Pentru Maria si Mihai Smicala! Schimbati legislatia europeana!

Catre

Domnul Presedinte al Romaniei Klaus Werner Johannis

Doamna Prim Ministru Viorica Dăncilă,

Domnul Ministru al Afacerilor Externe Teodor Melescanu,

Domnul Vicepresedinte al Parlamentului European Ioan-Mircea Pascu,

Petitie,

cu privire la nerespectarea drepturilor omului si la abuzurile exercitate asupra cetatenilor romani de catre autoritatile de protectie a copilului din unele state europene,

Excelentele voastre, ca cetateni romani si europeni, privim cu stupoare si extrema ingrijorare cazurile, din ce in ce mai numeroase si mai grave, de incalcare a drepturilor parintilor de a-si creste proprii copii si a copiilor de a beneficia de ocrotirea parintesca pentru a creste si a se dezvolta armonios.

Cazurile familiilor Bodnariu si Nan din Norvegia, al familiei Barbu din Marea Britanie, iar acum cel al doamnei Camelia Smicala din Finlanda, printre putinele cunoscute opiniei publice datorita curajului parintilor si a unei parti din mass-media, ne pun in fata unei realitati europene necunoscute, nedorite si extrem de ingrijoratoare pentru noi toti: aceea de a ne putea pierde copiii! In toate aceste situatii, copiii au fost separati de parintii lor cu concursul unor autoritati de multe ori discretionare.

Aceste cazuri, cu care suntem solidari, ne fac sa simtim ca nu avem la dispozitie nicio modalitate de a ne apara impotriva abuzurilor la adresa unitatii familiei. Reprezentantele oficiale ale statului roman in Europa au esuat – poate si din lipsa unui cadru legislativ european adecvat - in a acorda protectie cetatenilor romani, adulti si copii, din primele momente. Aceasta a dus la complicarea situatiilor respective si la necesitatea unor eforturi ulterioare multiple la nivel inalt, atat din partea autoritatilor, cat si din partea opiniei publice.

Motivele pentru care copiii acestor familii au fost separati si institutionalizati sunt nesustinute, nedrepte si chiar absurde. Exemple precum : "existenta unui atasament prea strans intre mama si copii" in cazul doamnei Camelia Smicala Jalaskoski sau "indoctrinare religioasa" in cazul familiei Bodnariu, demonstreaza necunoasterea realitatilor culturale si morale ale romanilor si scot in evidenta deviatii grave de la valorile democratice din partea unor institutii oficiale ale unor statelor europene.

De aceea va rugam, cu respect, sa luati toate masurile necesare, pentru solutionarea urgenta a cazului doamnei dr. Camelia Smicala Jalaskoski, ai carei copii, Mihai si Maria, cetateni romani si finlandezi, au fost institutionalizati fortat de catre statul finlandez, in urma cu un an. Din experientele similare ale altor state - Cehia si India, de exemplu -  s-a constatat ca interventia directa pe langa omologii statelor respective, a dat rezultate.

Va rugam deci, sa interveniti direct la Presedintele si Primul Ministru al Finlandei!

Initierea unor astfel de demersuri ne-ar arata noua, romanilor din diaspora, ca suntem importanti in ochii excelentelor voastre nu numai din 4/5 in 4/5 ani!

De asemenea, va rugam ca, în plenul Parlamentului European, sa abordati problema abuzurilor autorităților pentru protecția copilului din unele state europene împotriva unor familii de români, domiciliati in afara granitelor Romaniei. Totodata va rugam sa adresati o interpelare Comisiei Europene pe această tema, prin a carei intervenţie sa se asigure echilibrul juridic şi practic între interesul superior al copilului, prevăzut în Recomandarea 874 din 1979 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, și necesitatea de a menține familiile unite, conform principiului neseparării copilului de părinți, specificat în articolul 9 din Convenția privind drepturile copilului.

De asemenea, va rugam sa aveti in vedere propunerea si sustinerea unor initiative legislative in Parlamentul European care sa confere dreptul si celuilalt stat implicat - in cazul nostru statului roman - in solutionarea problemelor legate de custodia copiilor. In prezent in rezolvarea acestor cazuri primand legislatia statului pe teritoriul caruia domiciliaza copilul, indiferent de cetatenia acestuia. Este de prisos sa va amintim ca noi contam pe sprijinul autoritatilor romane in sensul sustinerii unitatii familiei si nu al destramarii acesteia!

In aceasta directie va rugam sa sprijiniti, pe orice cale, initiativele legislative de ocrotire a familiei si de intarire a dreptului parintilor de a-si creste copiii in conformitate cu traditia, cultura si religia pe care acestia o au!


Claudia Maria Catana    Contactați autorul petiției