Nu ne daramati scoala!

Aceasta scoala a fost infiintata de catre Alexandru Ioan Cuza la data de 1 Mai 1867 prin Ordinul Ministrului Școalelor nr. 10946/04 – 1867.

Aceasta scoala face parte din prima generatie de scoli primare din Bucuresti, impreuna cu  Scoala Mantuleasa fondata in 1826 si Scoala Cuibu cu Barza fondata in 1881. Din cele 2 doar Scoala Cuibu cu Barza inca exista si este renovata si recunoscuta ca monument istoric. Scoala Mantuleasa si cladirile adiacente au fost daramate in 2002. Proprietarii au vrut sa construiasca aici un turn de 17 etaje si au obtinut aprobare de la Primaria Sectorului 3 în 2009, semnata de arhitectul-șef de sector, stefan Dumitrascu, insa planul urbanistic de detaliu care dadea unda verde constructiei a fost anulat de Consiliul Local de sector in urma mobilizarii vecinilor afectati și presei. Vorbim de o zona protejata. Proprietarii au revenit în 2010, cerand atunci permisiunea să construiască un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat. In prezent, s-a venit cu o noua propunere, de bloc de 6 etaje, insă acesta nu respecta regimul de inalțime (max. 13 metri), gradul de ocupare a parcelei și distanta de bun-simt fată de cladirile vecine.

Clădirea a fost declarată monument istoric și propusă pentru restaurare: LMI B-II-m-B-18621 (Școala primară „C. Bosianu“) și LMI B-II-m-B- 18622 (Căminul cultural „C. Bosianu“).

La o ședință din 31.10.2012, la care au participat 29 consilieri din 31, pe ordinea de zi, la punctul 35 găsim: „Proiect de hotărâre privind aprobarea INDICATORILOR TEHNICO – ECONOMICI aferenți obiectivului de investiții „Consolidare, modernizare, imobil istoric Școala nr.80“.

Insa acum Primăria Sectorului 3 demolează, ascuns în spatele unor panouri, una dintre cele mai vechi școli ale Bucureștiului, supraviețuitoare de aproape 150 de ani. Administrația vrea sediu pentru primărie în locul școlii.


Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, clădirea era pe atunci un „ateneu popular”, având de aceea astăzi o valoare de raritate superioară.

Multe alte informatii, si un istoric detaliat al scolii, gasiti aici http://rezistenta.net/2014/06/scoala-80-dudesti-bucuresti-negoita.htmlhttp://rezistenta.net/2014/06/scoala-80-dudesti-bucuresti-negoita.html

Eu unul am invatat in aceasta scoala pe parcursul celor 8 ani de gimnaziu, si sunt vecin cu scoala de cand ma stiu.Ma leaga foarte multe amintiri de aceast monument istoric!Si tot timp de 8 ani de gimanziu am platit bani la fondul scolii sub promisiunea ca "de la anul va fi gata noua scoala si ne vom muta acolo".Acea noua scoala a fost gata in 2002.Evident ca noi ne-am terminat studiile tot in scoala veche de 135 de ani la momentul respectiv.

Dacă vă leagă amintiri de această școală, dacă sunteți vecinii ei, dacă vă pasă de soarta ei, daca sunteti de parere ca un monument istoric de asemenea calibru este mult mai important decat un alt sediu al Primariei Sectorului 3 (Primaria avand deja 3 sedii situate pe Str. Parfumului, Str. Lucretiu Patrascanu, Str. Matei Basarab si Str. Vasile Lucaciu) semnati aceasta petitie si sunați, luați inițiativa, implicați-vă: 021 318 03 23. Încă nu este prea târziu! Daca in cazul Scolii Mantuleasa s-a putut, se poate si aici!!!