Vrem să ne lăsăm de fumat! Ajutaţi-ne !

Anual, mai mult de 40.000 de români mor din cauza fumatului.

Anual, mai mult de 78.000 de români se îmbolnăvesc de cancer.

Pentru a reduce această povară este necesară o finanţare adecvată!


Dacă vreţi să vă lăsaţi de fumat, semnaţi petiţia

Vrem să ne lăsăm de fumat! Ajutaţi-ne !

Solicităm finanţarea adecvată a Programului Naţional Stop Fumat!

 

Peste 42.000 de români mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, dar și alte boli (diabet zaharat, boli endocrine, TBC), conform  ultimelor date disponibile din cadrul studiului „Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study” realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation - University of Washington.

Inhalarea fumului de tutun este responsabilă de 82% din decesele prin cancer de plămân, de 55% din decesele datorate bolilor respiratorii cronice şi de 19% din decesele prin boli cardiovasculare.

În contextul în care din ce în ce mai mulţi români suferă şi mor din cauza bolilor provocate de fumat, este imperios necesar să existe o intervenţie cu impact la nivel naţional pentru oprirea acestui fenomen.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat în urmă cu 7 ani Programul Naţional Stop Fumat – program de prevenire şi tratament al fumatului, coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, care oferă fumătorilor servicii medicale complete pentru renuntarea la fumat (consiliere psihologică şi medicamente) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În momentul de faţă, Programul Naţional Stop Fumat este subfinanţat şi ca atare nu are posibilitatea de a-i ajuta pe toţi fumătorii care se adresează reţelei medicale de specialitate.

În ciuda faptului că din ce în ce mai mulţi români doresc să se lase de fumat, dovadă fiind cele aproximativ 10.000 de apeluri la numărul telefonic gratuit (STOPFUMAT), pus la dispoziţie în cadrul Programului Naţional Stop Fumat, finanţarea oferită de Ministerul Sănătăţii este insuficientă pentru tratarea tuturor celor care şi-au exprimat dorinţa de a primi ajutor pentru a opri fumatul.

Să nu acceptăm moartea datorată fumatului ca o fatalitate; putem acţiona împreună şi să creştem şansele de a avea o viaţă sănătoasă!

Acţionând rapid si consecvent prin educatie pentru sanatate de la varste tinere si oferind servicii medicale de asistenta pentru renuntarea la fumat, putem spera ca adolescenţii şi tinerii să nu mai fie victimele acestei dependenţe !

Solicităm factorilor de decizie din România:

  • Creşterea finanţării programelor de prevenire şi tratament al fumatului
  • Să aprobe legea de interzicere a fumatului în locurile publice închise şi la locurile de joacă pentru copii.
  • Să urgenteze implementarea noii directive europene ce reglementează consumul de tutun

 


Fundatia Medicala "Pneuma"    Contactați autorul petiției