Un nou examen de primire în profesia de avocat în martie 2022.

Catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania Palatul de Justitie

Splaiul Independentei nr 5, sector 5

unbr@unbr.ro  

In atentia: Consiliul UNBR  

 

Va solicitam respectuos organizarea unei noi sesiuni suplimentare/ intermediare pentru examenul de acces in profesia de avocat, eventual in luna martie 2022 sau intr-un calendar ce va permite indeplinirea formalitatilor in termenele legale, pentru urmatoarele considerente:

- zgomotul produs de evenimentul "European Car Festival", care a durat aproape pe tot parcursul timpului de examinare (drifturi și motoare turate) fiind desfășurat în aceiasi locație cu centrul de examinare. Aceasta situație a preturbat grav desfășurarea unui cadru normal de examinare pentru admiterea în profesia de avocat;

- repetițiile de concert ale trupei 5Gang de asemenea au început în timpul examinării, fiind la un nivel de sonorizare extrem de ridicat;

- UNBR nu a luat nicio masura pentru a preintampina o asemenea situatie, de asemenea, in timpul desfășurări examenului nu au luat nicio masura pentru incetarea starii de fapt sau pentru atenuarea ei;

- numarul de candidati care doresc sa acceada in profesie;

- numarul candidatilor respinsi, in sesiunea din septembrie 2021, “la limita”;

- numarul mare de contestatii care, indiferent de solutie, semnifica o stare de confuzie si neincredere in faptul ca , la elaborarea subiectelor de examen, au fost respectate regulile prevazute in Regulamentul- cadru la art 14 alin 3 li a (de exemplu, sa nu contina probleme controversate in doctrina sau practica);

- iminenta unor modificari legislative care ar face ca actuala bibliografie - care a fost parcursa (pentru unii candidati chiar doi ani);

- sa devina perimata si inlocuirea ei sa ii puna pe candidatii respinsi (asa cum am aratat, “”la limita”) in situatia de a nu putea valorifica cunostintele insusite pana acum ceea ce ar crea un sentiment justificat de frustrare si injustitie. Ar exista un sentiment de inechitate pe care l-ar avea cei respinsi in raport cu faptul ca multi candidati au fost admisi pe aceasta bibiografie care isi va pierde actualitatea pana vor ajunge la definitivat.

Va rugam sa aveti in vedere ca organizarea unei sesiuni suplimentare nici nu contravine normelor legale care guverneaza profesia de avocat, nici nu aduce atingere politicii profesionala privind selectia la primirea la profesia de avocat, nici nu genereaza un efort material urmand sa se achite taxele corespunzatoare.

In temeiul dreptului de petitionare si justificand un interes legitim, consideram ca este oportuna organizarea unei sesiuni suplimentare pentru argumentele exprimate mai sus.

S-a procedat in acest fel, de mai multe ori, si pentru accesul in profesia de avocat in 2010, 2019 si la unele examene de rezidentiat, si la accesul in profesia de auditor fiscal. Pentru ratiuni similare, un grup semnificativ de candidati respinsi, semnatar al prezentei petitii, solicitam sa ni se dea posibilitatea sa accedem in profesia de avocat, in conditii de concurs.

Am avut in vedere art.17 alin.1din legea 51/1995 care statueaza ca “primirea in profesie se realizeaza (…) cel putin anual (…)” coroborat cu prevederile art 33 alin 2 din Statut care, de asemenea, prevede ca examenul de primire in profesie se organizeaza cel putin o data pe an. Prin urmare, am decis sa ne adresam Consiliului UNBR care are atributii  in acest sens, in baza art. 66 lit. h din legea nr 51/1995 si sa solicitam organizarea unei noi sesiuni.

Totodata, am observat ca in Regulamenul –cadru  adoptat  prin Hotararea nr 367/22.06.2018 pentru republicarea in forma consolidata a Regulamentului-cadru, la art.  5 alin. 1 se mentioneaza ca “Consiliul UNBR poate decide organizarea mai multor examene intr-un an din ratiuni legate de politica profesionala privind selectia la primirea in profesia de avocat”.

Anexam tabelul cu semnaturile celor care sustin prezentul demers. 


Madalin Chipirlin    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Madalin Chipirlin să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )