DEMNITATE SI ONOARE, FARA PLICURI IN SPITALE!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția DEMNITATE SI ONOARE, FARA PLICURI IN SPITALE!


Musafir

#201

2015-08-30 21:24

Sunt de acord cu toate punctele de vedere inscrise in petitie. Abia astept sa se implineasca.

Musafir

#202 Am dorit sa fac medicina in tara.

2015-08-30 22:42

Sunt si eu medic roman, medic care a dorit sa faca medicina in tara in care s-a nascut, a crescut, a invatat, s-a format. Am intrat la medicina in 1998, am terminat facultatea in 2004 si am facut in Romania 5 ani de rezidentiat. Am intrat la facultate cu 8,60, am terminat-o cu 9,70, am avut  peste 8 la fiecare examen sustinut, uneori, peste 9. Dupa 5 ani de rezidentiat, n-am mai avut de lucru. Am luat examenul de medic specialist si am ramas cu atat. Cu titlul pe o hartie si cu disperarea in inima, in minte. Am trimis in anul care s-a scurs dupa  examen 400 de e-mailuri cu aplicatii pentru locuri de munca, cu cv-uri, scrisori de intentie, dar nu m-a chemat nimeni la niciun interviu pentru un post de medic. Am ajuns sa fac munca voluntara patru ani de zile pe la doua spitale ale capitalei ca sa pot  sa nu uit, sa nu imi ies din mana. Pentru mine, nu, nu era loc in spitalele acelea, fiindca eram al nimanui sau nu al cui trebuia cum s-ar spune, pentru ca mama mea era doar profesoara  de liceu si nu aveam de la cine sa iau bani ca sa-mi platesc  un post. Aveam 32 de ani si nu aveam venituri, traiam pe banii mamei, mama ma incuraja sa ma duc la servici, asa, fara plata, ca poate-poate s-o gasi undeva loc si pentru mine, c-asa invatam, nu uitam... Si m-am dus... M-am dus doi ani, apoi, inca doi...Pana la 33 de ani, am lucrat fara un leu de la spitalele tarii. Mi-e rusine, dar spun: singurul mod in care-mi ajutam mama erau banii pe care mi-i bagau pacientii in buzunar, bani pe care nu puteam sa nu-i iau, fiindca ma simteam ingrozitor ca n-aveam carte de munca, n-aveam asigurari, eram un adult incapabil s-aduca un ban in casa in conditii legale. La 33 de ani, n-am mai suportat si am aplicat pentru un post in Franta. Singurul meu regret e ca nu am facut acest lucru de la absolvire. Viata, medicina in Franta sunt cu totul altele. Si respectul pentru medici, oameni si salariile si tot. In Franta, astazi, am apartamentul meu cu chirie, imi permit sa platesc chiria in centrul orasului, ma gandesc sa-mi cumpar in rate o casa si am astazi avansul necesar de 10%, avans din munca mea, economiile mele. Imi permit sa o tin pe mama cu mine fara niciun efort si ma pot gandi astazi si sa-mi intemeiez in viitor o familie. Sa  stiti ca n-am plecat pentru ca am vrut eu, am plecat pentru ca sistemul, statul nu mi-au dat alternative si eram asa de disperat, incat as fi plecat si sa lucrez si ca ingrijitor de batrani, infirmier, asistent medical, brancardier, doar sa pot sa-mi castig existenta din munca mea. In Romania, am aplicat si pentru joburi de portar, agent de paza, agent de vanzari, manipulator marfa. Au fost singurele posturi pentru care totusi am fost chemat la interviu, insa numai ...din curiozitate... Nu am fost angajat pentru ca mi se spunea ca am prea multa scoala, ca eu nu voi ramane pe postul respectiv, nu imi doream sa fac o cariera din vanzari sau manipulat marfa.

Cosmin

#203 Re: Am dorit sa fac medicina in tara.

2015-08-31 03:38

#202: - Am dorit sa fac medicina in tara. 

 Felicitari domnule doctor pentru curajul de a spune cine este de vina prin toate cate ati trecut in tara, sunteti de admirat pentru sacrificiul facut de a face voluntariat, in tara din pacate pacientii nu ii pot deosebi pe rezidentii sau specialistii care fac voluntariat in tara sunt singurii care isi pot justifica spaga luata cu jena de la pacienti si chiar cred acest lucru.Din nefericire sunt multi in tara care de acum inainte se vor folosi de cele scrise de dvs pentru a spune ca sunt rezidenti sau specialisti si ca fac voluntariat.Rusine sistemului ca aplica medici rezidenti sau specialisti pentru posturi si nu sunt primiti in sistem , la fel si asistentele medicalesi infirmierele pregatite la scoli private trec prin ceea ce ati trecut dvs, oricat ar fi de bine pregatite in meserie nu isi pot face meseria pentru ca nu sunt deblocate posturile.Din pacate unii rezidenti si specialisti nu au loc in sistem pentru ca nu sunt pila cuiva , si poate sunt mai buni decat ceilalti, am avut ocazia sa cunosc un astfel de medic cu multe studiii facute in strainatate dupa ce a facut facultatea in Romania, si mi-a descris cat de greu a fost primit, ce sacrifici a facut, toata lumea se inghesuia la usile celor "consacrati" ca si nume in medicina, la un spital renumit in capitala, eu m-am dus la el cu recomandare de la un alt coleg de facultate, si bine am facut nu am stat nici la coada si am fost tratat cu respect si sincer mi-a si rezolvat problema, este neuro-chirurg , sper sa nu il fi flagelat sistemul si pe el.

 

Am semnat pentru ca sunt de acord cu tot ce scrie in petitie

PRO DEMNITATE

#204 Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE.

2015-08-31 04:31

#199: - Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE. 

 Am citit ceea ce ati scris, am o intrebare cum va-ti simtiti cand ati dat spaga DL Profesor DR Blidaru , ca sa va consulte sotia? stiind ca ati luat-o in fata unor bolnave care aveau cancer la propriu, si care poate nu aveau bani sa dea spaga sau nu-si permiteau sa dea spaga cat ati dat dvs dl doctor.Stiind ca i-ati intarziat vizita la medic si o poate costa viata, pentru ca la un bolnav de cancer lupta cu boala si cu viata se duce contra cronometru si contrsa sumei de bani pe care o are disponibila sa se trateze , sa faca radioterapie etc?Din pacate pomenindu-i dvs numele acestui renumit medic , cat si faptul ca i-ati dat spaga deja l-ati incriminat.

Ma miram eu de unde atat exces de zel la Antena 3 sa scoata in evidenta oboseala cronica a medicilor din orice specialitate, CORECT ii credem ca sunt obositi, sunt depasiti numeric de numarul de pacienti pe care ii au , dar v-ati spus intrebarea de ce? Nu sunt mai multi decat consultau inaintem din contra cred ca numeric au scazut mult  odata cu migratia romanilor in strainatate, vreo 4 milioane,fata de cati medici au plecat si astistente vreo 5000, care sunt inclusi in astia 4 milioane plecati si nici nu s-au mai nascut  foarte mutli copii dupa '90 incoace , romanii prefera sa fie prudenti se opresc la unul, maxim doi copii pentru ca nu isi permit sa creasca mai multi, in schimb a crescut mortalitatea foarte mult.

.Deci sunt depasiti pentru ca nu se mai face PREVENTIE, sunt depasiti pentru ca nu se face OPERATIE=TRATAMENT -RECUPERARE TOTALAM SAU TRATAMENT-RECUPERARE TOATALA ,  pentru ca PCIENTII SUNT TRATATI CU INDIFERENTA SAU DUPA SUMA PE CARE O CONTINE PLICUL, DACA ESTE IN EURO CU ATAT MAI BINE.SUNT DEPASITI PENTRU CA IN MEDIUL RURAL MEDICII SUNT O RARIRATE SAU LIPSESC CU DESAVARSIRE, TOTI S INGHESUIE LA BUCURESTI PENTRU CA AICI ESTE GROSUL, DIN CAUZA ASTA SI PACIENTII VIN TOT LA BUCURESTI SA SE TRATEZE CA AICI CHIPURILE SUNT MEDICII CEI MAI BUNI, SI UNII CHIAR SUNT FOARTE BUNI INSA NU CUNOSC CUVANTUL "SUFICIENT", AM LUAT DESTUL TREBUIE SA MA OPRESC.SUNT DEPASITI PENTRU CA NU MAI EXISTA REPARTITIE OBLIGATORIE DUPA FACULTATE.

OARE ESTE CORECT SA PLATIM TOT NOI O FACULTATE DE STAT , CHIAR SI CEA PRIVATA TOT DE NOI ESTE INTRETINUTA ,, CU COSTURI MINIME, PENTRU CA IN STRAINATATE COSTA ENORM SA FACI MEDICINA SI SPECIALIZARI, CA APOI SA-TI PLECE MEDICUL IN LOC SA-L REPARTIZEZI IN SISTEM PUBLIC SAU PRIVAT, IN MEDIUL RURAL SAU URBAN IN ROMANIA?!!

APOI NE SCUZATI PE NOI PACIENTII NU NOI SUNTEM DE VINA INSA VA RAZBUNATI PE NOI NU PE SISTEM, IN TIMP CE UNII COLEGI AI DVS DIN EGOISM SI LACOMIE PENTRU BANI NU CONTEAZA SUMELE PE CARE LE IAU PENTRU OPERATII , SI NU-SI DASCALESC COLEGII PENTRU CA SA AVEM CAT MAI MULTI MEDICI SPECIALISTI INTRODUSI IN SISTEM M ALTII PLEACA DE NEVOIE DIN TARA, PENTRU CA NU AU LOC DE PILE NICAIERI, INSA NICI ASTA NU ESTE O SCUZA, DACA VREI SA FACI MEDICINA NU STE NEAPARAT NEVOIE SA O FACI IN  BUCURESTI, O POTI FACE SI IN TARA , DIN PACATE NICI ASTA NU POT FACE PENTRU CA SUNT POSTURILE BLOCATE.!!

ATUNCI DE CE SE MAI VAITA DOMNU MINISTRU BANICIOIU SI PONTA DE LIPSA MEDICILOR DIN SISTEM DACA CEI CARE NU AU PILE DAR VOR SA MUNCEASCA NU SUTN PRIMITI SI DASCALITI DE PRORPRII COLEGI DE FRICA SA NU LE IA BORCANUL CU MIERE DIN MANA?!!

SUFERA SI MEDICII DE BOLI CORINICE SI OBOSEALA CRONICA, CORECT PENTRU CA MUNESC PESTE PUTERILE LOR UNII DINTRE EI , IN SPECIAL CHIRUGII DIN ORICE DOMENIU,SAU CEI DIN URGENTE !INSA SUNT OBOSITI PENTRU CA UN MEDIC OBOSIT NU POATE FACE PERFORMANTA, SI CALITATE, DECI [ACIENTUL ESTE TRATAT SUPERFICIAL SAU DELOC, SI SE INTOARCE SI A DOUA OARA SI A TREIA OARA LA USA LUI !

DAR SI NOI PACIENTII SUFERIM DE BOLI , CRONICE SAU BOLI GRAVE NEVIDECABILE TOTAL UNELE, UNII AVEM CUMUL DE DIAGNOSTICE GRAVE, SI OBOSEALA CRONICA CA MAI SI MUNCIM UNII DINTRE NOI, SI INLOCUIM  PE CEI 4 MILIOANE PLECATI, SI INCA CONTINUA SA PLECE SI DINTRE CEI CARE LLUCREAZA, MULTI DINTRE EI S-AU PRINS CA MERGE FIGURA SA FACI 2 ANI SCOALA DE ASISTENTE, SAU INFIRMIERA SI ISI SCHIMBA PROFESIA SI PLEACA, INDIFERENT DE CE VARSTA AU, PREFERA SA MEARGA IN ANGLIA SAU GERMANIA, SAU FRANTA , SA STEARGA LA FUND BATRANII ALTORA SAU COPII,SI PE AI LOR I-AU LASAT IN TARA IN PLATA DOMNULUI,SUNT ADEVARATE DRAME , LE-AM SCRIS IN URMA.DAR ATI CITIT SELECTIV..

DIFERENTA INTRE NOI PACIENTII SI MEDICI , ESTE CA EI ISI GASESC ORICAND UN LOC DE MUNCA DINCOLO, SAU IN TARA, PE CAND UN PACINET CARE ESTE BOLNAV NU IL ANGAJEAZA NIMENI, SAU DACA ARE VREO DISABILITATE, PENTRU CA NU DORESC COMPLICATII ANGAJATORII/

SCRIA DL DOCTOR CA SI EL A DAT SPAGA UNUI COLEG INTR-O SITUATIE SIMILARA, MI-A ZIS SI O D--NA DOCTOR PE FB PE CHAT, MA SCUZATI APOI IN BUCURESTI  SI IN TARA ,DACA STAI LA COADA LA UN MEDIC, AI SA VEZI CUM SE INTRA PE PRIORITATI DL DOCTOR, D-NA ASISTENTA, DL COLONEL,DL POLITIST,, DL JUDECATOR, ETC..SI APOI TU , PACIENTUL, CARE SUSTII DE FAPT PIB-UL IN MOD REAL, DE CE PENTRU CA PRIMII MENTIONATI VIN CU RECOMANDARI SERIOASE DIN ALTA PARTE.

AM DOUA PRIETENE UNA S-A OPERAT DE CURAND LA PICIOR DE CURAND INSEAMNA DIN IARNA DE PRIN IANUARIE, NU AM SA DAU NUMELE SPITALULUI , AM INTREBAT-O CAT A COSTAT-O , 3000 LEI (30 DE MILIOANE) SI NU MINTEA A, APOI DACA DE LA UN PACIENT SE IA 3000 DE LEI INTR-O ZI, FACETI SOCOTEALA INTR-O LUNA  CAT CASTIGA UN ASTFEL DE MEDIC, SA VA SPUN CA PRIETENA MEA A INCEPUT SERVICIUL CA MERGE IN CARJE SI ARE PICIORUL UMFLAT SI ACUM, DE CE ?!! PENTRU CA RECUPERAREA COSTA, SE FACE PE BUZUNARUL PRORPIU.NU SE MAI FACE NORMAL LA SPITAL, SI SE DUCE IN DUERI LA SERVICI , SI IN CARJE,E NORMAL SA TRIMITI UN PACIENT ASA LA MUNCA?DUPA SUMA DE 3000 DE LEI PRIMITA..?!

CEALALTA ESTE LA CLUJ INCA SI-A OPERAT BAIATUL  LA RINICHI, PENTRU O AFECTIUNE GRAVA, TREBUIA SA IL OPEREZE DR LUNCAN, INSA NU A REUSIT SA INTRE PE LISTA DANSULUI LA PROGRAMARI, DE CE? PENTRU CA DL DOCTOR IN ATATIA ANI NU A REUSIT SA INVENTE CATI MAI MULTI MEDICI PASIONATI SA FACA TRANSPLAT, SAU ALTE OPERATII RENALE, SI S-A DUS LA PRIVAT , A VANDUT CAM TOT CE AVEA A COSTAT-O VREO 9000 DE EURO SA-SI SALVEZE BAIATUL CARE ABIA A INTRAT LA UN LICEU BUN IN CAPITALA !! E NORMAL CEEA CE SE INTAMPLA? NU ESTE NORMAL SI PACIENTUL SE INTOARCE LA USA, PRIETENA MEA A PLATIT ASIGURARI 28 DE ANI SI NU A AVUT NEVOIE DE MEDIC PANA ACUM, SI CAND A AVUT NEVOIE A TRIMIS-O IN REGIM PRIVAT CA SA-SI SALVEZE BAIATUL DE LA DIALIZA, SI TRANSPLANT RENAL !!

 

REPET NU NOI PACINETII AVEM VREO VINA NU VA MAI RAZBUNATI PE NOI , SALVATI-NE , VINDECATI-NE SA NU NE MAI INTOARCEM LA SPITAL , MULTUMIREA ASTA ESTE CAND ITI VEZI PACIENTUL RECUPERAT TOTAL NU CAND ITI DA SPAGA !

NOI NU AVEM ACCES LA MEDIA SA NE FACEM "RECLAMA" SA NE POVESTIM DRAMELE PRIN CARE TRECEM CA ATI RAMANE INGROZITI, DACA AVETI CONSTIINTA, LA TV AJUNG FOARTE PUTINI CAZURI DISPERATE, SI APARE CATE UN MEDIC DIN MEDIUL PRIVAT CARE TOT CU AJUTORUL NOSTRU SI CU CHETA , IL OPEREAZA SAU IL REZOLVA DACA SE STRANGE SUMA NECESARA !! PACIENTUL RESPECTIV ESTE SI EL PLATITOR DE CNAS, SI UNII DINTRE EI CU CERTIFICATE DE HANDICAP, DAR AR PUTEA FI RECUPERATI INSA NU AU BANI, DAR PE HARTIE IN LEGEA SANATATII SI A PACHETULUI PENTRU SANATATE SUNT SCUTITI SI CHIAR BENEFICIAZA DE PROTEZE , ORTEZE ETC ALTE SERVICII DECONTATE DE CASA !!

 

Fără medic Oftalmo în gardă la… Spitalul de Urgenţă! CLICK PE TITLU

CITIT SI VA INGOZITI , MIE MI SE PARE CA SE SI DISIMULEAZA MULT ACEASTA LIPSA DE PERSONAL !! PENTRU A SCOATE IN EVIDENTA LIPSA DE PERSONAL, PERSONAL ESTE INSA ESTE COMASAT LA BUCURESTI ! SI IN ORASELE MARI..

 

DE CURAND AM FOST IN VIZITA LA CINEVA LA UN SPITAL DE URGENTA DINTR-UN ORAS NU FOARTE MARE DIN ARDEAL, CE SA VEZI SALOANELE ERAU GOALE, ICI COLO CATE UN PACIENT RATACIT, DE CE ?! PENTRU CA MAREA MAJORITATE, MERG LA BUCURESTI, TG MURES, CLUJ, IASI ETC SA SE TRATEZE SAU SA SE OPEREZE !!MEDICI ERAU CATIVA, ERAU SI LA URGENTA, INSA CE MI-A SARIT IN OCHI ESTE CA ASISTENTA DE LA URGENTA ERA SI LA REGISTRATURA SI PE SALOANE, DOTARI AVEA SPITALUL MINSA CINE SA LE FOLOSEASCA ?!! CE M-A UIMIT ESTE CA ACEL MEDIC CARE MI-A PRIMIT  CUNOSTIINTA LA URGENTA A FOST BRICI, IN CATEVA ORE LA PUS PICIOARE SI FARA SPAGA SI EL SI ASISTENTA AU FOST MNUNATI , PACAT CA NU LE-AM RETINUT NUMELE CHIAR MERITAU PROMOVATI !!


Musafir

#205 Re: Tot pe banii nostri vor sta si-n puscarii!

2015-08-31 05:05

#200: Daniel Bulai - Tot pe banii nostri vor sta si-n puscarii! 

 Foarte bine punctat Daniel Bulai,nu merita sa stea in puscarie, exat sa faca munca Pro Bono, si paltiti normal, pentru spital si cei care chiar au exagerat cu spaga, si nu isi pot demostra averile facute pe spaga, sa le fie confiscate,nu toata averea ca doar nu o sa il lasi sa stea in strada, isna ce a facut ilegal trebuie confiscat, si sa faca munca PRO BONO, , sa fie eliberati conditionat cu arest la domiciliu, fara sa aiba dreptul de a parasi tara , niciodata pe motiv ca si-au ispasit pedeapsa si pot pleca , intrucat PRO BONO, +plata normala inseamna ca a fost si platit de noi,pentru ca totul a fost platit de noi si facultatea, si spitalul unde lucreaza  si specializarile si updateurile in meserie , toate le-am olatit din salriu si CNAS.Nimeni nu l-a demonizat   pe acest  medic care si-a recunoscut greseala, din contra l-a felicitat pentru curajul de a spune adevarul, l-am admirat pentru asta, insa NIMIC nu justifica spaga, si noi muncim si nu asteptam spaga la terminarea programului ca sa mergem acasa cu ea,si noi traim aceeasi drama a guvernelor corupte de 25 de ani incoace, si noi platim datorii la stat si avem familii, doar pentru ca unii pot lua spaga si duce acasa, nu este o scuza.L-am blamat pentru ca solidarizeaza cu "neghina" cu acei colegi care ne storc pana la utima picatura si ajungem tot la usile lor, sau ale colegilor la stat sau la privat.

E foarte greu sa ii deosebesti pe unii de altii, de regula, cand stai in salon sau pe culoar deja gasesti un alt pacient care te inreaba i-ati dat spaga? cat merge spaga la dl doctor, ati mai fost la dansul? este bun?etc....In decursul anilor am avut parte de medici care nu mi-au luat un leu spaga si m-au trata corect, de medici care m-au operat fara sa ceara vreun leu , insa le-am dat cand am venit la pansat pentru ca am vazut ca operatia a fost o reusita si m-am trezit dupa masa de operatie bine si recuperarea a fost excelenta,cu indicatiile date si tratamentul corect luat, deci sincer acel act nu il consider spaga, ci recunostiinta , pentru ca nu mi-a cerut nici un ban.Am avut parte de medic care mi-a operat mama si nu aveam nici un ban, si l-am rugat in lift sa o salveze si i-am zis ca nu am sa-i dau bani, ma rog de sanatatea lui pana voi muri pentru ca mi-a salvat mama, eu urma sa ma chinui cu ea, i-am dat bani tot la fel a treia sau a patra oara cand am venit la pansat, Si am avut parte si de medici la care m-am dus cu spaga, nu sa ma opereze ci pur si simplu eram la el pe sectie, era profesor, si m-am dus cand era in garda la el la cabinet cu spaga,si mi-a zis daca mai indrazniti odata va dau fara din spital si nu va mai tratez, folositi banii pentru tratamente si regim alimentar, etc..

Si am avut parte de medici curanti care au fost   ani  de zile nepatati si nu luau spaga , iar acum nu ii mai recunosc, iau si ei si trimit si rezidentul si asistenta etc..nu iti spun direct dar iti dau de inteles ca te costa,dar ca exista si o alta varianta cea cu spaga si bilet de trimitere dat de medicul curant,insa ca sa se repare aparatul sau sa faci recuperare asa trebuie sa .dai o spaga...

Am vazut la TV emisiuni medicale care sunt numai noaptea tarziu cand deja noi suntem prea obositi sa le vedem, si de regula sunt pe posturi fara prea mare audienta, insa sunt foarte utile pentru pacienti.

Ironia sortii ca pe posturile cu audienta mare se face reclama la toate prostiile, la medicamente neomologate de Ministerul sanatatii,alifii, clinici private, unde te duci sa platesti insa nu platesti neaparat pentru investigatii direct,  sau tratamente platesti ca sa obtii un alt bilet de trimitere catre o alta clinica privata, primesti o reteta foarte scumpa unele dintr medicamente necompensate la care ti se da un card catre o anumita farmacie ca sa ai o reducere de 10-20%.Deci practic platesti o hartie cu sume foarte mari de la 90-200 de lei in functie de cat de consacrat este medicul. Si uite asa ne rotim, ne invartim in cerc intre privat si stat..
Elena M. Mateescu
Musafir

#206 Las faptele sa vorbeasca in locul meu.

2015-08-31 12:39

Am semnat aceasta petitie deoarece tot ce se scrie aici, in comentarii este adevarat, deoarece vreau sa-mi invat copiii sa fie oameni, sa se implice, sa fie responsabili. Vreau ca atat baiatul meu, cat si elevii carora le predau sa inteleaga ca nobletea unei profesii nu vine din diploma, din titulaturi, ci din felul in care ei si-o exercita, ii vor face cinste sau rusine. Eu nu consider ca oamenii sunt numai buni sau numai rai, oamenii sunt amestec si opinia mea e ca un profesor are menirea de a scoate ce e mai bun din fiecare. Natura ne aseamana, dar mediul in care traim si educatia ne diferentiaza. Exista in batrani vorba: dupa fapta si rasplata. Sunt de acord sa nu li se dea, sa nu primeasca donatii informale, sunt de acord ca e o mizerie sa conditionezi expres sau implicit un act medical si cine face astfel de lucruri trebuie sa plateasca, dar daca omul nu cere, nu insinueaza, nu conditioneaza nici direct, nici indirect, imi pare incorect sa-l condamni oricum. Si pedeapsa...Nu stiu cum e in drept, dar eu ca pedagog stiu ca pedeapsa are in principal functie educativa... Am citit tot ce s-a scris despre medici, despre doctorul care a recunoscut ca a luat bani de la pacienti, cel cu fetita, am citit ce a scris si el si cel care a lucrat patru ani benevol si a recunoscut ca singurii lui bani erau cei bagati in buzunar de pacienti. Nu spun ce sentimente de compasiune am avut fata de fiecare, fiindca niciunul, nici altul nu sunt oameni rai, ambii au avut puterea si curajul de a marturisi, gesturi care pentru mine au o valoare cu mult mai mare decat spaga luata. Sunt cadru didactic si vad copiii la scoala cum te mint in fata, pe fata, cum insista sa spuna ca nu, chiar prinsi cu minciuna. Si mint, fiindca invata minciuna acasa, de la cei din jur, fiindca minciuna e incurajata, tolerata. Oamenii acestia au fost foarte sinceri, ei erau stanjeniti si va voi da, prin comparatie, exemplul unui medic pe care-l cunosc eu, medic care are aproape 50 de ani si care e anestezist. Are dosar penal pentru cateva zeci de infractiuni de luare de mita. Lua pt anestezie intre 100 si 150 de euro. Nu ii cerea el, ii dadea chirurgul. Care lua pt operatii si 2500 de euro. Medicul despre care va vorbesc nu considera ca a facut nimic rau, nu are lui sa-si reproseze absolut nimic, acest doctor e suparat doar pentru ca a fost prins, ca altii au luat mai mult ca el si n-au patit nimic, ca investigatorii sub acoperire vin prin spitale si provoaca medicii. Nu are nici cel mai mic regret, nici cea mai mica remuscare. Medicul acesta, cei cu care lucreaza dau vina pe bolnavi, pe oricine altcineva pentru ce li se intampla. Sa facem oare comparatia? V-as povesti si ce am vazut duminica pe linia troleibuzului 69. Un baietel de 14-15 ani canta la chitara, in limba engleza in mijlocul de transport in comun. Era civilizat, nu cersea, dar era limpede ca nevoia il adusese acolo. Dintr-un troleibuz plin, cu zeci de calatori, calatori care se bucurau de muzica lui, doar cinci oameni s-au gandit sa ii dea si au fost o mama si o fiica profesoare, un tata medic cu fetita de mana si eu... A primit o bancnota de 10 lei de la fiecare profesoara si 100 de lei de la medic. Baiatului nu ii venea a crede. A multumit atata de frumos, se uita la noi si parca il vedea pe Dumnezeu. Primele doua persoane care i-au dat au coborat la Universitate. Eu, tatal si fetita, la Kaufland, Drumul Taberei. Va spun drept, mi-a venit greu sa-i dau 10 lei, dar mi-a fost rusine sa-i dau mai putin cand ceilalti patru...Nu erau deloc oameni cu bani, haine, lucruri scumpe. Cu profesoarele, nu am vorbit decat putin. Cu tatal si fetita, tot drumul, si-n magazin un pic. Prima care a remarcat baiatul cu chitara a fost fetita blonda. Ea i-a atras tatei atentia si l-a intrebat daca putea sa-i dea 5 lei. Tata s-a uitat la fata, la baiat, nu a raspuns nimic pe moment. Apoi, i-a spus fetitei ca merita mai mult, ca era un copil necajit, canta frumos, daca voiai sa-l ajuti, nu ii dadeai 5 lei, ci macar bani de caiete pentru inceput de scoala, dar ca avea cu totul 150. Daca ii dadea baiatului banii, nu mai puteau face cumparaturile dupa care i-a trimis mama. S-au uitat amandoi pe lista si fetita a spus ca ea nu mai voia carioci, creioane, sa-i dea banii pentru rechizitele ei. Tata i-a spus ca tot nu erau de ajuns, ca fara 100 de lei nu-si poate cumpara mai nimic pt scoala si a intrebat-o daca nu va face mofturi pana cand va lua leafa, va manca ce-i va pregati mama, va renunta la dulciuri. Fata a dat din cap. Asa ca tata s-a dus si i-a intins copilului doua hartii de 50 de lei. Parea rusinat ca n-a putut sa-i fi dat mai mult. I-am dat si eu 10 lei si am discutat apoi pana la Kaufland. Intai, despre baiat, apoi, despre fetita adorabila pe care o avea, o fetita blonda, cu pletele ondulate, foarte bine crescuta si care astepta scoala cu mare nerabdare. Tatal era foarte slabut, firav, parea mai inaltut pt ca era foarte subtire, scofalcit, cu pielea galbejita, vanat-albastrui pe la ochi, cu cearcane adanci. A fost foarte locvace pana am ajuns sa vorbim despre petitia aceasta. Apucase sa-mi spuna unde lucra inainte, fetita imi spusese mandra cum o chema, unde invata, iar tatal m-a implorat aproape sa nu-i dau numele... Era doctorul despre care vorbim... Am promis ca nu voi povesti, nu-i voi da numele. M-am tinut doar partial de cuvant, fiindca nu puteam sa nu povestesc scena la care am fost nemijlocit martora, nu puteam sa nu va spun ca din 50-60 de calatori, doar aceia, nu puteam sa nu spun ca am vazut ca in afara fructelor si laptelui n-a cumparat nimic, fiindca a dat toti banii unui copil sarman. Las faptele sa vorbeasca in locul meu.


Musafir

#207 Re: Re: Am dorit sa fac medicina in tara.

2015-08-31 12:51

#203: Cosmin - Re: Am dorit sa fac medicina in tara. 

 Il felicit si eu pe medicul acesta, va felicit si pe Dv pt ce ati scris, dar va explic si de ce acesti oameni nu au loc nici in clinicile private de la noi: clinicile private vor doar medici primari, medici cu nume, cadre didactice universitare, care sa le creasca prestigiul, tarifele, sa atraga clientii, fiindca pacientii sunt clienti pt privati.


Musafir

#208 Re: Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE.

2015-08-31 14:50

#204: PRO DEMNITATE - Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE. 

 Va raspund cu acceeasi onestitate ca nu eu am inventat spaga la Institutul Oncologic Bucuresti, ca nu eu am inceput de nebun sa dau in stanga si in dreapta, ci am fost invatat sau mi s-a spus de-a dreptul si invatam nu doar de la personal, invatam de la familiile bolnavilor, bolnavi pe coridoare si ca umilintele la care am fost supus au fost cumplite. Va spun ca cu trimitere de la medicul de familie, in mod normal, consultatia era gratuita. Nu au vrut asistentele sa o ia in seama, asa ca am platit cu chitanta, la stat, 200 de lei taxa de consultatie. A urmat alt iad in fata cabinetului, unde, tot bolnavii m-au invatat ce si cum sa fac, sa platesc asistenta cand iesea afara. Va spun ca toti faceau asa ca sa rezolve problema si ca pe medic, pe asistenta lui sau pe cele doua de la Medsana eu nu sunt suparat, dar detest tot sistemul sinistru creat. Si stiu prea bine ca fiecare zi conteaza, asa ca atunci cand m-am trezit la stat cu programare peste 90 de zile la ecografie mamara s-a facut cu plata, imediat, la Medsana, ca am platit tot, tot, tot, dar macar la privat ni se vorbea frumos, uman, pentru fiecare serviciu ni se dadeau chitante. Va spun ca am auzit din partea unor cadre medicale de prestigiu ale tarii enormitati cat casa, minciuni sfruntate si am avut parte de iesiri nervoase in care noi, care le vorbeam frumos, eram etichetati ca nebuni, lipsiti de respect sau de discernamant, in care alti pacienti erau facuti nesimtiti, nesuferiti, iarr doamna docotor Ileana Popescu de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, fara a se sinchisi ca erau oameni de fata in salon spunea ca asa ii era de scarba de batranii aia (pacientii dansei), dar macar asta (si-l arata cu degetul, era tatal meu) platea si la fel si astalalt (un colonel de 80 de ani), pacient care a si murit in noaptea urmatoare si pe care nu s-au chinuit sa il resusciteze, desi era platitor. Mie nu imi e frica sa dau nume, fiindca spun adevarul si la Spitalul Universitar de Urgenta coruptia e-n floare, dar nu-l cerceteaza nimeni, nu stiu de ce. Va spun si eu ca medicii nu-s toti ca Ileana Popescu, ca pot fi diferentiati, dar e nevoie de cercetari serioase si individualizari, sa nu te apuci sa tai si sa spanzuri inainte de a cunoaste si intelege tot. Sa le iei intai dreptul de practica, sa-i controlezi temeinic, pe care merita, sa-i trimiti la inchisoare, sa le confisti averile, pe care nu, nu, sa-i lasi sa munceasca si va spun eu de ce-s goale spitalele prin provincie si pline in centrele universitare: pt ca fiecare vrea si are dreptul sa lupte s-aiba acces la ce e mai bun sau ce crede el ca e mai bun. Dar daca asa stau lucrurile, nu putem plati la fel medicii din spitalele goale si pe cei din spitalele pline, nu putem aloca fonduri egale unui spital gol si unui spital plin. Iar cu privire la gasitul unui loc de munca va inselati, scumpa doamna! Nu, nu ii e nimanui usor sa-l gaseasca nici la stat, nici in privat, iar daca nu esti deja consacrat in specialitate, nu ai deja un nume, pacientii tai, daca pleci cu scandal, ai usile inchise in medicina privata si in cea de stat de la noi din tara si nu, nu ma razbun pe nimeni, nu e corect sa spuneti ca "noi, medicii" sau "noi, pacientii"...Nu e corect si maniati pe Dumnezeu, doamna draga, iar eu nu iau apararea nimanui acum, niciunui spagar. Eu spun cum vad eu lucrurile si vina e comuna. Nu exista corupti fara corupatori si daca si coruptii si corupatorii se complac in asta, gasesc scuze, atunci sunt toti ori la fel de vinovati ori la fel de nevinovati, dar nu unii patati si altii fara pata! Stiu tot ce spuneti, stiu si altele si am putea face conferinte pe subiectele acestea!


Musafir

#209 M-am saturat.

2015-08-31 15:10

Am semnat aceasta petitie, fiindca cred ca e singura care reflecta realitatea dintre toate cele puse pe site pe subiectul medici, fiindca m-as bucura foarte mult sa vad infaptuite toate punctele ei, fiindca m-am saturat ca medicii si asistentele sa se creada sfinti, Dumnezei si sa vorbeasca despre noi, sa ne trateze pe noi ca pe nebuni, tigani, scandalagii, produse cu defecte. Mie imi e perfect indiferent daca Andre Rieu va fi sau nu cetatean de onoare al municipiului Bucuresti, dar nu mi-e deloc indiferent daca platesc asigurari si trebuie sa dau spagi sau daca medicii imi nenorocesc o ruda si sunt liberi, profeseaza nestingheriti ca printul silicoanelor.

Catalin Popa.

Maria Calinescu

#210 Pentru egalitate in drepturi si nediscriminare.

2015-08-31 17:15

Am semnat petitia pentru egalitate in drepturi si nediscriminare intre cetateni, indiferent de profesie, statut, pentru ca stim cu totii cum se poarta medicii cand le dai plicul, cum iti zambesc, sunt draguti si cum nu se uita la tine daca nu le dai, pentru ca tot balciul acesta cu salariile marite porneste de la disperarea lor ca li se ia spaga.

Robert

#211

2015-08-31 20:38

Mi-as fi dorit sa fi scris eu o astfel de petitie, insa nu puteam sa o fac la fel de bine. As vrea sa spun ca nu poti pedepsi pe nimeni pe viata, nu poti restrange nimanui dupa executarea unor pedepse privative de libertate nici libera circulatie, nici libertatea de asociere, deci, din capul locului, ideile cu arestul la domiciliu, legatul de glie, munca pro bono pentru tot restul zilelor sunt si ilegale si inaplicabile.

Tot ce am citit se incadreaza la luare sau dare de mita.

Pt luarea de mita, pedeapsa e inchisoarea  de la 3 la 10 ani, se poate aplica si pedeapsa interzicerii exercitarii profesiei de la 1 la 5 ani. Daca exista concurs de infractiuni de luare de mita, la cea mai mare pedeapsa, 1/3 din suma pedepselor aplicate pt fiecare fapta in parte.

Legea nu distinge ca iei 1 leu sa un milion de lei, de euro etc.

Sunt om si sunt si jurist. As putea scrie ca unul care aplica aceasta lege si daca gandesc ca om, inteleg intr-un fel, daca gandesc ca magistrat, altfel...

Daca as avea de luat decizii privitoare la medicii despre care vorbim, problemele s-ar pune asa:

- au recunoscut sau nu faptele;

- sunt singulare sau concurente;

- le regreta sau nu.

M-ar interesa si circumstantele reale si personale, adica imprejurarile in care s-au comis, modalitatile de comitere, circumstantele referitoare la persoana medicului, atitudinea lui pe parcursul procesului.

Din capul locului, as aplica legea spre maximul special al pedepselor acolo unde luarea de mita ar fi un obicei, sumele, considerabile, nu s-ar recunoaste faptele, n-ar exista regrete si as fi tenatat sa merg spre minimul de pedeapsa in cazurile medicului plecat sau al celui cu fetita. Va spun iarasi ca m-as gandi mult daca ar fi pedepse cu executare sau cu suspendare, fiindca as avea in vedere multe aspecte si as pune in balanta faptele si restul, posibilitatea lor de a se reeduca fara executarea pedepsei. Unul e deja reeducat, munceste cinstit, legal, afara din tara, intr-un sistem in care a da spaga la doctor e de neconceput. In cazul celui cu fetita, lucrurile din punctul meu de vedere, imi par la fel de clare: cat timp sistemul in care lucreaza permite mita, cat timp i se va da, va exista mereu o lupta intre a accepta si a refuza. Am vazut cum gandeste omul respectiv si numai in pielea lui nu mi-as dori sa fiu, fiindca el e sfasiat intre responsabilitatile pe care simte ca le are ca medic, ca sot, ca tata, intre datoriile pe care crede ca le are el de indeplinit si daca oricum ar proceda, are mustrari de constiinta, daca oricum ar proceda, simte ca deceptioneaza, ca cineva sufera, e nemultumit, deciziile lui pot scapa controlului, predictibilitatii. Pare un om hipersensibil si emotiv as zice. Un om foarte sensibil la factorii externi, un om care-n conditiile unui sistem medical normal, sanatos, in care nu i s-ar da, n-are cere, n-ar conditiona, n-ar lua. In sistemul nostru, in conditiile in care nu e sustinut psihic, indrumat, incurajat in directia buna, va avea atitudini contradictorii in situatii de aceeasi natura, va lua daca  va crede ca pacientii au de unde-i da, nu, daca-i vor inspira mila. Mi-as dori din tot sufletul ca acest om sa poata gasi in el, in cei din jur puterea sa se salveze, ca imaginea lui de sine, respectul lui de sine sa se amelioreze, ca sa demisioneze, sa plece din tara ca sa fie liber, fiindca cred ca e un om bun, cred ca in afara va fi un medic excelent, care va face mandre de el si clinica la care va fi angajat si familia din care face parte. In tara, asa cum stau lucrurile, nu ii vad un viitor frumos, bun si nu mi-as dori s-ajung sa-l am in fata ca inculpat, fiindca in lupta dintre omul si juristul din mine, juristul castiga aproape intotdeauna si juristul ar fi obligat sa-l condamne, poate chiar sa-l trimita la inchisoare minimum 3 ani. Si 3 ani de inchisoare ar fi o pedeapsa mare pentru un om cumsecade si caruia multi ar simti impulsul sa-i dea flori, fructe, dulciuri pentru copil, sa-i multumeasca prieteneste pentru cum s-a purtat. Un om ca asta nu stiu cum sau daca va rezista in inchisoare si nici nu stiu ce mutatii ar suferi acolo. Si judecatorii individualizeaza pedepsele in functie de oameni, oameni buni, dar si judecatorii sunt oameni si ei pot gresi si face excese!

Spaga nu, nu trebuie sa li se dea, nu trebuie sa primeasca, dar ar avea dreptul la un trai si un statut decent, la limitarea ocaziilor de a lua mita.

Emil Radu

#212 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Imi iubesc profesia, nu doresc sa iau spaga.

2015-08-31 21:37

#194: PRO DEMINITATE - Re: Re: Re: Re: Re: Imi iubesc profesia, nu doresc sa iau spaga. 

 Nu am citit tot ce s-a comentat, ci in diagonala, insa sa stiti ca orice reforma, revolutie a oricarui sistem are si victime multe si probabil ca trebuie sa apara condamnari foarte aspre, sa intre medicii in greva si sa se piarda vieti omenesti si cadre de valoare pentru ca statul sa reactioneze. Fara masuri si reactii extreme, niciodata nu se va schimba nimic. Nu iau apararea nimanui, dar oamenii privesc tare diferit lucrurile cand sunt sanatosi si candd sunt bolnavi... Si povestea cu spaga, asteptatul etc... Ii revolta cand sunt sanatosi, nu stiu cum si cui sa dea mai repede cand sunt bolnavi, deci...sunt multi ipocriti printre puritani si daca aplicam duble standarde, avem si duble masuri! Iar eu, personal, mi-as dori sa vad medicii demisionand in bloc sau intrand in greva generala pana li se vor face si lor salariile de 3-5 mii de euro, fiindca le-ar primi asa daca ar proceda de maniera aceasta si nu ar fi omor calificat, nici genocid. Si-ar exercita drepturile lor izvorate din contractele de munca! Si ei au dreptul la greva ca orice angajati! Sangele e singura solutie de a rezolva problemele atunci cand nu exista respect si dialog constructiv si va fi sange din ambele tabere: sangele pacientilor care chiar vor muri cat ei vor fi in greva si sangele medicilor care vor sfarsi sau morti sau prin inschisori, sacrificati de toti in numele unor idealuri. Da, cinicul coleg al domnului doctor are dreptate, dar asa-i la razboi: sunt multe victime si pagube colaterale.


Musafir

#213 Re: Re: Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE.

2015-09-01 06:48

#208: - Re: Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE. 

 Suntem corupatori pentru ca suntem nevoiti, nu noi am creat acest sistem, dar daca noi corupatorii suntem oameni fara carte prea multa si nu prea cunostem legile tarii, si ne jenam sa stam pe la usile DNA, de multe ori mai spunem lasa ca poate nu m-a rezolvat pe mine ca am dat spaga, insa poate rezolva un alt pacient, e pacat ca este doctor bun, insa el medicul despre care tot vorbim , nu acei medici care si-au recunoscut greseala, si medici care nu se jeneaza sa ia spaga, conditionat sau ne conditionat, cei care iau 3000 lei de la o amarata cu salariu de 1300 lei, din care plateste tot, sau iau de la persoane cu  disabilitati si pleaca saracii tot nerecuperati, cei care pot fi recuperati., ce la copii , de la bolnavi de cancer, cei cu dializa..etc Ei pentru ca sunt oamnei inteligenti cu multa carte, si plimbati prin clinici in strainatate, uacolo i-au interesat numai cat au medicii cu acelasi grad ca ei, salariul? sau au vazut si cum sunt tratati pacientii in regimul de stat si privat..?!!Cum colaboreaza clinicile de stat intre ele sa rezolve pacientul.?! Ei tocmai pentru acest motiv ar trebui  sa nu ia spaga, si sa le explice pacientilor ca toti sunt egali in fata lui, si sa-i trateze pe toti la fel de bine.Solutia pentru salarii mari nu sta la noi , este la guvern , eu personal ii sustin , am zis sunt de acord sa le dea salarii mari si la medici si la profesori, ca tot platim atitia speciali degeaba, care nu fac performanta , si nu au competitivitate la locul de munca, nu rentabilizeaza companiile , regiile, instituiile isi rentabilizeaza doar conturile in banca toti acesti manageri, Mai sunt si agentiile guvernamentale si Comisiile care toca bani grei din banul public cu toate neamurile angajate , niste incompetenti si rezultatul se vede.Eu sunt de acord sa le aloce nu 6% din PIB cat este petitia , chiar 10-15 la suta din PIB, sunt de acord sa le faca la acei medici care intradevar merita chiar daca au mai luat cateodata spaga de nevoie , nu din lacomie, sa le faca poate nu 5000 de euro, dar macar 2500 de euro in crestere sa le faca, pentru unii chiar merita..Ei trebuie sa-si curete neghia din sistem, iar cei care si-au facut lux din banii pacientilor sa plateasca la locul de munca cu un salariu normal..de rezident, sa nu uite cum era atunci sau sa munceasca PRO BONO...Insa atatea clinici si spitale private pe metru patrat care lucreaza si cu statul cu CNAS , treubuiesc verificate la sange..in toata tara.de ANAF SI DNA, ca pentru asta le platim salarii mari si lor si la magistrati sa nu fie corupti si sa-si faca meseria !! Acestia cu parare de rau trebuie sa plateasca cumva..sa le impoziteze averile, sa le confiste banii din conturi, si sa faca munca Pro Bono la spital, macar asa este oarecum liber...nu sta inchis sa-si uite meseria..Insa sunt unii c despre care cred ca nici chiar asa nu se vor invata minte !!Trebuie sa gasim solutiile impreuna !!Si pentru cel cu raul cel mai mic si pentru cei lacomi !! V-am zis am platit intr-o luna si la stat si la privat sume destul de mari pt bugetul meu sa-mi rezolv problema de sanatate, cu toate ca am nenumarate investigatii, nu am obtinut decat bilete de trimitere, biletele scrie pe o hartiuta cu stamplita medicilor respectivi,catre alte clinici private unde tot ei activeaza sau prietenii lor sa dau alti bani pe investigatii RMN , si alte investigatii imagistice, si apoi tratament de recuperare, prin fizioterapie, sau alt gen pana la operatia care trebuie sa o fac...Deci m-am plimbat pe banii mei sa obtin in 2 min de cosnultatie alte biletele, deci am platit un biletel cat o chitanta 100 de lei.E corect?!


Musafir

#214 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Imi iubesc profesia, nu doresc sa iau spaga.

2015-09-01 07:11

#212: Emil Radu - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Imi iubesc profesia, nu doresc sa iau spaga. 

 Am citit in curand o maxima :
"Ferice de cei care nu beau si nu fumeaza caci ei vor muri " sanatosi", "Din pacate chiar si cei sanatosi la un moment dat din viata tot se lovesc de spital , de serviciile medicale de stat sau private, pentru ca si ei platesc CNAS, insa daca au bani pot mrge si la privat, din pacate cei mai multi nu-si permit sa mearaga la privat.

Ma repet , tot din pacate NIMENI nu moare satatos !

 

Emil Radu in momentul in care premeditezi o greva, constient fiind ca din cauza ta pot muri pacienti, deci o premeditezi pt un salariu 4000-5000 de euro si iti mor pacienti sau raman traumatizati fizic si psihic, intrucat medicii lucreaza cu VIATA, se numeste tot omor calificat cu premeditare, si cu un scop precis. , genocid nu este este pentru ca genocidul presupune mult mai mult de atat..Te rog sa ma scuzi Emil Radu, insa nu toti merita 4000-5000 de euro, din pacate daca ar obtine acesti bani ca si salariu ai sa razi nu vor ajunge la medicii care fac meseria din vocatie sau la rezidentii pasionati de meserie sau la voluntari, vor ajunge tot la cei care au luat din greu spaga , ia fa o socoteala, presupunand ca un medic consacrat ia salariu de 2500 lei acum , si opereaza zilnic si consulta zlnic, ca spitalele sunt pline, unii revin de cate doua trei ori nerezolvati,si nu ma refer la cronici sau cu boli rare, sau cei cu cancer, ma refer la pacienti care au diverse afectiuni minore, deci revenind opereazas i consulta zilnci pentru ca sunt considerati cei mai buni, foarte buni, iau spaga in functie de specializare intre 300 lei- si 100.000 lei chiar mai mult zilnic, + salariu+ comisioane la privat si alte servicii medicale..Poti face un calcul cat castiga un astfel de medic lunar numai din spaga ?!!si am pus  consultul unei singure persoane , in functie de cat dai primesti si informatiile si tratamentul de care ai nevoie, sau te operezi, Cum crezi ca as fi de acord ca un astfel de medic sa ia salariu 4000-5000 de euro, cand el deja are plinul facut din spagi !

DANIEL COMAN

#215 Re: Re: Re: Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE.

2015-09-01 08:04

#213: - Re: Re: Re: Re: Re: PENTRU PRO DEMNITATE. 

 Doamna, legea este clara si unde e lege, ar trebui sa nu fie tocmeala. Daca nu denunta fapta pana la descoperirea ei  si inceperea urmaririi penale de catre organele judiciare, cel care da mita e tot infractor, iar cel care o ia un infractor mai mare, pedepsit mai aspru, dar in aceeasi oala. Legea nu tine cont de studii, faptele sunt aceleasi, raspunderea, aceeasi, indiferent ca ai doua sau patru clase, doua sau patru licente, medicul nu face educatie juridica, nu acesta ii e rolul, probabil, nici nu are capacitatea/cunostiintele. Va rog sa realizati ca legea ne obliga pe toti, indiferent de studii la o conduita ferma, clara. Intrebati orice jurist! Necunoasterea legii, compasiunea nu sunt scuze sau argumente pentru incalcarea ei si nici faptul ca respectivul e "doctor bun saracul"... "Doctor bun sau rau", omenos sau cainos, e pasibil de puscarie daca e reclamat si puscarie multa, indiferent daca si-a recunoscut sau nu greseala. Daca vrei ca legile sa fie respectate, trebuie sa le respecti si tu si sa le aplici unitar, fata de orice medic. Doamna, eu sunt jurist si va spun raspicat ca o greva generala a medicilor nu ar fi in niciun caz un act de omor calificat, astfel cum este el consacrat de Art. 189 Cod Penal. Am tot respectul pentru durerea si suferinta Dumneavoastra, toata intelegerea pentru revolta, dar, din suflet, va rog, nu inventati legi, norme si nu aruncati intoxicatii de acest fel nicaieri. Nu, nu sunt corecte lucrurile care vi se intampla, dar caile pe care le aveti la dispozitie sunt altele...LEGALE...Iar daca nu recurgeti la acelea, nu va puteti justifica inactiunea prin nestiinta sau mila si nici nu puteti cere altora sa faca in locul Dumneavoastra. Si ca sa nu existe loc de confuzii, interpretari, si eu sunt om. Dupa ce am citit, n-as putea cu inima usoara sa-l trimit la inchisoare pe medicul care a avut puterea sa recunoasca-n public ca a mai si luat, dar, pe lege, oricat mi-ar fi de mila, ar trebui s-o fac si legea n-are mila. Legea e dura, legea face si victime colaterale. Si orice revolutie, si orice reforma, iar daca vrei curatenie, o faci, ii trimiti la inchisoare, ii elimini din sistem, angajezi sirieni, chinezi, ce o vrea Dumnezeu daca ai nostri nu au putut fi corecti. Pentru tatal-medic as avea cel mai mare regret, stiu ca e un om bun, stiu ca e un medic bun, dar v-am scris, in ochii legii aceste lucruri nu au relevanta daca e sa o aplici ca la carte.


Musafir

#216

2015-09-01 10:32

Am semnat petitia Pt ca sistemul medical ca si invatamantul este neglijat de cei ce au condus Ro timp de 26 de ani.

Musafir

#217 Cam cum stau lucrurile pe la Constanta.

2015-09-01 10:33

Daca nu deschizi punga, nu scoti un plic gros, nu te trateaza nimeni, dar si daca faci toate aceste lucruri, nu ai garantii. Conditiile sunt mizerabile, cu M MARE, cum spun copiii, un M MARE, de la MIZERIE. Mizerie umana, mizerie la propriu, gandaci peste tot. Doar directorull sau managerul sau cu ma-sa si-o zice nu vede nimic, nu vede ca gandacii misuna peste bolnavi, prin dulapuri, saloane, sertare, nu vede ca igiena e la pamant, totul e scorojit. Esti plimbat cu zilele intre medicul de familie si medicul de spital, care, daca nu dai, nu te interneaza, dar si daca dai, te poate trimite linistit acasa, fara sa-ti faca nici analize, sa te trateze cu antibiotice dupa ureche medicul de familie, fiindca antibiograma nu ti-o face nimeni si tu rami mult si bine cu infectia in corp! Pe acesti medici doriti sa-i sustinem s-aiba salarii mari, sa nu raspunda penal pentru spagile lor? Sunt indgnata pana dincolo de limita suportabilitatii! Si as vrea sa scriu negru pe alb: poate ca n-am citit tot, dar am citit mult si mi-am facut si eu impresia mea. Sunt unii care iau spaga aceea cu jena, de nevoie, care nu-ti cer, daca le dai bine, daca nu, la fel. Am vazut, am auzit despre astfel de medici, medici constinciosi, dedicati, n-as putea spune ca mi-ar parea rau sa le dau daca as putea, mai ales daca ar fi oameni, dar acestia-s putini... Ei sunt exceptiile prin spitalele noastre. Exceptiile care intaresc cutuma criminala ca daca n-ai bani, nu imipingi, 'geaba! Bogatul nu crede pe cel sarac, satulul, pe flamand! Ar trebui ministrul, politicienii nostri sa descinda incognito, neanuntati prin spitale, sa nu dea telefoane la manageri, ci sa vina pe la unitatile de primiri urgente, camerele de garda ca oamenii simpli, sa vada atunci cum e acest sistem, pe cine apara, protejeaza, intretin. Eu nu-mi doresc s

Andreea Vanatoru

#218 Confirm.

2015-09-01 13:58

Confirm ca am semnat pentru ca imi doresc o tara civilizata si nu bananiera.

O tara in care, daca pacientii isi indeplinesc obligatiile lor si platesc asigurari de sanatate, in contul acelor asigurari, nu ca o favoare, sunt tratati gratuit in sistemul de stat.

Medicii, care se plang ca pacientii au numai drepturi si ei doar obligatii, sunt niste prefacuti. Pacientii au drepturi pentru ca si-au indeplinit obligatia de a plati asigurarile de sanatate. Medicii au obigatii, fiindca sunt platiti de stat, din contributiile noastre cand lucreaza in sistemul public. Nu le convine? Sa plece, vorba lui Basescu! Se gasesc destui tineri sau refugiati care sa le ia locul!

Nu sunt toti corupti, nenorociti, dar sunt foarte multi nerusinati printre domnii si doamnele doctori, nu cei care au facut obiectul discutiilor D-voastra, plecati peste hotare sau care au avut taria de caracter, curajul si sinceritatea aproape de necrezut de a spune tot, inclusiv ce-i jeneaza.

Domnule Doctor,

Sper ca nu v-ati speriat, sper ca ceea ce ati citit, daca ati mai citit, sa va faca sa intelegeti ca oamenii nu va urasc, ci va simpatizeaza, unii, v-au si indragit sau chiar va iubesc.  Nu pentru lucrile de care va rusinati singur. Despre acelea, eu nu va amintesc, dar va felicit pentru celelalte si pentru gestul din troleibuz. Eu nu stiu daca as fi putut sa-l fac, desi as fi avut pornirea sa ajut. Nu stiu daca eram in stare sa ma privez pe mine, sa-mi privez copilul ca sa ajut un strain. Pentru acel gest, aveti toata pretuirea si admiratia mea!

Domnule Doctor, o doamna scria ca greseala recunoscuta e pe jumatate iertata. Eu as spune asa: ca cea mai mare pedeapsa pentru D-voastra sunt constiinta proprie, scrupulozitatea de care dati dovada, framantarile cu care traiti in fiecare zi!  Ati reusit sa ma faceti sa plang de cateva ori si nu o fac prea des. Va spun si de ce: pentru ca stiu cat e de greu sa va impartiti, sa alegeti intre relatiile de familie, cele profesionale, imi inchipui ca fiecare om cu care ati intrat in contact asteapta altceva de la D-voastra! Domnule Doctor, eu nu va voi ura succes in a fenta legea! Dar sa stiti ca ma voi ruga de acum zilnic sa nu o patiti...! Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere si intelepciune...! Ca chibzuinta si omenia sa va scape si fereasca de toate cele rele! Si e posibil sa va scape daca veti fi la fel de cumsecade si pacientii vor fi multumiti...! Daca vor fi, nu vor simti nevoia sa anunte DNA-ul cand isi vor "manifesta recunostiinta"...! Doamne, iarta-ma!  Parca am fi in filmele cu gangsteri..., mafioti...

Andrei Dobritescu
Musafir

#219 Nu trebuie sa ne fie frica!

2015-09-01 14:08

Am semnat pentru ca nu mai trebuie sa ne fie teama sa spunem adevarul, nu trebuie sa ne mai fie frica sa denuntam abuzurile, daca am face toti asa, n-ar mai fi coruptie, atatea cazuri abominabile. Nu va poate taia nimeni ajutoarele, pensiile, gradul de handicap daca le meritati! Sunt tanar si nu vreau sa traiesc cu frica toata viata mea!

Bogdan Voinea
Musafir

#220 Rusine, rusine si iara rusine! Noua si conducatorilor nostri!

2015-09-01 17:50

Am semnat petitia cu toata convingerea si cred ca trebuie mult curaj astazi ca sa spui adevarul in legatura cu orice, motiv pentru care va felicit fara nicio rezerva! Numai astfel se poate schimba ceva in oricare domeniu si sanatatea si educatia ar fi primele cu care ar trebui sa incepem, fiindca de ele depinde viitorul nostru. Nu stiu cum semenii nostri nu inteleg ca doar prin actiuni ferme si unite mai avem o speranta si ca a ascunde mizeria sub pres nu ne face decat noua rau, noua celor care vrem sa traim ca afara, sa beneficiem de drepturile cetatenilor din Franta sau Germania, dar care ne comportam de ani de zile in modul cel mai balcanic cu putiinta, de secole am gasit mijloace originale de a ne adapta prin eludarea normelor si ne vaitam apoi ca nici Europa, nici SUA, nici alti actori politici mari nu ne iau in serios. Nu ne iau numai din vina noastra, fiindca in alte tari, la ale caror conditii ne uitam cu jind, regulile sunt clare, precise, repectate de toti, cine greseste plateste orice nume ar avea si o face pe loc. Numai la noi legile se fac neclare, interpretabile, ca sa lase loc, dreptatea pare utopica, se cumpara, totul e negociabil. Numai la noi se targuiesc oamenii in fata legii ca la iarmaroc, se poate sa iasa batai prin tribunale, sa se discute de atentii, spagi legale la medici. Cine ar indrazni sa puna astfel problemele in tarile la care noi visam ar fi linsat public. Medicii si asistentele din Romania care lucreaza in afara tarii nu se gandesc la spagi, preiau stilul statului, societatii care i-au adoptat, deci, nu, nu medicii noastri au ceva la cap, nu medicii nostri nu pot fi cinstiti, statul nostru e ipocrit, pervers, mentalitatea noastra e gresita, ce facem noi e orice altceva numai nu educatie civica, numai nu politica publica responsabila in niciun domeniu! Si pentru ca toleram, noi, noi cetatenii romani suntem de vina, caci ne lasam prostiti, manipulati,cumparati, caci nu ne cerem drepturile, nu luptam pentru ele, suntem oi dezbinate si mergem in turma, unde ne mana sefii. Sefii ne mana spre globalizare, spre a deveni slugi, slugi fara drepturi pe la bogatii lumii. Ma intreb de ce presedintele tarii, parlamentarii nostri nu au curajul sa exprime puncte de vedere... Pentru ca ii doare-n cot de noi, de sanatatea, invatamantul nostru, pentru ca vin alegerile si lor trebuie sa le fie bine! Pentru ca ei trebuie sa se filmeze pe la "George Enescu'', turnee de tenis, sa castige acum voturi, pentru ca profesorii si medicii au fost lasi totdeauna si au cedat presiunii publice...Nu au facut greve, nu au paralizat examenele, nu au inghetat niciodata anul scolar sau universitar si nu fac asa ceva si pentru ca se stiu cu musca pe caciula, pentru ca-s santajabili. Eu nu-mi doresc medici, profesori in inchisori, dar nici nu doresc ca sa le dau mita, ca ei sa o ia si sa nu pateasca nimic. Imi doresc ca profesorii si medicii sa redevina ce au fost candva: elita intelectuala si morala a tarii, sa fie demni de respect, exemple de urmat. Si daca asta inseamna sa fie aruncate uscaturile in inchisori, sa se restructureze din temelii sistemele, e pretul schimbarilor pe care ni le dorim toti! Reforma fara victime, fara lacrimi, nu, nu se poate!

Cristina Radu

#221 Pentru demnitatea si onoarea profesiei de medic.

2015-09-01 19:29

Am semnat pentru demnitatea  si onoarea profesiei de medic, demnitate si onoare care nu pot sa existe cu spaga, cu scandaluri si lipsa de respect, cu propuneri umilitoare si pentru medici si pentru pacienti. Am semnat pentru ca nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege, iar daca eu gresesc, platesc. Raspund penal, civil, contraventional, dupa faptele mele. Asa cum eu raspund, asa doresc sa raspunda si medicii care iau spagi, omoara sau nenorocesc. Am citit si confesiunile induiosatoare ale medicilor alungati de stat, refuzati de stat sau batjocoriti de stat in tara. Mi-a parut de rau si de cel alungat, si de cel care a facut la noi patru ani de voluntariat si de cel cu fetita, care este cu certitudine si un om si un medic bun, fiindca altfel nu avea nici pareri de rau, nici nu-si complica existenta singur, nici nu facea ceea ce a facut. Fiind barbati, lor le e si mai greu si ii inteleg pe toti, fiindca societatea romaneasca e una misogina si patriarhala, una in care femeia e desconsiderata, barbatul e cel care trebuie sa castige, s-aduca banul in casa, sa o intretina. Nu-mi vin in minte vorbele potrivite acum pentru niciunul, dar sper s-aiba mai mult noroc de acum inainte! Pe cel de aici, care nu vrea sa plece, l-as sfatui sa se gandeasca bine la ce e cel mai important in lume pentru dansul. Daca-s sotia si fiica, ceea ce e normal, atunci, poate ar trebui sa le asculte pe ele, sa se gandeasca la cum si unde le-ar fi lor mai bine, conditiile in care ar fi ele mai fericite, fiindca obligatii are mai intai fata de ele. Domnule Doctor, va cred ca  va iubiti profesia, va cred ca nu sunteti mandru ca luati bani de la pacienti, dar va voi spune ceva: pe lume, un copil are o singura mama si un singur tata... Nimeni pe lume nu-l va iubi ca dansii, nu-l va sprijini ca mama si ca tata, nimic nu-l traumatizeaza pe copil mai tare ca absenta, abuzurile, neglijenta parintilor. Fiica il vrea pe tata, are nevoie de tata si are nevoie de tatal ei acum, acum cat e in crestere, e in formare. Am inteles ca fetita e destul de mare incat sa intrebe, sa inteleaga multe, dar inca mica pentru a avea prieten, iubit, pentru ca anturajul sa fie foarte important. Domnule Doctor, in primii 7-11/12 ani, copiii se adapteaza usor oriunde daca au alaturi stalpii de rezistenta! Fiica Dumneavoastra e atasata acum de tara, dar stie cum e in alta parte? A fost in alta parte? Isi poate face si acolo prieteni, poate invata si limba altei tari, puteti pleca intai singur si va puteti aduce familia mai tarziu, timp in care sa o pregatiti pe cea mica spre a nu avea surprize! Copiii romani sunt premianti in afara, fiindca la noi, scoala e foarte grea si imbacsita. Iar eu voi fi foarte directa: in viata, nu poti avea tot ce-ti doresti, dar poti avea unele si medicina se poate practica oriunde in lume, in orice spital! Familia e una singura si viata, tot una! E timpul sa va ganditi de acum mai ales la familie, la D-voastra, e timpul sa va cautati fericirea si daca nu puteti trai linistiti, fericiti aici, plecati! Asa v-ar sfatui cine s-ar gandi intai la D-voastra si apoi la medicina, sistem de sanatate romanesc, pacientii de aici! Pentru pacienti, ar fi o mare pierdere, dar cati dintre pacienti credeti ca se gandesc mai intai la D-voastra si mai apoi la ei?  Daca totusi ramaneti in Romania, din inima, va rog, ori de cate ori sunteti tentat sa faceti lucruri cam pe langa lege, ganditi-va ca v-asteapta acasa fata, e inca mica si are nevoie de tata langa dansa, de un tata liber, cat de cat sanatos! Atat am sa va spun!


Musafir

#222 Ca fapt divers...

2015-09-01 20:08

Doresc sa ii raspund doamnei care semneaza ca "PRO DEMNITATE". Sa o lamuresc de ce nu se prea lega nimeni de asistentii medicali si de infirmiere. Pentru ca scolarizarea lor se face, de regula, cu plata, pe care o suporta ei sau familiile, nu statul roman, nu noi, platitorii de taxe, impozite, asigurari de orice fel. Pentru ca un asistent/o infirmiera se formeaza in maximum 3 ani, un medic, in minimum 9 ani de scolarizare, dar, unul de spital, in 11 sau 12. 11 sau 12 ani, pe langa cei de liceu, omul acela se formeaza ca sa iasa medic specialist si prima lui specializare este platita de stat, doar a doua, cu taxa, doar pentru a doua da bani ca sa invete. Daca pentru a doua da bani, pentru prima, da suflet si minte, pe prima o plateste cu tineretea lui, cu anii in care invata ca un rob in loc sa vagabondeze, sa stea prin cluburi, sa frece menta acasa! Daca nu-i al cuiva, toceste din greu si ca sa intre la medicina si ca sa o termine, toceste si munceste enorm ca rezident, iar pentru ca o face pe banii statului, e meritul lui, nu al nostru! Statul scoate locurile la concurs, el e merituos ca poate ocupa unul si are viata foarte grea. De ce soarta doctorilor intereseaza mai mult? Fiindca nu poti pune semnul egalitatii intre 1-3 ani facuti pe banii parintilor si 12 ani facuti pe banii statului si nu medicul e vinovat ca statul a cheltuit 12 ani cu dansul si apoi ii da un sut, ii spune sa plece! Statul e vinovat ca nu ii da un post si va inselati cumplit: din centrele universitare pleaca cei mai multi medici, fiindca in centrele universitare sunt si rezidentii si specialistii, in centrele universitare nu au loc de medicii in varsta, care nu vor sa iasa la pensie! Nu condamnati un tanar pana-n 35 de ani ca nu vrea sa se duca la tara, pe coclauri, acolo unde cabinetul poate ca inseamna masa, pat si dulap! Ce face un specialist la tara, doamna draga? Unde opereaza, unde trateaza? Dar ce face el intr-un oras mic, in care doar ar avea rolul de a tria pentru spitalele mari din centrele universitare sau resedintele de judet? Dar daca e o tanara domnisoara/doamna doctor? O vedeti la 29-35 de ani luand potecile si ulitele, drumurile forestiere in piept, mergand pe bicicleta, facand autostopul? Doamna Scumpa, daca ati avea o fiica de 29-35 de ani, ati dori sa o vedeti medic intr-un catun, in sate disipate  si cu wc in curte?

Iulian Nete

#223 Nu trebuie niciodata sa-ti pierzi speranta!

2015-09-02 00:37

Petitia aceasta a fost macar ocazia sa vad ca mai exista inca in Romania oameni frumosi, oameni minunati, oameni care viseaza si se mai lupta pentru idealuri. Mi-as dori mult sa nu se lupte cu morile de vant, sa nu fie coplesiti ca gradina de buruieni, ca graul de neghina. Mi-as dori ca prin ei, ca prin urmasii lor, in tara asta sa se schimbe ceva, mi-as dori ca daca vor ajunge a simti ca se lupta singuri, s-aiba puterea sa renunte la a lupta pentru noi si sa se lupte pentru vietile si fericirea lor! O societate care nu pretuieste oamenii decat atunci cand mor sau cand sunt intai pretuiti, recunoscuti de altii, nu merita s-aiba parte de munca, dragostea, pasiunea, daruirea lor. Cat timp noi nu luptam, noi avem prejudecati, ne temem de libertate, nu ne asumam riscuri, consecintele faptelor noastre sau absentei lor, regret, dar nu meritam nimic si nu meritam ca altii sa se lupte pentru noi, sa se sacrifice pentru noi, in Romania, niciodata nu se va schimba nimic! "Lucrul bine facut" incepe de la fiecare dintre noi si  nu cersind la altii, nu dorind sa intram intr-o gloata! E timpul sa intelegem ca din cer nu pica nimic!


Musafir

#224 Vreau sa raman in tara.

2015-09-02 07:33

Am semnat petitia, fiindca sunt student in anul III la medicina si nu-mi doresc sa plec. Am muncit 12 ani de scoala si liceu pentru a aduce parintilor zambete. Din clasa a VIII-a, mi-am dorit sa fiu medic, sa ma specializez in oncologie, fiindca mama avea cancer. Si nu imi doream decat sa o fac bine, iar daca mama murea, sa pot cand aveam sa devin doctor sa salvez pe altii. Cand am intrat la medicina, mama a decedat, dar a apucat sa-si vada fiul admis la facultate si am simtit ca s-a dus impacata. Cand altii au fost toata vara la munte sau la mare, eu am facut practica pe ATI (anestezie si terapie intensiva) si ma gandeam ca mai am patru ani si nu stiu ce voi face, fiindca ma lasa toata lumea sa fac voluntariat, ma ajuta la note, dar nu fac pentru note, fac ca sa ajut, ca sa invat si eu, dar vreau sa-mi fac si profesia din asta, vreau sa raman aici si vreau si eu respect cand voi deveni doctor. Nu vreau sa ma priveasca nimeni ca pe un afacerist, nu vreau sa plec ochii in fata oricui sau sa-mi feresc privirea. Vreau sa traiesc si sa muncesc in tara mea, nu in alta parte si pot visa asta, fiindca tata mi-a zis ca a lui casa va fi intotdeauna si a mea, deci, eu am unde sta si nu platesc chiria, dar vreau un loc de munca dupa rezidentiat si-l vreau langa casa. Nu cred ca-mi doresc prea mult. Nu cred ca sunt arogant sau lipsit de respect. Nu vreau sa ma priveasca oamenii cu ciuda, cu dispret sau cu mila ori sa-mi bage banii in buzunar ca sa le fac servicii, ca sa le tratez rudele. Mi-e jena, dar spun: se incepe de acum... ! Cum te vad in halat, salopeta de cadru medical, chiar daca spui ca nu esti medic, alearga cu banii ca sa te uiti la cei dragi, sa ai grija de ei, sa le spui cum sunt, sa le mai duci ceva si...mi-au dat si mie... Si au insistat sa iau... Si am fost sfatuit sa nu refuz pe nimeni, sa consider asta plata serviabilitatii mele si bani pentru urgente, bani negri pentru zile negre. Eu mi-as dori sa fie bani albi si din salariu, nu sa ma simt...Dar nu stiu cum ma simt... Eu nu cersesc....

Vlad Rumega

#225 Imi pasa ce se intampla-n tara mea si mi-a ajuns.

2015-09-02 09:11

Am semnat petitia pentru ca-mi pasa de ceea ce se intampla-n tara mea, pentru ca mi-a ajuns. Nu sunt medic, ci tanar arhitect. Nu cred ca eu am invatat mai putin, merit ca un doctor sa-mi vorbeasca de sus, sa ma socoata tampit sau nesimtit, sa ma insulte si injure, sa ma trateze cu condescendenta doar pentru ca nu am urmat medicina. Poate ca n-as fi ajuns sa iau atitudine daca nu citeam niste comentarii ale unor medici, comentarii in care considerau precum tifosii ca cine nu e medic nu are valoare, ca pacientii lor sunt prosti, tarani opariti si multe pe care imi e jena  sa le reproduc. Atunci, atunci n-am mai putut sa rabd. Eu nu sunt nici agramat, nici nu vorbesc abject, nici nu incalc legea, asa cum fac ei in mod constient. Nu toti, unii dintre dansi, dar destui si sa arunce cu pietre in bolnavi cand or fi fara pata, niste nevinovati...! Cand ei se vor purta ireprosabil, cand ei nu vor fura, nu vor deturna fonduri, nu vor astepta mita! Sa stiti ca voi semna si petitia in care dansii cer sa nu mai fie functionari publici de indata ce pentru fapta medicului care cere, pretinde, accepta, nu respinge bani sau alte foloase de la pacienti, codul penal va prevedea inchisoare de la 10 la 20 de ani si nu de la 3 la 10 ca pentru un functionar public, fiindca functionarul public nu pune pret pe vietile oamenilor. Medicul pretaluieste omul si viata ca pe o vita vanduta in targul de animale atunci cand ia bani, cand fixeaza neoficial tarife pentru operatii.