Uniți salvăm Ateneul Pastia din Focșani!

Petitie publică privind menținerea actualului regim de funcționare al Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia” din Focșani  

Subsemnații, semnatari ai prezentei petiții publice, în numele interesului cultural al comunității noastre, solicităm menținerea actualului regim de funcționare al Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia”, în sensul funcționării lui autonome și nu laolaltă cu Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia. 

Chiar în anul în care această frumoasă instituție de cultură împlinește 90 de ani de la punerea pietrei de temelie, Primarul Focşaniului, Cristi Valentin Misăilă, vrea ca Teatrul Municipal şi Ateneul Popular, ambele ctitorite de maiorul filantrop Gheorghe Pastia, să se reorganizeze într-o singură instituţie cu personalitate juridică, condusă doar de un director, în persoana actorului Sorin Francu (PSD). Prin urmare, Cristi Valentin Misăilă a prezentat pe 20 aprilie 2017 Consiliului Local un proiect de hotărâre de fuziune prin absorbţie a celor două instituţii construite în urmă cu un secol. Practic, în urma votului aleșilor locali (alesii PSD au votat pentru desfiintare), personalul Ateneului va fi preluat de Teatrul Municipal în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de fuziune. 

Adoptat în grabă și fără niciun fel de dezbatere publică, așa cum ar fi firesc într-o societate descisă, democratică, proiectul de hotărâre privind fuziunea dintre Teatrul Municipal și Ateneul Popular pare mai curând o răzbunare a primarului Misăilă și nu un act bine gândit și jurstificat din punct de vedere juridic. Cu atât mai mult cu cât, directorului Ateneului, Valentin Gheorghiță, i se va rezilia contractul de management în urma acestei decizii și, practic, va rămâne fără  loc de muncă. Cu toate că Teatrul Municipal este "clădirea vedetă"a Focșaniului, toți focșănenii știu că instituția prea nu excelează în mod deosebit la capitolul proiecte culturale inițiate, în afara spectacolelor teatrale din repertoriul curent. Și nici nu ar avea cum dacă luăm în calcul că Teatrul Municipal functionează "cu resurse secătuite". Insitutuția de spectacole își mai rotunjește veniturile din taxele pe cununii, evenimente care au loc aici în weekend. Ca atare, în urma deciziei Primăriei, există riscul ca Ateneul Popular, care derulează o serie întreagă de proiecte culturale serioase, să fie în imposibilitatea de a le continua. De precizat că Ateneul Popular este singura institutie publică de cultură din Judetul Vrancea care gestionează două ansambluri artistice profesioniste: Corul de Cameră PASTORALA – cu personal artistic angajat şi Orchestra de Cameră UNIREA – cu personal artistic neangajat prin stat de funcţii, toţi având calitatea de colaboratori permanenţi. Ateneul Popular şi-a păstrat în continuare statutul de centru cultural având ca misiune declarată promovarea valorilor culturale locale, naţionale şi universale.

Și - să fim sinceri - instituția supraviețuiește în condiții onorabile, dat fiind bugetul primit de la municipalitate. 

ateneu.jpgIată principalele proiecte culturale ale Ateneului Pastia 

1.    Stagiunea de Concerte -  Orchestra de Cameră UNIREA (dirijor Vincent Grüger)- Orchestra de Camera UNIREA a fost infiintata in aprilie 2009, la initiativa directorului Gheorghiță, prin Proiectul Rinascimento musici – seconda volta, cu finantarea Ministerului Culturii - A sustinut pana in prezent peste 70 de concerte.

2. Festivalul de Muzică Clasica “RINASCIMENTO MUSICI”, ediţia a III-a, (19 - 21 mai 2017) - se desfasoara in Piata Unirii, pe esplanada din fata muzeului TREPTE de ISTORIE.  

3. GALELE TEATRALE FOCŞĂNENE, ediţia a XXI-a 22 – 30 martie 2017 - proiectul a fost infiintat de Ateneul Popular in anul 1997, iar din 2004 se desfasoara in Parteneriat cu Teatrul Municipal.

4. Festivalul de Muzică Uşoară pentru Copii “FLORILE DRAGOSTEI” 31 mai – 1 iunie 2017.  

5. Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Românească “FLORENTIN DELMAR”, Ediţia a 42-a ( 8 – 10 noiembrie 2017).  

6.  Stagiunea camerală  - recitaluri ansambluri camerale- 4,5 anual -  proiect initiat in 1999.  

7.  Conferinţele Publice ATHENAEUM (cu personalitati culturale, stiintifice, etc.) - proiect initiat in 2010.  

8. Festivalul Sanselor Tale (FST) – saptamana educatiei permanente ( 21 – 25 noiembrie 2017 ) - se desfasoara din 2004.

9. Aniversări culturale, promovare personalităţi culturale, ştiinţifice, zile mondiale, etc., (lunar).  

10.  Patrimoniu Cultural  promovarea patrimoniului cultural local, naţional şi european, lunar - proiect initiat in 2011.

11.   Festivalul Coral Internaţional PASTORALA 7 – 9 iulie 2017.  Corul de cameră Pastorala a trecut anul trecut în structura Ateneului Popular.  Instituția de concerte derulează un alt festival național de colinde şi cântece de iarnă, precum și Stagiunea Corală PASTORALA, lunar, ca și o serie de concerte lecție (Chorum Lexicon).

La Ateneu au loc frecvent: expozitii, colocvii, ateliere, lansari de carte, parteneriate cu unitati scolare si ONG-uri, diverse spectacole invitate, ca și întruniri politice. Numai la Noaptea Verde a Teatrului, eveniment cultural inițiat de liceeni, au venit pentru a urmări piesele de teatru și filmele programate peste 450 de tineri. 

În urma acestei petiții, cerem ca Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” Focsani să rămână o instituţie publică de sine stătătoare, cu personalitate juridică, ce functionează cu statut de centru cultural în subordinea Consiliului Municipal Focsani, în vreme ce Teatrul trebuie să-și mențină statutul de instituție publică de cultură a cărei menire este satisfacerea gustului pentru artă teatrală a publicului focşănean.

Cerem, de asemnenea, în numele interesului public, ca municipalitatea focșăneană să finanțeze în mod corespunzător cele două instituții de cultură în detrimentul așa numitelor paranghelii din Piața Unirii. 

Extras din Testamentul Maiorului Pastia


"Subsemnatul Maior Gheorghe Pastia, domiciliat in Focsani, in dorinta de a contribui intr-o masura cit de mica la luminarea si educatia Neamului Romanesc si care m-am devotat cu tot sufletul, prin munca cinstita, mai intii in rindurile ostirei pe care am servit-o ca un bun patriot, luptind chiar dupa ce am fost ranit in razboiul independentei, fapt ce mi s-a recunoscut prin acordarea mai multor decoratii intre care si virtutea militara de aur, pusa pe piept de insusi MS Regele Carol, pe cimpul de lupta in Bulgaria, iar dupa ce am iesit din rindurile armatei, m-am ocupat cu agricultura, unde muncind din greu, cu incordare si privatiuni zi cu zi mai bine de 40 de ani, vazind necesitatea pentru orasul Focsani de a avea un templu al artei, am gasit cu cale din economiile agonisite si dupa staruinta cetatenilor mei, sa construiesc in anul 1908 un Teatru, asezat in centrul orasului Focsani, orasul meu de nastere, pentru a servi ca locas de cultura si educatie nationala. Intrucit aceasta institutie are nevoie de venituri mari si sigure, cit si pentru a fi ferita sa nu fie supusa tuturor umilintelor, m-am hotarit sa mai construiesc in orasul Focsani inca o opera de cultura numit Ateneul Popular "Maior Gheorghe Pastia", ce l-am donat Primariei Focsani, cu obligatiunile stipulate intr-insul ca din venitul lui sa formeze un fond inalienabil si achitabil conform art.3 din acel act, a caror venituri vor servi pentru marirea si intretinerea Teatrului "Maior Gheorghe Pastia", fara ca sa i se poata schimba vreodata destinatia si fiindca n-am mostenitori directi si sint in virsta inaintata, las toata averea mea mobila si imobila ce se va gasi la incetarea mea din viata Executorilor mei Testamentari ca impreuna cu Primarul Orasului Focsani sa administreze aceasta avere pentru intretinerea Teatrului "Maior Gheorghe Pastia", institutiune de cultura ce-am construit cu propriile mele mijloace, in acest oras", se arată în Testamentul Maior Gh. Pastia.

Post Scriptum: Informațiile din această petiție au fost preluate din rapoartele de activitate ale celor două instituții publicate pe site-ul oficial al Primăriei Focșani, www.focsani.info

ateneul_pastia.JPG


Tineret in (re)actiune Focsani, club de jurnalism si implicare civica    Contactați autorul petiției