NU concertelor în diaspora organizate din banii chișinăuienilor!

421581329_687807520178300_8024079464160380291_n1.jpg

Prin prezenta petiție, membrii diasporei își exprimă dezacordul față de planurile Primăriei mun. Chișinău de organizare a concertelor în diaspora, finanțate din bugetul municipal. 

Suntem revoltați de planurile din bugetul provizoriu al Primăriei mun. Chișinău, prin care 12 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 625 mii euro) vor fi alocați pentru organizarea concertelor sub egida "Zilele Chișinăului" în Spania, Austria și Italia, dar și în 6 orașe din România (Suceava, Alba Iulia, Buzău, Botoșani, Piatra Neamț, Vaslui). În paralel cu alocarea unor astfel de sume semnificative, Primăria reduce sau sistează suportul ce vizează activități vitale pentru mai multe categorii de locuitori ai capitalei: 

  • Sistarea activității grupelor cu program prelungit (Decizia Primăriei mun. Chișinău (nr.01/16-6/4 din 03.01.2024)).
  • Reducerea salariilor pentru asistenții personali. 

Formatul concertelor similare organizate de Primărie în 2023 în diaspora, a demonstrat că este vorba de acțiuni de PR personal pentru primarul Ion Ceban, care nu aduc valoare adăugată dezvoltării capitalei, ceea ce ar trebui să reprezinte principala prioritate a Primăriei mun. Chișinău. Acest lucru a fost semnalat și în anii precedenți, însă primarul Ion Ceban și echipa sa au sfidat toate îndemnurile de a nu organiza aceste concerte, așa încât, deja de 4 ani Primăria mun. Chișinău bugetează sume enorme din banii publici. 

Bugetul municipiului este format din contribuțiile locuitorilor capitalei. Suntem peste hotare ca să ne ajutăm familiile rămase acasă, nu ca să le sărăcim participând la concerte finanțate din contribuțiile lor. Diaspora se opune vehement față de o astfel de risipă, care va avea un impact negativ asupra mai multor grupuri vulnerabile din municipiul Chișinău. 

Subliniem că comunitățile diasporale sunt implicate direct în formularea agendei evenimentelor culturale și promovarea peste hotare a imaginii R. Moldova, inclusiv a orașului Chișinău. Avem experiență și suntem capabili să organizăm astfel de evenimente în colaborare cu misiunile diplomatice, cu artiștii moldoveni și cu autoritățile locale din localitățile în care suntem stabiliți. 

Cerințe

Având în vedere cele menționate, semnatarii acestei petiții solicită următoarele măsuri imediate:

  1. Primăria mun. Chișinău să renunțe imediat la organizarea oricăror concerte în diaspora din bugetul municipal.
  2. Primăria mun. Chișinău să redirecționeze fondurile alocate pentru aceste evenimente către acoperirea nevoilor imediate din municipiul Chișinău (asistență socială, educație, infrastructură etc.)
  3. Primăria mun. Chișinău să consulte chișinăuienii și societatea civilă privind folosirea banilor publici și să implementeze bugetarea participativă.
  4. Artiștii angajați ai Primăriei Chișinău să respingă orice invitație de a evolua la concerte cu tentă preelectorală sau politică finanțate din bani publici. 

În sprijinul acestei petiții, îndemnăm toți moldovenii din diaspora și din țară care sunt împotriva risipei banului public de către autoritățile locale din Chișinău cărora familiile noastre le plătesc taxe și impozite, să semneze această petiție, pentru a putea fi transmisă cât de curând autorităților locale din Chișinău. 

Credit imagine: Alex Buretz


Victoria Căpătici    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Victoria Căpătici va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...