#VremSpitalMunicipal

#VremSpitalMunicipal

Dragi ploieşteni,

Mi-aţi acordat încrederea în 2016 și vreau să-mi respect angajamentul de a îmbunătăţi situaţia spitalelor din oraşul nostru. Am reuşit în bună măsură să pun în aplicare ceea ce am promis. Situația de la Spitalul de Pediatrie s-a îmbunătăţit considerabil, dar mai este de lucru. Bugetul pe 2019, aflat în dezbatere publică, cuprinde alocări în acest sens şi am încredere că, anul acesta, vom mai face un pas. Cred însă că nu este suficient.

Vreau să construim ÎMPREUNĂ un Spital Municipal la Ploieşti.

Am demarat din anul 2017 discuții cu Ministerul Apărării Naţionale pentru a obține un teren adecvat construirii unui spital. După negocieri, de multe ori, anevoioase, am obținut de la minister acceptul pentru a transfera Primăriei Municipiului Ploiești 7,2 ha din terenul situat pe strada Torcători. Un loc minunat pentru Spitalul Municipal de Urgenţă, 3 ha, și pentru construcția unui ansamblu de agrement (parc, terenuri sport) și locuințe pentru specialiști (medici, militari etc.). De şase ori până acum, am pus pe ordinea de zi a Consiliului Local al Municipiului Ploieşti proiectul de hotărâre care presupune transferarea acestuia către Consiliul Local. Am întocmit deja studiul de prefezabilitate necesar demarării procedurilor necesare construirii spitalului.

De fiecare dată, majoritatea PSD – ALDE din Consiliul Local a votat împotriva preluării terenului cu pricina de la MApN, fără a oferi explicaţii publice coerente. Motivul real este unul de ordin politic, dar eu cred că mai degrabă patologic, consilierii coaliției care nu vor spital, considerând că ploieștenii nu au nevoie de așa ceva. În ciuda eforturilor mele de a le explica faptul că viitorul Spital Municipal de Urgenţă nu este un proiect politic, ci o dorinţă a ploieştenilor care poate deveni realitate, reprezentanţii PSD – ALDE din Consiliul Local au refuzat dialogul şi au votat pe bandă rulantă împotriva acestui proiect.

Am vorbit de patologic deoarece aberaţia respingerii proiectului de transfer al terenului în proprietatea Primăriei Ploieşti este cu atât mai mare cu cât Municipalităţii i se oferă gratis un teren în valoare de peste 7 milioane de euro. Un teren în centrul orașului nostru, un loc pe care cu toții îl considerăm bun pentru spital. Mai puțin 15 ploieșteni, consilierii PSD-ALDE.

Politicienii care decid, astăzi, direcţia în care merge România au promis, în repetate rânduri, un spital regional la Ploieşti. S-a discutat, ani în şir, despre atragerea fondurilor europene pentru un astfel de proiect. În urmă cu câteva săptămâni, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, a spart acest balon de săpun precizând că Guvernul nu are niciun plan în acest sens. Şi, oricum, Ploieştiul nu este pe lista scurtă discutată în cercurile strâmte ale puterii politice.

#VremSpitalMunicipal fiindcă ne-am săturat ca atunci când se vorbește de politica de sănătate, de starea de sănătate a populației, Ploieștiul și Prahova să fie cunoscute cu etichete ca “Spitalul Groazei”, cu referire la Spitalul Județean, sau „Maternitatea Morții”, când se discută despre Maternitatea Ploiești.

Dragi locuitori ai Municipiului Ploieşti,

Mă adresez dumneavoastră să susţineţi această Hotărâre de Consiliu Local, pe care o puteţi studia la următoarea adresă http://www.ploiesti.ro/sedinteCL.php. Fac asta pentru că sunt convins că, dacă obţin sprijinul dumneavoastră prin semnarea petiţiei, coaliția PSD-ALDE din Consiliul Local va vota, într-un final, în favoarea proiectului. O deblocare a situaţiei politice ar fi un uriaş pas în avans şi ar putea conduce chiar la alocarea unor sume în Bugetul pe 2019.

Proiectul „Vrem Spital Municipal” nu trebuie politizat. Ar fi cea mai mare greşeală. Din contră, privind la reuşita incredibilă a proiectului #NoiFacemUnSpital, devine evidentă nevoia implicării societăţii civile şi a mediului de afaceri privat pentru sprijinirea unui asemenea demers. De aceea, imediat după obţinerea aprobărilor şi a proprietăţii asupra terenului, încurajez societatea civilă să contribuie activ la construirea Spitalului Municipal de Urgenţă. Pe de o parte, reprezentanţii societăţii civile ar trebui să fie consultaţi şi observatori ai derulării proiectului, pentru că, aşa cum vedem în cazul spitalului de oncologie pentru copii de la Bucureşti, cu resurse relativ limitate, au reuşit să facă un lucru cu adevărat extraordinar. Pe de altă parte, este clar că, printr-o astfel de deschidere, se poate realiza o campanie de fund raising reuşită care să contribuie la punerea în aplicare a proiectului pe lângă fondurile alocate de Primăria Municipiului Ploieşti.

Consider că apropierea între municipalitate şi societatea civilă ar putea fi un exemplu de reducere a distanţei între administraţie, cetăţeanul de rând, şi mediul de afaceri privat.

Stimaţi ploieşteni,

Vă adresez, încă o dată, rugămintea să semnaţi această petiţie online pentru aprobarea primului pas pe drumul către realizarea acestui deziderat al dumneavoastră şi al meu: #VremSpitalMunicipal. Sunt convins că ÎMPREUNĂ vom reuşi, pentru că avem nevoie de spital. Toți!    

Cu deosebit respect, Adrian Dobre, primar al Municipiului Ploieşti


Adrian Dobre - primar al Municipiului Ploieşti    Contactați autorul petiției