SOS medicina romaneasca!

Datorita lipsei de reactie a Colegiului Medicilor din Romania vis-a-vis de acuzatiile aduse medicilor si denigrarea agresiva prin orice mijloc a profesiei de medic in Romania, fapt ce incalca Art. 2, alin.1 si Art. 4, alin.1 din Statutul CMR, noi, medicii din Romania suntem nevoiti sa luam urmatoarea pozitie:

Noi, medici din Romania, constatam cu deosebita preocupare faptul ca asupra noastra, a intregului corp medical, dar a medicilor in special, există o serie de presiuni care fac imposibilă exercitarea profesiei in conditiile unui climat social normal.

Ca urmare a unor declaratii si a unor actiuni iresponsabile, corpul profesional este acum expus unor riscuri incomensurabile, prin crearea unor tensiuni artificiale intre cei ce isi desfasoara activitatea in sectorul sanatatii si populatie!

In urmă cu cateva zile, Ministrul de Finante facea o apreciere denigratoare fara precedent, afirmând faptul ca in sistemul sanitar lipseste calitatea umana!! Această afirmatie arunca in derizoriu eforturile noastre neintrerupte, de a ne desfasura activitatea in mod cat mai profesionist, in conditiile unui sistem sanitar subfinantat, al carui procent din PIB este la jumatate din procentul majoritatii tarilor europene, cu un sistem informatic total nefunctional, cu un vid legislativ enorm si cu acces limitat al pacientilor la investigatii si tratamente medicale moderne!

In aceste zile, Ministrul Sanatatii initiaza actiuni anti-coruptie in sectorul sanitar, prin introducerea de pacienti acoperiti care sa depisteze persoanele care conditioneaza actul medical. Principiul este unul corect, dar modul de operare incalca insa Noul Cod de Procedura Penala, respectiv art.101, alin.3.

In acest context, demersul anti-coruptie este pus serios sub semnul intrebarii, tocmai de catre cei indreptatiti sa apere legaitatea, fiind perfect inutil, dovada faptul ca in cele 3 saptamani de când a fost implementat nu a generat niciun rezultat legal, nefiind facut public nicio inculpare a vreunui medic pentru infractiuni de coruptie!

Singurul rezultat palpabil, pe care il resimtim cu totii este o aversiune crescuta din partea populatiei, care ne priveste acum in lumina sugerata de Ministerul Sanatatii, aceea a unui corp profesional profund corupt,avand o singura motivatie, cea obtinerii de avantaje materiale!

Prejudiciul de imagine pe care ni-l aduce aceasta campanie injusta este unul incomensurabil, al carui impact pe termen lung este imposibil de calculat.

Pe termen scurt va aducem la cunostinta faptul ca agresiunile asupra corpului medical au crescut exponential,iar in foarte multe situatii actul medical se defasoara sub teroare, mai cu seama in serviciile de garda, sufocate de fluxul enorm de pacienti ce se prezinta in camerele de garda!

Colegiul Medicilor ce are in statutul sau tocmai apararea demnitatii profesiei de medic, organizatia noastra profesionala ce reprezinta 55.000 de medici nu reactioneaza!

Cerem imperios presedintelui CMR, domnului Doctor Borcean, pozitionarea urgenta si fara echivoc vis a vis de abuzurile la care suntem supusi!

Lipsa sa de reactie incurajeaza aceste abuzuri, iar neexercitarea atributiilor sale vulnerabilizeaza ireversibil breasla!

Aparati demnitatea noastra, eforturile noastre, profesionalismul nostru, si , mai cu seama, aparati-va propria demnitate, domnule Borcean !

Ramanand pasiv, nu sunteti demn!

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că B.L., et al. va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri: