Detectia de metale in Romania - Apel la echilibru si colaborare

Musafir

/ #72 Introducere in Detectia de Metale din Anglia

2016-04-24 16:41

Cred ca este vremea ca si noi romanii sa preluam ce este bun si democratic de la altii fara a amesteca printre fraze interdictii comuniste mostenite din vechiul regim. Asta este ce doreste si Asociatia ProDetectie care incearca sa deschida ochii celor invartosati in interzicerea detectiei din Romania. Cei care doriti sa vedeti ce si cum se face detectia in Anglia veti gasi aici (in limba engleza) tot ce este legat de detectia de metale.

http://www.treasurehunting.co.uk/introduction.html

Dar sa va traduc un extras interesante:

O ATITUDINE POZITIVĂ DIN PARTEA ARHEOLOGILOR
S-ar putea aminti că din Introducere se constata faptul că detectarea de metale, în anii anteriori, nu a fost bine primită de către comunitatea arheologică. În mare parte prin ignoranță, hobby-ul a fost considerată ca o amenințare la patrimoniul nostru arheologic, prin distrugerea straturilor arheologice stratificate în sol și îndepărtarea neînregistrată de artefacte.
Argumentul că sãpând ca sa găsești obiecte cu ajutorul unui detector de metale cauzează deteriorarea straturilor stratificate de sol, care s-au format peste milenii, sa dovedit a fi nulă - datorită faptului că cea mai mare suprafață de teren din Marea Britanie a fost deja perturbată din cauza agricultura, despădurirea și dezvoltare. De fapt, arheologii chiar se contrazic cu această afirmație prin îndepărtarea straturilor de sus de sol, de obicei, prin mijloace mecanice, în timpul etapelor inițiale ale oricărei săpătură, pur și simplu pentru că nu mai dețin nici o informație utilă. În general, detectoarele de metale localizați numai obiecte din aceste straturi de sol de top. Rareori pătrunde în straturile arheologice nederanjate de mai jos.
Cu toate acestea, argumentul că multe descoperiri de metal detectarea au trecut neînregistrat nu ridică îngrijorări legitime. Arheologii au acum de multe ori sunt de acord că atitudinile lor inițiale au fost în mare parte de confruntare de vina pentru reticența multor detectorists în a veni mai departe cu informații cu privire la descoperirile lor. Lupta cu un hobby legitim doar s-au dovedit a fi contra-productivă. Atitudini a trebuit pur și simplu să se schimbe!
De-a lungul ultimilor ani, am văzut hobby-ul devine mai larg acceptată de către arheologi, care a fost un beneficiu enorm pentru toate părțile implicate. Multe detectorists voluntar acum informații prin raportarea lor către descoperirile autorităților competente. Acest lucru a contribuit la construirea unor relații bune de lucru între cele două arheologi și detectorists. In zilele noastre, arheologii solicita destul de des expertiza detectorists în timpul săpăturilor, în scopul de a localiza și regăsi constată că altfel s-ar fi pierdut dacă sunt lăsate la metodele convenționale de arheologie.
în urmă cu câțiva ani, am asistat la excavarea unui sit roman în apropierea propria mea casă. Am reușit să recupereze mai multe monede, broșe și alte artefacte, care ar fi fost cu siguranță ratate în cazul în care nu au fost pentru detectorul de metale. Acum mă privesc la aceste artefacte cu o mare mândrie de fiecare dată când vizitez muzeul meu local.
Este un nefericit, și, probabil, trista ironie că instituția care era amenințata odată de hobby-ul nostru a intrat recent sub amenințare în sine. Mulți arheologi au suferit de constrângerile financiare care au fost impuse de autoritățile locale. Nevoia de a face economii a dus la pierderi de locuri de muncă și limitarea resurselor. Săpăturile sunt acum numai efectuate înaintea lucrărilor de construcții majore - cu dezvoltatorul care poartă cea mai mare parte din costurile de excavare - sau atunci când o descoperire arheologică se face că are nevoie urgentă pentru a o salva, de a fi sapata.
La fel de nefericită cum sună această situație, ea a creat un paradox destul de neobișnuit. În timpul unei întâlniri recente cu locale meu Ofiter Județean pentru Inregistrare Site-uri am fost informat că arheologii sunt acum din ce în ce mai dependenti de informațiile furnizate de detectoristii de metale în îmbunătățirea cunoștințelor lor de evidență arheologică a județului. Un fel de simbioză ciudată acum pare să fie în curs de dezvoltare, în cazul în care ambele părți lucreze în avantajul reciproc.
Mulți arheologi frecventeaza acum cluburi de metal detectarea din intreaga tara prin acordarea de discuții în vederea îmbunătățirii înțelegerii detectorist a muncii lor. Schimbul de cunoștințe și informații a condus acum la un mediu mult îmbunătățit, care a fost un beneficiu enorm pentru toate părțile implicate, precum și îmbogățirea cunoștințelor noastre din trecut.
Alte modificări care au avut loc implică Descoperire Comoară, și un sistem voluntar pentru raportarea descoperirilor. Detalii cu privire la acest lucru, și modul în care te duci despre raportarea descoperirilor tale, sunt tratate într-un capitol ulterior.

Merita citit in totalitate si mai ales de catre cei sceptici privind avantajul detectiei pentru Muzee.