Spune NU desfiintarii Spitalului de Ortopedie din Eforie

Spitalul de Ortopedie Traumatologie si Recuperare Medicala SOTRM a fost construit in anul 1908, si de atunci a fost o unitate medicala reprezentativa pentru medicina, si apoi pentru ortopedia din Romania. Nume importante din ortopedia romaneasca si-au pus amprenta pe activitatea si dezvoltarea clinicii de ortopedie din Eforie. Daca amintim doar de academicienii profesori Victor Climescu si Dinu Antonescu, putem realiza ce inseamna SOTRM pe harta ortopediei constantene si romanesti.

Generatii de ortopezi de valoare si-au desrasurat activitatea in acest spital, fiecare generatie in parte aducand o contributie insemnata la pastrarea si la imbogatirea mostenirii si a prestigiului acestui spital.Acest lucru inseamna permanenta preocupare pentru a perfectiona actul medical, pentru a introduce tehnici noi, inseamna a pune pasiune,suflet, a te dedica total meseriei.

Aproape toti predecesorii nostri au lucrat zeci de ani in acest spital, iubindu-l si respectandu-si meseria si oamenii pe care au ales sa-i trateze.Multi dintre ei si-au gasit sfarsitul aici...

Eu, care sunt printre ultimii veniti, am deja 17 ani de munca in acest spital...

Toate premierele medicale ortopedice importante  din regiunea dobrogei se leaga de numele  medicilor din spitalul nostru. Fiecare generatie la vremea ei a imbogatit activitatea spitalului cu tehnici noi, efectuate doar in putine locuri din tara.

Pentru regiunea Dobrogea SOTRM este indispensabil in rezolvarea problemelor ortopedice.

Traditia spitalului nostru nu se rezuma doar la existenta unor medici apreciati. Predecesorii nostri au inteles ca o disciplina cum este chirurgia ortopedica necesita o munca de echipa, cu colaboratori pe masura. De aceea am preluat ,  la randul nostru si am pastrat acest principiu, al muncii in echipa al calitatii deosebite al cadrelor medicale medii si inferioare, Cu timpul, spitalul nostru a devenit renumit nu  numai prin calitatea inalta a actului medical, dar si prin omenie, respect si devotament pentru pacienti.

Serviciul de recuperare existent, dar si cadrul natural deosebit, creeaza in acest spital conditii unice pentru un tratament modern si complet.

Daca dintotdeauna parcul natural, intins pe aproape 12 hectare, in imediata proximitate a marii, a constituit o binecuvantare pentru spital si pacienti, in ultima perioada, acesta a devenit un adevarat blestem. Astfel de cativa ani buni spitalul s-a aflat in subordinea mai multor autoritati, a avut mai multi stapani. Ceea ce ii deosebea pe acesti stapani era doar numele lor.Ceea ce ii apropia era lacomia cu care au privit mereu aceste 12 hectare.Ea a generat strategia de subfinantare a spitalului, in scopul degradarii sale continui. Dispretul fata de ceea ce reprezinta o institutie seculara, cu traditie, cu performante, dispretul fata de nevoile omului simplu care vine cu speranta de a se vindeca, a dublat aceasta lacomie fara margini.

Dar nu este tocmai asta reteta pentru toate imbogatirile recente?Sa gestionezi o unitate de referinta, de traditie, respectata si apreciata, s-o distrugi premeditat, programat. Apoi s-o declari in mod ipocrit ,  dar cu multa pompa, falimentara , si apoi sa o folosesti (asa falimentara cum este) in interesul propriu (de cele mai multe ori a unei imbogatiri rapide). Acest scenariu se regaseste si in cazul SOTRM, bineanteles, cazul are specificitatea sa.

Petitia aceasta nu este facuta in nici un scop politic. Nu este impotriva cuiva si nici in favoarea cuiva. Nu  am folosit nici un nume tocmai din acest motiv. Nu ma pricep la politica, si nu vreu sa ma pricep la politica. Ma pricep la cu totul altceva, si ii multumesc lui Dumnezeu pentru asta in fiecare clipa.

Spitalul meu are multi oameni minunati, care cu siguranta ar fi fost mai potriviti sa il reprezinte in fata dumneavoastra, dar  va rog in numele a tot ceea ce s-a facut bun in acest spital, SA SPUNETI NU DESFIINTARII SPITALULUI DE ORTOPEDIE SOTRM EFORIE SUD.

Este foarte posibil ca, in cazul in care numarul celor care semneaza si sprijina aceasta petitie este semnificativ de mare, sa o folosim intr-un demers oficial pentru salvarea spitalului nostru.

Un motiv in plus pentru care va rog sa luati aceasta decizie in perfecta cunostiinta de cauza. In speranta ca va va ajuta, atasez adresa unui reportaj, cu subiectul acesta,realizat de o televiziune locala, si  postat pe youtube. In aproape  3 zile de la postare are deja peste 450 de vizualizari...

http://www.youtube.com/watch?v=VwOBlO052rE&feature=player_embedded

Cu speranta ca demersul nostru va fi incununat cu succes,

va multumesc cu multa dragoste.

Al dumneavoastra, dr Cucu Toma