Redeschiderea secţiei Rooming-in la Maternitatea Ploieşti
Ne dorim REDESCHIDEREA Sectiei Rooming-in la Maternitatea Ploiesti !
Practicile obstetricale și postpartum s-au schimbat în timp. Până la mijlocul secolului al XX-lea, obiceiul de a naște acasă a început să dispară și au existat mai multe nașteri în spital. Când spitalele au devenit principalul loc de naștere, mamele și nou-născuții lor au fost separați în mod obișnuit. În timpul acestor separări, sugarii au fost plasați și îngrijiți în saloane distincte, de nou-născuți, pentru a permite somnul matern și odihna. Cu toate acestea, mai recent, spitalele au început să adopte ceea ce este cunoscut sub numele de îngrijiri centrate pe familie și recomandările "Inițiativei Spital Prieten al Copilului", care încurajează spitalele să pună în aplicare practica de "rooming-in". Aceasta, așa cum este definită de Organizația Mondială a Sănătății, este o procedură spitalicească în care lăuzele și nou-născuţii normali stau împreună în aceeași cameră 24 de ore pe zi după naștere ”(Baby-Friendly). Ingrijirea spitalicească în aceeaşi cameră a început ca o modalitate de a promova alăptarea timpurie și de a încuraja legătura materno-infantilă. Spitalele care au implementat Baby Friendly Hospital Initiative și politica de cazare au ajutat la creșterea ratelor de alăptare in statele în care s-a implementat acest tip de abordare.
Ingrijirea mamei și a bebelușului împreună în aceeaşi cameră este recomandată ca o practică sănătoasă. S-a observat că nou-nascutii internati într-o camera separată primesc în mod semnificativ mai mulți înlocuitori ai laptelui matern decât bebelușii care stau cu mamele lor. Cazarea mamei și a copilului împreună poate crește, de asemenea, încrede- rea și poate fi protejantă împotriva stresului legat de rolul de mama pentru unele lauze.
Compartimentul Rooming-in in Spitalul Obstetrica Ginecologie Ploiesti era destinat nou - nascutilor sanatosi nascuti la termen. In sistemul rooming-in se promoveaza alimentatia naturala conform normelor OMS si UNICEF. In anul 2012 spitalul a primit calificativul de “ Spital Prieten al Copilului”.
Unele din principalele beneficii ale rooming-ului ar fi că facilitează adaptarea copilului la mediul extern si crește rata de alăptare.
Din ianuarie 2017 această certificare a încetat. Din acel moment şi până în prezent nou-născuţii sunt separaţi de mamele lor după naştere şi îngrijiţi în saloane diferite, mămicile vizitându-i după un program prestabilit, rigid şi nebenefic alăptării fireşti, la cerere, conform normelor şi recomandărilor OMS şi Ministerului Sănătăţii din România.
Spitalul Obstetrica Ginecologie Ploiesti este o maternitate judeteana care deserveste interesele majoritatii mamelor din acest teritoriu care aduc pe lume preţiosii si mult asteptaţii bebelusi.
Ne dorim REDESCHIDEREA Sectiei Rooming-in la Maternitatea Ploiesti!
Aisa Silviana Popa Contactați autorul petiției