Diaspora contează, diaspora votează!

Ministrului de Externe a Republicii Moldova

dlui Oleg Tulea

Președintelui Comisiei Electorale Centrale

dlui Dorin Cimil

Noi, cetățenii din Republica Moldova, care ne aflăm temporar în Republica Federală Germania, suntem profund indignați de modul dezastruos în care a fost organizat scrutinul prezidențial din data de 01 noiembrie 2020 la cele 6 secții de votare deschise pe teritoriul Germaniei. Ore în șir de așteptare în cozi enorme, pe timp de pandemie și restricții pentru adunări de oameni, impuse de autoritățile locale, au fost provocate de managementul defectuos al autorității responsabile de organizare. Secțiile de votare amplasate în locuri puțin accesibile, cu puțin spațiu pentru desfășurarea normală a procesului electoral, dispuneau doar de două cabine de vot. În secția de votare din Frankfurt pe Main, în mediu, au votat doar 100 de persoane pe oră, iar programul de votare prelungit doar pentru o oră (timp în care au votat 400 de persoane), a lipsit mulți conaționali de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot. A se vedea link-ul atașat.

Faptul că în alte Ambasade și consulate generale ale Republicii Moldova din UE a fost posibil să fie organizate corect și responsabil alegerile din primul tur, ne demonstrează in mod convingător că în Germania a existat iresponsabilitate și indiferență totală față de cetățenii noștri. Dacă pentru Ambasadorul Serebrian este mai important scrisul cărților, nu-i rămâne decât sa o facă, dar el a uitat de responsabilitatea primara a unui diplomat: protejarea și promovarea intereselor cetățenilor noștri, iar situația din secțiile de votare din întreaga Germanie a administrat-o catastrofal. Culmea indiferenței și a iresponsabilității a manifestat-o și consulul general de la Frankfurt, Mihai Căpățînă.
Având in vedere cele menționate mai sus, numeroasa comunitate a cetățenilor noștri din Germania insistă să fie imediat redresată situația până la turul II din 15 noiembrie 2020, să fie optimizat procesul de votare, să fie instalate suficiente cabine de vot, iar persoanele vizate -Serebrian si Căpățînă - să fie rechemate pentru iresponsabilitate cronică în cazul alegerilor parlamentare și prezidențiale din această țară.

Prin semnare, autorizez pe Silvia Veisa să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.