Detectia de metale in Romania - Apel la echilibru si colaborare


Musafir

#26

2016-04-12 05:14

Fiindca: 1. Arheoligii dau doar din gura dar nu-si misca fundurile pe teren sa caute adevaratele vestigii. 2. Chiar si vestigiile gasite/stiute sunt lasate in paragina, nici naiba n-are grija lor. 3. Arheologilor nu le pasa de vestigii, lor le pasa ca nu cumva sa se imbogateasca vre-un om care gaseste ceva. Pe bune, din ce sa se imbogateasca? Cine ii despagubeste daca predau ceva gasit?

Musafir

#27

2016-04-12 06:10

Din respect pentru cei pasionati de detectie, care infrunta arsita verii, sau ploile toamnei din dorinta de a scoate la lumina istoria uitata a acestui popor.
Cristi

#28

2016-04-12 10:35

Tot ce este în solul României aparține acestei țări si locuitorilor ei! Deci, aparține în egală masura, nu numai la o anumita clasă. Avem tot dreptul noi detectoristii să săpăm unde vrem noi! Așa ar trebui, dar nu-i așa, din păcate. Ceei care au dreptul, arhelogii, unii, stau și belesc bota și dau din gură. Nu uitați dragi arhelogi că noi am dat niște bani pe detectoare, pinpointer, scule de săpat, baterii samd, bani care în țara asta nu prea poți să i arunci aiurea că mori de foame și noi totuși i am dat. Nu să ne îmbogățim, ăia care urmăreau asta au săpat în liniste la Sarmisegetuza, ci ca un hobby, o bucurie când găsești ceva, o bucurie de copil nevinovat! Nu o să vă permit să-mi luați această bucurie! O să vă dăm în judecată, să fiți siguri! 

Deci, detectia este o placere, un simplu hobby, luați-vă de adevăratele probleme nu de niste detectoare care numai" zgîrie" suprafața. 

Nu suntem hoți, sau donat o grămadă de obiecte, monezi samd. În 26 de ani nu au descoperit arheologii atit cit am descoperit noi detectoristii în 3 ani! Ar trebui să ne mulțumiți! 


Musafir

#29 Opriti rautatea ce vrea sa vina

2016-04-12 12:36

Cineva spunea la inceputul anului, citez: Dupa revolutie hoarde de detectoristi au cutreierat tara... ! Poate asa o fi ca sti sau poate ca vorbesti din povesti... Dar sigur este ca acei detectoristi nu erau DETECTORISTI AUTORIZATI ca acesti detectoristi care s-au unit aici pentru a va impiedica sa le distrugeti pasiunea de a cauta !

Nenea cu casti!
Musafir

#30 Re:

2016-04-12 14:28

#23: Asociatia Pro Detectie -  

 Cand argumentele s-au terninat, calomnia ramane arma prostului(invinsului)


Musafir

#31 Re: Pentru nenea nestiutorul #23.

2016-04-12 14:50

Foarte simplu nenea, Detectoristii sunt de fapt PUTINI DAR FOARTE INTELIGENTI, inteligenti pentru ca stiu cum sa deosebeasca sunetul unei Comori fata de sunetul unui fier vechi asa ca sapa ca sa descopere comori pe care le predau celor mai putini inteligenti care se bucura cand au ce studia dar nu vor din ruptul capului sa dea macar banii de benzina. Batranii spuneau: uite si la jidanu asta ce zgarcit este, se bucura cand ii dai de pomana, dar se zgarceste cand plateste ! Si pentru cunostintele tale personale, practicantii acesrui hobby cand "sustrag" din pamant un artefact dau fuga cu el la Muzeu (unde nimeni nu le da un ban) iar arheologii descopera o noua necropola ! Dar nimeni nu vrea sa vada acest lucru inclusiv TU.

wolf
Musafir

#32

2016-04-12 16:27

Buna ziua ,sunt in de acord cu aceata petitie drept pentru care am si semnat-o .

Am intrebare pentru domnii care vor sa interzica detectie de metale

Cate tezaure importante au descoperit dumnealor in ultimii 20 ani  ?

Lucru acesta ar trebui sa le de-a  de gandit .


Musafir

#33

2016-04-12 16:42

Ma bucur foarte mult ca exista persoane care lupta pentru ca noi sa putem practica acest hobby. Felicitari pentru initiativa !
Dan Barbu

#34

2016-04-12 18:02

In special pentru faptul ca o descoperire izolata, de cele mai multe ori fara prezenta contextului

arheologic (de ex. obiect pierdut sau ingropat voluntar), trebuie sa ajunga in grija institutiilor

abilitate de catre Statul Roman si nu rascumparat cu sume exorbitante de la casele de licitatii

de peste hotare.

Din pacate se mai aude cate un zvon potrivit caruia braconierul arheologic a venit cu logistica

iar arheologul cu informatia. Interzicerea detectiei ar duce la proliferarea braconajului arheologic,

instrainarea artefactelor, cat despre prezervarea eventualului context arheologic ... ce sa mai vorbim !

 


Musafir

#35

2016-04-12 19:12

Pentru ca e pur si simplu un hoby,o pasiune.

Hai sa interzicem atunci si vanatul,pescuitul si toate hoby-urile.

 

golden eye
Musafir

#36 O inițiativă lăudabilă

2016-04-12 20:09

Am semnat aceasta petitie pentru ca îmi reprezinta opinia; am semnat din respect pentru toti aceia care au predat obiecte de partimoniu si nu în ultimul rand pentru ca imi doresc sincer ca obiectele gasite sa ajunga in muzee nu la case de licitatii straine. Sper din suflet ca aceasta initiativa laudabila sa aiba ecoul cuvenit! 


Musafir

#37

2016-04-12 23:39

Mult succes!!!

Musafir

#38

2016-04-13 06:11

Pentru normalitate si o abordare corecta.

Musafir

#39 Prohibiția în Statele Unite ale Americii

2016-04-13 06:13

Prohibiția este o măsură legislativă sau administrativă, prin care se interzice producerea, vânzarea, exportul sau importul unor mărfuri.

În istoriaStatelor Unite prohibiția, cunoscută și sub numele de Experimentul Nobil, a fost o perioadă începând cu 1920 până în 1933, în timpul căreia vânzarea, producerea, consumarea și transportarea de alcool și de bauturi alcoolice erau interzise la nivel național.

Sub o presiune enormă din partea unor mișcări religioase, Senatul Statelor Unite a propus al 18-lea amendament la 18 decembrie 1917. După ce a fost aprobat de cele 36 de state, al 18-lea amendament a fost ratificat la 16 ianuarie 1919 și pus în aplicare la 16 ianuarie 1920. Unele state federale au interzis alcoolul încă înainte de ratificarea legii.

In acest timp, fabricile de alcool nu au avut voie sa produca, iar magazinele si restaurantele nu au avut voie sa vanda, fapt care a dus la dezvoltarea unor retele organizate de criminalitate in jurul alcoolului.

Cam asa ceva se va obtine si la noi prin interzicerea detectiei de metale, sigur se va inmulti braconajul iar atrefactele descoperite vor lua calea colectilor din strainatate in loc sa fie expuse in vitrinele muzeelor din Romania. Va mai aduceti aminte de Decretul 400 din 1981 care interzicea consumul de alcol la locul de munca ? S-a stopat cumva acel consum... ?

Daca acest Ministru al Culturii temporar si trecator, doreste sa faca ceva cu adevarat bun pentru pastrarea patrimoniului, ar fi instalarea de camere in infrarosu acolo unde se spune ca sapa braconierii, "daca exista cu adevarat acesti braconieri", ceva genul de camere care sunt instalate in paduri pentru prinderea vanatorilor braconieri !


Musafir

#40

2016-04-13 13:28

Sunt de acord cu textul ei!

Musafir

#41

2016-04-13 15:27

Fiindca un hobby e hobby...nu trebuie ingradit!
Nu ne -am saturat de comunism??

Musafir

#42

2016-04-13 15:44

Desi prin detectare si penetrarea solului improprie arheologiei se distruge partial matricea solului si avind in vedere ca arheologia nu se mai face din varii motive ,sunt 100% pentru ca activitatea de detectare sa continuie .

Musafir

#43 Re: #42

2016-04-14 13:32

Ce naiba vorbesti tu acolo de "penetrarea solului improprie" cand in toata lumea arheologica se stie ca cei 30-40 de centimetri de la suprafata este pamant de inlaturat la studiul aprofundat al asezarilor grecesti, romane sau mai vechi. Recunoasteti odata ca ce descopera detectoristii si va aduc sunt lucruri marunte pana la 30 cm. si mai voluminoase pana la 50 cm. Deci distrugerea stratului este infima daca ar exista acolo urme de locuire antice sau chear medievale. Arheologii se plang de faptul ca se scoate obiectul de catre detectorist si nu de catre ei ca sa vada ce fel de compozitie are pamantul in jurul obiectului, pe ce directie cardinala este asezat obiectul si mai ales daca exista cenuse de incinerare sau bucati de tesatura. Dar acum apare MARELE ADEVAR, cine naiba dintre specialisti ar cauta ceva istoric in acel loc izolat unde descopera detectoristul si aduc vorbele D-nului Tarnoveanu care spunea: ce arheolog ar merge prin padure sau panta inclinata sa caute artefacte fara sa stie ca acolo ar exista urme de locuire. Si se referea la cele 5 morminte dacice descoperite la Zlatna si scandalul aparut. Ministrul Vlad Alexandrescu, la sfatul cuiva a afirmat: mai bine lasatile acolo inca 2500 de ani, afirmatie facuta in speranta ca vor fi descoperite de arheologi. Dar repet si eu, care arheolog va merge aiurea zile sau luni de zile pana sa descopere acel ceva pe care detectoristul dupa multe potcoave si cuie a avut norocul sa il gaseasca si sa il predea. Muzeografii nostri care defaima inca detectia de metale ar trebui sa vada gandirea celor din Anglia care au peste 40 de ani de experienta in colaborarea cu detectoristii britanici. Aici la noi atata stim "nu se poate, nu e voie" lozinci din anii cand la noi iti era interzisa cu desavarsire detectia iar in lumea civilizata se practica fara probleme. In incheiere ca sa vedeti gandirea muzeografilor britanici vizionati asta:

https://www.youtube.com/watch?v=BqMgu8TAf9A

Dan Barbu

#44 Re: Re: #42

2016-04-14 18:16

#43: - Re: #42 

 Apreciez argumentele din comentariul dvs. ca fiind printre cele mai puternice

pentru neingradirea activitatii de metal detectie !

 


Musafir

#45

2016-04-14 22:00

Este inadmisibil cum poporul roman este luat in deradere de o adunatura de hiene:(. Niciunde in europa statul nu si dezavantajeaza locuitori cum o fac ai nostri:( ( fratilor singura solutie inca o ....) . numai bine la fiecare

Musafir

#46

2016-04-15 06:11

( fratilor singura solutie inca o ....) O ce ? Inca o lovitura de stat ? Pana si revolutia de care eram noi mandri in 90 s-a dovedit ca o fost o lovitura de stat pusa la punct tot de mai marii tari. Am fost manipulati si vom fi manipulati de putini dar cu functi mari...


Musafir

#47 Instructiune nr. 2/08-04-2016.

2016-04-15 07:34

Ce spuneti de noua facatura a ministrului ?

Instructiune nr. 2/08-04-2016.

Art.1.  Prin descoperire arheologică intâmplătoare se inţelege evidenţierea de
bunuri de patrimoniu  arheologic ca urmare a acţiunii factorilor naturali (seisme, alunecări de teren. inundaţii, desecări, eroziunea solului. şi altele) sau a acţiunilor umane (lucrări de construcţii, lucrări de prospecţiuni geologice, lucrări de fo rare, lucrări agricole, lucrări de deminare, precum şi alte tipuri de lucrări şi cercetări efectuate subteran sau subacvatic) .  altele decât cercetarea arheologică atestată.

Art.  3. Folosirea oricăror mijloace de detectie pentru evidenţierea bunurilor de patrimoniu arheologic fără respectarea cadrului legal  de autorizare instituit de Ministerul Culturii, indiferent dacă aceasta este efectuată in zone de patrimoniu cultural reperat sau in alte zone in care nu a  fost încă evidenţiat potenţialul arheologic,  nu poate fi considerată descoperire arheologică întâmplătoare şi constituie braconaj arheologic.

http://cultura.ro/uploads/files/2910CM_-08.04_instructiune_

 

...nu poate fi considerată descoperire arheologică întâmplătoare şi constituie braconaj arheologic. 

...nu poate fi considerată descoperire arheologică întâmplătoare şi constituie braconaj arheologic. 

...nu poate fi considerată descoperire arheologică întâmplătoare şi constituie braconaj arheologic. 

Cand cineva vrea sa-ti arate ca este al dracului iti arata prin orice mijloace...

Ender

#48

2016-04-15 15:15

Cred ca respectiva instructiune de ministru ar trebui studiata pe indelete de persoane competente.

Nu e normal ca un singur om, fie el si ministru, sa scoata in afara legii o intreaga comunitate formata din mii de membri. Modul in care a facut-o, din condei, doar asa, pentru ca i s-a parut o idee buna la un moment dat, e un abuz. Iar pentru ca, in mod evident, instructiunea a fost nascocita exclusiv si premeditat pentru a-i scoate pe detectoristi in afara legii, e si neconstitutionala.

Probabil pare  mult prea usor sa lovesti in detectoristi si sa cedezi in fata unor cereri exagerate venite din partea unor arheologi de birou. Dar nu-i chiar asa. Pana la urma mai avem si oarece drepturi, nu doar interdictii. Ar trebui sa profitam de ele, cat le mai avem.


Musafir

#49

2016-04-15 16:15

Ai dreptate, a facut-o din condei exact ca pe timpul comunistilor cand seful tinea sedinta de dimineata si ce spunea el aia trebuia sa faca subalternii in ziua aceea. Normal ca aceasta facatura ar trebui sa fie "poate" valabila doar in interiorul institutilor subordonate Ministerului Culturi pentru ca el este seful lor. Dar in viata publica a noastra aceasta "instructiune" legal nu are nici o valoare, eventual hartie de buda. Cazul ultimilor doi detectoristi care au gasit ceva valoros si au predat la MNIR iar cand au intrebat de recompensa li sa fluturat tot asa o hartie prin care li se interzicea angajatilor MNIR sa mai plateasca recompensa. Subordonatii executa orbeste ordinul desi este un ordin nul fara o aprobare juridica. Dar la noi unde sa cauti dreptatea cand un nimeni abuzeaza de functia lui provizorie si face pe grozavul. Normal juridic aceasta "instructiune de rahat" nu are nici o valoare asupra cetateanului doar dupa ce ar trece prin parlament ca o ordonanta. Dar asa cum subalternii lui fac ce spune el tot asa te poti trezi ca vor face si alti slujbasi ai statului si sa ai probleme. Baieti asta este Romania unde omul de rand nu are drepturi iar altii au prea multe fara sa le permita legea. Romania Comunista inca exista si fac ce vor cu noi socotindune sclavii lor.


Musafir

#50

2016-04-15 16:26

Tot mascariciul asta a pornit conflictul de la Opera Nationala Bucuresti facand balerinii straini sa plece. Si nimeni nu vede, sau se fac ca nu vad pentru ca nu au altii mai buni. Am ajuns de rahat condusi de rahati.