S.O.S. Artişti independenţi

Solicitam suport pentru artiștii independenți - una dintre cele mai afectate bresle din cauza pandemiei de COVID-19

Către: GUVERNUL ROMÂNIEI

În atenția: PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI

Având în vedere situația globală cauzată de răspândirea virusului COVID-19 și impactul pe care această epidemie îl are în toate domeniile, una dintre cele mai afectate bresle în această perioadă de criză este a artiştilor independenţi, fără contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, care odată cu închiderea teatrelor, a locațiilor destinate evenimentelor specifice, rămân fără surse de venit şi fără nicio protecţie socială.

Pandemia de COVID-19 afectează în egală măsură atât artiștii independenți (muzicieni, regizori, actori, sunetiști, MC, DJ, dansatori, comedianți, graficieni, traducători, corectori, ilustratori, etc) cât și oamenii din spatele scenei (manageri, PR, producători, marketing, etc) – cea mai mare parte dintre ei, freelanceri.

De asemenea, sunt câteva mii de oameni pentru care acest lucru înseamnă pierderea întregului venit pe o perioadă imposibil de prevăzut, iar dacă situația se prelungește dincolo de luna martie, artiștii independenți nu vor avea posibilitatea de a se întreține, de a-și plăti chiriile, impozitele și taxele, creditele bancare…

Totodată, statul român este singurul stat din toată Uniunea Europeană în care niciunul dintre aceşti oameni nu au acces la protecţie socială în aceste condiţii extraordinare, deși plătesc impozite și taxe, CASS si CAS, către statul român, ca orice angajat. Avem nevoie de măsuri legal-fiscale: extinderea acoperirii concediului medical și posibilitatea de a beneficia de șomaj.

În ipoteza în care această stare se prelungește mai mult de 31 martie, ne aflăm în situația în care vom avea nevoie de un ajutor financiar din partea statului.

Vă solicităm să ne sprijinți până la rezolvarea acestei crize cu amânarea tuturor obligațiilor financiare către stat și instituții financiare bancare pe perioada pandemiei de COVID-19, o sumă garantată de stat pentru asigurarea condițiilor materiale de existență, în baza unor documente justifcative.

În speranța unui sprijin concret din partea Guvernului României, vă mulțumim și așteptăm răspunsul dumneavoastră.

Cu deosebită considerație,

Marius MIHALACHE

Compozitor - Artist independent

Mulțumesc pentru susținere: Cristina CHIRIAC, Președinte CONAF (Confederația Națională Pentru Antreprenoriat Feminin).

Marius Mihalache (Artist Independent)    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Marius Mihalache (Artist Independent) să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.