STOP Distrugerii Simbolului Clujului!

Stimate domnule primar,

Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă seara numit „Zilele Prieteniei Bergenbier”. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive:

1.       Biserica „Sfântul Mihail” face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2.       Biserica „Sfântul Mihail” este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.

3.       În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește  la catedrala greco-catolică din zonă.

4.       Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă.

Având în vedere motivele de mai sus, insistăm asupra necesității luării unor măsuri urgente și ferme. Orice procedură administrativă (cum ar fi expertizele tehnice) care întârzie stoparea producerii de vibrații poate duce la pierderi iremediabile de patrimoniu și chiar de vieți omenești. Solicităm:

-          Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii

-          Invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a Bisericii „Sfântul Mihail”, ținând cont de faptul că, moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene.

Vă așteptăm de urgență răspunsul și vă asigurăm de încrederea pe care cetățenii Clujului și-o pun în alesul lor și în persoanele ce lucrează în aparatul administrativ local spre binele clujenilor. Cetățenii Clujului au demonstrat deja această încredere; ea este argumentul cel mai puternic pe care vi-l putem trimite pentru a lua în serios o situație gravă ce încă se poate agrava.

Pentru mai multe detalii puteti accesa urmatorul link: http://transilvaniareporter.ro/cluj/tavanul-bisericii-sf-mihail-a-inceput-sa-cada-dupa-ultimul-concert-din-piata-unirii/

Foto: Pagina de facebook a Bisericii Sfantul Mihail.


Pirvu florin-Lucian    Contactați autorul petiției