Ordinul Meritul Cultural pentru Constantin Drăghici

http://i168.photobucket.com/albums/u191/leonardconstant/ConstantinDraghicicolaj_zps726b9495.jpg

Stimați prieteni ai cîntecului, colegi, jurnaliști, oameni de radio și televiziune, interesați de fenomenul muzicii ușoare românești, autori, compozitori, interpreți,

În ianuarie 2014, artistul român Constantin Drăghici va împlini onorabila vîrstă de 82 de ani. Consider că ar fi un act de justețe ca Președintele Statului, semnînd un decret prezidențial pentru acordarea unui Ordin de Merit pentru  întreaga activitate în slujba cîntecului românesc și a muzicii ușoare, să onoreze vocea și creația patrimoniale ale domnului Constantin Drăghici, autorul și interpretul atîtor cîntece îndrăgite de milioane de suflete românesti. Ar fi vorba de o dorință, exprimată în scris, adresată Președintelui în funcție și Cancelariei Ordinelor în cadrul Președinției Statului Român, pentru a i se oferi colegului nostru Constantin Drăghici, artist respectat de colegi, iubit de marele public, autor și compozitor, cu multiple premii naționale și zeci de înregistrări, Ordinul Meritul Cultural pentru întreaga sa activitate artistică, cu ocazia împlinirii a 82 de ani.

Către sfîrșitul mandatului, înainte de a părăsi atribuțiile de Președinte, toți cei care au avut onoarea și răspunderea conducerii Statului au decorat cu diferite ordine pe cei care, prin rezultatele, talentul și dedicația lor, au contribuit la îmbogățirea patrimoniului științific, economic și cultural. Ar fi minunat dacă colegii mei, interpreți, compozitori, actori, poeți sau textieri, unii cu care Constantin Drăghici a colaborat, jurnaliști care l-au apreciat, persoane publice sau admiratori și, nu în ultimul rînd, președintele Uniunii Compozitorilor, ar accepta să semneze următoarea scrisoare-petiție adresată Președintelui în funcție.

Sergiu Cioiu, artizan al cîntecului, actor, membru UNITER

------

Domnule Președinte,

Ne adresăm dumneavoastră știind că una din prerogativele prezidențiale este și acea de a atribui ordine de merit celor care, prin muncă dăruită și realizări deosebite, atît în științe cît și în arte, pot fi onorați cu un titlu prezidențial.

Am dori să vă amintim de Constantin Drăghici, cîntărețul care împlinește 82 de ani în ianuarie 2014, care nu trebuie uitat. El este și va rămîne o referință pentru muzica ușoară românească. Drăghici este un artist complet. Autor, compozitor, interpret, muzician și actor, deopotrivă.

Constantin Drăghici a scris un capitol plin de succese în istoria muzicii ușoare. De multe ori premiat ca interpret, în cadrul festivalurilor naționale, Constantin Drăghici a dat viață multor cîntece foarte apreciate de marele public, șlagăre ce au rămas în memoria colectivă și care pot fi auzite și azi pe discuri Electrecord sau difuzate la radio: "A căzut o frunză", "N-ar trebui", "De nebun ce eram", "Te rog să ierți", "M-am regăsit"... și altele, care imbogățesc prin melodicitate și armonie, ca și prin arta interpretării, patrimoniul muzicii ușoare românești.

Poetul Nichita Stănescu scria despre cîntec că "El schimbă totul în vedere înfometînd lumina", că "El este numit uneori sufletul și împodobește cu lacrimi legile stelelor fixe"... Cît despre cîntăreț, scria că "El știe plînsul altora și lacrima care li se cuvine". Predecesorii dumneavoastră au utilizat prerogativa sus-menționată și au oferit asemenea titluri unor artiști merituoși, în urma unor creații artistice remarcabile. Credem că ar fi just ca și Domnia Voastră să onoreze, printr-un decret prezidențial, acordarea unui titlu, pentru merite artistice, domnului Constantin Drăghici.