Compartimente de stomatologie speciala în spitalele de pediatrie din Bucuresti

foto_.jpgToată lumea are nevoie de dentist. Copiii cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății (sindrom Down, tetrapareză spastică, retard psihic de diferite grade, autism, displazie ectodermală, epidermoliza buloasă etc) nu fac excepție. Pentru ei însă, tratamentele stomatologice nu se pot efectua întotdeauna în condiții obișnuite de cabinet, ci necesită uneori sedare profundă sau anestezie generală, ceea ce este posibil doar în unități spitalicești, dotate cu paturi, unități ATI și personal medical calificat.

Sistemul de stat încă nu oferă soluții standard prin care această categorie de pacienți să poată beneficia, în condiții adecvate, de tratamentele stomatologice atât de necesare și de care ar fi îndreptățiți prin lege să beneficieze. Și în sistemul privat disponibilitatea este limitată, iar costurile pentru acest tip de intervenții sunt foarte mari, cel mai adesea prohibitiv pentru familii care deja fac cu greu față cheltuielilor pe care îngrijirea acestor copii le implică.

În lipsa soluțiilor concrete, tratamentele se amână, afecțiunile stomatologice netratate la timp se agravează inevitabil și pot conduce la complicații medicale, cu alterarea dramatică a calității vieții acestor copii oricum greu încercați. În spitalele de pediatrie există, tehnic, posibilitatea efectuării de tratamente stomatologice sub anestezie generală. Resursa umană pentru astfel de tratamente există (cadre didactice din UMF ”Carol Davila”, membri ai Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică) și se poate construi în continuare prin pregătirea medicilor rezidenți de Pedodonție. Ceea ce lipsește este doar soluția managerială pentru a înființa aceste compartimente dedicate. Și puțină înțelegere și bunăvoință din partea autorităților și conducerii spitalelor pentru a căuta și găsi această soluție.

Dacă înțelegem că și copiii cu nevoi speciale au nevoie de stomatolog, dacă dorim să le oferim o șansă reală la Sănătate, putem începe semnând, în număr cât mai mare, această Petiție!

Arina Vinereanu, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Arina Vinereanu, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face numărul dvs. de telefon public pe internet.