Sustineti un mediu de viata sanatos - Astazi orasul Rasnov/Brasov - Str Caraiman

Petitie depusa online la Primaria Rasnov sub numarul 228 din 05.07.2018

Stimati Domni,

Va supun atentiei situatia din Rasnov, str. Caraiman. In concret este vorba despre consecintele indepartarii stratului asfaltic de pe carosabil acum aproximativ 2 luni. In toata aceasta perioada structura drumului a continuat sa se degradeze, in conditiile in care traficul nu a fost deviat, ceea ce cauzeaza consecinte grave atat asupra sanatatii locuitorilor riverani cat si asupra imobilelor din zona.

In conditiile de trafic greu existent pe str. Caraiman, a gropilor formate, a vitezei de deplasare a vehiculelor de transport marfa, suntem nevoiti sa suportam atat poluarea fonica produsa de vehicule, praful ridicat in atmosfera si vibratiile asemanatoare cutremurelor. Toate acestea conduc la afectarea sanatatii locuitorilor riverani, care sunt nevoiti sa suporte valori insuportabile ale zgomotului, atat in timpul zilei cat si al noptii, care sa adauga prafului innecacios din zona. In plus, casele noastre sunt afectate in continuu de vibratiile de tip seismic la care sunt supuse la fiecare trecere a unui camion.

Va aducem la cunostinta ca dreptul la un mediu sanatos este garantat de Constitutia Romaniei precum si de conventiile internationale la care Romania este parte. In calitate de autoritate locala, aveti obligatia de a asigura un mediu sanatos tuturor locuitorilor din Rasnov, indiferent de institutia care administreaza o anumita investitie.

In acest sens sunt si prevederile art. 70 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, care prevad in mod expres obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de asigurare a unui mediu de viata sanatos. Astfel, la art. 70 lit. g din OUG nr. 195/2005 se prevede in mod expres obligatia autoritatii locale de a dispune interzicerea, temporară sau permanentă, a accesului anumitor tipuri de autovehicule sau a desfăşurării unor activităţi generatoare de disconfort pentru populaţie în anumite zone ale localităţilor cu predominanţa spaţiilor de locuit. Nerespectarea obligatiei de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza conform art. 96 alin. 2 pct. 6 cu amenda de la 30.000 la 60.000 Ron.

In consecinta, va solicitam sa indreprindeti de urgenta demersurile necesare pentru asigurarea a unei mediu de viata sanatos locuitorilor de pe str. Caraiman, prin urgentarea finalizarii lucrarilor de asfaltare a carosabilului si devierea traficului auto pe strazile paralele pana la finalizarea lucrarilor.