Tratamente pentru hepatita C astazi, nu maine!

Initiator: Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) membra ELPA, WHA si APCR

 Catre: 

Presedintele Romaniei

Ministerul Sanatatii

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale

Ministerul de Finante

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

Parlamentul Romaniei

Reprezentantii Romaniei in Parlamentul European

 

                                                                  Stimate domn, Stimata doamna,

 

Pacienții cu hepatita cronică C au nevoie de ajutorul dumneavoastră. Avem nevoie de suportul fiecăruia pentru a opri drama noastră. Suntem mulţi, dar mult prea adesea trataţi cu promisiuni şi amânări nejustificate. Noi ne-am săturat sa auzim mereu că nu sunt bani, că bugetul nu işi permite, că vom avea acces in curând la tratament.

România are neșansa de a avea cea mai mare prevalență din UE în ceea ce privește virusul hepatitei C, o mortalitate ridicată ca urmare a cancerului hepatic și, așa cum anticipau studiile făcute de specialiștii în domeniu,  o creștere a numărului de pacienții care suferă de ciroză hepatică. În plus, prin numeroasele amânări ale actualizării listei de medicamente compensate, mulți oameni pierd șansa de a beneficia de tratament adecvat, asemănător altor state membre UE.

Studii recente arată cât se poate de clar că terapiile noi şi inovatoare ajută atât la salvarea vieţilor noastre cât şi la economii pentru bugetul de stat pe termen mediu şi lung.

Nu ne dorim să fim asistaţi social, nu ne dorim să cerşim mila nimănui, vrem doar să nu mai trebuiască să căutăm cu disperare soluţii de a ne trata în alte tări, când noi muncim şi plătim taxe în România. Printre drepturile noastre aşa cum sunt ele prevăzute în Conventia Europeana a Drepturilor Omului semnată si de România se afla şi dreptul la sănătate. Nu ne luaţi acest drept! Hepatita C este una dintre puţinele boli cronice vindecabile, iar cercetările în domeniu ne oferă şansa unei terapii de scurta durată, cu puţine efecte adverse şi şansa unei vieţi normale. 

Este nevoie ca politicul să înțeleagă că orice zi pierdută nu înseamnă bani economisiți, ci vieți ce puteau fi salvate și cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sănătate prin tratamentul complicațiilor.

Este timpul să trecem de la recomandări la practică și să facem din România un model în gestionarea problematicii pacienților cu afecțiuni hepatice.

Hepatita nu este doar o problemă a unei țări precum România, ci a întregii Uniuni Europene și tocmai de aceea avem nevoie să convingem statele membre să decidă unitar și să impună un standard în ceea ce privește depistarea, urmărirea și tratamentul pacienților cu afecțiuni hepatice cronice.

Marinela DEBU,
Președinte APAH-RO

 

Contact:  hepatobv@gmail.com;

www.hepato.ro


Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania    Contactați autorul petiției