TRANSPORTATORII RUTIERI DE MARFURI DIN ROMANIA SOLICITA GUVERNULUI REVIZUIREA URGENTA A ARTICOLULUI 4 DIN O.M .4 /29,03,2020


Art.4 - (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii COVID-19: a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator; b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil; c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării. (2) Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare. (3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și piloților de aeronave și personalului navigant. (4) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.

Consideram ca acest articol este disproportionat si discriminator, lasand loc unor grave abateri de la enuntul articolului, din partea anumitor repezentati ai statului in teritoriu.

Transporturile internaționale rutiere de marfuri reprezintă un segment vital, direct responsabil de asigurarea continuitatii în bune condiții a economiei grav afectate în prezent. Textul art. 4 din O.M. 4 este necesar a fi revizuit, deoarece segmentul Transporturi de Marfuri este grav afectat și se risca ca în scurt timp să ne aflam în fata unor provocari datorate lipsei de soferi și prin urmare a altor blocaje mult mai grave cum ar fi: lipsa alimentelor de necesitate din magazine, a echipamentelor medicale, precum și a bunurilor necesare desfasurarii activitatii agentilor economici de pe teritoriul Romaniei.

Va cerem respectuos sa eliminati diferențele existente intre soferii de transport marfuri international și celelalte categorii implicate direct în aceasta lupta, inclusiv soferii din transportul intern. Așa cum medicii, poliția, agenții vamali, armata, agenții DSP, ISU ,GSP etc nu sunt supusi izolarii la incheierea programului, dorim ca și soferii de transport marfa international și familiile lor sa beneficieze de aceleași prevederi.


SOLICITARILE NOASTRE SUNT:

1. Crearea de culoare unice la intrarea/iesirea din țara pentru soferii de transport marfuri, cu acces în corturi special create pentru aceștia, pentru efectuarea controalelor medicale de către DSP, precum și efectuarea de teste rapide eventualilor suspecti de COVID 19,). Pentru o mai buna fluidizare a traficului în punctele de frontiera va solicitam si simplificarea formularului DSP.

2. În cazul în care termenii art 4 din O.M. 4 nu vor fi revizuiti, solicitam acordarea de compensatii (concedii medicale, salarii) familiilor soferilor, direct afectate de termenii acestui articol. Avem situații în care soțiile, sau membri familiilor soferilor sunt automat introdusi în izolare împreuna cu ei, privandui pe aceștia de exercitarea profesiei si riscand sa nu mai aibe un loc de munca după efectuarea izolarii.

3. Stabilirea clara a statutului soferilor de transport internațional de marfuri, specificarea clara prin rectificari în masss media ca aceștia nu reprezintă un pericol pentru societate, renuntarea la marginalizarea lor și evidentierea lor în primul rând ca factor important la bunul mers al economiei țării.
Consideram ca soferii de transport marfuri nu reprezintă un pericol, prin prisma faptului ca încă de la debutul acestei pandemii în Europa și nu doar din 29 martie 2020, au efectuat curse regulate fiind instruiti și echipati adecvat, conform regulilor existente în fiecare stat tranzitat. Mai mult de atât, contactul soferilor cu populația altor state este minim, aceștia circuland cea mai mare parte pe autostrazi,  iar la locurile de încărcare /descarcare la fel, au fost introduse reguli stricte de protejare a soferilor si manipulantilor, contactul fizic fiind redus la minim. Mai ales în ultimele 2 săptămâni,  în majoritatea statelor exista doar statii de alimentare cu combustibil automate .

4. Punerea la dispoziție în online de către DSP a situației numarului de soferi romani de transport marfa infectati cu COVID 19, precum raportul cu numărul de soferi +familiile lor aflati în izolare sau carantina de la debutul acestei crize, precum și starea lor de sănătate actuala. 

Esenta acestei petitii este sa vă rugăm să ne lăsați sa muncim linistiti, nu ne mai puneți piedici, asigurati-va ca lucrurile se întâmpla și ca legea este respectata litera cu litera și nu după bunul plac al unor agenți de teren care fac acte nejustificate de autoritate. Toate tarile Uniunii Europene au adoptat masuri de facililtare si exceptare a soferilor, inclusiv prin derogari de la REG. 561/2006, astfel incat acestia sa isi desfasoare activitatea cat mai simplu, rapid si sigur.  Știm cu toții ca traversam o perioada crunta și tocmai de aceea va asiguram ca facem toate eforturile noastre sa existe continuitate și siguranța pentru toți oamenii acestei tari. Nu dorim sa ajungem sa punem lacate pe camioane din lipsa soferilor pe drumuri, dorim ca împreuna sa invingem!

VA MULTUMIM !

 

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Costi Ciordas să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...

Facebook