia cu dictatura comunista pentru ca ei erau comunisti indoctrinati pana la sange. O mana de puturosi care tot ce au gasit au catalogat ca fiind dacic. Niste jeguri fara scrupule care calca libertatea cetateanului in picioare iar problema este ca ei sunt putin dar cainosi iar cei multi din sistemul muzeal tac ca prostii desi nu le impartasesc ideile. Iar poporul, poporul in lupta pentru dreptul la exprimare este vax, nimic, lipseste cu desavarsire, creere spalate. Bosorogi expirati si de toata scarba.


Musafir

#54

2016-04-16 06:38

Pentru a nu fii interzis acest hobby in romania si sensibilizarea organelor statului, pentru a aprecia la justa valoare a aportului adus de catre detectoristi la imbogatirea patrimoniului cu noi obiecte istorice.

Musafir

#55

2016-04-16 08:50

Mar 30, 2016

Statul a pus „gând rău” căutătorilor de comori preocupați doar de caștiguri bănești !

Oare statul a pus gand rau sau arheologii incepand cu 2013 cand hoarde de detectoristi au mers la Muzee si au predat zeci de kilograme de monede si sute de artefacte aratand statului si organelor statului cate tezaure exista iar arheologii nu predau decat cioburi si ulcele iar metalele pretioase se evaporau. La situl de la Desa a trebuit un Politist sa descopere o ulcica cu monede din aur romane si sa fie predate muzeului ca altfel si acolo se preda doar ulcica. Statul ar trebui sa beleasca ochii mai bine la interesele ascunse ale unora care cer interzicerea detectiei autorizate, poate le este frica ca nu vor mai avea ce vinde pe viitor pentru ca toate vor fi predate legal la muzee de detectoristii autorizati. Daca urmarim cazul AURULUI DACIC "desi pana la acest caz era stiut ca dacii nu dispuneau de tehnica topirii si prelucrari aurului" unde toata facatura obiectelor din aur a putut fi facuta cu cunostinte aprofundate in podoabele dacilor din argint. Iar ca un facut martorul principal care era pe punctul de a dezvalui toata facatura s-a trezit intr-o dimineata cu un glont in cap, curios nu ? Iar goarna lui Tudorica a ramas istorie. Mafia-i multa si lucreaza aprofundat.


Musafir

#56

2016-04-16 09:15

Cu acest ordin de ministru,se incalca si legislatia internationala si se da drumul total la practicarea braconajului de artefacte.
Acesti indivizi,s-au speriat de multele descoperiri facute de colegii detectoristi(descoperiri,in proportie covarsitoare,predate la institutiile abilitate sa primeasca aceste descoperiri),descoperiri ce pot rescrie istoria noastra,a dacilor!!
Ei vor sa ramanem in intuneric si minciuna!

Musafir

#57

2016-04-16 11:59

va doresc sa reusiti ce va-ati propus.

Musafir

#58 Episodul 1.

2016-04-16 12:41

Ministrul Culturii sesizat în privința fenomenului distrugerii patrimoniului de către "arheologii amatori"


joi, 3 Mar 2016, 22:19  •  Cultură

Musafir

#59 Episodul 2.

2016-04-16 12:42

Un grup de 22 de cercetători de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) au adresat joi o scrisoare ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, în care își exprimă îngrijorarea față de fenomenul distrugerii patrimoniului și siturilor arheologice, prin "cercetarea" cu detectorul de metale de către "arheologi amatori".


Musafir

#60 Episodul 3.

2016-04-16 12:43

"Dorim să atragem atenția asupra acelor activități efectuate de instituții muzeale care pot contribui la 'naturalizare', legitimarea și augmentarea acestui fenomen scăpat deja de sub control. Amplitudinea luată de acest fenomen complex se datorează nerespectării prevederilor legale de către unele instituții muzeale, precum și lipsei inițiativelor manageriale pentru adaptarea procedurilor interne ale unor asemenea instituții, astfel rezultând o politică de achiziții superficială care exclude arheologia, mai exact cercetarea arheologică, din acțiunile instituționale absolut necesare pentru protejarea patrimoniului arheologic", afirmă cercetătorii în scrisoarea transmisă ministrului.

Ei solicită instituirea unui moratoriu de trei ani, pornind și de la exemplul altor state europene care se confruntă cu această problemă, în ceea ce privește utilizarea detectoarelor de metale, cu excepția unor lucrări tehnice specifice, până la amendarea subsecventă a legislației naționale de referință cu privire la protejarea patrimoniului arheologic și la colecțiile muzeale publice.


Musafir

#61 Episodul 4.

2016-04-16 12:44

De asemenea, cercetătorii cer amendarea legislației privind protejarea patrimoniului arheologic și colecțiile muzeale publice. "Prin acest demers trebuie să se clarifice regimul bunurilor arheologice (inclusiv numismatice) provenite din descoperiri efectuate cu detectorul de metale, anume dacă acestea se pot încadra sau nu în categoria descoperirilor arheologice întâmplătoare (care în accepțiunea juridică actuală intră în categoria bunurilor aparținând domeniului public al statului) și dacă asemenea descoperiri pot fi recompensate și ce instituție a administrației publice poate să acorde asemenea recompense și în ce condiții", se mai arată în scrisoare.

Totodată, semnatarii subliniază necesitatea elaborării unei proceduri generale aplicabile pentru toate muzeele naționale cu profil istorico-arheologic din subordinea directă a Ministerului Culturii cu privire la modalitatea de includere în colecțiile lor a bunurilor arheologice (inclusiv numismatice) provenite din descoperiri efectuate cu detectorul de metale.

Nu în ultimul rând cercetătorii MNIR solicită formularea unui punct de vedere oficial al Ministerului Culturii față de modul în care s-a efectuat 'îmbogățirea patrimoniului' colecțiilor MNIR prin achiziționarea unor piese arheologice și numismatice descoperite cu detectorul de metale, respectiv acceptarea donării unor asemenea piese fără a lua în considerare necesitatea efectuării unor cercetări arheologice".


Musafir

#62 Episodul 5.

2016-04-16 12:46

În scrisoare se susține că, "în perioada 2013-2015, MNIR a fost asaltat de oferte de achiziție a unor bunuri arheologice și numismatice descoperite cu detectorul de metale, acestea fiind prezentate spre cumpărare sau donate direct de o serie de cetățeni care le declară ca fiind 'descoperiri întâmplătoare', în ciuda utilizării sistematice și intenționate a dispozitivelor amintite pentru găsirea acestora".

"Pornind de la premisa necesității îmbogățirii permanente a colecțiilor de patrimoniu ale muzeului și bazându-se exclusiv pe reinterpretări tendențioase ale legislației naționale aplicabile unor asemenea situații (Legea 182/2000, OG 43/2000, Legea 311/2003), conducerea a decis achiziționarea unor asemenea bunuri de patrimoniu (arheologice și numismatice) printr-o procedură internă care omite prevederi esențiale ale legislației naționale de referință pentru protejarea patrimoniului arheologic", se mai arată în scrisoare.

De asemenea, potrivit grupului, achiziționarea s-a făcut fără să fie solicitat un punct de vedere oficial al Ministerului Culturii, ''sau acest punct de vedere oficial nu a fost adus la cunoștința specialiștilor instituției'', pentru îmbogățirea colecțiilor muzeale fiind acceptate cu titlu de donație astfel de piese cu proveniență incertă".

Scrisoarea transmisă ministrului Culturii este semnată de dr. Adrian Bălășescu, dr. Adela Bâltâc, dr. Cătălin Bem, dr. Ionuț Bocan, dr. Corina Borș, dr. Emil Dumitrașcu, dr. Irina Ene, dr. Constantin Haită, dr. Cătălin Lazăr, dr. Cătălina Neagu, dr. Rodica Oanță-Marghitu, dr. Sorin Oanță-Marghitu, dr. Eugen Paraschiv-Grigore, dr. Dragomir Nicolae Popovici, dr. Valentin Radu, dr. Alexandru Rațiu, dr. Andra Samson, dr. Mihaela Simion, dr. Eugen S. Teodor, dr. Ovidiu Țentea, dr. Mihai Vasile și dr. Decebal Vleja.


Musafir

#63 Sfarsit sau cum spune englezu THE END.

2016-04-16 12:53

Am vrut sa postez acest articol din una dar nu il lua decat ca Foileton inamorato.

INTERESANT ARTICOL SI MOBILIZATOR PENTRU MINISTRU.


Musafir

#64

2016-04-16 19:41

Asociatai EXPLORER GOLD CLUB este alaturi de PRO DETECTII privind aceasta initiativa


Musafir

#65 Speranta detectoristilor

2016-04-16 20:33

Speranta noastra este tot la acest Domn care in 2014 a aplanat un conflict asemanator creat tot de unii dintre semnatarii actualei scrisori protest. Acum depinde cat de inteligent este noul Ministru al Culturii.

https://www.youtube.com/watch?v=ciQ81S1op4s


Musafir

#66 Re: Musafir #62

2016-04-17 07:11

Interesant articolul dar mai interesant ca toti semnatarii apar ca DOCTORI in Istorie or eu nu prea cred sa fie toti doctore, deci inca o minciuna aruncata in ochii poporului pentru a da bine si pompos la prostime. Am cautat sa vad cati sunt cu adevarat DOCTORI dar nu am gasit. In schimb am gasit functile pe care lucreaza la MNIR si credema ca nu toti sunt doctore. Ciudat este ca majoritatea sunt in acelasi compartimen Secția de Arhelogie Pre și Protoistorică si parca s-ar fi intalnit intr-o zi de luni dimineata la cafea si unul cu lista in mana a zis: Hai ma semnati si voi aici sa o punem iar de un protest ca in 2014, poate ca acum ne iese si dau de baut.

Pe frumosii astia ii poti gasi in Organigrama Muzeului National.

Sectia de Arhelogie Pre si Protoistorica, Clasica, Medievala si Preventiva

    A. Compartimentul de Arheologie Pre si Protoistorica, Clasica si Medievala
    
    Dragomir Nicolae Popovici – Cercetator Stiintific
    Eugen Silviu Teodor – Cercetator Stiintific
    Catalin Dragos Bem – Cercetator Stiintific
    Adela Bâltâc – Cercetator Stiintific
    Roman Petru Ovidiu Tentea – Muzeograf
    Sorin Oanta-Marghitu – Muzeograf
    Corina Bors – Muzeograf

    B. Compartimentul de Arheologie Preventiva
    Mihaela Simion – Muzeograf
    Mihai Gabriel Vasile – Muzeograf
    Irina Ene – Muzeograf
    Eugen Marius Paraschiv-Grigore – Muzeograf
    Decebal Vleja – Muzeograf
    Emil Ionut Dumitrascu – Muzeograf
    Ionut Bocan – Muzeograf
    Catalina Mihaela Neagu – Muzeograf
    Alexandru Mircea Ratiu – Muzeograf
    Alexandru-Catalin Lazar – Muzeograf
    Andra Samson – Muzeograf

Alte compartimente

   Adrian Cornel Balasescu – Cercetator Stiintific
   Constantin Haita – Cercetator Stiintific
   Valentin Radu – Cercetator Stiintific
   Rodica Oanta-Marghitu -- Sef Birou

Datele le gasesti pe Goangal la liber pentru doritori. Dar ce au clocit ei nu este frumos din partea lor.

Ma gandesc ca detectoristii le-au dat prea mult de lucru predand atatea obiecte in ultimi ani si au gasit o modalitate de a nu mai primi obiecte predate cu miile ca doar salariul tot il iau, ca muncesc sau nu muncesc. Apropo, daca te uiti la declaratile lor de avere vezi ca au multeeee.... !


Musafir

#67

2016-04-18 14:28

Si eu sprijin Asociatia Pro Detectie din Romania !!! Pacat ca ne intoarcem la COMUNISM !!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=E9v-q4fTqWc


Musafir

#68

2016-04-18 21:15

Salut baieti ! Vad ca numaratoarea s-a oprit la 448 de sustinatori, cam putini pentru ca parlamentarii (daca chear sar gasi vreunul) sa va ia Petitia in seama. Dar azi a fost o demonstratie cu 300 de profesori in fata guvernului asa ca de un protest tot vati adunat :) Acum sa va spun de ce va deranjez, pe mine ma deranjeaza cand cineva doreste nebuneste sa-si impuna punctul de vedere desi nu are dreptate si din pacate ce se doreste cu detectia in romania cam asa arata din 2013 in coace. Este un grup de indivizi "blocati' pe interzicerea detectiei si o tot tin pana vor gasi prostul care sa ii ajute :) Eu unul cred ca astia vor sa incalce legea si Constitutia cu buna stiinta pentru asi atinge scopul.

Ia sa vedem ce spune legea 182/2000 reactualizata in 2008.

Lege nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata 2008

Capitolul VI - Regimul juridic al bunurilor arheologice mobile descoperite intamplator sau prin cercetari arheologice

Art. 46
(1) Bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite in cadrul unor cercetari sistematice cu scop arheologic ori geologic sau in cadrul unor cercetari arheologice de salvare ori avand caracter preventiv, precum si cele descoperite intamplator prin lucrari de orice natura, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale.
(2) Din momentul descoperirii bunurile prevazute la alin. (1) sunt supuse procedurii de clasare, in conditiile prezentei legi, si intra in administrarea institutiei care finanteaza sau coordoneaza cercetarile; in cazul in care Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor constata ca in institutia respectiva nu sunt indeplinite conditiile corespunzatoare de conservare si securitate, aceasta va propune serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor in a carui raza de activitate au fost descoperite bunurile arheologice in cauza alte institutii publice specializate din aceeasi raza, care indeplinesc conditiile corespunzatoare. Serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor va decide asupra institutiei careia i se vor transmite in administrare bunurile arheologice respective.

AUZITI !!! ...precum si cele descoperite intamplator prin lucrari de orice natura, efectuate in locuri care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, conform art. 136 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, intra in proprietate publica, potrivit dispozitiilor legale.

LOGIC.
LUCRARI DE ORICE NATURA, PAI SI CAUTAREA CU DETECTORUL ESTE TOT O LUCRARE DE ORICE NATURA !!!!!!


CONSTITUTIA ROMÂNIEI

Proprietatea    ARTICOLUL 136

(1) Proprietatea este publica sau privata.

(2) Proprietatea publica este garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.

(3) Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice.

(4) Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. În conditiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica.

(5) Proprietatea privata este inviolabila, în conditiile legii organice.

 

LOGIC.
LUCRARI DE ORICE NATURA, PAI SI CAUTAREA CU DETECTORUL ESTE TOT O LUCRARE DE ORICE NATURA !!!!!!

OBIECTELE GASITE DE DETECTORIST APARTIN "STATULUI" PANA VOR FI PREDATE DE PRIMAR MUZEULUI SI DEABIA ATUNCI APARTIN MINISTERULUI CULTURII !!!

LOGIC: MINISTERUL CULTURII POATE COMANDA DOAR DETECTORISTILOR ANGAJATI AI MUZEULUI SI NU AU DREPTUL DE A COMANDA CETATEANULUI DETECTORIST DECAT DACA ACESTA A INTRAT INTR-UN SIT CARE APARTINE MINISTERULUI CULTURII.

MINISTERUL CULTURII ARE IN PROPRIETATE DOAR CE II APARTINE CU ACTE IAR PRIMARIILE SI CETATENII AU IN PROPRIETATE TERENURILE CARE LE APARTIN CU ACTE.

CAUTATI UN AVOCAT BUN CARE SA VA REPREZINTE SI II PUTETI DA IN JUDECATA PE CEI CARE VA INGRADESC LIBERTATEA LA UN HOBBY PE TERENURILE STATULUI CARE NU APARTIN MINISTERULUI CULTURII.

LA TREABA ADI SI DAI BICE PANA NU E PREA TARZIU SI ASTIA II PROSTESC PE TOTI.

SA VA AJUTE BUNUL DUMNEZEU PENTRU DREPTUL VOSTRU GARANTAT PRIN CONSTITUTIE.

MINISTERUL CULTURII POATE EVENTUAL SA URLE CA NU II PLAC DETECTORISTII, LUCRU CARE SE INTAMPLA SI IN ALTE TARI CUM E ANGLIA, DAR NU ARE NICI UN DREPT SA COMANDE CU CE SI CINE SA CAUTE PE TERENUL PUBLIC SAU PRIVAT. ACEASTA ESTE DEMOCRATIA ADEVARATA IAR CE SE DORESTE LA NOI ESTE COMUNISM ADEVARAT CA IN RUSIA !!!


Musafir

#69 Cum lucreaza arheologii

2016-04-20 08:20

Pentru cei care nu stiu dar si pentru cei care nu vor sa recunoasca ca stratul de pamant de suprafata (40-50 cm.) este inlaturat mecanizat, cu buldozeru, pentru ca nu prezinta obiecte vechi de interes arheologic. In acest strat detectoristii isi practica hobiul unde gasesc multe gunoaie moderne si din intamplare, rar cate un obiect vechi de importanta arheologica. Vedeti in video cum se face decopertarea unui sit arheologic. Rezulta ca detectia de metale nu dauneaza arheologiei ba din contra aduce un plus de informatii muzeelor.

Ramasitele unui barbat mort acum 5.000 de ani, descoperite in Prahova. Obiectul gasit de arheologi la gatul scheletului

http://stirileprotv.ro/stiri/social/ramasitele-unui

 

 

 

Multumesc D-nul Dan Barbu

#70 Re: Dan Barbu #44

2016-04-21 11:22

Multumesc D-nule Dan Barbu pentru aprecierea dumneavoastra, intotdeauna ati fost o floare printre spinii dimprejurul dumneavoastra. Cu stima Dublon !


Musafir

#71 Instructiunea lui Aburica Tehnocratul & inteligentii de la MNIR

2016-04-24 11:45

Buna sa va fie inima pasionati ai detectiei autorizate !
Aceasta urare nu este si pentru braconieri !!

Din urarea mea, cei cat de cat inteligenti (si ma refer la doctorantii in istorie) puteti observa ca exista doua feluri de detectoristi. Cei pasionati in a cauta pur si simplu cu detectorul pe terenul public sau privat si detectoristii braconieri care cauta intentionat dupa comori in situri declarate sau zone publice sau private dupa ce s-au informat ca acolo se pot afla obiecte de patrimoniu.
Acum va intreb pe voi cei ce cititi aceste randuri (indiferent de cate studii aveti) oare arheologii in frunte cu ministrul culturii trebuie sa emane o "Instructiune nr. 2/08.04.2016 " care sa ingradeasca dreptul cetateanului la un hobby legal, sau pastrarea diferentei dintre detectorist vs braconier ar trebui facuta de legile care sunt in vigoare in functie de incalcarea lor. Este usor sa ii faci pe toti braconieri dar atunci unde este dreptatea ? Este usor sa interzici un hobby dar atunci unde este libertatea ? Este usor sa susti ca numai tu ca arheolog ai voie la a cauta ceva, da, dar tu ai dreptul legal la a cauta in situri pe cand amatorii au legal obligatia de a nu cauta in siturile arheologice. Atunci de ce tu care iti practici meseria esti cainos si te aduni in haita pentru a interzice un hobby autorizat practicat de oameni liberi la a-si petrece putinul timp liber practicand un hobby recreativ folosind detectoare inregistrate la politie (si suntem singura tara din lume unde se inregistreaza detectoarele) iar politistii au toate datele de a ii supraveghea pentru a nu calca stramb. In ultimii ani se stie ca multe situri au fost infintate dupa ce detectoristii au predat obiecte de patrimoniu descoperite intamplator iar acum va treziti voi ca niste INTELIGENTI sa spuneti ca a cauta aiurea cu detectorul nu este o descoperire intamplatoare. Pai daca nu a fost intamplatoare atunci de ce nu ati facut voi acolo mai demult sit arheologic, simplu pentru ca si voi ati ramas surprinsi ca acolo poate fi ceva. Asta nu o numiti voi o DESCOPERIRE INTAMPLATOARE ca acolo este ceva ce nu stia nimeni si doar INTAMPLAREA a facut sa fie descoperit CHEAR DACA A FOST NEVOIE DE UN DETECTOR DE METALE si un DETECTORIST !!!
La sfarsit nu pot decat sa va spun SA VA FIE RUSINE pentru "Instructiunea mizerabila" pe care ati nascocit-o din rautatea sufletelor voastre !
Sper ca aceasta instructiune sa fie aruncata la cosul de gunoi al romaniei ca un afront adus inteligentei romanilor de o mana de nesimtiti !

Instructiune nr. 2/08.04.2016


Ministrul Culturii emite prezenta


Musafir

#72 Introducere in Detectia de Metale din Anglia

2016-04-24 16:41

Cred ca este vremea ca si noi romanii sa preluam ce este bun si democratic de la altii fara a amesteca printre fraze interdictii comuniste mostenite din vechiul regim. Asta este ce doreste si Asociatia ProDetectie care incearca sa deschida ochii celor invartosati in interzicerea detectiei din Romania. Cei care doriti sa vedeti ce si cum se face detectia in Anglia veti gasi aici (in limba engleza) tot ce este legat de detectia de metale.

http://www.treasurehunting.co.uk/introduction.html

Dar sa va traduc un extras interesante:

O ATITUDINE POZITIVĂ DIN PARTEA ARHEOLOGILOR
S-ar putea aminti că din Introducere se constata faptul că detectarea de metale, în anii anteriori, nu a fost bine primită de către comunitatea arheologică. În mare parte prin ignoranță, hobby-ul a fost considerată ca o amenințare la patrimoniul nostru arheologic, prin distrugerea straturilor arheologice stratificate în sol și îndepărtarea neînregistrată de artefacte.
Argumentul că sãpând ca sa găsești obiecte cu ajutorul unui detector de metale cauzează deteriorarea straturilor stratificate de sol, care s-au format peste milenii, sa dovedit a fi nulă - datorită faptului că cea mai mare suprafață de teren din Marea Britanie a fost deja perturbată din cauza agricultura, despădurirea și dezvoltare. De fapt, arheologii chiar se contrazic cu această afirmație prin îndepărtarea straturilor de sus de sol, de obicei, prin mijloace mecanice, în timpul etapelor inițiale ale oricărei săpătură, pur și simplu pentru că nu mai dețin nici o informație utilă. În general, detectoarele de metale localizați numai obiecte din aceste straturi de sol de top. Rareori pătrunde în straturile arheologice nederanjate de mai jos.
Cu toate acestea, argumentul că multe descoperiri de metal detectarea au trecut neînregistrat nu ridică îngrijorări legitime. Arheologii au acum de multe ori sunt de acord că atitudinile lor inițiale au fost în mare parte de confruntare de vina pentru reticența multor detectorists în a veni mai departe cu informații cu privire la descoperirile lor. Lupta cu un hobby legitim doar s-au dovedit a fi contra-productivă. Atitudini a trebuit pur și simplu să se schimbe!
De-a lungul ultimilor ani, am văzut hobby-ul devine mai larg acceptată de către arheologi, care a fost un beneficiu enorm pentru toate părțile implicate. Multe detectorists voluntar acum informații prin raportarea lor către descoperirile autorităților competente. Acest lucru a contribuit la construirea unor relații bune de lucru între cele două arheologi și detectorists. In zilele noastre, arheologii solicita destul de des expertiza detectorists în timpul săpăturilor, în scopul de a localiza și regăsi constată că altfel s-ar fi pierdut dacă sunt lăsate la metodele convenționale de arheologie.
în urmă cu câțiva ani, am asistat la excavarea unui sit roman în apropierea propria mea casă. Am reușit să recupereze mai multe monede, broșe și alte artefacte, care ar fi fost cu siguranță ratate în cazul în care nu au fost pentru detectorul de metale. Acum mă privesc la aceste artefacte cu o mare mândrie de fiecare dată când vizitez muzeul meu local.
Este un nefericit, și, probabil, trista ironie că instituția care era amenințata odată de hobby-ul nostru a intrat recent sub amenințare în sine. Mulți arheologi au suferit de constrângerile financiare care au fost impuse de autoritățile locale. Nevoia de a face economii a dus la pierderi de locuri de muncă și limitarea resurselor. Săpăturile sunt acum numai efectuate înaintea lucrărilor de construcții majore - cu dezvoltatorul care poartă cea mai mare parte din costurile de excavare - sau atunci când o descoperire arheologică se face că are nevoie urgentă pentru a o salva, de a fi sapata.
La fel de nefericită cum sună această situație, ea a creat un paradox destul de neobișnuit. În timpul unei întâlniri recente cu locale meu Ofiter Județean pentru Inregistrare Site-uri am fost informat că arheologii sunt acum din ce în ce mai dependenti de informațiile furnizate de detectoristii de metale în îmbunătățirea cunoștințelor lor de evidență arheologică a județului. Un fel de simbioză ciudată acum pare să fie în curs de dezvoltare, în cazul în care ambele părți lucreze în avantajul reciproc.
Mulți arheologi frecventeaza acum cluburi de metal detectarea din intreaga tara prin acordarea de discuții în vederea îmbunătățirii înțelegerii detectorist a muncii lor. Schimbul de cunoștințe și informații a condus acum la un mediu mult îmbunătățit, care a fost un beneficiu enorm pentru toate părțile implicate, precum și îmbogățirea cunoștințelor noastre din trecut.
Alte modificări care au avut loc implică Descoperire Comoară, și un sistem voluntar pentru raportarea descoperirilor. Detalii cu privire la acest lucru, și modul în care te duci despre raportarea descoperirilor tale, sunt tratate într-un capitol ulterior.

Merita citit in totalitate si mai ales de catre cei sceptici privind avantajul detectiei pentru Muzee.

Noi Prostimea
Musafir

#73

2016-04-24 19:12

pentru a practica in continuare acest hobby frumos,fara sa mai fim catalogati drept infractorii,profanatorii,cautatori de comori....etc....este momentul sa ne UNIM....semnam pentru normalitate....jos cenzura......

Mihai

#74

2016-04-27 13:04

nah ca s-a dus si nea' Ministru, invartindu-se


Musafir

#75

2016-04-27 16:33

Da, s-a dus dar in urma lui ramane o "Instructiune" abuziva pe care altii o vor folosi peste un timp ca litera de lege, bineanteles tot abuziv... De exemplu pentru Instructiune s-a folosit (In conformitate cu prevederile art. 11 al. (4) din Hotararea Guvernului nr. 90/2010 ) care de fapt se refera la {art. 11 al. (4) În exercitarea atribuţiilor sale, ministrul culturii şi patrimoniului naţional emite ordine si instrucţuni.} emiterea de instructiuni valabile subordonatilor si colaboratorilor ai Ministerului Culturii din teritoriu. DAR SE POATE CA PE VIITOR CINEVA SA INCERCE FOLOSIREA INSTRUCTIUNII CA UNA VALABILA LEGAL... Dar nicaieri in lume un ministru al culturii nu-si permite sa ii faca pe detectoristi braconieri, doar poate comenta ca unii detectoristi cauta in locuri legal nepermise. Dar sa spui ca cine cauta cu detectorul este un braconier deja este o afirmatie jignitoare la adresa tuturor cetatenilor posesori de un detector de metale autorizat si care respecta legea detectiei si detineri detectoarelor de metale. Cum poti face pe cineva braconier daca cauta pe o tarla arata sau pe o pasune unde pasc vacile si oile fara sa fi existat acolo asezari medievale sau antice. Este strigator la cer cand unii dau cu parul in loc sa ceara respectarea legii existente. Daca arheologii spun ca exista braconieri care cauta in situri atunci sa ceara politiei sa ii prinda, logic ! Daca spun ca vor ca ei sa extraga obiectul din pamant, detectat de detectorist, pai sa schimbe fraza care zice ca ce predai ti se plateste, cu: ce descoperi si extrag arheologii ti se plateste ( si sincer la cat se plateste...). Dar aici nu este vorba despre aceste lucruri, acestea sunt motive ca un praf aruncat in ochii tuturor. De fapt unii arheologi nu vor ca hobiul detectie sa existe, dar aceasta este o ingradire a libertatii cetateanului. Au mai scornit motivul ca SA FIE INTERZIS PENTRU TREI ANI, adevarul ca daca le reuseste pe trei ani atunci ramane pe veci ca asa este la noi. Plecarea lui Vlad Alexandrescu nu ne incalzeste cu nimic cat timp adevaratii initiatori ai INSTRUCTIUNII inca sunt pe functii si incearca sa-si atinga scopul marsav al interzicerii detectiei de metale autorizate si ocrotita de lege. Speram ca bunul simt si democratia sa fie mai presus de rautatea unora dintre noi.