Opriți furtul proiectelor culturale și susțineți sectorul cultural independent!

Domnului Primar al Capitalei Nicușor Dan,

 

În atenția dnei. Manuela Mureșan, Președinte Comisia de Cultură, Consiliul General al Primăriei Municipiului București

În atenția Direcției de Cultură, Învățământ, Turism din Primăria Municipiului București 

Faptul că sectorul cultural din România, în special sectorul cultural independent se află într-o criză fără precedent, fiind pusă sub semnul întrebării însăși supraviețuirea acestuia este deja bine știut în spațiul public. Faptul că deși s-au vehiculat tot felul de ajutoare pentru sectorul cultural independent fără a se întâmpla nimic concret în acest sens este la fel de bine știut.

În acest context sumbru pentru cultura independentă Asociația TEATRUL.RO sub egida căreia își defășoară activitatea Teatrul Apropo și  Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent se confruntă cu o situație cu care nicio organizație culturală independentă nu ar trebui să se confrunte – încercarea unei instituții publice de a-și însuși munca de 10 ani a unui ONG cultural – mai concret de a-și asuma marca Festivalului Bucharest Fringe ca fiind proprie sub denumirea Bucharest Festival & Fringe, asemănarea fiind de-a dreptul izbitoare. În cele ce urmează vom prezenta atât folosirea nelegală a numelui festivalului nostru de către Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public, cât și risipirea unor sume enorme din bani publici pentru un eveniment fictiv ce nu a avut încă loc și a cărui titulatură este în litigiu.

Asociația TEATRUL.RO este titulara mărcii “Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent” ca urmare a înscrierii acesteia la OSIM în data de 23.10.2017 (Nr. depozit M 2017 06823). Înregistrarea mărcii conferă titularului său un drept exclusiv asupra mărcii.

Festivalul Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent are o istorie îndelungată, de peste 10 ani, perioadă în care și-a creat o imagine axată pe calitate, originalitate, spirit liber și debut artistic. Am organizat în cadrul celor 10 ediții de festival, peste 200 de spectacole de teatru și 290 de evenimente. Activitatea noastră s-a bucurat de o îndelungată și amplă promovare care a impus investiții constante și susținute în timp. Astfel, festivalul a ajuns să fie cunoscut la nivel național, aducând până în prezent cel puțin 1,400 de artiști din țară și străinătate în fața unui public de peste 18.000 spectatori.

Începând cu luna Octombrie 2020 au apărut în spațiul public informații despre un proiect Bucharest Festival & Fringe în 2021, inițiativă a Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public (fostă Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic), instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, informații despre acesta regăsindu-se pe websiteul www.bff.art   și pe pagina de Fb www.facebook.com/Bucharest-FestivalFringe. 

La aflarea acestor lucruri, pentru a soluționa pe cale amiabilă această situație, am notificat imediat persoanele abilitate atât asupra situației ilegale în care se află această inițiativă, cât și asupra încetării folosirii mărcii în activitățile de marketing și promovare: mai întâi pe mail și apoi printr-o discuție telefonică cu dl. Mircea Calnegru, director adjunct al instituției; apoi oficial, prin intermediul avocaților, Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – prin Notificarea 1004 din 23.11.2020, la care am primit răspuns oficial, cu invitația la ”dialog și negociere” în data de 15.12.2020. Această dată a fost amânată constant de instituție prima dată pentru 19.12.2020 și apoi pe 22.12.2020.

De asemenea, am trimis în data de 7.12.2020 și o scrisoare deschisă și de informare asupra acestei situații către dlui. Nicușor Dan, Primarul Municipiului București și Dna. Liliana Fedorca, Consilier Cultură al Primarului, Comisia de Cultură a PMB – scrisoare care a rămas până în acest moment fără răspuns. În aceeași perioadă am depus pe site-ul PMB și o petiție, cu conținut similar, rămasă însă fără număr de înregistrare și fără răspuns și aceasta.

Deși instituția a fost notificată asupra ilegalității folosirii numelui Bucharest Fringe în spațiul public, am constatat, la date ulterioare notificării și discuției aferente, că în continuare în spațiul public se derulează o campanie media (radio și TV) asupra proiectului Festival Bucharest Festival & Fringe în anul 2021.

Astfel ne punem următoarea întrebare: cum să interpretăm cheltuirea unor sume importante din banii publici într-o campanie de presă, de ”awareness” inițiată de o instituție din subordinea Primăriei Municipiului București, în ciuda faptului că inițiatorii au fost informați asupra ilegalității folosirii numelui unui Festival care există deja în București, în spațiul independent (atât de vulnerabil în această perioadă), care are o tradiție pe care aceste persoane sau instituții par a dori să și le însușească în mod abuziv?

Dorim ca lucrurile să fie cât se poate de clare: atunci când spunem: ”cheltuirea unor sume importante de bani” ne referim la un buget de 3.360.000 lei!!! (3 milioane 360 de mii de lei - conform caietului de sarcini din data de 5.08.2020: https://ampt.ro/sites/default/files/Caiet%20de%20sarcini_10.pdf  ) pentru crearea conceptului, campania de teasing, promovare și difuzare spoturi radio și TV. În comparație, bugetul tuturor celor 10 ediții de festival Bucharest Fringe – însemnând promovare, producție, plata artiștilor, cheltuieli de cazare, transport, închiriere spații etc pe o perioada de 10 ani, a fost aproximativ 1.500.000 – nici jumătate din bugetul folosit de această instituție doar pentru o campanie media de teasing pre-eveniment, realizată fără studiu de impact sau măcar o minimă informare asupra numelui propus spre folosință. Ca să mergem mai departe cu această comparație, bugetul propus pentru ajutorarea în Pandemie (decembrie 2020 - aprilie 2021, dar proiectul întârzie în a fi aprobat) a tuturor organizațiilor culturale independente din București este, prin proiectul de HCG aflat în lucru, de 3 milioane lei. Concluziile și comparațiile sunt la îndemâna Dvs.

Deși noi, Asociația TEATRUL.RO, am făcut toate demersurile pentru rezolvarea pe cale amiabilă și cu bună credință a acestei situații litigioase, Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public a continuat să amâne inițiativa noastră către dialog. Mai mult de atât, în mijlocul mimării dialogului și la multe luni de la cheltuirea bugetului uriaș sus-amintit, domnul director Mircea Mureșanu a depus în data de 4 ianuarie 2021 o cerere de înregistrare la OSIM, în nume propriu (”pe persoană fizică”), pentru marca Bucharest Festival & Fringe. În acest context, dat fiind că  folosirea neautorizată a mărcii noastre a continuat cu bună știință, am demarat acțiunile în instanță în vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală, incluzând introducerea unei acțiuni în contrafacere la Tribunalul București și a unei ordonanțe președințiale pentru încetarea imediată, cu caracter de urgență, a actelor de folosire neautorizată, până la soluționarea acțiunii în contrafacere.

Pentru organizația noastră culturală independentă este un efort uriaș, atât logistic, cât și financiar, însă vrem să subliniem faptul că facem acest demers în instanță pentru a stopa folosirea abuzivă a numelui festivalului nostru – Bucharest Fringe - și nu ne dorim niciun fel de daună de orice altă natură din partea acestei instituții.De asemenea, am hotărât să ieșim public pentru că este o situație care atacă toate organizațiile culturale independente – Festivalul Bucharest Fringe aducând împreună toate spațiile teatrale independente din țară, iar faptul că o instituție publică din subordinea Primăriei Capitalei, având la dispoziție logistica și finanțele necesare, dorește să își însușească după bunul plac munca de ani de zile a unei organizații culturale independente creează un precedent periculos.

În încheiere, dorim să adresăm câteva întrebări domnului Primar Nicușor Dan și persoanelor însărcinate cu domeniul Cultural în Primăria Municipiului București, la care sperăm să primim un răspuns public:

1. Cum mai putem avea încredere în dialog, în transparența și corectitudinea demersurilor ce privesc sectorul cultural independent, atunci când o instituție din subordinea Primăriei Capitalei încearcă să fure numele unui eveniment bine cunoscut în București, dumneavoastră fiind informat de acest lucru prin toate mijloacele avute de noi la dispoziție?

2. Cum justificați cheltuirea a 3.360.000 lei de către această instituție în 2 luni și jumătate în contextul în care cu acești bani organizațiile independente din București ar putea crea fără griji zeci de spectacole?

3. Cum justificați faptul că o organizație culturală independentă cu logistică și finanțe extrem de limitate este pusă în situația de a se judeca cu o instituție publică cu fonduri și logistică nelimitate?

Vă reamintim că la finalul anului 2020, după alegerea și instalarea la Primăria Generală a Capitalei, noua echipă, în frunte cu dl. Primar Nicușor Dan, a declarat în mai multe rânduri că va susține sectorul cultural independent și că un procent important din finanțarea culturală pe 2021 va ajunge, pe bază de concurs de proiect, la organizațiile și artiștii independenți. În loc de concretizarea acest promisiuni, observăm că instituțiile de cultură aflate în subordinea dumneavoastră continuă să realizeze acțiuni și inițiative cel puțin discutabile, care nu aduc nici un beneficiu cetățenilor și, mai mult, distrug sau acaparează munca lucrătorilor din domeniul cultural independent; și asta din bugetul public al  Primăriei Municipiului București. 

Sperăm că veți analiza cu atenție și justețe situația prezentată în cadrul acestei petiții și veți lua măsuri urgente pentru a stopa inițiativa Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public și a directorului acesteia, care aduce prejudicii grave de imagine organizației și Festivalului nostru, dar și un deserviciu grav activității sectorului cultural independent, precum și vieții culturale a Bucureștiului.

Semnat:

1. Radu Popescu - regizor, dramaturg, Fondator Bucharest Fringe și Teatrul Apropo

2. Cosmin Manolescu - manager cultural și artist, Fundația Gabriela Tudor

3. Beatrice Popescu – manager cultural, producător Festival Bucharest Fringe

4. Adrian Loghin -  actor

5. Sidonia Doica - actrita

6. Teodor Ghita - actor

7. Andrei Cristea - actor-păpușar

8. Marcela Motoc - actriță 

9. Ionuț Niculae - actor

10. Beatrice Rubică - actriță

11. Mihaela Popa - actriță

12. Robert Bălan, regizor și manager cultural, Asociația Art No More

13. Alex Fifea, actor si dramaturg, ARTHUB Bucharest

14. Nona Șerbănescu, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

15. Rad Lucian Mihai, artist-păpușar 

16. Irina Marinescu - artistă, manager cultural

17. Luiza-Andreea Ghindă - actriță

18. Suzana Dan - Asociația Ephemair

19. Claudia Moroșanu - actriță 

20. Radu Catană - actor

21. Ruxandra Ghițescu - regizor

22. Ionuţ Grama - actor

23. Paul Sebastian Popa - actor 

24. Doru Taloș - Reactor de creație și experiment, actor și manager cultural

25. Ovidiu Mihăiţă - Auăleu

26. Csongor Köllő - Asociația Teatrală Shoshin

27.  Luminița Borta - Teatrul Independent Pitești 

28. Viorel Cojanu - Centrul de Teatru Educațional Replika 

29. Radu Apostol - regizor, co fondator Centrul Replika

30. Cosmin Dominte - actor

31. Bogdan Sărătean - BIS Teatru, Sibiu

32. Popescu Cătălina - student, Comunicare Audiovizuală, UNATC

33. Marina Fluerașu - actriță, București

34. Ana-Maria Ivan - actriță

35. Ada Gales - actriță

36. Deaibes Anthony - actor

37. Răzvan Rotaru - actor

38. Teodora Daiana Păcurar - actriță

39. Mirela Gorea - actriță

40. Irina Crăiță-Mândră - regizoare

41. Daniel Alexandru Dragomir - coregraf, performer

42. Alina Florescu, actriță

43. Adrian Ciglenean, actor

44. Gelu Nițu, actor

45. Adelina Dobrea, actriță

46. Iuliana Danciu, actriță

47. Otilia Panainte, actrita

48. Cristian Bajora, regizor

49. Ana Turos, actriță 

50. Cristina Modreanu, critic de teatru, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS)


Festival Bucharest Fringe - Asociația TEATRUL.RO    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Festival Bucharest Fringe - Asociația TEATRUL.RO să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...