Retragerea cetateniei infractorilor romani din afara Romaniei

Conform Legii Cetateniei Romane nr. 21/1991, modificata si completata potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 29 mai 2003, respectiv Capitolul V - Pierderea cetateniei romane, Art. 24 Alineatul (1), cetatenia romana poate fi retrasa persoanei care:

"a) aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei"

In ultimii ani, mai ales dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, am asistat la o crestere a numarului de infractiuni comise de cetateni romani. Anual, uneori lunar, auzim la stiri despre fapte negative savarsite de cetateni romani pe teritoriul Uniunii Europene, cea mai recenta, datata 8 noiembrie, atestand arestarea a 35 de romi romani acuzati de furt de cupru, cu prejudicierea companiei de cai ferate franceze SNCF cu milioane de euro. Faptul ca majoritatea infractorilor sunt de origine roma aduce grave prejudicii de imagine celorlalti romani plecati la munca sau in alte scopuri in statele europene, facandu-se in mentalul colectiv european egalitatea "rom=roman" respectivi incetatenindu-se sintagma "infractorii romani" spusa la general, afirmatie care se refera la o masa semnificativa. Modificarea Dictionarului Limbii Romane prin introducerea cuvantului "rom" in loc de "rrom" sau "tigan" creeaza si mai mare confuzie pentru cetatenii europeni care au acum suficiente motive sa considere cetatenii romani drept infractori. Ca cetatean roman imi exprim indignarea fata de starea de fapt la care s-a ajuns din cauza neaplicarii unor masuri legale asupra infractorilor romani care actioneaza in afara Romaniei, in afara de pedeapsa regulamentara care se acorda pentru infractiunea respectiva. Chiar daca respectivii infractori prinsi (exista si infractori inca in libertate) isi petrec o parte din viata in inchisoare, prestigiul Romaniei va ramane stirbit pentru totdeauna si nu exista semne ca infractionalitatea romaneasca peste hotare va tinde spre 0 asa cum este de dorit pentru o tara care se crede a fi europeana.

Desi acest articol cu privire la retragerea cetateniei (in cazul lezarii prestigiului Romaniei pe plan extern) exista in Constitutia Romaniei inca din 1991, niciodata nu a fost aplicat de autoritatile romane. Pasivitatea dovedita de autoritati pe aceasta directie si vis-a-vis de acest articol constitutional n-a facut decat sa stimuleze infractionalitatea romanilor care raman in continuare "infractori romani" iar prin protejarea/considerarea lor ca cetateni europeni nu facem decat sa fim de acord(partasi) cu(la) faptele anti-sociale savarsite in afara granitelor Romaniei. Ridicarea cetateniei este singurul raspuns legal prin care dovedim ca noi, cetatenii romani, ne dezicem de infractiunile comise de cei care comit delicte si afirma cu mandrie ca sunt romani.

Prin aceasta petitie solicit aplicarea Articolului 24 Alineatul 1 din Legea Cetateniei Romane, respectiv luarea in discutie a ridicarii cetateniei persoanelor cu cetatenia romana, indiferent de etnie, care au savarsit fapte anti-sociale pe teritoriul Uniunii Europene.