Solicităm Ministerului Educatiei să revizuiasca decizia de anulare a olimpiadelor naționale și să dispună amânarea acestora la o dată ulterioară la care contextul actual va permite susținerea lor.

CĂTRE,  

MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII - cu sediul în București, str. Gen.Berthelot nr.28-30, sector 1, telefon: 021.405.62.00, e-mail:  registratura@edu.gov.ro    

ÎN ATENȚIA D-NEI MINISTRU CRISTINA MONICA ANISIE  
Ref. Organizarea și desfășurarea Olimpiadelor la nivel național în contextul pandemic actual      

MEMORIU    

    Cu titlu preliminar, dorim să vă mulțumim pentru toate masurile de protecție aplicate în scopul sănătății elevilor, profesorilor si nu numai. Apreciem enorm că ați tratat cu maxima seriozitate aceasta problema și, din fericire, rezultatele sunt vizibile.
    Ceea ce ne întristează profund este anunțul dvs. cu privire la anularea olimpiadelor, dat fiind faptul că pregătirea continua și munca depusă de toții elevii ce urmau să participe la olimpiadele naționale și internaționale este, cel puțin pentru moment, în zadar, iar satisfacția generată de un eventual succes nu poate fi resimțită de noi, elevii, acest an.
    Așadar, anularea olimpiadelor naționale reprezintă o mare dezamăgire pentru elevii care ani de zile s-au pregătit pentru aceste competiții.
    Olimpiadele sunt printre puținele cărți de vizita onorifice ale tării noastre, pe plan educațional. Cu toții ne mândrim când sosesc olimpicii noștri cu rezultate de excepție și vrem ca această mândrie să existe și anul acesta.
    Va apărea demotivarea în rândul copiilor, aceasta se va perpetua si în anul/anii viitori, iar toate aceste lucruri vor duce catre o scădere majora a interesului copiilor fata de performanta in educatie.

    Apreciem că exista timp si posibilități pentru a se desfășura olimpiadele (vara, septembrie etc), sens în care responsabilii fiecărei discipline in parte au abilitatea de a se descurca si in astfel de situatii, cu bunavointa si putin efort.
    Ar fi păcat sa stricăm si unul dintre putinele lucruri de calitate ramase în educația din Romania.
   
Mai mult decât atât, observăm cum competițiile sportive, educaționale etc au fost amânate si nu anulate.
    Cu toții (părinti, elevi, profesori) tragem concluzia că olimpiadele au fost anulate pentru ca nu reprezintă o prioritate în cadrul educatiei din Romania. Este foarte trist si dezamagitor acest lucru. Probabil ca acest tratament determina multi oameni de valoare sa ne paraseasca tara.

    Vom prezenta succint, per fiecare categorie vizată, avantajele susținerii olimpiadelor naționale, precum și impactul pe care anularea acestora o are asupra posibililor participanți, în acest an:  

  • Pentru elevii de liceu
    • Elevilor din clasele terminale de liceu pierd șansa de a avea un portofoliu bun pentru admitere la facultățile de renume, întrucât mențiunile referitoare la participarea olimpiadelor în cuprinsul CV-ul sunt extrem de importante.
    • Elevii din alte tari ce participa la olimpiade vor fi favorizați deoarece elevii romani nu mai beneficiază de aceste competiții.
    • De asemenea, olimpiadele internaționale nu au fost anulate astfel că cel mai probabil, data susținerii lor va fi decalată, iar din partea României cine va participa? Cum se va stabili componența lotului? Nu este corect să fie limitat dreptul copiilor să participe la baraje pentru crearea lotului. De asemenea, nu ar fi corect să participe vechiul lot și în acest an. În plus, un elev  care a fost în lotul de juniori și acum este la seniori, ce va face?  
  • Elevii de gimnaziu
    • Au nevoie să participe la astfel de olimpiade tocmai pentru a putea intra la clase de performanță la licee particulare sau de stat.
  • Elevii de gimnaziu din clasele mai mici
    • Le poate fi afectat parcursul educațional pe viitor.
    • Din cauza unei dezvoltări emoționale incomplete și tocmai pentru că au au depus toate diligențele în pregătirea lor continuă pentru aceste competiții, anularea olimpiadelor i-a demoralizat.  

    Anularea olimpiadelor a avut un impact devastator asupra multora dintre elevii ce doreau să participe la aceste competiții, fiind afectați emoțional.  

De asemenea, venim cu soluții concrete care vizează modalitatea de desfășurarea a olimpiadelor astfel încât să nu fie pusă în pericol siguranța și sănătatea participanților la aceste competiții, după cu urmează:

  • Fiecare elev va susține olimpiada în judetul lui de domiciliu;
  • Va exista o singura scoala pe judet in care se va susține competiția;
  • Vor fi maximum 10 elevi în sala – ca la examenul de Evaluare Națională și la Bacalaureat;
  • In fiecare sala exista doi supraveghetori;
  • Enunturile subiectelor se vor trimite online de catre comisia centrala centrelor de concurs in dimineata probei, inainte cu 30 de minute de începerea concursului (fara bareme). Baremele se vor afisa dupa terminarea probei;
  • In fiecare sala de clasa poate exista o camera web conectata la comisia centrala astfel incat elevii si profesorii supraveghetori sa se simta controlati;
  • Dupa terminarea probei, lucrarile vor fi scanate si trimise catre comisia centrala.
  • Comisia centrala corecteaza de acasa tezele si apoi se afiseaza rezultatele;
  • Poate exista inclusiv o zi de contestatii online (prin cerere scrisa formulată de elev pentru a fi recorectata teza). De asmenea, să existe posibilitatea recorectării direct prin intermediul aplicației zoom).              

    Precizăm că susținerea olimpiadelor la nivel național prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță (online) nu este o soluție viabilă, întrucât pot exista probleme tehnice pe parcursul susținerii competiției (lipsă conexiune internet, pana de curent etc.), iar corectitudinea participanților poate fi pusă sub semnul întrebării, în aceste condiții. De asemenea, există posibilitatea ca unii dintre elevi să nu aibă acces la tehnologia necesară, ceea ce conduce la limitarea dreptului acestora de a participa la olimpiadă.

    În concluzie, vă solicităm respectuos să revizuiti decizia dvs. de anulare a olimpiadelor naționale și să dispuneți amânarea acestora la o dată ulterioară la care contextul actual va permite susținerea lor.

    Având în vedere faptul că olimpiadele internaționale au fost amânate pentru luna septembrie 2020, considerăm că susținerea olimpiadelor la nivel național ar trebui să aibă loc în luna august (cel mai indicat) sau, chiar septembrie.

    Cu totii suntem dispusi sa formam o echipa si sa sprijinim cu tot ce ne sta în putinta proiectul de a se desfasura olimpiada (indiferent cu cat timp va fi devansata).

    Asta credem noi ca înseamnă o Românie normală!        

Cu stima si consideratie,
Semnatarii acestei petiții


Moldovan Laurențiu Aurel    Contactați autorul petiției