Solicitam retragerea de urgenta a propunerii legislative B47 din 2023 privind serviciile profesionale efectuate de avocat in format electronic

Catre:

Initiatorii propunerii legislative inregistrate la Senat sub nr B47/2023

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

 

La data de 6.02.2023 a fost înregistrată la Senatul României propunerea legislativa privind serviciile profesionale avocațiale în format electronic. Retragerea acestei propuneri se impune de urgenta pentru mai multe motive:

1. Propunerea legislativa nu a fost făcută în urma consultării avocaților, fiind elaborata de un grup restrâns, în spatele ușilor închise, fară a beneficia de feedback-ul și experiență corpului profesional. În urma unor proteste și discuții apărute în incinta instanțelor sau pe rețelele de socializare, ieri 16.02.2023 UNBR a publicat ieri un text Q & A la mai mult de 10 zile de la depunerea initativei legislative; tot ieri a fost trimis un e-mail către partenerii unor societăți de avocatura, într-un simulacru de consultare publica, menit a acoperi lipsa de transparenta și de buna credință fata de corpul profesional.

2. Lipsa oricărei valorificări a experienței actuale a corpului profesional în domeniul digitalizării care oricum se manifesta pregnant în societate în ultimii ani. Aceasta lipsa apare atât din perspectiva practicii de zi cu zi cât și din perspectiva lipsei totale a consultării avocaților specializați în domeniul digital, electronic sau cibernetic.

3. Posibilitatea acordată unui unui organism profesional cu responsabilități specific prin statut si lege, de a hotăra asupra politicii profesionale în sensul oferirii accesului neîngrădit asupra bazei de date a profesiei către serviciile de informații și altor agenții ale statului. În mod legal si statutar, o astfel de decizie de o importanta capitala pentru profesie poate fi luata doar de Congresul UNBR și nu poate fi lașata la latitudinea unui număr restrîns de membri care pot avea diverse slăbiciuni de moment. Subliniem că în acest caz particular Consiliul UNBR a acționat în afara competențelor conferite, proiectul de lege depus fiind unul ce se abate total de la rezoluția votată inițial și mai ales de la voința expresă a corpului profesional manifestată prin vot democratic la Congrestul UNBR din 2022:

https://www.unbr.ro/rezolutii-adoptate-de-congresul-avocatilor-din-17-18-iunie-2022/

4. Politizarea excesiva a proiectului, acesta fiind susținut de Partidul National Liberal. În situația în care oricum percepția profesiei de către public este negativa iar conducerea profesiei ignora sistematic aceasta stare de fapt, se crează percepția greșită că avocatura ar fi o profesie aservita unui partid politic. O astfel de percepție care poate fi indusa de paternitatea acestui proiect de lege, cu semnatari în proporție covârșitoare din partea PNL, inițiat fară consultare publica cu corpul profesional, contravine celor prevăzute în statutul profesiei, avocatura fiind un serviciu de interes public, cu atribuții fundamentale în ceea ce privește “promovarea și apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor fizice și persoanelor juridice, de drept public și de drept privat”, in conditii de autonomie si independenta.

5. Desi în principiu activitățile avocațiale enumerate în lege pot fi benefice pentru profesie, centralizarea excesiva a celor mai simple servicii, precum conversia în formă electronică a actelor originale, îngrădește de fapt activitatea avocațială și creează premizele încălcării secretului profesional si a controlului si autorizarii activitatii avocatiale cotidiene de catre UNBR.

6. Proiectul etatizează practic profesia, transformând UNBR-ul într-un veritabil “minister al avocaților” și da uitării misiunea fundamentala a acestui for reprezentativ profesional și anume promovarea principiilor democratice și a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și a principiilor deontologice ce guvernează profesia de avocat, în condiții de autonomie și independența fata de stat.

7. Proiectul este un real pericol pentru avocatură și un atentat vădit la independența justiției. Independența justiției nu poate fi înțeleasă fără independența avocaturii. Independența și autonomia avocaturii sunt componente ale independenței justiei. O avocatură servilă sau aservită este o avocatură nulă.

Solicitam inițiatorilor RETRAGEREA DE URGENTA a proiectului de lege de la Senat și solicitam UNBR inițierea de consultări cu avocații membri ai Barourilor.

Mihnea Stoica, consilier Baroul București

Alexandru Paun, consilier Baroul București

Irina Traistaru, avocat Baroul București

Andrei Mircea Zamfirescu, avocat Baroul București

Cosmina Cerva, avocat Baroul București

Cristina Nan, avocat Baroul București


Mihnea Stoica, consilier Baroul București Alexandru Paun, consilier Baroul București Irina Traistaru, avocat Baroul București Andrei Mircea Zamfirescu, avocat Baroul București Cosmina Cerva, avocat Baroul București Cristina Nan, avocat Baroul București    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Mihnea Stoica, consilier Baroul București Alexandru Paun, consilier Baroul București Irina Traistaru, avocat Baroul București Andrei Mircea Zamfirescu, avocat Baroul București Cosmina Cerva, avocat Baroul București Cristina Nan, avocat Baroul București să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...