Angajati psihologi în secțiile de obstetrica-ginecologie!

Screenshot_20201029-002700_Chrome.jpgSolicitam angajarea de psihologi în secțiile de obstetrica-ginecologie ale spitalelor de stat!

Indiferent de motivul pentru care o femeie ajunge sa fie internata într-o secție de obstetrica-ginecologie, are nevoie de suport emoțional. Mai ales în cazul în care suferă o pierdere, sub forma unui avort spontan, o intervenție invazivă, cum ar fi o întrerupere de sarcină sau atunci când procesul nașterii este unul traumatizant. Toate aceste acte medicale cu potențial traumatogen pot duce la apariția unor tulburări emoționale care pot lua forma depresiei, anxietății sau în forme mai grave, duc la apariția Sindromului de Stres Posttraumatic, cunoscut ca și PTSD.

Avortul spontan este un eveniment extrem de stresant pentru femeile care ajung la camera de garda cu sângerări vaginale, temandu-se pentru viabilitatea sarcinii. Avortul spontan este un eveniment nu atat de rar pe cât am dori, aproximativ 15% din sarcinile pana in 20 de săptămâni incheindu-se in acest mod. In controlul medical nu este inclus și ajutorul psihologic, ceea ce face ca femeile care pierd o sarcina sa experimenteze niveluri ridicate de depresie. Aceste femei și familiile lor suferă in tăcere pentru că nu beneficiază de suport emoțional din partea specialiștilor.

În cazul în care o femeie decide să facă o întrerupere de sarcină, va experimenta anxietate, depresie și sentimente de regret, stima de sine va scădea și se diminuează mecanismele de coping. Deseori stigma este atât de mare încât nu este capabilă să ceară suport emoțional și nici măcar să vorbească cu membrii familiei, împovărându-se cu acest secret. Astfel, femeia trece printr-un carusel de emoții puternice legate de sarcina nedorită, relația cu partenerul de sex, decizia de a avorta, frica de actul medical propriu-zis.

In cazul unui proces al nașterii în care mama și-a simțit viața proprie sau pe cea a copilului puse în pericol, a fost folosit instrumentar medical, de exemplu forcepsul sau a trecut printr-o cezariană de urgență, riscul de a dezvolta depresie post-partum este mai crescut față de femeile care nu trec prin aceste experiențe. 

Pentru ca lucrez cu femei care au trecut prin astfel de experiente, pentru ca știu ca sunt multe altele care nu au acces la ședințe de psihoterapie și pentru că cele 3 exemple sunt doar cateva dintre actele medicale ce pot pune în pericol sănătatea mintală, va rog să semnați și să distribuiți!


Psiholog Cristina Constantin    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Psiholog Cristina Constantin să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...