Petiție pentru demiterea d-lui Valentin-Constantin Bretfelean, Director executiv al Poliției locale

 

Către

Dr. Dorin Florea, Primarul municipiului Tîrgu Mureș

Consiliul local al municipiului Tîrgu Mureș


Cetăţeni contribuabili ai oraşului Tîrgu Mureş, respectiv cetăţeni simpatizanti din alte reşedinţe solicităm demiterea d-lui Valentin-Constantin Bretfelean, Directorul executiv al Poliţiei locale Tîrgu Mureş din următoarele motive:

1. Relaţie neclară cu Departamentul Securităţii Statului.

2. Relaţie de lucru cu Serviciul Român de Informaţii de unde în 2008 a fost trimis în rezervă cu funcţia de colonel.

3. Încălcarea dreptului de adunare. Poliţia locală a amendat organizatorul flashmobului pentru salvarea copacilor şi participanţii la flashmobul de solidaritate pentru sprijinirea independenţei Scoției.

4. Obstrucţionarea evenimentelor culturale maghiare. A interzis marşul husarilor (călăreților) cu ocazia evenimentelor din 15 martie (ziua națională a maghiarilor) pe motivul că circulaţia cu animale de tractaţie este interzisă în oraş.

5. Interpretarea simbolurilor maghiare ca materiale publicitare.  Din motivul acesta, Poliţia locală a amendat Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania cu 30 de mii de lei pentru ca a arborat steagul secuiesc pe frontispiciul sediului său.

 6. Intimidarea acţiunilor civile. Poliţia locală a amendat o persoană cu 1500 de lei pentru că a împărţit etichete bilingve într-o piaţă agroalimentară sub motivul că nu avea autorizaţie de la Administraţia Pieţelor.

7. Persecutarea bilingvismului. Poliţia locală a încătuşat şi molestat reprezentantul de cetăţenie olandeză al organizaţiei European Committee Human Right Hungarians Central Europe care solicitase interpret în limba maghiară; a amendat de două ori la rând un voluntar al organizaţiei Mişcarea Angajament Civic (CEMO) pentru intenţia de a înregistra un act în limba maghiară la secretariatul şcolii unde învaţă copilul său sub motivul intrării nepermise într-o instituţie publică, respectiv pentru donarea către locuitori a unor plăcuţe bilingve (Nu parcați, Câine rău) pe motivul distribuirii de reclame fără aviz.

În cadrul ultimei acţiuni de intimidare a amendat doi voluntari ai grupării "Vrem plăcuţe bilingve în Tîrgu Mureş!" coordonate de CEMO care montau o plăcuţă stradală bilingvă pe frontispiciul unei case particulare la cererea proprietarului. Şeful poliţiei locale nu s-a oprit aici, recent a somat cetăţenii din Tirgu Mures să demonteze plăcuţele stradale bilingve, montate recent, de pe frontispiciul clădirilor ale căror proprietari sunt, în caz contrar vor fi amendaţi cu sume curinse între 30.000-50.000 de lei într-o țară unde venitul mediu pe economie este de 1700 lei.

În cazul proceselor desfăşurate până în prezent instanţele de judecată au anulat de fiecare data amenzile date de Poliţia locală în acest sens, fapt ce denotă că şeful Poliţiei locale îşi încalcă atribuţiile şi discriminează comunitatea pe care ar trebui s-o apere şi să o protejeze.

Cele menţionate mai sus nu lasă dubii că dl. Valentin-Constantin Bretfelean nu este potrivit funcţiei de şef al Poliţiei locale într-un oraş multicultural, cum este Tîrgu Mureș, oraș în care trăieşte cea mai mare comunitatea maghiară din Transilvania şi ai cărei membri totuşi ajung să fie consideraţi cetăţeni secundari, fără drepturi cetăţeneşti şi comunitare. Dl. Valentin Bretfelean interpretează legile ţării într-un mod particular, intimidează cetăţenii de rând, se răzbună pe acţiunile civile şi face totul ca să împiedice implementarea drepturilor civile în Tîrgu Mureş.

Solicităm conducerii municipiului demiterea din funcţie a d-lui Valentin-Constantin Bretfelean, astfel îşi poate dovedi delimitarea de acţiunile şefului Poliţiei locale, precum şi angajamentul pentru stimă reciprocă, democraţie şi în favoarea respectării drepturilor cetăţeneşti. Aşteptăm de la conducerea oraşului să instaureze armonia în oraş nu cu slogane şi cu manifestări de campanie, ci cu acţiuni concrete de întărire a încrederii reciproce, între acestea situându-se şi demiterea şefului Poliţiei locale.

 

Tîrgu Mureş, 22 aprilie 2015

Invităm toţi cetăţenii de bună credinţă să semneze această petiţie până în 29 aprilie 2015.

Grupul de iniţiativă va preda petiţia şi semnăturile adunate Primarului municipiului Tîrgu Mureş, respectiv consilierilor locali, înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș din data de 30 aprilie 2015.

Vă mul
ţumim!

Grupul de iniţiativă


Grupul de iniţiativă    Contactați autorul petiției