Scrisoarea deschisă privind retragerea Codului Urbanismului

Scrisoare deschisă Președintelui Parlamentului Republicii Moldova

Chișinău, 8 iunie 2017

Stimate Dle Președinte,

Prin prezenta aducem în atenția Dumneavoastră poziția agreată de comun acord a participanților Forumului Civic Urban cu privire la proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor, aprobat în prima lectură de Parlamentul Republicii Moldova la 3 martie 2017.

Forumul Civic Urban, ca platformă civică activă în domeniul urbanismului întrunește reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, care dețin expertiză în domeniul urbanismului și domenii conexe. Participanții Forumului Civic Urban, analizând documentul menționat, se consideră obligați să declare că actualul Proiect de Cod nu poate fi promovat pentru a fi adoptat de către parlament, dat fiind faptului că acest document nu întrunește criteriile de calitate pentru un act normativ de o asemenea anvergură.

Obiecțiile de bază se referă în principal la conținutul textului Codului Urbanismului, care pentru moment este parte componentă a proiectului de Cod al Urbanismului și Construcțiilor. Participanții Forumului Urban își expun opinia, că partea ce vizează domeniul Urbanismului trebuie retrasă din structura actuală a documentul.

Principalele argumente în susținerea acestei opinii sunt următoarele:

Proiectul de Cod al Urbanismului, în varianta actuală, are carențe de substanță în asigurarea coerenței legale în domeniul urbanismului atât la nivel central, cât și local.

Pe lângă faptul că proiectul Codului nu oferă un cadru legal conform viziunii și principiilor internaționale de dezvoltare urbană, adoptate de către Conferința ONU Habitat III, Quito, Ecuador, 2016, prevederile Proiectului Codului nu asigură corelarea necesară a prevederilor Codului cu actele normative existente în domeniul vizat, dar și în domeniile conexe (legislația de mediu, funciară, cu privire la patrimoniu etc.). Mai mult ca atât, proiectul  Codului abundă în elemente confuze și ambigue, neglijând și armonizarea semantică a legislației naționale. In același context, se impune obligatoriu aplicarea recomandărilor Centrului  Național Anticorupție (CNA), care specifică clar în conținutul proiectului Codului „existența normelor care comportă pericol de coruptibilitate manifestate prin sens ambiguu și contradictoriu, care pot fi interpretate și aplicate într-un mod discreționar”. Tot avizul CNA atenționează asupra faptului că „există riscul promovării unor interese în detrimentul interesului public general”.

În proiectul Codului nu este prezent elementul răspunderii juridice în domeniul urbanismului și construcțiilor. Textul proiectului conține prevederea răspunderii civile, contravenționale sau penale, fără să se asigure că legislația la care se face trimitere conține deja prevederile corespunzătoare. Lipsa elementului răspunderii juridice este unul din cele mai pertinente motive pentru care este necesară retragerea proiectului Codului de pe ordinea de zi a Parlamentului. În caz contrar acesta nu va asigura dezvoltarea legală și eficientă a domeniului vizat.

Documentul în versiunea sa actuală nu asigură ierarhizarea prevederilor normative, astfel creând situații când fiecare prevedere produce efecte juridice separate, fără a fi interconectate. De asemenea, proiectul Codului trebuie să includă lista documentelor, care au fost supuse codificării și dispozițiile de abrogare a prevederilor contrare, deoarece mai multe acte normative incluse in acest proiect sunt modificate cardinal. Proiectul actual  în acest sens specifică doar doua legi, fapt care va crea o suprapunere de prevederi cu foarte multe situații contradictorii.

În aceeași ordine de idei, trebuie menționat că proiectul Codului are carențe serioase și la capitolul cadrului instituțional necesar pentru implementarea prevederilor Codului, care devin și mai critice în contextul reformei administrației publice centrale anunțate recent. Așa cum domeniul Urbanismului este un domeniu de sinteză multidisciplinară și interacțiune trans-sectorială (socială, economică, construcții, mediu, demografică, geospațială etc.), și din punct de vedere ierarhic, acest domeniu complex nu poate fi atribuit ca domeniu de expertiză unei autorități responsabile de domeniul construcțiilor, care constituie doar unul din elementele de sinteză ale urbanismului și cu atât mai mult ale amenajării teritoriului. În plus, Codul nu identifică sursele de finanțare pentru crearea cadrul instituțional necesar, ceea ce face imposibilă implementarea prevederilor sale.

In termeni generali, versiunea actuală a proiectului de Cod al Urbanismului nu contribuie la îmbunătățirea legislației și a situației existente in domeniu vizat. Respectiv, el nu asigură o înțelegere mai bună a cadrului juridic în domeniu de către cetățeni, funcționari, investitori etc.  și nu oferă un instrument juridic eficient sectorului juridic per se.

De rând cu cele expuse trebuie menționat că acest proiect de Cod nu facilitează  dezvoltarea proprietăților și protejarea lor, și intră în  contradicție cu cadrul legislativ și administrativ existent. Faptul că pentru elaborarea proiectului de Cod nu a fost asigurat un proces participativ, cu implicarea resurselor consistente de consultanță națională și internațională, și nu a fost aplicată procedura de consultare a publicului, a dus la obținerea unui proiect de document, care datorită carențelor de ținută juridică, dar și lingvistică, nu poate fi aprobat in forma propusă. Calitatea proiectului Codului nu poate fi salvată prin redactare esențială.

Urmare celor expuse solicităm respectuos Parlamentului să procedeze la excluderea din varianta actuală a proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor a părții privind Codul Urbanismului. Concomitent, propunem elaborarea unui nou proiect de document al Codului Amenajării Teritoriului și Urbanismului, cu implicarea unei echipe multidisciplinare de experți naționali și internaționali, care ulterior va fi supus procedurii  consultărilor cu publicul, așa cum prevede legislația în vigoare.

Dorim să menționăm și faptul că noul Cod al Amenajării Teritoriului și Urbanismului  va trebui să urmeze logica și ierarhia elaborării documentelor strategice conform prevederilor legislației naționale. Astfel Codul Urbanismului trebuie relaționat la principiile Schemei Naționale de Dezvoltare și Amenajare a Teritoriului, care trebuie elaborată în baza obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare. Noul Cod al Amenajării Teritoriului și Urbanismului trebuie să corespundă rigorilor actelor legale de asemenea anvergură și să contribuie semnificativ la consolidarea cadrului legislativ  și dezvoltarea durabilă a țării.

Participanții Forumului Civic Urban își declară atașamentul și disponibilitatea privind participarea în procesul de elaborare a noului proiect al Codului Amenajării Teritoriului și Urbanismului, fiind sprijinit de experți și instituții notorii în domeniu din străinătate, așa ca EPURES, Agenția Urbanismului din Saint-Etienne (Franța), Forumul de urbanism și arhitectură din or. Nisa (Franța), Școala Națională de Arhitectură din Saint-Etienne (Franța), IHS România etc..

Cele menționate în această scrisoare, au fost prezentate de participanții Forumului Civic Urban în conferința de presă organizată în data de 2 iunie a.c.

Rămânem deschiși pentru colaborare și pentru participarea în întruniri de lucru sau audieri publice pe subiectul proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor, organizarea cărora rămâne la discreția Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul cărora am putea prezenta argumente detaliate în susținerea propunerii de retragere a proiectului Codului Urbanismului și Construcțiilor și elaborării unui nou Cod al Amenajării Teritoriului și Urbanismului.

Persoană și adresă de contact: Alexandru Munteanu, Președinte, Centrul de Urbanism, email: centruldeurbanism@gmail.com, Chișinău, str. 31 August 1989 nr. 98, of. 402.

Vă exprimăm înalta considerațiune și speranța obținerii acceptului pentru solicitările expuse.

Cu considerațiune,

Participanții Forumului Civic Urban

Anexă: Lista persoanelor și instituțiilor, care au semnat în susținerea inițiativei.

Forumul Civic Urban    Contactați autorul petiției