Transport alternativ pe benzile speciale din IASI

Transportul alternativ cu autoturism si conducator auto reprezinta o varianta intermediara a transportului public de persoane (generata de progresul tehnologic al societatii), multe dintre acestea bazandu-se zilnic pe activitatea aplicatiilor de mobilitate urbana.

Curtea Europeana de Justitie apreciaza ca activitatile de transport de tip urban, desfasurate prin intermediul platformelor digitale, sunt asimilate serviciilor de transport si nu serviciilor de comert online, iar statele membre sunt obligate la adoptarea unor solutii legislative care sa asigure reglementarea tuturor operatiunilor de transport de tip urban pentru care se utilizeaza platforme digitale. Pentru asigurarea unui mediu concurential echilibrat si stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul persoanelor in mediul urban, se impune in regim de urgenta reglementarea transportului alternativ de persoane, intermediat prin platforme digitale.

Banda special amenajata (Podu Ros - capat CUG) pentru mijloacele de transport auto in comun a fost conceputa pentru a facilita si deplasarea unor vehicule atunci cand traficul este ridicat, permitand conducatorilor acestora sa respecte un orar sau sa realizeze deplasarea intr-un interval de timp mai scazut, eliberand totodata si benzile normale pentru ceilalti participanti la trafic.

Transportul alternativ din Iasi, ca solutie complementara de transport, are nevoie de o reglementare specifica in acest sens.

Astfel, prin aceasta petitie se doreste ca autoritatea locala sa acorde permisiunea soferilor de transport alternativ sa poata utiliza banda special amenajata pentru mijloacele de transport auto in comun Podu Ros - capat CUG.

Am putea preveni/reduce aglomeratia, ambuteiajele, ar fi mai putina tensiune in trafic (cauzata de blocaje si de presiunea timpului); s-ar decongestiona mai usor traficul pe celelalte benzi de circulatie, clientii de ride-sharing ar ajunge mai repede la destinatie, am reduce stresul tuturor din traficul de zi cu zi; am fi imaginea reala (mai ales pentru turisti) a unui trafic eficient, recomandati fiind in acest sens pentru utilizarea serviciilor si in postarile publice (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5459243624095087&id=100000285113054).

In Cluj, din 2021 este permis accesul pe benzile speciale, alaturi de taximetristi, si companiilor care opereaza curse de transport alternativ de tipul ride-sharing (https://actualdecluj.ro/s-a-decis-pe-ce-bezi-dedicate-din-oras-se-va-permite-accesul-taximetristilor-primaria-va-da-liber-si-transportului-alternativ-de-tip-car-sharing/).

In 2022, Consiliul Legislativ a avizat pozitiv un proiect prin care autoturismele care efectueaza transport alternativ pot beneficia de acelasi acces la banda dedicata, in mod similar, autobuzelor sau taxiurilor (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/discriminarea-intre-soferii-de-taxi-si-cei-de-la-uber-bolt-pastrata-20628755).

Sustine petitia pentru eficientizarea transportului de tip ride-sharing si fluidizarea traficului in Iasi!


Comunitatea ride-sharing Iasi    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Comunitatea ride-sharing Iasi să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...